Električni sidrni vinč

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Jan 28, 2016 10:20

Točno tako. Simpl je, pa še vrv je kot nova.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Jan 28, 2016 15:10

Sem ženi omenil,me je takoj napi..la,pravi edin prav.No poll sem si pa deu pršparu.Na konc pa še u sušilca :shock: :lol: :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jan 28, 2016 19:29

Pralni stroj
    Če je malo več vrvi (dimenzija in debelina), zna biti že ena cela vrv čez dovoljene kilograme običajnega pralnega stroja.

Če že - oziroma kadar se da in le če je res treba - je bilo za plezalno vrvje priporočljivo vrv prati v zavezani vreči (lahko tudi mrežasti - često uporabijo pa kar prevleko za blazino), popaziti na temperature in še kaj.

Če ima vrv kakšno impregnacijo in/ali nanešeno UV zaščito, jo pralno sredstvo lahko odstrani in jo je potem treba po pranju obnoviti. Če vsebuje pralno sredstvo belila, je lahko sploh 'kažin' - in večina ne pogleda, kaj je v pralnem sredstvu. Zna biti kar problem dobiti oziroma najti nežno pralno sredstvo brez 'fensi' dodatkov, ki so lahko problematični... Nabolje je - če ni kakega izjemnega razloga - samo z vodo.

Pa večkrat ko ne velja, da so kakšni mehčalci hudo 'neeeeee!'.

Ja, še to... Vsi konci vrvi morajo biti pred morebitnim pranjem v pralnem stroju zataljeni ali povezani. Če ima kdo slike, kako je videti, ko kdo na to pozabi, še posebej če se ni pralo v vreči, naj prilepi.

Samo namakanje za raztopitev soli - s menjanjem vode
    Ne vem za nobeno težavo.

Bilo je nekaj nasvetov, da po možnosti sušiš v senci, pa da naj pri sušenju ni obešena, ampak po možnosti leži (velja z vrvi tipa jedro/oplet, zlasti če je jedro iz zlahka drsečih niti, npr. Dyneema), ker se med sušenjem obešene oplet pomakne po jedru... Jaz sem se in se bom teh nasvetov še naprej držal.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Jan 29, 2016 12:23

habibi Vll napisal/-a:Sem ženi omenil,me je takoj napi..la,pravi edin prav.No poll sem si pa deu pršparu.Na konc pa še u sušilca :shock: :lol: :lol:

Vsega se pa tudi ne pove ženi. Manj ve boljše je. :D
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jun 16, 2017 08:54

Prihodnji teden mi bo električar montiral el. sidrni vinč (1000 W), sedaj imam ročnega, danes je bil na ogledu in je ostalo nekaj odprtih vprašanj:

1) Ali naj bo uporaba vitla mogoča samo ob prižganem motorju?
To naj bi bil dodatni varnostni faktor, če bi se kdo s kontrolami igral, pa tudi, da je manjša možnost izpraznenja akumulatorja.

2) Naj se vinč veže na servisno banko (svinčeni 2 x 140 Ah) ali startno ( 1 x 65 Ah)?
Električar je predlagal vezavo na servisno banko, se pa spomnim zapisov iz tega foruma, da mora biti na startno. Kak imate? Predvidevam, da je startni aku boljši zato, ker ima večjo sposobnost zagotoviti večje tokove v krajšem času. Ampak potem je najbrž treba dati čimvečji startni aku?

3) Kak je minimalni presek kablov, če gre napeljava od motornega prostora, kjer so aku-ju do premca? (barka ima 9.5 m)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jun 16, 2017 09:18

Grega295 napisal/-a:1) Ali naj bo uporaba vitla mogoča samo ob prižganem motorju?
To naj bi bil dodatni varnostni faktor, če bi se kdo s kontrolami igral, pa tudi, da je manjša možnost izpraznenja akumulatorja.

Res je. Samo ob prižganem motorju, če hočeš prišparati servisni akumulator (najmanj 150Ah), kamor je vse skupaj vezano preko 100A varovalke s pomočjo 35mm2 debelih kablov. In če je kabel daljši od 10m, dodaj še 30-50% k debelini kabla. Velja za 1000W/12V vinč.
Ampak! To da je vse skupaj vezano tako da deluje ob prižganem motorju ne reši težave. V bistvu nastaneta dve novi. Vinč bo delal tudi, ko boš vklopil samo kontakt. Vinč bo delal tudi, ko boš motoriral in lahko ti kakšen firbec med vožnjo začne spuščati sidro. Tako da, pač vedeti moraš kaj delaš.

Nisem pa še slišal, da bi kdo vezal vinč na startni akumulator. Da se, delalo bi, ampak težava nastane ob "napol" izpraznjenem akumulatorju, kjer servisni zdrži globja praznjenja.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Jun 16, 2017 09:42

Odvisno je tudi, kakšni so servisni akumulatorj, katerega tipa, ker so lahko obenem tudi štartni, razen gela.Zato bi vezal na servisne, ki imajo nekajkrat večjo moč, tudi zagonsko.Nebi pa vezal preko ključavnice za vžig.Štartni aku. naj bo samo za štart, itak pa jih vse tri preko glavnega stikala-1-boot-2-OF, verjetno povežeš, ko poženeš motor.Tako, da ne vidimi potrebe po taki vezavi, saj barke ne uporabljaš za javni prevoz, da bi ti kar nekdo šaril po raznih stikalih.Če pa imaš gor tudi otroke, se pa ve in se jih opozori, da na komandni plošči nimajo kaj iskat in če so tvoji sploh ni bojazni.
Poglej na servisnih akujih. njihovo zagonsko moč in ti bo vse jasno.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jun 16, 2017 10:01

Tule sem našel: Klik!
Nikola T. napisal/-a:Sidrno vitlo in manjši bow thruster se OBVEZNO priklopi na STARTNI AKU.

Servisni aku-ji pa so:
Slika

habibi Vll napisal/-a: itak pa jih vse tri preko glavnega stikala-1-boot-2-OF, verjetno povežeš, ko poženeš motor.

Za vsako banko imam samo On / Off stikalo

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jun 16, 2017 10:13

Lofrans priporoča za 1000W vinč, najmanj 150Ah akumulator. Startne pa imamo običajno "avtomobilske" kapacitete, tam do 70Ah. Samo zaradi vinča pa res nima smisla investirat v večji startni aku. Tako imam že 14 let in deluje BP.
Glede motorja pa sem mogoče nejasno napisal, ker imam jaz še eno komando (up-down) v kokpitu na komandni plošči in le-ta je vezana preko kontakta motorja. Drugače je kontrola spredaj pri vinču vezana tako kot pravi Habibi in deluje tudi ob ugasnjenem motorju. Ampak, vedno ko dvigujem sidro je motor prižgan. Tako so mi svetovali in zdi se mi logično, da ne cuzaš akumulatorjev in tudi iz varnostnega vidika, ko ob odsidranju običajno manevriram z motorjem.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jun 16, 2017 10:20

Marchi napisal/-a:Lofrans priporoča za 1000W vinč, najmanj 150Ah akumulator. Startne pa imamo običajno "avtomobilske" kapacitete, tam do 70Ah. Samo zaradi vinča pa res nima smisla investirat v večji startni aku. Tako imam že 14 let in deluje BP.

Marchi, kako veliko banko servisnih pa imaš in kak tip akumulatorjev?

Marchi napisal/-a:kamor je vse skupaj vezano preko 100A varovalke s pomočjo 35mm2 debelih kablov. In če je kabel daljši od 10m, dodaj še 30-50% k debelini kabla. Velja za 1000W/12V vinč.

Se pravi so lahko kabli preseka 50 mm2 in ne bi smelo biti težav s pregrevanjem kablov?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jun 16, 2017 10:49

Grega295 napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Lofrans priporoča za 1000W vinč, najmanj 150Ah akumulator. Startne pa imamo običajno "avtomobilske" kapacitete, tam do 70Ah. Samo zaradi vinča pa res nima smisla investirat v večji startni aku. Tako imam že 14 let in deluje BP.

Marchi, kako veliko banko servisnih pa imaš in kak tip akumulatorjev?

Marchi napisal/-a:kamor je vse skupaj vezano preko 100A varovalke s pomočjo 35mm2 debelih kablov. In če je kabel daljši od 10m, dodaj še 30-50% k debelini kabla. Velja za 1000W/12V vinč.

Se pravi so lahko kabli preseka 50 mm2 in ne bi smelo biti težav s pregrevanjem kablov?

Imam 2x140Ah, TAB Motion Tubular, http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... c&start=15
Lahko so kabli tudi 35mm2, saj ne boš imel več kot 10m. Pa meter gor ali dol tudi ni tako važno.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Jun 16, 2017 11:12

Sem mislil na tako stikalo
http://www.gapex-marine.si/energija/sti ... lator.html
Itak pa vedno, ko se uporablja vinč motor laufa.
mašinfirer
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jun 16, 2017 14:37

Če imaš ločene banke, potem je smiselno vezati samo na startni aku in nikakor na servisnega! Zagonski tokovi so veliki, posledično padci napetosti, to pa nimajo radi niti servisni akuji, še posebej pa ne elektronika, ki se rada zaradi tega ugasne!!! Štartni aku nima veze kakšne je kapacitete, za vinč je 75 Ah več kot dovolj in to da piše v navodilih 150 Ah je čista brezveznost! Pomembno je kakšen zagonski tok nudi, to pa štartni vedno nudi dovolj!
Kapacitete ne rabiš, saj bo med delovanjem vinča praktično vedno deloval motor, torej ga polni! Če imaš recimo še Cyrix je itak to nujno, saj boš drugače vse dvigoval na izpraznjene servisne, saj Cyrix hitro odklopi, če napetost pade, štartni pa je vezan direktno, torej alternator daje, kar pri danih vrtljajih motorja pač lahko!
Nikakor ne vezati na način, da ti vinč ne dela kadar ne dela motor! To je traparija, nima uporabne vredsnosti, povzroča pa probleme, saj velikokrat rabiš malo odviti ali priviti ketno, tudi ko motor stoji. To ni sidranje, je le premik za recimo par metrov, kar porabi zelo malo energije in to z lahkoto izvedeš tudi ob ugasnjenem motorju!

Če je ena banka, potem itak nimaš kaj.

Če sta dve banki, potem gre vinč pa bowthruster na startno banko, lahko pa imaš še eno banko v premcu samo za ta namen, kar pa meni osebno ni všeč!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jun 16, 2017 14:41

OK, potem bom tako:
- vežem na startni akumulator
- vinč lahko dela, tudi ko motor ne teče

Kaj pa presek kablov? 35 ali 50 mm2?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jun 16, 2017 14:45

50 absolutno, seveda bo delovalo tudi po 35 mm2 kablih, vendar je razlika v ceni minimalna, itak je pa največ dela z montažo in potegnit te kable preko cele barke, kar pa stane enako, če daš 35 ali pa 50 mm2 kable. :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti