Jadrnica-Katamaran-Trimaran

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Ariki
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ariki » Pe Jan 30, 2009 01:30

Nuser je imel ceno 49.000 EUR za osnoven lesen katamaran.

Iz poliestra te barke delajo v GB. Osnovna varianta stane cca 30.000 EUR. Več o tem je na http://wharram.com/overview.htm

Je pa še nekaj delavnic, ki izdelujejo Wharrame (Filipini, Tajska, ZDA in tudi Evropa). Vse boš našel na Wharramovi strani.

Rabljeni Wharrami pa so naprodaj tukaj http://www.multihulls.uk.com/

V samogradnji je cena barke cca 15.000 EUR (iz nule v vodo). Prišteti pa je treba še 1500 do 2000 ur dela na barki, morebitno najemnino za prostor in še sixpack ali dva ...
Uporabniški avatar
Ariki
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ariki » Pe Jan 30, 2009 01:53

Živjo Rok-11!

Kar veliko ljudi se po svetu potepa s sedem meterskimi katamarani. Tudi Milanka Lange Lipovec je z možem Rogerjem večkrat objadrala svet na enem takšnim malih katamaranov. To je serijski Heavenly Twins, ki je zelo priljubljena barka med potepuhi, sploh med Angleži in Francozi. http://www.multihulls.uk.com/gbrokerage/ht1071.htm

Najmanjši katamaran, ki je objadral svet je Wharram Tiki 21 (dolžina 6,4 m) http://www.jesterinfo.org/rorymcdougall.html

Katamarani (če nimajo visokih nadgradenj, kot tisti za čarter - Lagoon in druge počitniške prikolice nad katerimi vzdihujejo petične obiskovalke Internautike) so barke, ki izredno dobro prenašajo močnejše in tudi zelo močne vetrove, Hm, kaj je zate močnejši veter? 20, 30, 40 ali več vozlov?

Sicer pa poglej kako brez vsakih težav sta dva 7 metrska Wharrama (Arikijeva bratca) po močni burji (50 vozlov) priplula iz Tržiča (Monfalcone) v Umag.
http://www.youtube.com/watch?v=q0bu0m9T28E&hl=sl
Uporabniški avatar
Ariki
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ariki » Pe Jan 30, 2009 03:02

Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Pe Jan 30, 2009 12:23

Hej Ariki!

Hvala za linke. Sicer pa sem pa govoril o ekstremnih razmerah - mislil sem na vetrove nad 50 vozlov v kombinaciji z visokimi kratkimi valovi.

Tudi Heavenly twinse malo poznam, pa go Milanko tudi, tako da vem kako jadrajo.
Itak je bolj stvar osebnega okusa, kajne?
Uporabniški avatar
Ariki
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ariki » Pe Jan 30, 2009 22:11

Na Jadranu se pred takšnim hudim morjem in vetrom zlahka skriješ in se greš raje spoznavanje družbe.

Če te pa na katamaranu slučajno dobi, pa ni kakšnih večjih težav. Usmeriš barko z vetrom v krmo, daš dol jadra, za barko v vodo spustiš štrika po potrebi, potem pa lahko lepo sediš in na krmilu malo pomagaš štriku, da gredo valoci lepše pod barko.

Tudi v takih razmerah se prav lepo jadrati, samo razviti je treba viharno jadro. Arikiju zadostuje 2 m2 velik viharni flok.

Če pa ima katamaran visoko kabino na mostu med trupoma in če ga vozi nevajena čarter posadke, je katastrofa tik pred vrati ...

O barkah pa takole: veliko različnih vrst in tipov bark poznamo. Vsak, ki ga morje zamika, se odloči za tisto, za kateri meni, da bo zadovoljila njegove potrebe in pričakovanja. Zaradi plitkih žepov se seveda ne moremo stegniti tja, kamor bi se radi, zato sklepamo kompromise.

V taki situaciji pa je nujno, da smo zelo dobro informirani o vseh možnostih, ki obstajajo. Katamarani so pri nas še vedno nekakšna tabu tema, čeprav so na Jadranu zelo uporabni, za gradnjo pa enostavni in relativno poceni v primerjavi z enako dolgimi enotrupci.
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » To Mar 03, 2009 17:45

Pozdravljeni!

"Ariki" sporočam ti, da je tvoj katamaran še vedno varno na privezu v kanalu Sv. Jerneja. Sem se pravkar vrnil z morja in mimogrede naredil še en "giro" po kanalu. Slike posnete pred približno eno uro...
Slika
Slika
Slika

LP
Uporabniški avatar
Ariki
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ariki » Sr Mar 04, 2009 14:30

Luštkano, še bolje kot Google Earth

ps
nič ne pomaga, če si zatiskam oči, spomladansko pituranje je pred vrati :lol:
murban
Poddesetnik
Kraj: Mengeš

OdgovorNapisal/-a murban » To Maj 05, 2009 09:31

Pozdravljeni,

že nekaj časa me "muči" ideja o samogradnji katamarana. Ker vidim, da imate že kar nekaj izkušenj, me zanima katero samogradnjo bi mi priporočili od prej naštetih. Sam sem v ožji izbor izbral naslednje : Wharram Tiki 21 , Woods Design Wizard in K-designs Duo 800.
Edini pogoj je dolžina do 7m, zložljiv in vozen na prikolici ter da ima dovolj prostora za mlado družinico.
Najbolj mi sicer "diši" Wizard, vendar bi rad slišal še vaša mnenja.

Še linki :

Tiki 21 http://wharram.com/tiki21.html
Wizard http://www.sailingcatamarans.com/wiz.htm
Duo 800 http://www.ikarus342000.com/DUO800page.htm

Hvala,

LP,
Miha
gornik
Kapitan fregate
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a gornik » Če Mar 11, 2010 20:17

Zanimajo me izkušnje klasičnega jadralca s katamarani. Namreč, pred kratkim me je prešinilo, da pravzaprav ni nobenega razloga, da ne bi končno preizkusil katamarana. Nekoč se mi je to zdela cena najema, danes pa je v izvensezoni mogoče najeti katamaran za enako ceno kot 45-50 čeveljsko jadrnico.

Kot jadralca z 10-letno "kariero" me torej zanima, v čem se jadranje s katamaranom razlikuje od jadranja z enotrupno jadrnico. Na kaj je treba biti pozoren?

Ali pri nas obstaja kakšna literatura s tem v zvezi?
blza
Kapitan korvete
Kraj: Kras-Lastovo

OdgovorNapisal/-a blza » So Mar 20, 2010 13:02

Zdravo,
Daleč največja razlika proti jadrnici je, da na katamaranu med jadranjem ni nagibanja - torej lahko na polno jadraš v polkrmo itd...in imaš pri tem pivo na mizi. : )
Pri "turističnih" katamaranih (Fountain Pajot, Lagoon..) je površina jader prilagojena tako, da se tudi v nadpovprečno močnih vetrovih in ob polnih jadrih, kat.ne more prevrniti (to deluje kot neka rezerva..). In ker so jadra nekoliko manjša, posleično v šibkem vetru ne dosegaš brzin, kot bi jih sicer z jadrnico. Ko veter pojača (govorimo o 10+kt) pa katamaran zaradi lastnosti dveh trupov, hitro preseže hitrost "turističnih" jadrnic. In to brez nagibanja - kat se ne nagiba, le pospešuje. Zaradi nenagibanja je tudi rokovanje z jadri, in ostalo delo na palubi prijaznejše. Ogromno je pohodne površine.
Samo manevriranje je enostavno, kljub večji celotni površini plovila; dva krmilna lista, dva med seboj neodvisna motorja - v marini ga obrneš praktično na mestu. Plitev ugrez ti omogoči plovbo tja, kamor sicer z jadrnico ne upaš.
Problem pri kat je lahko, da ga strmi (npr ob močni burji) valovi, pri kakšnem orcanju, zgrabijo na "srednjem trupu" torej pod kabino - takrat se kat "nekako strese" oziroma leži na valu, z zmanjšano kontrolo izpod krmila. To je skrajni primer, v divjem morju.
Samo sidranje je prijaznejše, brez cukanja in sunkovitega vrtenja okoli sidra, zaradi dvojnega vpetja sidra iz premca.
Največja prednost pa je seveda udobje - prehod iz kokpita v salon je v istem nivoju, torej se ti ne bo potrebno spuščati "v klet" kot na jadrnici. Povsem ločene kabine v trupih, ti bodo omogočale več zasebnosti, ko si jo boš zaželel.
Nekaj dražji privezi v marinah so minus, ampak ne rabiš iti v marino, ker si zaradi ugreza lahko marsikaj prioščiš. In večji kat imajo načeloma generatorje itd....tako da imaš praktično "svoj plavajoči otok".

Skratka, dobra družba na katamaranu - pravi party boat! Pa če loviš s panulo, lahko enostavno vlečeš dve ali tri panule brez zapletanja (oziroma z manj zapeletanja).

Vredno poizkusiti! Če te zanima še kaj, sporoči.
LP
Blaž
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Mar 20, 2010 15:54

Ariki najprej lep pozdrav. Zelo mi je všeč, da nam podajaš svoje izkušnje z katamarani. Čestitam in zelo rad berem tvoje prispevke.
Meni so zelo všeč, vendar na žalost potegnejo za seboj prevelike stroške priveza in vzdrževanja.
Slišal sem hudomušne dovtipe o katamaranih, ki pravijo, da je katamaran najstabilnejši, ko je prevrnjen na glavo. :lol:
LP
blza
Kapitan korvete
Kraj: Kras-Lastovo

OdgovorNapisal/-a blza » So Mar 20, 2010 19:58

..in omenjena hudomušnost je razvila naslednjo: da sta jadrnica ali gliser najstabilnejša ko sta na morskem dnu....: )

Sicer se pa katamaran dvakrat dlje potaplja kot enotrupo plovilo... : )
tin
Poddesetnik
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a tin » Sr Mar 24, 2010 09:37

Hm... Kolikor vem, naj bi bil moderen katamaran nepotopljiv (tudi "turistične" izvedbe). Ali se morda motim?
gornik
Kapitan fregate
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a gornik » Če Mar 25, 2010 09:05

Blaž (blza), najlepša hvala za odgovor. Splošne lastnosti katamaranov, oziroma razlike v primerjavi z enotrupnimi jadrnicami, so mi seveda znane. Ker še nimam izkušenj s katamarani, me je predvsem zanimalo, ali je treba pri jadranju, manevriranju z motorjem, sidranju karkoli početi drugače. Kot razumem iz tvojih pojasnil, je tako, da če obvladaš enotrupno jadrnico, obvladaš tudi katamaran. Kar me veseli :wink:
Bom poročal o dogodivščinah, ko (če) mi bo ratalo priti na dvotrupca... :P

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov