Poliuretanska barva

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

nac
Admiral

Poliuretanska barva

OdgovorNapisal/-a nac » Sr Mar 23, 2016 23:47

Če ima kdo izkušnje z barvami-POLIURETANSKIMI- od firme Blik iz LJ,naj jo prosim opiše.
Zanima me,kako je delat z njimi,ker prodajalci tam pravijo,da so te barve namenjene posebej navtiki(nisi industrijski PUR),ampak jaz bi vseeno rad slišal še mnenje kakega izvajalca. Hvala.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Če Mar 24, 2016 05:40

Z Blikom sem jaz včasih delal..Težke barve ker so na osnovi PU in moraš obvezno mrežo delat. Tudi od Glasurita , tovorni program je dobra barva (PU)Ampak vseeno , če želiš zares dober rezultat in kvaliteto je AWLCRAFT ali AWLGRIP, cena na koncu je mogoče po kg za 30% dražja , kvaliteta pa za 50% .
Fiat Justitia ... Some day....
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Mar 24, 2016 06:41

sem uporabljal, ampak za zaščito podvozij na avtih - epoxy primer pa čez 2 roku PUR - še danes drži vse, samo ni bilo pa v vodi :)
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Če Mar 24, 2016 18:33

Primusr-kaj to pomeni,da so težke barve, in kaj to,da je treba mrežo delat?
Pa če je že en cajt tega,kar si ti to delal,kako je z obstojnostjo-kako drži sijaj in da slučajno ne spreminjajo tona-npr. bela da ne porumeni...
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Pe Mar 25, 2016 05:46

nac napisal/-a:Primusr-kaj to pomeni,da so težke barve, in kaj to,da je treba mrežo delat?
Pa če je že en cajt tega,kar si ti to delal,kako je z obstojnostjo-kako drži sijaj in da slučajno ne spreminjajo tona-npr. bela da ne porumeni...

To pomeni , da ne moreš v enem sloju to pobarvat ampak moraš najprej meglo pihnt počakat , da začne pikat in potem spet eno roko.. Nekje vsaj trikrat moraš tako naredit..Pri AWLCRAFT-u , če imaš prakso gre z eno roko..

PU je težka barva.. Se mi zgodilo, da se pihnil u nulo, čez 10min. se je pa samo uscala.. Sem se čudil ko majhen otrok... :lol:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Mar 25, 2016 07:37

primusr napisal/-a:PU je težka barva.. Se mi zgodilo, da se pihnil u nulo, čez 10min. se je pa samo uscala.. Sem se čudil ko majhen otrok... :lol:

Podobna izkušnja z Blikovo barvo, čeprav se mi zdijo dobre.

Tudi AWLCRAFT je tako kot večina 2K avto lakov PUR barva, vendar očitno manj teče, čeprav je tudi huda. Meni se zdijo glavne ptrednosti AWLCRAFTA:
- površino lahko zbrusiš in spoliraš (AWLGRIP ne.)
- z leti se mnogo manj razbarva kot ostale ustrezne barve.
- namenjena je navtiki in drži pod vodo.

V vsakem primeru pazi, da ne mešaš primerjev in barv med sabo! Ena firma od začetka do konca!!! Zgodilo se mi je, da sem nanesel Hemplov primer in čez eno drugo barvo, ki sem jo čez dva dni potegnil dol kot tapeto, pa barva ni bila slabe kvalitete.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Pe Mar 25, 2016 08:21

Samo na splošno o PU barvah... na barki se obnesejo!

Imamo celo barko prebarvano z belo PU barvo - še od Colorja iz Medvod - pa je super.
Zdaj po dolgih letih, je pri vodni gladini sicer malo porumenela, a ni tragike.

Pa še en plus (je bil) - ker je bila barka zunaj, v družbi drugih bark in se ni dalo pobarvat kot je treba... je narejeno z valjčkom - pa je vseeno kar OK.

Malenkost marogasta sicer - a ne toliko, da bi motilo.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Mar 25, 2016 08:55

ne vem, men je poliuretan šala mala za štrihat proti cink / alu barvam
sailord
Kontraadmiral

nabava awlcraft

OdgovorNapisal/-a sailord » Pe Mar 25, 2016 20:24

Kje si pa nabavljal AWLCRAFT? Po kakšni ceni?
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » So Mar 26, 2016 06:03

AWLCRAFT dobiš lahko pri meni... ali v PORIM v Portorožu... Zastopnik pa je SEVEN SEA v Splitu.. Cena je od 70-90€ po kg , Primer prav tako okoli 80€ po kg..Najcenejši je odtenek MATEHORN White ostale so dražje..
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » So Mar 26, 2016 06:10

kr3mn1 napisal/-a:ne vem, men je poliuretan šala mala za štrihat proti cink / alu barvam

Potem pa moram priti k tebi v šolo.. :oops:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Mar 26, 2016 07:39

Da ne bo kake zmešnjave:
Vse Akrilne 2k barve so "akrilne2 v tekočem in PU v zamreženem stanju. Od kvalitete in razmerja komponent je odvisna namenskog posamezne mešanice teh "PU" barv in ni ravno res, da bi pa vsak Pu veljal za vsak namen. V navtiki se to še prekmalu opazi. Brez veze odkrivat toplo vodo, ker pri celem postopku barva ni ravno največji strošek, če želiš res dobro površino. Za premalat eno leseno barkačo ali "obnovit" en obtolčen škaf je pa tudi Hempel, ali kaka italijanska žavba, ali avto lak dober.
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » So Mar 26, 2016 10:06

Ajde SR 290-povej ti meni o Blikovih (ki naj bi bili posebej za navtiko) poliuretanih še kaj,če si delal z njimi.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Mar 26, 2016 15:03

Edini meni poznani poliurethan, ki resnično odgovarja zahtevam je AWLCRAFT ali njegova sijajnejša različica AWLGRIP.

Kolikor vem sta pri teh barvah na splošno dva problema. Eden je obstojnost v morski vodi in na soncu, drugi pa je razbarvanost. Številni italijanski "navtični" laki so lahko ob nanosu snežno beli, čez nekaj let pa postanejo kot ena kadilska kamra.
Ne rečem, da je AWL edini, ampak jaz ne vem za kakega drugega. Naš čoln je špricnjen z Blikovo "krokodilovo kožo", ki je bila ob nanosu srebrno lesketajoča, zdaj je pa ponekod enaka, ponekod kot bi bila površina zarjavelo železo in ponekod rumena. Enkrat v naslednjih dveh letih bomo to sčohali dol in dali gor beli AWLCRAFT.
Ni pa bilo večjih težav z nanosom končnega transparentnega sloja, le pomarančo smo morali delat. Če hočeš brez peči zlit na gladko moraš biti majster.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Apr 15, 2016 00:03

Jaz barvam z Jotunovim dvo komponentnim polivretanom izdelanim za plovila.

http://www.jotun.com/Datasheets/Downloa ... uk__GB.pdf

http://www.jotun.com/Datasheets/Downloa ... uk__GB.pdf

Eden je elastičen in namenjen za podlago ki se zvija.
Drugi je izredno odporen na mehanske poškodbe, namenjen je za palube kjer premikajo palete.

Je pa najboljše uporabljat isto znamko in prajmer in končni sloj.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov