Lignjelov 2015
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
pajer1 napisal/-a:.
Danes je bil pa idealen dan za lignjelov.
Visoka oblačnost, niti mraz niti toplo, nad morjem meglica in skoraj brez vetra.
Zato je z menoj odšlo 36 kom lignjev.
.
A ni omejitev 5kg na dan?
PRAVILA ZA TEMO RIBOLOV
Obstajajo pravila pri objavljanju fotografij, ki se jih bomo držali. Četrti in peti odstavek.
-Fotografije rib, lignjev, landovine, ... naj kažejo dobro stanje lovine, brez krvi in po možnosti fotografirano takoj po ulovu, na mestu ulova s panoramo morja, barke, opreme, skratka kar spada k ribolovu.
-Kdor želi se fotka z lovino in objavi.
-Podmerske in z zakonom zaščitene organizme se lahko objavi samo v slučaju, da so bili spuščeni nazaj v naravno okolje.
-Prelov, kdor ga izvaja naj zanj tudi odgovarja. Objavit se ne sme!
-Če je na fotki več organizmov, kot je zakonsko dovoljeno, naj avtor navede koliko ribičev je lovilo in koliko časa. Dva dni, tri, štirje člani, ....
-Objavljanje tujih fotografij ni dovoljeno, razen z navedbo avtorja in razlogom objave.
-Organizmi fotkani po garažah, klopeh, kuhinjskih pultih, umivalnikih, izven okolja kjer so bili uplenjeni, se ne objavi. Če se objavijo, bodo take fotke brisane.
Toliko o tem. Malo etike do lovine prosim.
Pričakujem komentarje za izboljšanje stanja fotografij in prispevkov v temi ribolov.
Moderator Pajer1
lp.
Nazadnje spremenil sova, dne Če Dec 03, 2015 11:11, skupaj popravljeno 1 krat.
.
Stvar je taka, da je te dni idealno za lignjelov.
Mirno morje, skrito sonce, ne preveč mraz, itd ....
Žal imam tudi druge obveznosti, tako da ne morem veš časa preživet na vodi.
Ni pa nobene velike filozofije okoli lignjelova. Sam zagovarjam panulo in vabe od
Yamashita
Pa treba je it in lovit.
.
Stvar je taka, da je te dni idealno za lignjelov.
Mirno morje, skrito sonce, ne preveč mraz, itd ....
Žal imam tudi druge obveznosti, tako da ne morem veš časa preživet na vodi.
Ni pa nobene velike filozofije okoli lignjelova. Sam zagovarjam panulo in vabe od
Yamashita
Pa treba je it in lovit.
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
-
boštjan.knez
- Poročnik bojne ladje
- Kraj: Nova Gorica
Daki napisal/-a:Če ni skrivnost, na katero barvo najbolj prijemlje?
Je pa hudič, odgovoriti na tako in taka vprašanja.
Dajmo malo filozofirat. Odprimo resno debato, kdo koga lovi. OK!
Recimo, da nimam opreme in jo moram kupit. Obisk resne ribiške trgovine, ki je vedno premajhna za vso opremo, ki jo prodaja, saj je nabutana od vrha do tal, je od vraga stresno početje.
Prvo je tudi to, da si nismo čisto na jasnem, kateri način lova nam najbolj paše. Egi, tataki, panula, ... V trgovini pa cela stena samo vab za lov. In sedaj? Katera je prava barva, obtežitev, oblika, ...? To je podobno situaciji, ko gredo naše gospe v nakupe novih delov garderobe. Ampak one so v prednosti, ker jim vsaj moda narekuje, barve, modele in kombinacije vsega. Mi pa še zmeraj stojimo pred celo steno nabutanih vab in izbiramo, kaj bodo "jedli" lignji. OK, odločimo se in vzamemo vabe po svojem izboru. Ko odhajamo iz trgovine, takoj zavržemo vse račune, da ne bodo gospe videle, ker če bi naše gospe vedele koliko "koštajo" naše igračke, .... ulala, ne vem. Skratka tudi meni se zmeraj zdi drago. Zadnjič sem pustil, zaradi neprimernega manevra z barko, v vodi sistem za panulo v vrednosti 60EUR. In obisk trgovine, kjer za rezervo vzameš vse dvojno, kar dobro useka po TRR-ju. Skratka, pričakovat neko razumno odločitev o nakupu vab, je misija nemogoče. In potem se nam nabira ta pisana plastika v ribolnem "kuferčku", ki hitro postane premajhen, malce kasneje pa kupimo drugega , da držimo v enem opremo za lignjelov in v drugem za ribolov. Na večino teh vab nismo nikoli lovili in tudi ne bomo. Zakaj ne ? Zato, ker se na te vabe v resnici prvi ujamemo mi sami. In ko začnemo z lovom nam prvi ulov tako zaprmej zabije v možgane tisto barvo na katero smo uplenili, da prisegamo več ali manj nanjo.
No takole, takle mamo! Za ta dnar je to to!
Kdo koga ujame? Smo odgovorili!
Osnovno vprašanje, in odgovor je?
Po zaporedju, PC1, PC2, PC6, PC7, PC10.
Potem nekaj predelanih voblerjev od YO-ZURI-ja.
Intakodalje ......
.
pajer 1
Nikola T. napisal/-a:Ko ne delajo naravne barve-modri se je PC9 meni najbolje obnesel.
Na PC1 nisem ujel niti enega omembe vrednega lignja, tako da sem se vpisal v "red head" hate klub.
Točno tako, že ves teden je PC9 daleč najboljša vaba, ko se stemni je tudi PC12 super, naravne barve pa trenutno bolj slabo. Seveda ni vedno tako
boštjan.knez napisal/-a:Se strinjam Alessio,lep dan je bil na morju,pa še srečali smo sealesjo napisal/-a::D tudi danes ni bil slab dan za lignjelov, pa krepki kilaši prihajajo na plan,ulovila pa sva skupaj 7 lignjev( dva ribiča) kar ni slabo.Je pa včeraj prišel ven kilaš,kar daje optimizem za naslednje dni
lp,Boštjan
Lepo, si bil verjetno na jadrnici, a ne? Jaz bom danes popoldan spet tam plutal
Se ne morem bolj strinjati z Pajerjem glede tega kdo koga lovi, tudi sam sem dal to šolo skozi in nažalost jo mora čisto vsak dati skozi, da si sam pride gor, lahko trobim to kar naprej, pa ne bom nikogar prepričal, saj vsako sezono v tej temi enako trobim, že pet let lovim z enim in istim peškafondom, in še enega enakega imam v rezervi na barki, oziroma če poleg mene še kdo lovi. Letos je bil moj edini nakup 4500 m najlona 0.5 v renfuzi za 130kun(19€) in sem zaključil z nakupi. za naslednja 3 leta.
Iz izkušenj povem, če lovite z več vabami, se zgodi da npr. le ena lovi, en dan, drugi dran drugače ali pa ne itd...., ni nekega pravila, vendar če odmontirate to vabo ki vam v danem trenutku lovi, se bodo lignje začele loviti na druge vabe. Nima se smisla obremenjevati z barvami, ker to je tako kot če otroku ponudite tri kose torte vsaka različne barve izbral bo tisto ki mu je najbolj všeč v danem trenutku, če mu ponudite samo en kos in ni druge izbire bo pa tega izbral, če si želi jesti torto, ni tu neke hude logike glede barv. Trdim, da je akcija vabe bistveno bolj pomembna od same barve.
Iz izkušenj povem, če lovite z več vabami, se zgodi da npr. le ena lovi, en dan, drugi dran drugače ali pa ne itd...., ni nekega pravila, vendar če odmontirate to vabo ki vam v danem trenutku lovi, se bodo lignje začele loviti na druge vabe. Nima se smisla obremenjevati z barvami, ker to je tako kot če otroku ponudite tri kose torte vsaka različne barve izbral bo tisto ki mu je najbolj všeč v danem trenutku, če mu ponudite samo en kos in ni druge izbire bo pa tega izbral, če si želi jesti torto, ni tu neke hude logike glede barv. Trdim, da je akcija vabe bistveno bolj pomembna od same barve.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov