Ogrevanje, kuha in peka na plovilu, Wallas

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Ogrevanje, kuha in peka na plovilu, Wallas

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Dec 10, 2015 08:49

V eni od tem se je razvila debata o grelnikih in štedilnikih Wallas. Prejel sem precej vprašanj na katera bom v tej temi odgovoril, zato odpiram novo temo, administratorja pa prosim, če lahko sem prestavi samo del, ki se nanaša na Wallas.

Kje so bistvene prednosti Wallasa pred ostalimi koaksialnimi grelniki?
Koaksialni grelci so bili konstruirani predvsem za dodatno gretje vozil. Najbolje delujejo, ko je zunaj zelo hladno. V prehodnem obdobju pa se na plovilu koaksialni grelniki zelo radi pregrevajo, saj sta oba ventilatorja za gorilnik in ogrevalni zrak na isti osi. Ob taki konstrukciji ni možna zvezna regulacija moči in kaj hitro je v plovilu prevroče, preslabo greje ali pa se kar izklopi po daljšem času zaradi pregretja. To je še posebej pogost pojav v prehodnih obdobjih.
Wallas je te probleme rešil na izjemno eleganten način in uporabil ločena ventilatorja za gorilnik in ogrevanje. Rešitev z ločenimi ventilatorji za gorilni in ogrevalni del omogoča regulacijo 30%-100% kar je idealno za bivanje na plovilu, ko se le to ogreje na prijetno bivalno temperaturo. Ta rešitev omogoča tudi veliko tišje delovanja za vzdrževanje temperature ponoči ob izjemno majhni porabi goriva in električne energije.
Wallas grelniki so zato idealna izbira za gretje na plovilu še posebej za jadranske razmere v prehodnem času.

Wallas ima še eno unikatno rešitev in sicer kombinirano cev za izpuh in vsesovanje zraka za gorilnik, zato so le Walasovi grelniki certificirani tudi za montažo direktno v bivalnem prostoru.

Wallasovi izdelki so izdelani izjemno kvalitetno za dolgoletno uporabo. Življenska doba je po iskušnjah uporabnikov krepko čez 20 let.

Video, testa delovanja dizel grelnika 3000dx
po opravljenem prvem servisu po 23 letih delovanja. Zamenjan je bil le gorilni element in svečka.

Video nastavitve količine goriva
na dizel kuhalniku 95dt po opravljenem servisu.

Wallas povezava na njihovo stran

Najpopulartnejši grelnik za plovila Wallas 30dt
Slika
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Če Dec 10, 2015 11:30, skupaj popravljeno 2 krat.
borro
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a borro » Če Dec 10, 2015 10:43

NT, pod tole se pa podpišem v celoti...
Naj povem, da je bil Wallas na zgornjem filmu moj, in je bila to edina napaka na njem v vseh letih. Sedaj, na drugi barki imam webasto, in moram povedati da je razlika ogromna, celo takšna da sem ga po prvi uporabi dejansko hotel prinesti k tebi na servis... Glasen je ko sam hudič, v štartu ko se zaganja mi pobere elektrike toliko, da mi utripajo luči na barki, potem se je pa še proti jutru zaradi pregretja ugasnil... skratka, ko je delal je blo toplo a nisem spal zaradi brenčanja, ko je pa ugasnil sem pa zaspal a me je zeblo :?
Je, žal za webasto razlika več kot očitna...
LP Borut
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Dec 10, 2015 11:28

Pozdravljen Borro
V kolikor si imel toliko let Wallasa nato pa si z novo barko podedoval koaksialni grelnik, si se sam na lastni koži lahko prepričal kako kvalitetno je bivanje na plovilu z grelnikom Wallas.
Letos sem zmontiral Wallasa na Grand Banksa 32 in moram reči, da je 30dt kos gretju celotne barke, čeprav ima barka zelo velik salon z veliko steklenih površin in praktično ni izolirana.
V tem nitju bom prilepil še kakšno sliko in poročilo, saj imam že cel kup materiala in odzivov. Kot vidim sem posnel do sedaj le delovanje ob zagonu, ko delujeta ventilatorja na polno, zato je takrat relativno glasen vendar še vedno tišji od konkurence ko je montiran. Bom posnel še prehod iz polnega delovanja na minimum, da se vidi kako tiho deluje ponoči.
LP NT
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Dec 10, 2015 14:20

Kako je pa kaj cenovna primerjava na primer 3 KW Webasto in 3 KW Wallas.Je pa še neki naš Nikola Tesla nam bo poservisiral grelnike u nulo,in cenovno sigurno ugodneje kot Webasto servis v LJ.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Dec 10, 2015 15:54

Kot vidim po odzivih je cena v najslabšem primeru enaka, večinoma pa ugodnejša, še posebej, če upoštevaš kaj vse že dobiš v kompletu glede na ostale grelnike. Pravzaprav pa Wallas niti nima prave konkurence v svojem segmentu.
Montaža je pri Wallasu veliko enostavnejša, saj priključiš le napajanje (dve žici), do krmilne tastature povlečeš UTP kabel (priložen že s konektorji) ter gorivo saj je črpalka integralni del grelnika. Izpušna cev ne potrebuje izolacije, ker je HLADNA zaradi rešitve s koaksialnim vodom za izpuh in zajem zraka za gorenje. Ter še precej malenkosti, ki ti olajšajo in pocenijo montažo.
LP NT

Izpušna cev v notranjosti, okoliška cev pa zajema zrak za gorenje od zunaj in obenem hladi izpuh (20dt IN 30dt)
Slika

koaksialni izpuh za na bok
Slika
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Dec 10, 2015 19:40

Bemtica tole so pa dobr naštudiral z auspuhom.Pa vstopni zrak se obenem suši od avspuha..Rabljenih pa ni nič na kaki bolhi?
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Dec 11, 2015 20:37

Pa dobro NT, daj nam vsaj osnovne smernice o ceni tega čuda tehnike z ali brez montaže. Ne mislim točne cene, cenovni razpon bo čisto OK.
Ko bom velik bom ziher s temle barko grel :P
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » So Dec 12, 2015 06:46

fakinx napisal/-a:Pa dobro NT, daj nam vsaj osnovne smernice o ceni tega čuda tehnike z ali brez montaže. Ne mislim točne cene, cenovni razpon bo čisto OK.
Ko bom velik bom ziher s temle barko grel :P

Google je zakon

https://www.svb24.com/en/wallas-diesel- ... 30-dt.html

spodaj se še drugi modeli
https://vodovod-rh.si/
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » So Dec 12, 2015 08:19

Že prav Roberth1, toda google me upošteva morjeplovskega popusta... :twisted:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Dec 12, 2015 08:34

fakinx napisal/-a:Pa dobro NT, daj nam vsaj osnovne smernice o ceni tega čuda tehnike z ali brez montaže. Ne mislim točne cene, cenovni razpon bo čisto OK.

Na strani Harpoon elektronike je objavljen cenik Wallas (spodaj):
http://www.harpoon.si/?viewPage=15
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » So Dec 12, 2015 09:39

fakinx napisal/-a:Že prav Roberth1, toda google me upošteva morjeplovskega popusta... :twisted:

@fakinx

Kaj tebi ni jasno?

Do sedaj si taval v temi, in ¨prisegal¨ na Webasto…., sedaj ko si dobil pa detajlno razlago oz. primerjavo za Wallas-om od nekoga, ki se res spozna, pa…
Najprej si hotel približno ceno od – do, vsaj za nek občutek, in dobil kar točno ceno od @Roberth1 -a.

A to očitno ni v redu.

Ti bi rad morjeplovski popust. !! ??? Kdo pa si? Na osnovi česa? Na osnovi 30-ih prispevkov?

Človek, ki zastopa določeno firmo, im rabata okrog 20% - 25% (moje mnenje), in v tej ceni je zajeto marsikaj. Od nepotrebnih predračunov, (tako, za orientacijo) do servisa, garancije, svetovanja, dobavo samo, kakor tudi nadomestnih delov in podobno….

In koliko od te ¨pogače¨ bi rad ti?

Po moje boš imel 100% popust, oz boš prišparal vse, ker itak ne boš nič kupil!

Prosim, da se do ljudi, kateri držijo ta forum pri življenju, obnašaš(te) spoštljivo!
In @NT je eden teh ljudi.

Hvala!

Mimogrede. Tole sem napisal s popustom :!:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Dec 12, 2015 09:49

kok-pit? napisal/-a:Prosim, da se do ljudi, kateri držijo ta forum pri življenju, obnašaš(te) spoštljivo!
In @NT je eden teh ljudi.

Se strinjam :wink:

Želim si, da bi bilo pri nas čimveč dobrih prodajalcev in serviserjev, ki bi lahko preživeli od svojega dela.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Dec 12, 2015 10:17

Pošteno-kok-pit?.Eni pa res nimajo mere lojalnosti,sami popusti so jih,ko pa sami kaj prodajajo pa :?: O N.T.pa kot si omenil, je stručko na tem področju :lol: realen in pošten,plačat pa itak moraš vsakega,sal fantje niso dobrodelne ustanove.
mašinfirer
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Dec 12, 2015 11:03

Mene zanima bolj tehnično, Wallas kot firma mi je poznan, tudi na Pičuljanu si ga redno videl za štedilnik, me pa bolj zanima konkretno ta grelnik, ki pa mi sploh ni poznan...

Je to namenjeno vgradnji predvsem v bivalni prostor in ne nekje ločeno?
Se uporablja večinoma zaprti krog, se pravi da sesa zrak iz kabine, ga ogreje in vrne? Ali priporočate vgradnjo na način, da vedno vleče notri sveži hladen zrak iz okolice?
Je termostat natančen?

Glede Webasta pa najprej plusi:
1. Imam ga na barki že nekaj let, deluje brez kakršnekoli napake že ohoho delovnih ur! Čez vikend ga spomladi in jeseni vedno prižgem v petek ko pridem in ga ugasnem v ponedeljek ob 6h zjutraj, ko grem domov. Vmes pozabim da obstaja!
2. Hrupa NI! Enostavno ne vem da deluje... Montiranega imam v boku plovila, skrajno desno zadaj. Črpalka goriva je ponavadi glavni vir hrupa in original nosilec iz gume je zanič! Jaz sem naredil po svoje, črpalko povil s tkanino za izolacijo ventilov pri centralni, nato čez porinil prvo armaflex izolacijo (mislim da je 3/4"), nato pa čez njo še eno tako, mislim da 2". Vse skupaj sem privezal s 4 močnimi vezicami na nosilec, delovanja se ne sliši!
3. To izklapljanje, ki ga omenja NT zaradi pregrevanja, se pri meni noče in noče dogoditi... Zakaj ne vem, očitno je AT2000 popolnoma imun na pregrevanje oziroma je moja instalacija izvedena 100% pravilno! Delal sem sam! Poskušal sem poleti, ko je zunaj 30 C, termostat na max in pustil delovati pol ure... Vse brez težav, grelo je ko zmešano, barko sem pa potem še 2 dni hladil, hahaha.
4. Brez kakršnegakoli servisa razen polnega tanka nafte pred zimo, res sem prezadovoljen!
5. Poraba električne energije je majhna in ne verjamem, da je tukaj Wallas kaj manj požrešen. Tolk se pa spoznam na štrom, da me ne boste prepričali v to. Ja, lahko je 10% manj, samo te porabe so tako male, da so zanemarljive! Hladilnik ti v nekaj urah, ko ga prižgeš ob prihodu na barko porabi več, kot Webasto cel vikend!!! Torej če tukaj prišparam 10 ali pa tudi če 20%, je to smešno. Med delovanjem je pri meni poraba nekje na 1A povprečno, se pravi nekje 12 do 13W. Seveda zagon terja kar precej več energije in sicer je poraba v rangu 7.5 do 8.5A (blizu 100W, pač grelna svečka), vendar to je 30 sekund!!! Ja točno tako, takrat deluje grelna svečka, ki segreje mrežico (gorilnik, nato pa je poraba samo še ventilator, kar je sila malo.

Slabosti:
1. Nenatančen termostat. Temperatura precej niha, predvsem pa takrat, ko je prehodno obdobje in tudi zmanjšana moč na 900 W postane preveč! Takrat se barka iz cca. 22 C pohladi na 19 C, da spet prižge. To je verjetno namenoma, da se prepreči prepogoste izklope in vklope! To je ta slabost regulacije, ki ni možna na majhen odstotek moči, torej samo med 900 in 2000 W. Tukaj je očitno Wallas boljši, vendar spet ni ne vem kaj, dobro bi bilo, da bi se moč lahko regulirala med 10% in 100%!
2. Način montaže, da vleče hladen zrak iz okolice. Seveda ima to plus, barko lahko zelo hitro osušiš, če je notri slučajno kaj vlage, minusev pa je za moj okus več:
- večja poraba goriva, vedno greješ leden zrak na vstopu, še posebej, ko je zunaj bolj hladno
- suh zrak v kabini, vstop zraka ima neko vlažnost, ko se ta ogreje, relativna vlažnost zelo pade. To rešujem tako, da imam pred enim izhodom vedno mokro krpo, še posebej, če je zunaj burja in suh zrak!

Montaža je izvedena na lokaciji, ki sem jo omenil zgoraj, zrak se sesa v grelnik preko 90mm cevi (ja, 90 mm, to sem spremenil od navodil za montažo!!!), ki je dolga okrog 0,5 m. Naprej gre topel zrak po eni cevi premera 60mm, dolžina je okrog 5 do 6 m, preko hribov in dolin med pregradami, torej tudi 3 ovinki za 90 stopinj. Izhod je razvejan na 4 izhode, 2 sta v salonu (brez regulacije, stalno oodprta), eden v kopalnici (se zapira) in pa eden v zadnji kabini, ki se tudi zapira. Vsi izhodi so 60 mm. Izpuh dimnih plinov imam preko original gibljive cevi, izolirana z original izolacijo in cca. 1 m dolžine, brez dušilnega lonca za hrup. Izpuh je desno nad vodno linijo, če si na sosednji barki, se hrup sliši, pač slišiš aktivni plamen gorenja preko izpuha. To me ne moti, ker nazaj na svojo barko tega ne slišim. Mislim da se večino montaž v navtiki tudi naredi brez dušilnega lonca, ker so izpuhi vedno bočno in se praktično ne slišijo. Za kak avtodom pa bi ta lonec kar priporočal...

@polanc:
Pomoje si ti tisto koaksialno cev malo narobe razumel! Vstopni zrak, ki gre okrog izpuha je samo za gorenje v gorilniku in to ni tisti zrak, ki bi vstopal v kabino! Koaksialni način je samo zato, da je izpuh hladen, ker ga hladi okoliški zrak, ki vstopa... :wink:
Tisti zrak za v kabino pa gre po enaki poti...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Dec 12, 2015 14:48

Fantje ne razumem zakaj se razburjate, ce tipo rece za popust. Trg je prost. Vse je med ponudbo in povprasevanjem. Ce nekdo lahko in zeli dati nizjo ceno jo bo dal. Ce ne pac ne. Ne vidim fore da ne vprasas za popust. OK ne odobravam potem kake uzaljenosti, ce popusta ni, vendar dajte no...
saj ni popust samo % na ceno izdelka. Lahko je v obliki kake dodane vrednosti, dodanih del, popust na kaj drugega...

Jaz recem za popust prakticno v vsaki trgovini, razen za zivila...
pa me se manj poznajo, kot fakinxa, ki ima vsaj 30 postov.

Simple as that!

Ce si oa zato uzaljen, ker te nekdo vprasa za popust potem pa nisi za biznis...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov