Obnova vodne črpalke YANMAR 1GM10

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jan 26, 2016 15:49

@skiathos, thx.

Sam imam 2GM20. Kot vidim obstajajo najbrž original Yanmar deli za ta tip bloka & glave (izmenjevalec, pumpa, jermenice, nosilci), ki bi jih lahko dodal in bi bila predelava (nadgradnja) enostavnejša?
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » To Jan 26, 2016 18:11

Grega295 napisal/-a:@skiathos, thx.

Sam imam 2GM20. Kot vidim obstajajo najbrž original Yanmar deli za ta tip bloka & glave (izmenjevalec, pumpa, jermenice, nosilci), ki bi jih lahko dodal in bi bila predelava (nadgradnja) enostavnejša?
Nazadnje spremenil skiathos, dne Če Jan 28, 2016 19:51, skupaj popravljeno 2 krat.
www.sailingtimy.com
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » To Jan 26, 2016 18:12

No,no,no, saj počasi bomo pa prišli do odgovora na moje vprašanje.. :D
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » To Jan 26, 2016 18:26

črpalko pa poganja jermenica
Nazadnje spremenil skiathos, dne Sr Jan 27, 2016 21:02, skupaj popravljeno 1 krat.
www.sailingtimy.com
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 26, 2016 19:20

Sej nisem tko hudo mislil,mal sem se grobo izrazil.Se opravičavlem.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 26, 2016 19:24

A ni ok termostat,ki je že sedaj v motorju?Po moje ni gumijast impeler ok,glede na to,da bo sedaj moral gonit 85 na stopinj segret antifriz.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » To Jan 26, 2016 19:43

Ja veš Polanc, moj impeler bo poganjal še naprej kar morsko vodo, saj:

1. Cel motor ni toliko vreden kot bi vložil v toplotni izmenjevalnik.
2. Če bi bilo to ok, bi to predvideli in naredili že v Yanmarju...
3. Bom za začetek probal z alternativnim zdravljenjem hladilnega "ožilja" i.n sporočil o rezultatih tukaj na forumu z namenom še komu pomagati v podobni situaciji.
:wink:
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » To Jan 26, 2016 19:50

:oops:
Nazadnje spremenil skiathos, dne Pe Jan 29, 2016 21:48, skupaj popravljeno 2 krat.
www.sailingtimy.com
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 26, 2016 22:07

dej ti mož probajpregledat termostat in kolektor...kolk vode pa meče ven ?
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » To Jan 26, 2016 22:14

ja, tako, vodo pljuva ven, bolj na malo sicer, ampak, da bi se kaj pregrevalo se pa ne.
vse dela ok, samo pri črpalki kaplja.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jan 26, 2016 23:01

Kolikšna je pa okvirna življenjska doba izmenjevalca?

Je treba ga vsake toliko razstavljati in pogledat?

Je kako posebno vzdrževanje ali samo vsake toliko očistiti kanale, enako kot kanale v glavi in bloku motorja (z neko posebno tekočino, ki topi vodni kamen) - ko se ne hladi več ustrezno?

Prek palca vidim, da bi me deli (izmenjevalec, pumpa, jermenica itd.) stali okrog jurja; ker pa ne znam nič sam naredit (pisarniški človek), je končna cena (=ključ v roke) najbrž dvakratnik tega.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jan 26, 2016 23:14

Kolikšna je pa okvirna življenjska doba izmenjevalca?
Bolj ali manj neomejena. Odvisno tudi od tega, če se mašina pregreva dalj časa ipd.

Je treba ga vsake toliko razstavljati in pogledat?
Recimo vsakih 500h (3-4 leta) oz. ko opaziš, da je pretok vode manjši.

Je kako posebno vzdrževanje ali samo vsake toliko očistiti kanale, enako kot kanale v glavi in bloku motorja (z neko posebno tekočino, ki topi vodni kamen) - ko se ne hladi več ustrezno?
Tako nekako, ja. Pri meni ni bil toliko poblem kamen, kot kakšna travica sem in tja. Ponavadi malo večji pritisk vode očisti kanale. Glede tekočine pa ne znam svetovati. Ne vem iz kakšnega materiala so cevke v izmenjevalcu.
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » Sr Jan 27, 2016 07:04

Slika
Nazadnje spremenil skiathos, dne Sr Jan 27, 2016 20:46, skupaj popravljeno 1 krat.
www.sailingtimy.com
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jan 27, 2016 20:24

Če je potem predelavi na izmenjevalec v motornem krogu destilirana voda (in antifriz), bi morali ostati vsi prehodi v motorju čisti (brez kamna, rje...). Če bi dolival vodo iz pipe, bi pa se nabral vodni kamen.

Mislim da je Marchi imel pri tistem o čiščenju izmenjevalca in travico v mislih čiščenje morske poti (raw water) skozi izmenjevalec, ne tiste tudi skozi motor.

Materiali so lahko pomembni. V glavnem, kar zadeva galvansko korozijo morajo biti materiali, električna povezanost (ali izoliranost) in žrtvene anode usklajeni. Če kaj spreminjaš, moraš ti - ali tisti, ki ti to dela - poskrbeti za to.

Zgodba o enem čiščenju - in če pomnim prav, je prav tja vsaj eno svojo napisal tudi Marchi - je pa tule.

Tja je dal Marchi tudi tole sliko:
Slika

@če neha pljuvati vodo iz izpuha
Še pred pumpo bi pogledal, če je kaka polivinil vrečka čez vsis, potem pa še filter morske vode, potem šele pumpo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Jan 28, 2016 11:03

Semeringi se menjajo na 3-4leta, če barka dosti stoji je najbolje na 2 leti, čartetisti zahtevajo, da se menja vsako leto, radi reda. Semeringi ne smejo narediti zareze oz poškodbe na osovini, če se to zgodi, pomeni da semering ni bil pravočasno zamenjan in je kamen med semeringom in osovino naredil zarezo na osovini, takšna osovina je za zamenjati. Semeringi stanejo 2€ kom in nima smisla šparati tukaj. Jaz vsako leto ob menjavi impelerja demontiram pumpo, razstavim pumpo, operem v kislini, spoliram osovino z vrtalnikom in vodobrusnim papirjem, kjer nalegajo semeringi, dam nove semeringe in impeler. Res je, da nikjer ni opisano, da je to dejansko redno vzdrževanje pumpe morja, sam sem imel probleme s točenjem semeringa za morje, kot tudi semeringa za olje (moja pumpa je takšna), pa tudi osovino sem moral zamenjati, ker nisem redno menjaval semeringov in poliral osovine, od takrat naprej pa to redno počnem. Nova osovina za mojo pumpo niti ni bila poceni, cca 80% nove pumpe, zdaj pa sem si naredil zalogo, semeringov, tesnil, ležajev ...

To kar sem zgoraj napisal, naredite vsaj vsake 2 leti ali zahtevajte na servisu, da vam naredijo vsake 2 leti, menjavo semeringov, poliranje osovine. Če barka dela vsak dan oziroma bolj pogosto, ni teh problemov.

Glede izmenjevalca, izmenjevalec nima življenske dobe, če menjavaš redno anodo, neki Yanmarji 3cl niti nimajo anode v izmenjevalcu, kar je meni čudno, vsaka resna firma ima anodo v izmenjevalcu. Na minimalno 1000ur, ga je potrebno razstaviti in satovje - hladilne cevi oprati v kislini, zamenjati vsa tesnila, pa mogoče še kakšno gumjasto cev, ponavadi z leti katera postane porozna pa malo rosi, to se vse menja, ko že enkrat delaš.
Najslabše pa je če impeler ni redno menjavan, se pravi vsako leto, potem se kakšna lopatica odlomi, in delec potegne v izmenjevalec, ga zamaši in ni pretoka, zato pa kot sem napisal, imepler, semeringi, poliranje osovine, ni tu kaj za šparati, to je redno vzdrževanje.

Samoumevno je da imajo vsi motorji filter morja, čeprav dosti bark vidim da ga nima, obvezno mora motor imeti filter morja in redno ga je potrebno čistiti. To je to, kar se hladilnega sistema tiče, vse ostalo v tej temi, pa je kurativa, ker nekaj od tega kar sem zgoraj napisal, ni bilo narejeno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov