AKUMULATOR
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Če se ne motim, je to štartni akumulator in ni namenjen globokim praznenjem.
Ti rabiš enega štartnega, ki je lahko manjše kapacitete 55Ah in enega servisnega, recimo 150Ah, odvisno od elektrobilance tvojega plovila, prostora... Veliko je bilo že napisanega o tem, verjetno ti bo pa še kdo svetoval kaj bolj konkretno.
Ti rabiš enega štartnega, ki je lahko manjše kapacitete 55Ah in enega servisnega, recimo 150Ah, odvisno od elektrobilance tvojega plovila, prostora... Veliko je bilo že napisanega o tem, verjetno ti bo pa še kdo svetoval kaj bolj konkretno.
Predlagam, da za vzameš Tab Motion , ki omogočajo globja praznenja vseeno pa so cenovno ugodni glede na kakšne gel varijante.
http://www.tab.si/index.php/industrial/ ... traction/1
Po petih letih pa crkne tako eden kot drugi

http://www.tab.si/index.php/industrial/ ... traction/1
Po petih letih pa crkne tako eden kot drugi
Veter v laseh, travarca v zobeh 
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Zdravo, imam namen zamenjat oba akumulatorja. Vzel bi zaprta Akumulator Exide premium EA1000. Ali je to primerno za servisnega in štartnega, ker bi imel oba enaka. Veliko je bilo napisanega samo ni mi pa znal nobeden točno svetovati. Hvala za info.
@Markoz
- Če se odločiš za neko rešitev, imaš verjetno za to razloge, in zanima me, kateri so pri tebi vplivali na to, da bi rad imel oba enaka.
- Zelo zelo približno je tok, ki ga akumulator lahko da, sorazmeren površini elektrod, globina praznjenja pa debelini elektrod, skupna masa akumulatorja pa kapaciteti .
Pri tem je kapaciteta število amperskih ur - recimo 100 Ah. Globina praznjenja je, koliko % od kapacitete smeš izprazniti; v tem primeru izpraznitev do 70% napolnjenosti od 100 Ah pomeni, da smeš porabiti 30Ah (bi bilo za startni tip akumulatorja), do 50% napolnjenosti od 100 Ah pa smeš brez škode za akumulator porabiti 50 Ah (za takega, kot je TAB Motion oziroma več podatkov na angleški strani http://www.tab.si/index.php/industrial/ ... traction/1 ). Približno velja tudi, da globlje ko izprazniš akumulator (čez njegovo priporočeno mejo), manjše bo število polnjenj in praznjenj oziroma ciklov, ki jih bo zdržal.
Za startni in delovni akumulator (ali delovne akumulatorje) so praviloma pogoji in namembnost uporabe različni - in zato so praviloma različni tudi akumulatorji.
- Zaganjač potrebuje razmeroma velik tok, a deluje le kratek čas in se zato akumulator ne prazni globoko.
Startni akumulator je zato narejen iz tankih plošč z veliko površino, ki lahko dajejo razmeroma velik tok, a jih že enkratno pregloboko praznjenje lahko naredi ne-več-uporabne. Čez prst se mi zdi, da je dovoljena raven praznjenja 30, morda 40% (torej morajo ostati polni do 70 ali morda 60% napolnjeni pri najgloblji izpraznitvi, da jim to ne škoduje), ampak tokrat nisem preverjal.
Po drugi plati pa startni se startni akumulator razmeroma hitro napolni (z razmeroma velikim tokom), ko pa je poln, ni več zaželjen velik tok skozenj (o tem, zakaj in kako je že kaj napisanega tudi na forumu).
Delovni akumulator ima bistveno drugačen režim polnjenja, zato je zaželjen nek mehanizem, ki skrbi, da je vsak od njih polnjen na za tisti tip optimalen - ali vsaj neškodljiv - način.
Še en bistven razlog je, da je startni akumulator ločen - in sicer ta, da tudi, če ti porabniki izpraznijo delovni akumulator, še vedno lahko poženeš motor, ki (če je vse OK) potem tudi lahko spet (na)polni vse akumulatorje.
- Ti so predvidoma namenjeni za daljše napajanje porabnikov z zmernejšimi tokovi, zato so pri isti masi plošče debelejše in njih površina manjša.
Značilni porabniki so osvetlitev, hladilniki, elektronska oprema - zabavna, navigacijski instrumenti, pa tudi radijske sprejemno oddajne postaje in radar, ki pri oddajanju lahko imajo znatno porabo. Eden od večjih porabnikov je tudi avtopilot - zlasti na jadrnicah, kadar motor ne deluje. Tu je možnost optimizacije (zmanjšanje nepotrebne porabe) v nastavitvah avtopilota in v uravnovešenju nastavitve jader tako, da na krmilu - tudi pri ročnem krmarjenju - ni velikih sil.
Vsaj včasih (ne morem reči, ali je to pravilo ali izjema) znajo biti na njih tudi sidrni vitli; redno pa po mojem električni vitli - ali pa hidravlična črpalka za hidravlične vitle - za ravnanje z jadri, če jih jadrnica ima.
Zlasti sidrni vitel je zna zahtevati velik tok (še posebno če se ne držimo navodil izdelovalca in vlečemo plovilo z vitlom, namesto da bi k sidru pluli z motorjem in z vitlom le pobirali verigo ali vrv in le na koncu dvignili sidro). Itak pa je močno zaželjeno, da pri dviganju sidra z električnim vitlom teče tudi motor in je njegov alternator zagotavlja velik del elektrike za dvig.
To je še eden od razlogov, zakaj so za delovne akumulatorje ('servisna banka') primerni akumulatorji, ki poleg razmeroma globokega praznjenja prenesejo tudi nekoliko večje tokove, in taki so TAB Motion, ki jih je priporočil evovii.
Nekateri tipi, kolikor se spomnim je med njimi GEL, tudi prenesejo bistveno manjše tokove od startnih, tako pri porabi kot tudi pri polnjenju. Če pomnim prav, lahko GEL stoji v poljubnem položaju (tudi na glavi), in se sme tudi razmeroma globoko izprazniti, ampak ga lahko že enkraten razmeroma kratkočasen prevelik tok (pri porabi ali polnjenju) takega naredi (manj ali popolnoma ne)-uporabnega.
evovii napisal/-a:Po petih letih pa crkne tako eden kot drugi![]()
![]()
- Na to, koliko časa bodo držali, pa kaže da pomembno vpliva še en dejavnik, in sicer, koliko časa akumulatorji ostanejo prazni.
Kolikor vem, se svinčevi akumulatorji po malem praznijo, tudi če na njih ni porabe. Poleg tega pa je kalužna črpalka često (praviloma) priklopljena tako, da jo stikalo za prisotnost vode v kaluži vklopi tudi, ko je glavno stikalo izklopljeno. Včasih je poleg tega mimo glavnega stikala priklopljeno še kaj, recimo memorija radija, morda alarmna naprava in podobno.
Da to ne izprazni akumulatorja, poskrbimo s sončnimi celicami in primernim (po možnosti MPPT) kontrolerjem polnjenja. S tem so akumulatorji, ko plovilo ni v uporabi, večino časa polni - in z še malo sreče - je potem trajnost dobrih akumulatorjev lahko (tudi znatno) daljša od pet let.
- Ta akumulator je deklariran s kapaciteto 100 Ah (amperskih ur) in z zmožnostjo, da ob zagonu da 900 A toka. Ne najdem pa podatka o dovoljeni ravni izpraznjenja.
To me spominja na avtomobilski akumulator, ki je tipa startni akumulator, in tudi ostali na njihovi strani kaže, da so istega tipa. Tudi njihova aplikacija 'Battery finder' vpraša za znamko in model avtomobila.
Pri avtomobilu večino časa uporabe teče motor in tako razen pri zagonu elektriko za večino porabe zagotavlja alternator. Trajni porabniki pri ustavljenem motorju so le alarmne naprave, centralno zaklepanje in podobno, ki imajo praviloma majhno porabo.
Če boš imel na plovilu recimo hladilnik, močnejši ojačevalec za glasbo, pa morda televizor in polnjenje in napajanje računalnika in podobno tudi tedaj, ko motor ne bo deloval, potrebuješ za delovni akumulator drugačnega. Če je to jadrnica, kjer bo poraba še za instrumente, radijsko postajo, navigacijske luči ponoči in avtopilot, pa to velja še v večji meri.
Primerena tehnologija za takega je podobna kot za pogon električnega viličarja, tudi električnega avtomobila (če ne bi za to zdaj najbrž večinoma že uporabljali akumulatorjev z ne-svinčevo-kemijo, so za isto kapaciteto bistveno lažji, a tudi bistveno dražji in tudi potrebujejo drugačno ali vsaj drugače nastavljeno elektroniko za polnjenje itn.).
Za to pa so primerni na primer tisti, ki jih je svetoval Evovii.
- Za začetek bi moral premisliti - in nam napisati, če naj kaj uporabnega svetujemo - kakšno plovilo imaš, predvsem ali je motorno ali jadrnica, ter na kakšen način ga boš večinoma uporabljal (veliko motornega pogona ali le kratek čas, veliko časa s porabo na sidru ali boji ali večino časa na privezu z električnim priključkom, ter kateri bodo uporabniki in kdaj in koliko bodo v uporabi. To bo določilo večino ostalega - potrebno velikost oziroma kapaciteto akumulatorjev, potrebne zmogljivosti za polnjenje, pa tudi preseke vodnikov (kablov) do porabnikov in za polnjenje.
Brez tega lahko le ugibamo in je to, kar napišemo, tudi le omejeno uporabno.
Sicer je o tem - kako in zakaj kateri akumulator in kateri porabnik itn. itn. - na forumu že precej in natančno napisanega; na kar nekaj kažejo tudi povezave vkazalih baze znanja; mislim da ne vse v električnem delu, ampak nekaj tudi v delu o hlajenju in hladilnikih - ki so razmeroma veliki porabniki toka, zlasti na jadrnicah) in tako naprej.
Tudi forumov iskalnik 'išči' zna priti prav, ko se ga naučiš uporabljati.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Avg 25, 2015 19:41, skupaj popravljeno 3 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Ne vem... kapaciteta kondenzatorjev, ki bi bila potrebna za tok in še potrebnih vsaj nekaj sekund takega toka za zagon, bi bila najbrž tako predraga kot nepraktična.
Razen če obstaja kaka tehnologija kondenzatorjev, za katero ne vem, kar je čisto mogoče, ker tu gotovo nisem na tekočem.
Sicer pa... lahko na svinčev akumulator gledam tudi kot elektrolitski kondenzator s precejšnjo kapaciteto
Razen če obstaja kaka tehnologija kondenzatorjev, za katero ne vem, kar je čisto mogoče, ker tu gotovo nisem na tekočem.
Sicer pa... lahko na svinčev akumulator gledam tudi kot elektrolitski kondenzator s precejšnjo kapaciteto
Correct me if I am wrong, please.
Ker je moja jadrnička starejšega letnika imam na njej en akumulator Tab Motion 180Ah za porabnike kot so radio, luči, navigacija, avtopilot,... prav tako pa je omenjeni akumulator tudi za štart motorja. Kasneje pa je bil vgrajen hladilnik in imam prav tako posebej Tab Motion 180Ah akumulator le za njega.
Na akumulator za Hladilnik imam priklopljeno 65W sončno celico in med obema akumulatorjema Cyrix rele. "Štratni akumulator pa se tudi polni preko 100A Iskrinega alternatorja.
Zaenkrat z omenjenim sistemom nisem imel niti enkrat problema glede energije in mi služi zelo dobro. Malo razmišljam, da bi si omisli malo večjo celico ampak zaenkrat ni potrebe.
Vem, da bi bilo prav, da bi bil štartni akumulator ločen vendar sem letos ko sem menjal komplet inštalacijo vključno z alternatorjem to opcijo opustil saj mi sistem deluje zelo dobro prav tako pa imam še vedno možnost motor zagnat ročno brez akumulatorja v kolikor bi bila panika.
Na akumulator za Hladilnik imam priklopljeno 65W sončno celico in med obema akumulatorjema Cyrix rele. "Štratni akumulator pa se tudi polni preko 100A Iskrinega alternatorja.
Zaenkrat z omenjenim sistemom nisem imel niti enkrat problema glede energije in mi služi zelo dobro. Malo razmišljam, da bi si omisli malo večjo celico ampak zaenkrat ni potrebe.
Vem, da bi bilo prav, da bi bil štartni akumulator ločen vendar sem letos ko sem menjal komplet inštalacijo vključno z alternatorjem to opcijo opustil saj mi sistem deluje zelo dobro prav tako pa imam še vedno možnost motor zagnat ročno brez akumulatorja v kolikor bi bila panika.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Dobro je vedeti!!
V kolikor že imaš na plovilu dva trakcijska akumulatorja je BOLJE ju povezati skupaj, kajti počasnejše kot je praznenje večji je izkoristek. V praksi je to najmanj 10% in več. Odvisno od kapacitete akumulatorja in praznilnega toka. Dva 140Ah akumulatorja ob istem praznilnem toku oddata, ko sta vezana vzporedno najmanj 25Ah več!! Torej z nepravilno vezavo hitreje staraš akumulatorje in izgubljaš energijo. Ni prav pametno kajne?
Enačba, ki izraža odvisnost kapacitete akumulatorja od praznilnega toka se imenuje Peukertova enačba.
Za enostavno razumevanje vzemimo, da ima testni trakcijski akumulator s tekočim elektrolitom 100Ah
- PREHITRO PRAZNENJE, k=min0,8 > torej bo akumulator oddal samo 80Ah
- POČASNO PRAZNENJE, k=max1.44 > isti akumulator lahko teoretično odda celo 144Ah
V realnosti pa se ta razlika giblje 10-30% kar absolutno ni zanemarljivo saj s seboj vozimo isto težo in volumen.
To kako ima kdo vezano in mu deluje ni rečeno, da ne bi bilo lahko še DOSTI bolje že če se upošteva samo osnovne zakonitosti. Veliko sem že opisal in zapisal pa se še vedno pojavljajo osnovne napake vezave akumulatorjev.
Na kratko:
1. VSI trakcijski akumulatoreji na plovilu skupaj V ENO GRUPO
2. Startni akumulator se izbere minimalni potreben za zagon motorja.
3. startni in trakcijski morajo biti ločeni v mirovanju. V času delovanja motorja pa ju lahko za čas polnenja z alternatorjem povežemo, da se polnita obe grupi (bat.combiner)
LP NT
V kolikor že imaš na plovilu dva trakcijska akumulatorja je BOLJE ju povezati skupaj, kajti počasnejše kot je praznenje večji je izkoristek. V praksi je to najmanj 10% in več. Odvisno od kapacitete akumulatorja in praznilnega toka. Dva 140Ah akumulatorja ob istem praznilnem toku oddata, ko sta vezana vzporedno najmanj 25Ah več!! Torej z nepravilno vezavo hitreje staraš akumulatorje in izgubljaš energijo. Ni prav pametno kajne?
Enačba, ki izraža odvisnost kapacitete akumulatorja od praznilnega toka se imenuje Peukertova enačba.
Za enostavno razumevanje vzemimo, da ima testni trakcijski akumulator s tekočim elektrolitom 100Ah
- PREHITRO PRAZNENJE, k=min0,8 > torej bo akumulator oddal samo 80Ah
- POČASNO PRAZNENJE, k=max1.44 > isti akumulator lahko teoretično odda celo 144Ah
V realnosti pa se ta razlika giblje 10-30% kar absolutno ni zanemarljivo saj s seboj vozimo isto težo in volumen.
To kako ima kdo vezano in mu deluje ni rečeno, da ne bi bilo lahko še DOSTI bolje že če se upošteva samo osnovne zakonitosti. Veliko sem že opisal in zapisal pa se še vedno pojavljajo osnovne napake vezave akumulatorjev.
Na kratko:
1. VSI trakcijski akumulatoreji na plovilu skupaj V ENO GRUPO
2. Startni akumulator se izbere minimalni potreben za zagon motorja.
3. startni in trakcijski morajo biti ločeni v mirovanju. V času delovanja motorja pa ju lahko za čas polnenja z alternatorjem povežemo, da se polnita obe grupi (bat.combiner)
LP NT
Razlog za moje razmišljanje tiči v preprostem dejstvu, da delavni akumulator ni dovolj tokovno sposoben glede na potrebe, ki nastanejo ob zaganjanju motorja, ne glede na to, da imamo lahko shranjene dovolj energije. Prednost povezana s takšno zasnovo bi bila, da se lahko ta iz istega akumulatorja porablja tako za napajaje malih porabnikov, kot tudi za zagon, saj so tokovi pri polnjenju kondenzatorjev majhni, slednji pa lahko shranjeno energijo oddajo relativno hitro, torej so tokovno zelo sposobni. Celo v kolikor bi bil akumulator v celoti izpraznjen, bi znala manjša sončna celica zagotoviti dovolj energije za napolnitev kondenzatorjev, posledično pa zagon motorja.
Kar se tiče medsebojne povezave in s tem povezanega praznjenja pa se v celoti strinja, z zapisanim.
P.S.
https://youtu.be/GUXM1XuLUIs
Kar se tiče medsebojne povezave in s tem povezanega praznjenja pa se v celoti strinja, z zapisanim.
P.S.
https://youtu.be/GUXM1XuLUIs
Lep pozdrav.
Ideja kondenzatorja je že dobra, najvišje kapacitete najdeš pri elektrolitskih kondenzatorjih. Problem je v tem, da je kapaciteta (običajnih) elektrolitov glede na volumen in denar še vedno veliiiiiko premala, da bi štartala motor.
Na koncu je cenejše pač 50 € dat za tist startni aku pa je. Tudi sam sem se moral sprijaznit s tem (pa ni bil problem v 50€ kot bi se kdo naslajal) ampak v teži in prostoru na 5m gumenjaku.
Na koncu je cenejše pač 50 € dat za tist startni aku pa je. Tudi sam sem se moral sprijaznit s tem (pa ni bil problem v 50€ kot bi se kdo naslajal) ampak v teži in prostoru na 5m gumenjaku.
Nikola T. napisal/-a:2. Startni akumulator se izbere minimalni potreben za zagon motorja.
Kako vem, kateri je minimalno potreben? (za 2 cilindrski dizel Yanmar 2GM20)
Pravzaprav me zanima ali bi na barki lahko uporabil akumulatorje za zagon motorjev na motocklih (cenejši, lažji, manjši)?
Primer:
Akumulator YTX4L-BS za motor
Proizvajalec: DYNAVOLT
Model: YTX4L-BS
Napetost: 12 V
Kapaciteta: 3 Ah
Dolžina: 114 mm
Širina: 71 mm
Višina: 86 mm
Teža: 1,16 kg
Cena: 15 €
NT so mi zadeve kar dokaj jasne kar se tiče elektrike, vsekakor pa se strinjam z vsem kar poveš glede elektrike na polovilih. Pri sebi sem se odločil, da sistem pustim tako kot je ker do sedaj mi še nikoli ni manjkalo elektrike pa je bila jadrnica več let na boji brez priklopa na omrežje. Uglavnem kadar pridem na barko sta oba akumulatorja polna, prav tako mi še nikoli ni bilo treba laufati motorja zaradi pomanjkanja elektrike. Mogoče smo pa samo dovolj šparovni... Saj veš gorenjci pa te fore 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov