Izposoja 2000+ W 12-230 V razsmernika

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

krneki
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a krneki » Ne Mar 20, 2016 17:19

Verjamem :). Zato se pa lahko za vsak slučaj vedno sestavi mini-pogodba o najemu in je problem rešen. Sicer pa kako bi lahko z ozvočenjem sploh skuril predimenzioniran inverter?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Mar 20, 2016 20:09

Ma raskiraj 200 e pa ga boš imel in ne rabiš laufat okol pa si sposojat.Pa pol spet nekam nazaj vozit.Jaz imam 2000 W trajne in 4000W maks obremenitve in smo na njega fibral brusli sesal..pol Drvenika ozvočli :lol:
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Ne Mar 20, 2016 20:14

2kw inverter ima barh, samo, je verjetno bolj malo na morjeplovcu. Njegova telefonska št. je na desni strani med reklamami Bojan Arh tapetništvo.....morda se pa kaj zmeniš...
mirno morje
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Mar 20, 2016 22:02

kr3mn1 napisal/-a:neumno vprašanje - nekdo ti posodi inverter in ti ga s fršterkerijo scvreš. kaj boš potem?

če že mislite delat žurko, potem še un inverter zraven vkalkulirajte v ceno wiskija

K mojemu očetu je prišel sosed in rekel:
"A si lahko sposodim ročni cirkular, imam nekaj za narezat... Lej, če crkne ti bom kupil novega."
Oče mu je odgovoril: "Poglej, zakaj bi ti meni kupoval novega in imel sam pokvarjenega. Kupi kar zdaj novega, pa boš ti imel novega..."

No nekaj v tem smislu. Malo sem že pozabil.

Zelo podobno pa sem slišal enkrat pri kolegih.

- "Daj mi posodi 50€ do plače..."
- "Ti naredim uslugo in ti ne posodim. Zdaj ti je zmanjkalo 50€. Daslednji mesec ti bo zmanjkalo spet 50€ pa še meni boš moral vrniti 50€.

:)

Ni mi pa jasna bilanca. Poraba je 180A, filanje pa 105A.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Mar 20, 2016 22:50

180Ax14V=2520W

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 21, 2016 01:04

Če misliš imeti res priklopljen porabnik z 2.000 W stalne moči, potem mora biti inverter vsaj 3 kW, da ne bo kakšnega pregrevanja. Špice vsi zdržijo precej več, ponavadi dvojno, samo stalna obremenitev pa je zagotovo boljše, da je v območju do 80% nazivne moči. Vodnike med akumulatorji in inverterjem boš moral imeti kar poštene! Če bo to razdalja 1 m, potem bo kakšnih 35 mm2 dovolj, če bo malo več, naj bo 50 mm2, če pa bo do inverterja 5 ali 10 m, potem daj 70 mm2.

Pri vsem skupaj imej v mislih tudi alternator, ki NI sposoben dajati nazivnega toka pri majhnih vrtljajih motorja!!! Tisto, kar prebereš na alternatorju, je res, ko ima motor barke nekje polovico max vrtljajev in več!
Druga stvar, alternator ima ZELO SLAB izkoristek, čez prst nekje polovica ostane v toploti!!! Torej, če boš ti konstantno polnil s tokom 100 A, je to nekje 1.300 W elektrike in pa še enkrat toliko toplote! Upam, da si že kdaj videl kakšen električen radiator, ima recimo 1.500 W, pa kar fino greje.
:lol: :lol: Torej, razmisli kako boš hladil alternator na daljše obdobje, da ne boš na njemu pekel jajca oziroma zaradi toplote skuril diod, reglerja, pa mogoče tudi lak izolacijo navitja.

Večje moči za alternator na splošno NISO primerne! Alternator prihaja iz avtomobilske industrije in tam se koristi samo za napajanje tistih relativno malih porabnikov v avtomobilu. Vsaj stalna poraba je majhna, motor, elektronika, računalniki, ventilacija, luči, servo volan... Vse to je v rangu 15 do 30 A na sodobnih vozilih, alternator pa je vsaj 150 A...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Mar 21, 2016 17:15

Ko mojo domačo Yamaho nakurim na 30 ja na trideset vatov GRMI po bajt.Na 18 W bas membrana ugasne faracajg,na 200W špice haha se sosedje ne menjo...tko da ne vem kaj bo na 2500 realnih vatov.4 krat 800 ma ta Yamaha tko za rezervo. :lol:
Tko da morda inverter le ne bo rabu dajat realnih 2500w
Mathias Barbarosa
Poročnik fregate
Kraj: Od Trsta do Devina

OdgovorNapisal/-a Mathias Barbarosa » To Mar 22, 2016 12:26

Pa saj tistih 2000W piše zadaj na ojačevalcu samo za audiofile (beri audiofoole). Povprečna poraba je dosti nižje. Poleg tega ne boš nabijal muzike do konca nonstop. Sploh ne bi smel imet težav z razsmernikom nižje moči. 2kW agregat tudi po vsej verjetnosti ne da ven polna 2kW. Sem videl v živo, ko agregat 4.3kW ni zmogel poganjat EM moči 2kW.
Menim, da tudi 100A alternator v kombiinaciji z akumulatorjem zmore trajno pokrivat potrebe tvojega audio sistema.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Mar 22, 2016 16:40

Težka bo, k se bojijo, da jim boste kje blizu na ušesa nabijal! :lol: :lol: :lol:
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Mar 22, 2016 18:06

Moja Dalmata se mi zdi da je bla kr dost glasna na ruti pa so dali energijo le akuji in sicer 170 AHbrez celic in motorja ponoč in še u šest nula nula ribari.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Mar 22, 2016 18:36

Povprečna moč glasbenega programa je do cca 30% trajne sinusne (rms) moči ojačevalcev. Je pa res, da imajo današnji switcherji malo rezerve za dinamiko.
krneki
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a krneki » To Mar 22, 2016 21:51

polanc napisal/-a:Ma raskiraj 200 e pa ga boš imel in ne rabiš laufat okol pa si sposojat.Pa pol spet nekam nazaj vozit.Jaz imam 2000 W trajne in 4000W maks obremenitve in smo na njega fibral brusli sesal..pol Drvenika ozvočli :lol:

Ma samo za en teden se mi zdi že skoraj škoda kupovat, da bo potem ležal v kotu in se bo prah nabiral ne njem :). Ti ga ne posojaš?

Roman 1 napisal/-a:2kw inverter ima barh, samo, je verjetno bolj malo na morjeplovcu. Njegova telefonska št. je na desni strani med reklamami Bojan Arh tapetništvo.....morda se pa kaj zmeniš...

Hvala, bom vprašal.

mamaMicka napisal/-a:
kr3mn1 napisal/-a:neumno vprašanje - nekdo ti posodi inverter in ti ga s fršterkerijo scvreš. kaj boš potem?

če že mislite delat žurko, potem še un inverter zraven vkalkulirajte v ceno wiskija

K mojemu očetu je prišel sosed in rekel:
"A si lahko sposodim ročni cirkular, imam nekaj za narezat... Lej, če crkne ti bom kupil novega."
Oče mu je odgovoril: "Poglej, zakaj bi ti meni kupoval novega in imel sam pokvarjenega. Kupi kar zdaj novega, pa boš ti imel novega..."

No nekaj v tem smislu. Malo sem že pozabil.

Zelo podobno pa sem slišal enkrat pri kolegih.

- "Daj mi posodi 50€ do plače..."
- "Ti naredim uslugo in ti ne posodim. Zdaj ti je zmanjkalo 50€. Daslednji mesec ti bo zmanjkalo spet 50€ pa še meni boš moral vrniti 50€.

Ni mi pa jasna bilanca. Poraba je 180A, filanje pa 105A.

No takšne nekolegialnosti jaz res nisem vajen, niti doslej še nimam kakšnih slabih izkušenj. V tem ne vidim samo dobre geste, ki se pogosto povrne, ampak tudi obojestransko korist.

admin napisal/-a:Če misliš imeti res priklopljen porabnik z 2.000 W stalne moči, potem mora biti inverter vsaj 3 kW, da ne bo kakšnega pregrevanja. Špice vsi zdržijo precej več, ponavadi dvojno, samo stalna obremenitev pa je zagotovo boljše, da je v območju do 80% nazivne moči. Vodnike med akumulatorji in inverterjem boš moral imeti kar poštene! Če bo to razdalja 1 m, potem bo kakšnih 35 mm2 dovolj, če bo malo več, naj bo 50 mm2, če pa bo do inverterja 5 ali 10 m, potem daj 70 mm2.

Pri vsem skupaj imej v mislih tudi alternator, ki NI sposoben dajati nazivnega toka pri majhnih vrtljajih motorja!!! Tisto, kar prebereš na alternatorju, je res, ko ima motor barke nekje polovico max vrtljajev in več!
Druga stvar, alternator ima ZELO SLAB izkoristek, čez prst nekje polovica ostane v toploti!!! Torej, če boš ti konstantno polnil s tokom 100 A, je to nekje 1.300 W elektrike in pa še enkrat toliko toplote! Upam, da si že kdaj videl kakšen električen radiator, ima recimo 1.500 W, pa kar fino greje.
:lol: :lol: Torej, razmisli kako boš hladil alternator na daljše obdobje, da ne boš na njemu pekel jajca oziroma zaradi toplote skuril diod, reglerja, pa mogoče tudi lak izolacijo navitja.

Večje moči za alternator na splošno NISO primerne! Alternator prihaja iz avtomobilske industrije in tam se koristi samo za napajanje tistih relativno malih porabnikov v avtomobilu. Vsaj stalna poraba je majhna, motor, elektronika, računalniki, ventilacija, luči, servo volan... Vse to je v rangu 15 do 30 A na sodobnih vozilih, alternator pa je vsaj 150 A...

Vsi porabniki skupaj preverjeno zdržijo na 2 kW agregatu, tako da mislim, da bi 2 kW razsmernik moral zdržati, če je kvaliteten. Kitajska cenena roba se pa iz izkušenj res pregreva ja.
Razdalja iz sosednje barke bo vsaj 10 m, mislim, da bi morali zadostovati 70 mm kabli.
Alternator bo seveda moral stalno zagotavljati presežek, na akumulatorje se nikakor ne morem zanašati. Kolikšen pa misliš, da bi bil maksimalen tok, ki bi ga lahko alternator zagotavljal dolgotrajno?

polanc napisal/-a:Ko mojo domačo Yamaho nakurim na 30 ja na trideset vatov GRMI po bajt.Na 18 W bas membrana ugasne faracajg,na 200W špice haha se sosedje ne menjo...tko da ne vem kaj bo na 2500 realnih vatov.4 krat 800 ma ta Yamaha tko za rezervo. :lol:
Tko da morda inverter le ne bo rabu dajat realnih 2500w

Mathias Barbarosa napisal/-a:Pa saj tistih 2000W piše zadaj na ojačevalcu samo za audiofile (beri audiofoole). Povprečna poraba je dosti nižje. Poleg tega ne boš nabijal muzike do konca nonstop. Sploh ne bi smel imet težav z razsmernikom nižje moči. 2kW agregat tudi po vsej verjetnosti ne da ven polna 2kW. Sem videl v živo, ko agregat 4.3kW ni zmogel poganjat EM moči 2kW.
Menim, da tudi 100A alternator v kombiinaciji z akumulatorjem zmore trajno pokrivat potrebe tvojega audio sistema.

kasaudio napisal/-a:Povprečna moč glasbenega programa je do cca 30% trajne sinusne (rms) moči ojačevalcev. Je pa res, da imajo današnji switcherji malo rezerve za dinamiko.

Da bom bolj konkreten: 2x 500 W RMS + 1x 900 W RMS. Morda kdo ve, kolikšna bi bila okvirna poraba?

kocka napisal/-a:Težka bo, k se bojijo, da jim boste kje blizu na ušesa nabijal! :lol: :lol: :lol:

Sem precej prepričan, da temu ne bo tako.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Mar 22, 2016 22:16

To je do 600 w sinusa sem prepričan da boste kurl do 70 posto obremenitve sicer bo vse hreščalo ker gotov nimate več tisoč evrov vredne class A fršterkerje na barki blizu soli vode in tega ..ki bi delali na fulu brez popačenja.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 22, 2016 23:01

Glede alternatorja... Kot sem napisal že zgoraj, če se bo motor vrtel na nekih polovico max vrtljajev (torej okrog 2.000, če je moderen diesel, ali nekih 2.500, če je bencin), potem se bo alternator dobro hladil in pa sploh dajal tok blizu deklariranemu.

Kot pa so že napisali pred mano, zagotovo ne rabiš 2 kW stalne moči. To so špice, povprečno pa verjetno precej nižje in tako bo vse OK.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » To Mar 22, 2016 23:55

Mene pa bega že sama ideja, da boš moral gnati dva motorja na 2000 do 2500 obratov cel večer samo zato, da boš delal muziko.
Ali ne boš delal preveč hrupa in smradu s temi motorji?

Ali ne boš s tem uničil glasbe ?
Ali ne bi bilo lažje najti električne napeljave nekje v bljižini in potegniti kable do muzike?
Če pa boš v taki samoti, da tam sploh ni elektrike, potem pa prosim povej kdaj in kje se bo to dogajalo, da se znam izognit v velikem loku :lol: :lol: :lol:
Ko grem jaz tja, kjer ni elektrike grem poslušat tišino.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost