plesen
Moderatorji: moderator2, moderator
plesen
mogoče kdo ve kako bi se resil plesni v gliserju
je pa oblazinjenje beli zamet
- theDamjan
- Admiral
- Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
- Kontakt:
Re: plesen
riggo napisal/-a:mogoče kdo ve kako bi se resil plesni v gliserju
tudi mene zanima kakšna ideja/izkušnja
-----------------
***Naj bo vsak dan najlepši!
***Naj bo vsak dan najlepši!
Najprej se je treba zavedati zakaj plesen na plovilih nastaja.
Vlaga, visoka vlaga 24/7. Bodisi neprodušna zaprta kabina, ki je bila mokra, Neprodučno zaprt-pokrit čoln...
Dokler se vlage nekako ne zmanjša bo težava vedno enaka.
Drugače pa se plesen najlazje odstrani z varikino ali peroksidom.
Na embalaži so navodila za mešanje, vendar se lahko koncetracija tudi poveča!
AMPAK... v prvi vrsti samo na nenaravnih materialih. Zdaj če je žamet iz svile ne bo šlo, kar verjetno ni, ampak vseeno.
Pred uporabo je potrebno poskusiti na delu kjer se ne vidi. Proba se najbolje z malo piko nerazrečene varikine. Če zdrži 5 minut brez posledic se lahko uporablja naprej. Varekino je potrebno na koncu sprati ali večkratno obrisati z mokro cunjo.
Če te variante ni je boljša uporaba peroksida, katerega ni potrebno sprati, saj se razpade na kisik in vodo.
Oboje je v osnovi belilo, torej plesen razbeli, da se ne vidi in sterilizira(ubije), tako se "ostanke" samo obriše.
Meni poznana čistila za plesen so vsa na osnovi hipoklorita, kar je varikina, samo da so ???x dražja.
Nič od tega se ne sme mešati z ostalimi čistili!
Vlaga, visoka vlaga 24/7. Bodisi neprodušna zaprta kabina, ki je bila mokra, Neprodučno zaprt-pokrit čoln...
Dokler se vlage nekako ne zmanjša bo težava vedno enaka.
Drugače pa se plesen najlazje odstrani z varikino ali peroksidom.
Na embalaži so navodila za mešanje, vendar se lahko koncetracija tudi poveča!
AMPAK... v prvi vrsti samo na nenaravnih materialih. Zdaj če je žamet iz svile ne bo šlo, kar verjetno ni, ampak vseeno.
Pred uporabo je potrebno poskusiti na delu kjer se ne vidi. Proba se najbolje z malo piko nerazrečene varikine. Če zdrži 5 minut brez posledic se lahko uporablja naprej. Varekino je potrebno na koncu sprati ali večkratno obrisati z mokro cunjo.
Če te variante ni je boljša uporaba peroksida, katerega ni potrebno sprati, saj se razpade na kisik in vodo.
Oboje je v osnovi belilo, torej plesen razbeli, da se ne vidi in sterilizira(ubije), tako se "ostanke" samo obriše.
Meni poznana čistila za plesen so vsa na osnovi hipoklorita, kar je varikina, samo da so ???x dražja.
Nič od tega se ne sme mešati z ostalimi čistili!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Je enak, ampak vzami tehnicnega v BauBau vem da imajo 30% in stNe ca 6eur. Pazi ker je kar huda stvar. Roke in obleke so takoj bele in pecejo. Redci ga 1/10 do 1/5. Razredcen je uporaben le nekaj ur, tako da nastimaj pac kolikor rabis.
Prej poskusi na delu kjer se ne vidi.
Prej poskusi na delu kjer se ne vidi.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
riggo napisal/-a:se kaka zvijača za usnje sčistit
Meni so se najbolje pokazale cudezne gobice ali nano gobice. Pa se na koncu varekina da razbeli kar ostane.
najtezje je odstraniti staro plesen...
Varekina za kurativo, kis za vlaganje za preventivo.
V tropih redna uporabe kisa lahko prihrani kako plesen.
Lahko tudi klor za bazene, a pazite - zadeva je zelo agresivna. Lahko ti poje električne žice in zarjavi nerjavno jeklo.
Lahko tudi klor za bazene, a pazite - zadeva je zelo agresivna. Lahko ti poje električne žice in zarjavi nerjavno jeklo.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
riggo napisal/-a:jaz kaj preveč ne smem drgnit ker je zamet in sem probal na enem kosu istega blaga pa se je poznalo tam ko sem drgnil
V tem primeru nimas druge, kot veckrat ponavljati postopek z blago, oziroma varno mešanico. Nič ne drgni, oziroma uporabljaj mehko mikrofibro in bolj, kot ne samo pivnaj. Seveda prej ugotovi ali ti uničuje drgnenje ali varekina oziroma hidrogen...
heron napisal/-a:Varekina za kurativo, kis za vlaganje za preventivo.
Imaš prav. Res pa je, da se kis uporablja zaradi same dostopnosti in cene. Kis deluje antibakterijsko.
Jaz zaradi ene stvari ne maram kisa. Smrdi za popizdit in po dolgotrajnejsi uporabi smrdi prostor, kot pri pijancih. Lastnik se tega vonja navadi in sploh ne porajta. Obiski...
Osebno na barki priporočam namenska antibakterijska cistila, ki praviloma vsebujejo alkohole. Tudi cena je par evrov za eno brizgalko.
Lahko se uporablja tudi 1-3% mešanico hidrogena(s tem se lahko pere tudi živila), ali 5% alkohol. Etanol je neskodljiv. Cenejsi pa je isopropilni alk.
Klor za bazene je bodisi natrijev hipoklorit, če je v tekočem stanju(Varekina), če je pa v tabletah je pa Kalcijev hipoklorit, tako, da je to eno in isto. S tem, da je za bazen ponavadi 2x močnejsi koncentrat od Varekine in zadeva je ze precej nevarna za takole si igrat v flaški.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost