Kako bencinski rezervoar postane rezervoar za vodo

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

tomaz_slo
Admiral

Kako bencinski rezervoar postane rezervoar za vodo

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Nov 26, 2015 16:15

PVC rezervoar ki se je prej uporabljal za bencin sem večkrat temeljito opral in ga uporabil za hranjenje vode za tuširanje. Voda je zelo kmalu dobila približno tak vonj, kot so ga imele včasih zobozdravstvene ordinacije. :D S čim odstraniti oziroma nevtralizirati ta vonj?
Wikipedija nič pametnega ne pokaže....
pero123
Admiral

OdgovorNapisal/-a pero123 » Če Nov 26, 2015 16:24

kis
--Bodybanger--
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Nov 26, 2015 18:37

Lahko poskusiš tudi s citronsko kislino, ki jo kupiš v Sparu ali Mercatorju. Napraviš 20% raztopino. Je poceni in ima manj svojega vonja kot kis.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Nov 26, 2015 19:49

Se pravi nalijem par litrov noter in potem vsakih nekaj dni rezervoar obrnem na drugo stranico?
Ali je potrebno drgniti?
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Nov 26, 2015 20:45

Jaz sem se lotil RF vodnega tanka s citronsko kislino. Voda iz pip je smrdela po plesni ali postanem. Natresel sem 3 kg citronske kisline in napolnil z vodo do vrha. Pustil nekaj dni in nato odtočil skozi pipe. Svežo vodo v tank, kislo ven, dokler voda, ki je pritekla ven, ni bila več kisla.

Kadar s citronsko kislino čistim posodo v kuhinji, tudi podrgnem. Gre kamen lažje dol. Če je dostopno, poskusi podrgniti stene. Mogoče se je nabrala tanka usedlina na stenah, ki ima svoj vonj. Uničiti ne moreš ničesar. Drago pa tudi ni.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Nov 27, 2015 11:58

Se uporablja za druge zadeve, ampak bo odlično tudi za ta namen. Treba je komplet instalacijo očistiti ne samo rezervar, na koncu samo spusti skozi pumpe, pipe cevi.
http://www.mojepivo.si/ostalo-cistila-k ... o-oxi.html
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Nov 27, 2015 13:45

francelj napisal/-a:Jaz sem se lotil RF vodnega tanka s citronsko kislino. Voda iz pip je smrdela po plesni ali postanem.

Jaz imam enako težave že kakšne 2 leti in ne rešim se smradu. Poskusil sem z 10% kisom (50l/300l rezervoar) in s Sanosilom. Seveda sem napolnil celoten sistem in pustil nekaj dni vendar ni pomagalo. Sedaj bom poskusil še s citronsko kislino. Sumim, da je problem v bojlerju. Zdi se mi, da se je nabralo precej vodnega kamna in se na njem nabira plesen oz. alge. Ko spustim toplo vodo veliko bolj smrdi. Ugotovil sem, da se tudi v dovodni in odzračevalni cevi rezervoarja nabira plesen in sem ju ročno sčistil. Nekaj časa je bilo bolje potem pa se je smrad spet pojavil. Zanimivo je, da je tank znotraj čist. Ni videt, da bi se karkoli na površini nabiralo. Če je imel še kdo podobne težave in jih je uspešno rešil na še kakšen drug način kot s citronsko kislino bi prosil za nasvet.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Pe Nov 27, 2015 19:23

Ni proti kamnu, vonj pa odstrani. Mi smo zelo zadovoljni in redno uporabljamo:
http://www.mixi-caravaning.si/katalog/p ... 1220021917
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Nov 27, 2015 20:13

Tega Aqua Cleana-a sem porabil še pa še pa ni nič pomagalo. Jaz nisem imel nobenega problema 8 let. Potem pa se je ta hudičev vonj po plesni pojavil in se ga ne morem znebit :evil:
Prva stvar je da bom dal spucat bojler od kamna. Potem pa naprej. Premišljujem o varekini.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Pe Nov 27, 2015 21:17

Namig za citronsko kislino sem med drugim dobil tule:

https://www.svb.de/de/yachticon-clean-a ... #more_info

Uporablja se npr. za čiščenje vodnega kamna iz kozarcev. Ni strupena, lahko jo celo dodajaš živilom, če nimaš pri roki limon. Tudi vodni kamen iz bojlerja boš lažje očistil, če boš pustil citronsko kislino v bojlerju kak dan. Ni ravno kako čudežno čistilo, je pa poceni in si jo lahko privoščiš v pošteni koncentraciji in količini.
Pri meni je pomagala odgnati vonj po plesni, ne vem kako bo uspešna z vonjem po bencinu. Saj z detergentom za posodo ali z Meglio si že poskusil?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Nov 27, 2015 23:14

Od kemikalij verjetno efektivna natrijev hipoklorit in vodikov peroksid.
Osebno bi se odločil za vodikov peroksid, ker je izredno močan oksidant.
Bau bau in podobne trgovine držijo 30% tehničnega. Načeloma je 3% dovolj. Torej 1:10 in to je zadrzek jer je drago na koncu. Varekina pa je cenejsa.

Vodikov peroksid se lahko dodaja tudi kasneje v rezervoar. Do 3% mesanico nekateri nekateri celo pijejo ko zdravijo raka in podobno. Tako da brez skrbi. 1l v 300l ta k. V enem tedni ni peroksida nikjer vec. Voda pa je sterilna!!!

Kis 8n citronska sta odlicna za odni kamen. Za vonjave pa ne prevec.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Nov 27, 2015 23:15

Aja...
Za vonjave pa zmaga itaq ozon.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » So Nov 28, 2015 00:07

Bom probal s peroksidom, v katerega bom nasul še citronsko kislino... A je kakšen kemik tu, da mi na hitro potrdi, da ne bo kakšne neprijetne reakcije? :D
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Nov 28, 2015 00:11

neeeee... nic yraven!!1

nima smisla. peroksid bo reagiral na kislino namesto na smrad.

peroksid je OKSIDANT!

payi ko bi cist. Cunje in kozo
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Nov 28, 2015 09:43

Vsako leto vzamem rezervoar ven in nalijem v praznega 3 deci peroksida 30% in liter vode, pa ga pustim na vsaki stranici kake pol ure. Vodo imamo sicer za tuširat in kuhat, nič ne smrdi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta