Težave z najetimi plovili

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

al

OdgovorNapisal/-a al » To Sep 01, 2015 10:21

Grozno se mi zdi, da se tako odzoveš na nek zapis- v tem primeru moj.
Povsem izven konteksta in povsem se izogneš problematiki- ne argumentiraš.

Zdaj si se spustil v razlago besede patetično in prav takšen je tudi ta tvoj, zadnji odgovor.

Razumem te, sem te spoznal in mi je jasno kako razmišljaš.
A daj prosim, drži se teme!
Kam pa pridemo, če bo vsak začel pisati o kokicah in bobi palčkah...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 01, 2015 10:26

Moje izkušnje - iz kupa področij življenja - so pač take, da Murphy-jev zakon velja, vedno in povsod.

Po njih je pač pričakovati, da ne bo nikoli nič crknilo, ne glede na to, za koliko denarja, patetično :wink:

Tebi je pa to, da jaz tako gledam reči, grozno.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » To Sep 01, 2015 10:32

Ne Marjan Tomki, meni ni grozno, da živiš življenje na podlagi izmišljenega Murphyevega zakona.
Grozno mi je, da si ne prinzaš, da so vas nategnili in da prav po slovensko prevezemaš krivdo nase (oz. na vas, najemnike barke).

Večina se ne zna postaviti za svoj denar, čas! Ampak tudi to se spreminja, ker tako časa, kot denarja je vedno manj.

Jaz sem tukaj svoje povedal. Vem, da se bo s tabo debata vlekla v neskončnost z veliko balasta in to se mi res ne da.
Ne moti me, da sva različnega mnenja in ne želim, da bi se strinjal z mano.

Želim le jasno izpostaviti, da vas je čarter firma- nategnila. Kakorli obračaš, boš prišel do tega...
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » To Sep 01, 2015 11:06

al napisal/-a:Namesto, da bi brezskrbo uživali tisti teden dni (govorim na splošno), Slovenčki raje malo sklonimo glavo in si rečemo "eh, saj bo že nekako; sem pa navsezadnje vseeno malo prišparal (če sploh)". Ni pa jasno takemu, da je to zato, ker je dejansko prišparal lastnik barke, ker ne vzdržuje plovil, kot bi moral!

Jaz težko sodim, kako je z najetimi plovili, ker v življenju še nisem najel jadrnice. Sem pa letos v Lefkasu videl nekaj, kar me je presenetilo. Bil sem v marini v soboto, ko je bil cel pomol poln čarterjev ob menjavah. Poleg mene je z veliko težavami pristala carterska Bavaria 39 s precej oholo angleško posadko. Bili so tako nesposobni, da sem jim moral razlagati kdaj naj dajo v rikverc in kdaj naj ugasnejo, da mi ne bodo razbili barke.

Skratka, posadka od k.., dva starejša angleška para.

Ampak potem ko je pristal in ko so prišli od charterja je tip izbruhnil. Začel jim je naštevati koliko let že najema barke (hej, v vseh teh letih se še ni naučil pristati v marini?) in kako je ta barka daleč najslabša, kar jih je najel. Hotel je govoriti z lastnikom barke, ko so mu razložili da ne more, pa jim je začel kazati kaj vse ne dela. IN grki so stali mirno tam, vse gledali, na koncu pa se je uspel zdilati za popust in vračilo nekaj denarja.

Barko so naslednje jutro odpeljali nekam na popravilo.

Bi Slovenec naredil kaj takega? Bi Hrvat dal popust?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 01, 2015 11:17

Moderator naj prosim spremeni naslov te teme v "Težave s čarter barkami"!
Prispevki so prenešeni iz Marjanovega potopisa.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 01, 2015 11:44

andrejv napisal/-a:Bi Slovenec naredil kaj takega? Bi Hrvat dal popust?

Bi ti? Si Slovenc?
Zakaj Hrvat? Ogromno čarter firm, ne vem če večina, ni hrvaških. :wink:
Vse se da zmenit.
Izkušnja iz čarter firme, ki jo dobro poznam, je da so pogosto reševali reklamacije pred izplutjem na način, da so najemniki dobili boljšo, celo večjo barko, za isti denar. Nikoli manjšo, si lahko misliš, da ne :wink: Tudi iz sosednje flote so si jo izposodili, kjer je bila nebukirana barka. Fantje v firmi so ob menjavah reševali težave vselej v korist najemnika. Seveda je zadnja opcija vračilo denarja, razumljivo da so prej skušali napako popraviti, a tudi to je bila praksa, če je bila težava večja. Barke so bile zavarovane proti izpadu dohodka zaradi okvar, tako da je prizemljena barka, v izpadlem tednu, vseeno "služila denar". V narekovajih pisano zato, ker je denar šel ponavadi za odpravo napake.
Glede nategov pa tako,
Izkušen morjeplovec, zavoha napako na daleč, neizkušen pa ne in ga je lahko nategniti, namerno, najpogosteje pa nenamerno.

Tisti, ki ste toliko pametni glede brezhibnosti bark, imam občutek, da tudi približno od blizu niste videli, kaj se dogaja na pomolih ob sobotah, ko so menjave in kako stresna je zadeva za osebje v bazi.
Podobno kot v hotelu, kjer vodovodar menja tesnila, štromar šalterje, s to razliko, upam da se s tem strinja vsak morjeplovec, da je barka še kaj drugega kot hotelska soba (voda in štrom, TV in sapunice v tušu) :wink:

Glede števila osebja pa bi vas rad videl, ko bi zaposlovali na veliko, osebje pa bi imelo delo 90% v soboto, ostalo pa češljanje mudima. Špica ob sobotah je tako velika, da ne prenese nobene ekonomske in organizacijske logike. PIKA
al

OdgovorNapisal/-a al » To Sep 01, 2015 12:12

@Marchi
menim, da seveda obstaja dobra praksa v charter biznisu. Menim celo, da je tega veliko več, kot slabe prakse.

Meni gre samo na k..., da se tako hribovsko/slovensko "rešujejo" zadeve.

Kar se pa pameti glede brezhibnosti bark tiče ti pa lahko povem, da poznam zadeve zelo dobro, ker imam od letos neposreden stik s človekom, ki je glavni serviser/prevzemni charterja v eni boljših marin (tako se oglašujejo) na Jadranu.
Ob vseh litrih gemišta mi je točno poznano kako se dela, pa najbrž ne vem vsega. Da ne omenjam "servisiranja" bark v charter managementu. Grozica za lastnike.... A o tem morda kdaj v živo, ker tega pa ne želim takole na frej razlagat...
Zato je težko biti pameten, če se nekaj sobot sprehodiš med paletami Laškega piva po pomolu charterja.

In še nekaj Marchi. Charter se oglašuje. Pač biznis. In tukaj se ne sme loviti na izkušene in manj izkušene. Barka mora biti ready to go in pika. Ne glede na ceno in vse. Ker pa seveda večina najmenikov nič ne upa reči in samo moli boga, da jim ne pogoltnejo slipa ali kavcije zaradi morebitne napake prejšnjih, ki je niti sami niso opazili, pa je kot je.
Pa tudi jaz zelo težko "zavoham" napako tukaj izza monitorja, pa recimo, da sem zmerno izkušen.

Mislim, da tudi ni prav, da opravičuješ napake charter firme skozi ekonomijo obsega delovne sile! Kakšna pika neki. Še enkrat, kaj ni tukaj jasno: barka mora čakati stranko porihtana! Tukaj pa je pika!
In dela so sezonska in nekatera so tudi samo ob sobotah. Druge dni pa naj kokakalo raznaša. Sicer pa je dela z barkami tudi ostale dni dovolj...

Taborniško, Bauhaus rešvanje oz najemanje plovil... zame ne, hvala!
Za ostale je pa nekaj zanimivih kosov orodja vsak teden v akciji v Hoferju.

Kar naenkrat se vsi na vse spoznamo. Zanimivo! Hecno je, da nihče ne zagovarja svojega denarja (časa?) in se raje sprijazni z malomarnostjo lastnikov charter firm/bark.

btw. plus za urejanje foruma- da se je tole nakladanje premaknilo iz potopisa sem.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 01, 2015 12:30

@al
Bil v čarterju 6 let, konkretno v poslu (včasih smo tudi kakšen gemišt spili), tako da mogoče celo kaj vem o tem :wink: In res nima smisla tukaj debatirati o podrobnostih z outsiderji (v pravem pomenu besede, da ne bo kdo užaljen).

V informacijo pa napišem kakšno insajdersko, da se predstava o idealiziraih podobah vsaj malo relativizira in se ne nabija na pamet o pravicah in dolžnostih kogar koli. Tudi najemne pogodbe obstajajo, ki so pecej smiselne in zajemajo kup stvari, ki lahko gredo narobe, nenamerno.

In ja, kot pravi M Tomki, vztrajat na nekih svojih principih in idealnih predstavah, kako bi moralo biti, je pogosto dražje in bolj stresno, kot kompromis.
al

OdgovorNapisal/-a al » To Sep 01, 2015 12:37

Marchi napisal/-a:@al
Bil v čarterju 6 let, konkretno v poslu (včasih smo tudi kakšen gemišt spili), tako da mogoče celo kaj vem o tem :wink: In res nima smisla tukaj debatirati o podrobnostih z outsiderji (v pravem pomenu besede, da ne bo kdo užaljen).

V informacijo pa napišem kakšno insajdersko, da se predstava o idealiziraih podobah vsaj malo relativizira in se ne nabija na pamet o pravicah in dolžnostih kogar koli. Tudi najemne pogodbe obstajajo, ki so pecej smiselne in zajemajo kup stvari, ki lahko gredo narobe, nenamerno.

In ja, kot pravi M Tomki, vztrajat na nekih svojih principih in idealnih predstavah, kako bi moralo biti, je pogosto dražje in bolj stresno, kot kompromis.

Mah ljudje smo si različni... saj v tem je lepota tega sveta.
No jaz še vedno mislim, da mora biti barka porihtana, kot se šika, ko jo prevzameš. Pogodba (drobni tisk) gor, dol.

Jaz za svoj denar dobim, kar hočem. Tako ali drugače. Nateguje se naj pa koga drugega. Že tako ali tako dostikrat ne vem, kdaj ga fašem od zadaj...

Eno vprašanje, ko se spoznaš: opažam, da večina bark, pa rečmo malo večje (nad 43 feet) in nove, nima enostavnega (enocevnega) roll bara in gor 2x npr 60w solark. Enostavna in neprimerno cenejša rešitev od izpraznjenih in dotolčenih akk- Vsi pa vemo, da se na charterju goni hladilnik, razsvetljavo. Ok, se tudi veliko motorira a take rešitve sem opazil na kar veliko charter barkah v Grčiji (pa ne mi spet očitat, da nekaj Grčijo hvalim, ker tudi tam so firme oz. njihovi lastniki v večini tujci).
Zakaj?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 01, 2015 12:58

al napisal/-a:Eno vprašanje, ko se spoznaš: opažam, da večina bark, pa rečmo malo večje (nad 43 feet) in nove, nima enostavnega (enocevnega) roll bara in gor 2x npr 60w solark. Enostavna in neprimerno cenejša rešitev od izpraznjenih in dotolčenih akk- Vsi pa vemo, da se na charterju goni hladilnik, razsvetljavo. Ok, se tudi veliko motorira a take rešitve sem opazil na kar veliko charter barkah v Grčiji (pa ne mi spet očitat, da nekaj Grčijo hvalim, ker tudi tam so firme oz. njihovi lastniki v večini tujci).
Zakaj?

90%!
90% čarter bark - 90% motor - 90% marina

Mogoče so grške rute manj 220V in več vetra (manj motorja).
Se pa solarne cene nižajo, tako da, ko bo prvi čarterist v Jadranu dal gor celice in bo to kao extra ponudba, bodo morali vsi. Tako kot z internetom, zdaj ga že videvam v ponudbi vse večih čarter baz.

Podobno je bilo z GPSi. Vsi so kar naenkrat začeli vgrajevati GPS. A kaj, ko so bili vsi numerični in v notranjosti plovila. Šele v zadnjih letih so se preselili na zunanjo konzolo lepi barvni ploterčki.
al

OdgovorNapisal/-a al » To Sep 01, 2015 13:35

najbrž bo to ja (v Grčiji je večinoma na solar...)

Kaj pa malo bolj "top end" čarter? Se pravi ne-taborniška varianta?
Gre to kaj v promet? Po primernih cenah- za čarter firme.
Slišim, da sedaj nekatere firme ponujajo pakete, ko te čaka buteljka vina, pijača, olive pa take stvari- poln hladinik nekako in še kakšen bonbonček.
Pa da je nova ali pa zelo dobro opremljena barka. Kot nek "all inclusive"?
Predvidevam, da so najemniki v glavnem gostje severno od nas?

Le sprašujem...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 01, 2015 13:55

Ne vem, nisem več zraven. A trendi so šli od manjših k večjim barkam in od več k manjštevilčnim posadkam. Konkurenca je huda, tako da welcome drink ipd. je že skoraj obveza, ostalo pa kar opisuješ, bi počel tudi sam, ker bi bil najboljši :)

Za svojo barko sem postavil filter, majhne posadke in 14 najema. Slovenski prijatelji so se ves čas, grdo rečeno, slinili zraven, a zgodba z njimi se je hitro končala, ker bi oni vse "u pola cene" in 6+2 :roll: , pa še, "a bi nas ti pelu". In take, nabasane, posadke tudi največ uničijo, ker je na barki kaos.

Gostje so bili večinoma zahodnjaki. Parček srednji let za 14 dni ;)
Odajala se je slabše, kot bi bilo ekonomsko ok, a nisem pritiskal, ker sem barko koristil tudi sam in je bila tako v odličnem stanju ves čas.
al

OdgovorNapisal/-a al » To Sep 01, 2015 16:16

A to si se sam ukvarjal s čarterjem ali si jo dal v čarter meneđment?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 01, 2015 16:42

Sam ravno ne, razen kakšenga bookinga sem in tja. Drugače pa je bila barka pri prijatelju, ki ima čarter firmo, manjšo družinsko s cca 12 plovili. Včasih se je celo splačalo delat samo za svojo ali še kakšno barko, potem pa so prišle visoke koncesnine, pa druge zakonske hr pogruntavščine, tako da je nekih 10 plovil v bazi že spodnja meja, da lahko kolikor toliko organiziraš posel. Moja pa ravno prav ni bila oddana, da sem prosti teden uskočil in porihal vse malenkosti, ki jih "hitri servis" ni. Drugače ni šans vzdrževati 100%, ker ni časa.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 01, 2015 20:22

al napisal/-a:Ne Marjan Tomki, meni ni grozno, da živiš življenje na podlagi izmišljenega Murphyevega zakona.
Grozno mi je, da si ne prinzaš, da so vas nategnili in da prav po slovensko prevezemaš krivdo nase (oz. na vas, najemnike barke).

Večina se ne zna postaviti za svoj denar, čas! Ampak tudi to se spreminja, ker tako časa, kot denarja je vedno manj.

Jaz sem tukaj svoje povedal. Vem, da se bo s tabo debata vlekla v neskončnost z veliko balasta in to se mi res ne da.
Ne moti me, da sva različnega mnenja in ne želim, da bi se strinjal z mano.

Želim le jasno izpostaviti, da vas je čarter firma- nategnila. Kakorli obračaš, boš prišel do tega...

Al, skoraj vse zgoraj si zgrešil.
  • Ti si povedal, kaj jaz mislim, kaj si priznam, za kaj prevzemam krivdo in tako naprej.

Potem pa pišeš, da bi ti bilo veliko balasta brati, če odgovorim, kje jaz mislim drugače, kot si ti napisal, da mislim. In da si priznam kaj drugega, kot si ti napisal, da si priznam... V glavnem - jaz težim, ti pa ne.

In za denar se moram postaviti, če ti tako praviš. Ko pa mi tu ti pisariš, kaj jaz mislim, in ko jaz na to kaj odgovorim, je pa to veliko balasta. Ali to pomeni, da se smem postaviti zase le, če se ti strinjaš, sicer bo to slovensko? Zanimiv pogled na stvar.
  • Murphyjev zakon, kot ga jaz razumem, ni zgrešen.

Jaz ga upoštevam, kjer se mi to zdi smotrno. To je pripomoglo, da sem snoval in izdeloval rešitve, ki so zelo redko imele napake, tako zaradi zasnove kot zaradi rigoroznega testiranja. Saj bi lahko še o tem - ampak najbrž itak ne 'poslušaš'.

Sem pa praviloma pripravljen znajti se, če gre kaj narobe.
  • Da ti meniš, da se večina ne zna postaviti za svoj denar in čas, nima nujno zveze s tem, ali se jaz postavim zase in svoj čas - in ko se, ni nujno, da to to naredim tako, kot bi bilo tebi všeč - lahko sem mnenja, da je kak drugačen način boljši, uspešnejši.
  • Ko se zgodi kaj, ne prevzemam a priori krivde nase, pa če ti meniš, da je to slovensko ali ne. Priznam pa jo, če jaz kaj 'sesujem', in tak pristop se mi že malo na daljši rok tudi splača.

Če bi bilo že ob izplutju kaj narobe, bi zahteval popravilo, če bi ne mogli izpluti, bi najbrž težil za drugo barko in/ali to, da nam ne zaračunajo tistega dne - in podobno.

Sicer pa je bilo iz teme videti, da poiščem tak način, da imamo čim manj moteno jadranje - mi je pa žal, da ti je to grozno.
  • Jasno si izpostavil, da meniš, da nas je čarter firma nategnila. Jasno sem napisal, da po mojem mnenju ni bilo znakov, da so že vedeli za ta problem, in v tem primeru nas ni nategnila.

Če so vedeli zanj - ali če bi imel naslednji, ki je najel Bajko, enake probleme (s polnjenjem servisnega akumulatorja) - bi pa ti imel prav.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta