Vsebina, obseg in oblika prispevkov

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Na živce mi gredo na forumu

prispevki, s katerimi kdo sesuje temo, ki ga ne zanima
9
26%
prispevki, v katerih kdo razlaga ne le kaj, ampak tudi kako in zakaj (in znajo biti daljši)
12
34%
'zajebantska pojasnila' tipa 'kaj si pa ti misliš, da boš dobil za ta denar'
5
14%
Moti me vse našteto
7
20%
ne moti me nič od naštetega
0
Brez glasov
drugo (lahko - seveda - mnenje v temi)
2
6%

Skupaj glasov: 35
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Vsebina, obseg in oblika prispevkov

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 16, 2015 20:29

Vsebina, obseg in oblika prispevkov na forumu

Uvod
    Na forumu se oglaša - razmeroma majhna - skupina članov, ki jim gredo na živce prispevki, v katerih poleg recimo kaj narediti v kakšnih okoliščinah piše tudi kaj o tem, zakaj in kako to deluje.

Jaz sem 'trapast' na to, da bi rad za vse vedel tudi vsaj v osnovi, kako kaj deluje - in zakaj deluje tako, in zanima me vse živo. Ko me bo kaj zanimalo, ne bom nehal pri wikipediji, ampak bom vprašal tistega, ki to zares zna - recimo za meteorologijo jadralne letalce, ki so hkrati poklicni meteorologi in to v skupini, kjer so zraven jadralni letalci, ki so tudi poklicni piloti.

Teorija in praksa
    Za vsako reč, ki mi je zanimiva, se mora teorija ujemati s prakso. Tako se z 'mojo teorijo' vremena doslej ujemajo moje recimo 30+ letne izkušnje v gorah (do opustitve zaradi obrabe kolena), 50+ letne izkušnje na kolesu v vsakem vremenu, 5-letne izkušnje med letalci in recimo 20 letne (vmes daljša pavza) na vodi.

Omenjeni gospodje, ki pišejo, naj pišem iz lastnih izkušenj, skoraj gotovo nimajo pojma, o čem jaz imam ali nimam izkušnje, v bistvu pa jih to, ali jih imam ali nimam sploh ne zanima. Obnašajo se kot učenci v razredu, ki motijo pouk vsem ostalim, ker snov njim ni zanimiva, namesto da bi 'zapustili razred', kjer jim je dolgčas.

Tako sistematično motijo teme, v katerih se o čem se na forumu kakorkoli razpišemo podrobneje in bolj poglobljeno. Tako so nekoč redno razburjali pri temah o porabi goriva, pa o propelerjih, pa nekajkrat o vremenu in tudi tokrat v temi o megli.

alesjo je napisal, da se moj opis ujema z njegovo izkušnjo, hrošč je opisal spomladansko situacijo, Marchi pa je vprašal, kako vplivajo in kaj pomenijo številke z vremenskih postaj (relativna vlažnost, temperatura rosišča, temperatura) in jaz sem odgovoril.

In to je zadoščalo, da so se ti gospodje - ki po vsem sodeč sploh niso pogledali teme - oglasili o wiki kremi. Pri tem je videti, da jih ne zanima, kaj je kaj v meteorologiji (in kako vpliva), pa tudi da ne vedo (in jih ne zanima), kaj je wikipedia in kaj ni. Enostavno, 'klapa zajebantov' nameče namige, ki nimajo zveze s tem, kaj v resnici je wikipedia, ne s tem, kaj je wiki krema.
Jedrnatost prispevkov
    Kadar je mogoče, je smotrno da je prispevek jedrnat - napisan kratko, a ne na račun tega, da bi ga bilo mogoče narobe razumeti. Forum na internetu je dostopen vsakomur, ne samo tistemu, ki je morda postavil vprašanje, in to tudi kasneje, zato mora biti vsebina razumljiva tudi nečlanom foruma, in tudi po možnosti ne le tedaj, ko je bilo postavljeno vprašanje.

Tako odgovor "85°C " ni jedrnat, ampak nepopoln. Jedrnat, a sprejemljiv odgovor bi recimo bil "Motor xx je primerno ogret za polno obremenitev, ko ima hladilna tekočina med 65°C in 95°C".
Ko (se) kdo vpraša, ali je to pri vseh motorjih
    Potem se da odgovarjati: pri tem toliko, pri tem toliko, pri onem toliko - in pri tem se pogosto dogaja - če ne poveš, zakaj je pri enem toliko, pri drugem drugače - da je podobno kot bi za vsak par številk na vprašanje odgovarjal z zmnožkom, namesto da spraševalca naučiš množenja: uspeš postati trajno nepogrešljiv.

Na forumu je po mojem nekaj takih ravno v omenjeni klapi kakih dvajsetih. Ti nekateri dajejo vtis, da "so avtoriteta na svojem področju", še posebej, ker oziroma dokler jih nihče ne vpraša, od kod jim ti podatki, pa še naprej zakaj so priporočene temperature take in zakaj so razlike pri različnih motorjih...

Včasih ugotoviš, da so nekateri bili na šolanjih za ta in oni motor in so to šolanje morali plačati, in kaže da tega, kar so se naučili in to plačali, pač ne bodo dajali naprej brezplačno. Če vprašaš še, zakaj pa ravno v tistem temperaturnem intervalu, od nekaterih med njimi ne dobiš odgovora (ker si zanje brezveznik), ali dobiš odgovor, da pojdi v šolo - če si pa (lahko pred leti pa nisi ažuriral) že bil v šoli, pa lahko, da si teoretik.

Tisti, ki so pripravljeni najprej razmisliti o dejavnikih, potem pa tudi povedati ostalim, kar so ugotovili - recimo SR 290, da se praksa vedno ujema s pravilno teorijo, sicer je pač treba teorijo dopolniti ali zamenjati, pa so tem - recimo dvajsetim - na forumu moteči.

Edit 2018: Izkazalo se je, da sta potrebni in sta zato nastali temi Kazalo dobrih prispevkov in Kazalo manj dobrih prispevkov (po mojem mnenju). V prvem je mogoče videti, kaj je (po mojem) značilno za dobre prispevke in kdo piše take, v drugem kaj je (po mojem) značilno za slabe in tudi kdo piše take. In kaže, da moram nekam napisati tudi seznam tistih, ki so pisali dobre prispevke, pa začasno ali trajno nehali sodelovati na forumu (in morda tudi povezave na razloge za to). Letos sta med temi SR 290 in Daki.
Odgovori otrokom
    Veliko vas se bo spomnilo kakega otroka v obdobju, ko je za vsako reč vprašal 'zakaj'.

Jaz sem si poleg tega zapomnil nekaj slabih učiteljev - formalnih ali ne - in se trdno odločil, da tak ne želim postati. Zato sem skrbno pazil, da otroškega načina spoznavanja reči in spraševanja o njih - tudi sebe v tistem obdobju - nisem pozabil. Ne le zakaj, še kup drugih podvprašanj (čemu, kako, od česa je odvisno, če kaj različno...) in ker sem veliko med mladimi in otroki, za precej reči ali vem za odgovore, ali pa vem, kam jih lahko gremo poiskat. In seveda velja, da to, kar 'vem', lahko ne drži več (bodisi da sem pozabil, bodisi da se je odkrilo kaj novega in nekdanji 'vem' ne velja več) - od tod je moj popolnoma resno mišljeni "podpis" 'prosim, popravite me, če se motim'.

Edit: nekaj opomb iz kasnejšega časa

Razprava o tem, kaj je 'posranje teme' - offtopic posting - in kdaj ni zaželeno

@Tex-ov prispevek s sliko:
    Tex je (namenoma?) nalepil preveliko sliko tistega dekleta, da bi besedilo teme ne šlo lepo na zaslon. Ko sem - kot moderator - nekoč prej tako kot zdaj poiskal manjšo različico in jo zamenjal v tistem prispevku (in napisal, da sem to naredil), je zbrisal komentar in ponovno namestil preveliko.

Lahko da čisto bistro ampak, ampak precej otročje.
@gregor.n -
    Google in polpismenost - kar zadeva polpismene in iskanje na internetu
    gregor.n napisal/-a:Se mi zdi da v 21. stoletju zna vsak, vsaj na pol pismen, po googleju najt kar ga zanima, manjka pa deljenje lastnih izkušenj :wink:
    Ker čez par let, se bojim, bo na netu en kup teoretičnega pametovanja kopiranega iz ene viki na drugo, tretjo, kar ne bo imelo več nobene veze z prakso, žal, je pa to idealno za razne manipulacije in poneumljanje naroda :wink:

Jaz sem npr.na vprašanje o varjenju AL tanka govoril iz lastnih izkušenj, lahko pa pametujet, kopirate linke iz vikipedije in švasate tist porozen aluminij do onemoglosti, sam na konc mi prosim povejte kolk vas je to koštal, če boste mel srečo in prežvel :wink:

Google najde marsikaj - a vedno velja vsaj troje:
      zadeva mora biti objavljena kje, kjer google lahko išče
      vedeti moraš, po čem iščeš (ključna beseda, slika...), sicer ne najde
      biti moraš sposoben razumeti rezultat

In potem ugasne kakšna domena z odlično vsebino in izgine njena vsebina (Navtika kapital je tak primer, Morsko prase je bil drugi: čeprav so ga po letu in več prekinitve obnovili, prejšnje vsebine ni več) in če tega ni kdo povzel, google včasih še ve, kje je kaj nekoč bilo, vsebine pa ni več. (Če kdo ve za arhive in kako najti povezave tja, se vroče, ne le toplo priporočam). Ker je tu v BZ mnogo povezav in jaz občasno preverjam, kaj še deluje, je precej takih povezav zamenjanih z enakovrednimi, če uspem take najti, izbrisanih ali pa opremljenih s komentarjem z obžalovanjem...,
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Nov 11, 2016 14:06, skupaj popravljeno 6 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Nov 16, 2015 20:44

V anketi bi bilo potrebno omogočiti, da je možno označiti več tem, ki gredo "na živce". Mislim, da bi marsikdo označil vsaj dve!

Lp
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 16, 2015 21:00

Sem poskusil. Žal forum v anketi omogoča le eno vprašanje v eni temi, in izbiro le enega možnega odgovora.

Lahko naredim le to, da napišem vprašanje za vsako kombinacijo (če so tri vprašanja, 9 kombinacij in še eno za 'drugo' - tega za zdaj nisem) ali pa - tehnično mogoče - svojo temo za vsako vprašanje, kar se mi ni zdelo smiselno.

Če rabimo vprašanje, kjer je možnih več odgovorov, lahko na tem forumu to naredimo le s toliko temami, kolikor različnih vprašanj bi bilo treba postaviti, kar ni praktično. Mogoče potem anketo naredimo na kaki drugi internetni strani (ki ima več možnosti) in tu le kazalec tja, vendar bo verjetno vsebina ankete s take zunanje strani sčasoma izbrisana.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Nov 16, 2015 21:48

Slika
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Nov 17, 2015 10:45

Zadnji naj ugasne luč...oziroma pihne svečo
https://medisken.si
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Nov 17, 2015 15:16

Marjan veš da še nikoli nisem napisal ali rekel čez tebe. Nasprotno. Mene tvoji prispevki ne motijo. Če me zanima preberem, če ne preskrolam.

Ko pa ravno sprašuješ... take tema pa uničuje forum in gre na živce.

Kakorkoli boš obrnil. Karkoli boš napisal v kakršnikoli temo ne boš dobil odobravanja, še manj kakšno opravičilo.
Če bi v anketo dodal še opcijo da gredo na živce tvoji prispevki bi gladko pobral zmago.
Pa še enkrat... jaz nisem takega mišljenja. Je tu gor nekaj članov katerih prispevki mi gredo bistveno bolj na živce.

Torej namesto da se trudiš nekaj doseči(uspeva ti ravno obratno) raje porabi čas za iskanje neke sredine svojih prispevkov. Poskusi jih bolj strniti in se drži rdeče niti.
Za primer če govorimo o antivegetativni barvi piši o barvi ne o vegetaciji v podsaharski afriki. Kako je nastala in zakaj propada. Ja, res je govora o antivegetativni barvi ampak afriška vegetacija nima veze z njo. Ko skreneš iz teme postane prispevek nezanimiv.

Če razumeš moje pisanje, kot napad nate... bog pomagaj.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Nov 17, 2015 18:17

Niti slučajno ne razumem tega, kar si napisal, kot napad.

Tale tema je - na enem mestu - odgovor na nekaj reči:
  • predlog enega članov foruma, da naj postavim vprašanje v anketi, ker se ne želi izpostavljati, bi pa glasoval
  • videti, koliko je dejansko tistih, ki jih moti to, kar trdi skupinica 'zajebantov', da moti vse ali večino
  • prenehanje potrebe, da si vedno znova skušam izmisliti razumen odgovor na nesmiselna spodbadanja v kupu tem, s tem da na enem mestu odgovorim (in če bo treba, odgovorim s povezavo sem)

Tole napisati enkrat - čeprav gre na živce - je še vedno boljše, kot stalno izgubljanje časa in živcev vsakič, ko se jim spet da zbadati, prekinjati teme in tako dalje.

Za nasvet, kako pisati bolje, se pa tudi zahvaljujem in bom skušal upoštevati. Mislim da ga bom za nekaj časa vzel tudi za eno enominutnih nalog.

Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Nov 17, 2015 20:40

Če si drznem predlog.

Ko koga piči, da bi kopiral viki kremo, naj se sprehodi po šestih korakih avtogenih treningov.

http://www.aktivni.si/dobro-pocutje/za- ... proscanja/

Če o tem postopku želja po kopiranju še vedno obstaja, res ne vidim razloga, da se ne bi uporabilo funkcij ctrl c/ctrl v.

Res to pomeni nekaj dodatnega balasta na forumu, ki že tako kriči po resnem moderiranju in resni vsebini, pa vendar živimo v demokraciji (neglede na posledice).
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Nov 17, 2015 21:26

Roberth1 napisal/-a:... ki že tako kriči po resnem moderiranju in resni vsebini, pa vendar živimo v demokraciji (neglede na posledice).

Misliš, resno moderiranje neresnih prispevkov, al kako?!
Malo morgen! Nismo otroški vrtec, tako da če kdo pričakuje, da bo ata s šibo bedel nad vsakim pobalinom, ki ne ve kaj je bonton in hoče instant odgovor, za vsako svojo muho in frustracjo in je čist nesrečen, ker ne bo dobil takoj, kar si je zaželel, ali pa iz čistega dolčasa brklja in sesuva uporabne teme, se močno moti. Takega, ki pri nevem koliko tisoč prispevkih ni zmogel enega uporabnega prispevka, je treba lepo pospremit na EXIT :twisted:

So teme, ki so namenjene takšnemu ali drugačnemu čveku, ok.
So pa tudi teme, če kdo ni opazil, ki so namenjene vprašanjem povezanim z morjeplovstvom (tehnika, veščine, potopisi...) in tam je prostor, da se kaj uporabnega napiše in tam ni mesto za glupe komentarje, ki nimajo veze s temo, še manj za podjebavanje kogarkoli.

Marjan skrbi za to, da nam ni treba brskat po internetu in zbere uporabne informacije na kup. Velikokrat samo preletim njegove dolge prispevke, včasih pa jih temeljito preberem, večkrat. Nikogar s tem ne posiljuje, ker vsak lahko preskoči po mili volji.

Prav tako lahko vsak preskoči tudi čvek, samo če pa sikate v vsaki temi, povsod in v vsakem trenutku, je pa precej nadležno, predvsem pa, neuporabno.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Nov 17, 2015 21:38

Zame je večina tvojih komentarjev in nasvetov neuporabna Marchi, ker nimam jadrnice, ti pa večinoma pišeš o jadranju. Več koristnega recimo izvem od pobalina Gregorja :D
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Nov 17, 2015 23:15

A jst da sm pobalin :shock:
Tole me je pa globoko przadel...
Se bom probu poboljšat, že jutr zvečer bom peciklu po hribih z rdečo led lampo v riti in daljnogledom z modro lučko in napisu doživljajsko reportažo... če me prej v tist bel štrikan jopč z dolgimi rokavi ne oblečejo...ker bi rad pol šou še na pico...
..morm tablet vzet...

Slika
https://medisken.si
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Nov 18, 2015 09:01

Super! Uspelo vam je pregnat še enega dolgoletnega Morjeplovca, ki ima več izkušenj in znanja od vseh wiki nakladačev skupaj. Upam da ste zadovoljni.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Nov 18, 2015 09:03

Marjan Tomki napisal/-a:Tale tema je - na enem mestu - odgovor na nekaj reči:
  • predlog enega članov foruma, da naj postavim vprašanje v anketi, ker se ne želi izpostavljati, bi pa glasoval
    ...

Res se je moj predlog glasil takole:
tomaz_slo napisal/-a:Dragi Marjan Tomki, zaradi debate okrog tvojih prispevkov ti dobro namerno predlagam, da objaviš anketno vprašanje v zvezi s tvojimi prispevki na forumu.
Sam se namreč ne bi javno izpostavljal, bi pa z veseljem odgovoril na anketno vprašanje.. Predpostavljam, da podobno razmišlja precej članov foruma.
Ker si zelo aktiven član in ti ni problem izpostavljati se s svojimi prispevki, ti bo verjetno rezultat ankete (kot moderator jo verjetno lahko prilepiš v to temo) dodatna vzpodbuda za naprej.

Ampak tvoja anketa ima zelo malo skupnega s predlogom...
Moj predlog je bil namenjen zgolj temu, da izveš kaj večina članov meni o tvojih wiki prispevkih.
Kot ugotavljaš, nekaj posameznikov to zelo moti. Na to se odzovejo s smetenjem. Te res ne zanima, kaj si mislijo ostali, ki ne smetijo?
Nazadnje spremenil tomaz_slo, dne Sr Nov 18, 2015 11:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Nov 18, 2015 09:15

Slika

H2O ne se sekirat, ta ima dile prbite in se ni dal odgnat ;) pač si je namontiral rdečo luč :D
Evo da vaju pomirim malo... morda pa da MT eno wiki reportažo glede na sliko ;)... model gat,puške in težo uporabnice...;)
Nazadnje spremenil Tex, dne Če Mar 31, 2016 17:59, skupaj popravljeno 1 krat.
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Če Mar 31, 2016 15:33

Malo pozno sem se vtaknil v tole temo.
Ni mi jasno kaj ima tale zadnja slikica vezo z Tomkievim predlogom.
Jaz osebno podpiram Tomkiewe prispevke.

Na vsakem forumu so ČLANI ki jim ni nikoli nič prav in poiskušajo vsako temo posvinjati.
Nekaj časa sem se sekiral. Sedaj jih pa ignoriram in to je edini način, da se jih rešiš.

Škoda, da nima Administrator moč, da take gnavatorje ne odstrani iz članstva.

Vsem ki ste mi pomagali z odgovori, takimi ali drugačnimi in dodali kako slikico ali link, HVALA.

Ravnokar sem na ta način rešil problem s trdim krmilom.
Marjan fotke gor, ker ljudi zanima.
Flying is beautiful.
Sailling is better!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti