Izbira propelerja

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

nr7120
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a nr7120 » Po Maj 09, 2016 19:59

SR 290 napisal/-a:Proizvajalec ne ve? To bo najboljša informacija!

Proizvajalec šel bankrot kaki dve leti nazaj kot kaže.
poleti 2014 je se odgovorjal na mejle (zelel sem nov racji klun) potem pa konec leta ko bi ga dejasnko vzel vec ne. spletne strani tudi vec ni...
Nebi pa rad sel tauhat po mandracih da vidim kaj majo drugi gor :mrgreen:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 09, 2016 21:53

Če se zavrti do polnih vrtljajev mu manjka koraka in bi dal gor 2" večji korak. Vedno je dobro, če motorju zmanjka nekaj vrtljajev do blokade, ker taka kombinacija manj kuri.
V kolikor bo še vedno manjkalo, se lahko doda do 1,5" koraka z nabijanjem cupa, to bi pa moralo biti več kot dovolj. Tudi v marini bo barka bolje ubogala.
Naš je bil z 23" korakom praktično nevodljiv pod minimalnimi vrtljaji, z 26" koraka pa uboga kot kužek.

p.s.
Če je firma mrtva, še vedno obstajajo servisi, ki vedo kaj mu paše. Morda Yanmarov diler za hrvaško...
nr7120
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a nr7120 » Po Maj 09, 2016 22:14

SR 290 napisal/-a:Če se zavrti do polnih vrtljajev mu manjka koraka in bi dal gor 2" večji korak. Vedno je dobro, če motorju zmanjka nekaj vrtljajev do blokade, ker taka kombinacija manj kuri.
V kolikor bo še vedno manjkalo, se lahko doda do 1,5" koraka z nabijanjem cupa, to bi pa moralo biti več kot dovolj. Tudi v marini bo barka bolje ubogala.
Naš je bil z 23" korakom praktično nevodljiv pod minimalnimi vrtljaji, z 26" koraka pa uboga kot kužek.

Zdaj mi je žal da nisem tega prej omenil. Motor doseže polne obrate le pri popolnoma mirni vodi, svežemu AF in minimalni obtežitvi barke. Pri 2-3 gor in z vso počitniško kramo pa par školjk spodaj je prej na 3600 kot na max 3800.

Nekako je to glih obratni nasvet kot sem ga pricakoval. Namreč motor je bil dve sezoni nazaj na velikem servisu. Po menjavi skoraj vsega motor lepo prede(kolk lahko pri dizlu rečes da prede) se pa dogaja da ko vključuješ pogon pri minimalnih obratih prihaja takšen tik tik tik tik kovinski zvok(med 850 in 1000). Serviser je menil da je to zaradi tega ker ima propeler prevelik korak. Drug serviser pa rekel da je zvok normaln.

"Cup" pa ima že sedaj kr konkreten, za lažjo predstavo prilagam fotke:
Slika
Slika

Bom povprašal še malo po jugu in v lescah, sem po tihem upal da se bo kakšen morjeplovec našel ki ima kaj podobnega(grašo 20/23 ali kaj podobnega polizpodrivnega)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 09, 2016 22:57

Motor ima neko območje vrtljajev delovanja pod polnim plinom. Tvoj ima očitno najvišje vrtljaje pri 3800 rpm, kaj pa najnižji dovoljeni vrtljaji? Verjetno so okrog 3.200 rpm?

Najboljši za varčnost vožnje je propeler, ki ob polno obremenjenem plovilu spusti motor na spodnjo dovoljeno mejo vrtljajev. Če se motor ob tem ne pregreva, bi moralo biti vse vredu in poraba najnižja. Tudi v marini bo lepše šlo.
Dvomim, da bi bil kak motor tako skonstruiran, da bi se že ob minimalnem plinu videlo, da je prevelik korak propelerja! To se pokaže, ko gre na polno in ne mnogo prej, saj gre razmerje med vrtljaji in močjo na potenco.

Na priloženih slikah ni videt nobenega cupa, le korak je precej progresiven-ukrivljen profil, kar je običajno za tovrstne propelerje. Krak je zavit nazaj in zaradi velikega slipa ob minimalki verjetno dodatno zdrsne, posledica je pa težka obvladljivost plovila.
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Po Maj 09, 2016 23:33

nr7120 napisal/-a:
SR 290 napisal/-a:Proizvajalec ne ve? To bo najboljša informacija!

Proizvajalec šel bankrot kaki dve leti nazaj kot kaže.
poleti 2014 je se odgovorjal na mejle (zelel sem nov racji klun) potem pa konec leta ko bi ga dejasnko vzel vec ne. spletne strani tudi vec ni...
Nebi pa rad sel tauhat po mandracih da vidim kaj majo drugi gor :mrgreen:

Proizvodnja je preseljena v Kaštelir-Marservis. Imaš pa v Slo zastopnika za Grašote-bivši Expocoom iz LJ,tam je bil en Gregor za te stvari,mislim pa da še vedno vse funkcionira,samo pod drugim imenom.
nr7120
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a nr7120 » To Maj 10, 2016 00:00

Ups, malo pomešal kaj cup sploh je :oops:

Hvala lepa za usmeritev v probližno pravo smer, bom iskal dalje :)

Koliko pride v poštev predelava sedanjega propelerja?
Glede na Michigan prop so možne predelave do +/- 2´.
Je možno tudi dodajanje cupa nakdadno?

Ne mislim zdaj v delavnici doma z kladivom, ampak pri (propeller servis d.o.o. npr.)

(Ne)Vodljivost je grozna, posebaj prop walk ob vzratni...
Zapuščanje priveza, zavit bi moral desno ven, kamor pa seveda krma sili in to zna bit ob vetru pri malem prostoru zelo nerodno :oops: :oops: . Foter že zelo razmišlja o bow thrusterju.

Naprej ni tako zelo hudo, pomaga razmeroma velik list krmila.
Je pa jeba da v določenih primerih gre vse super, celi srečn da si končno skužil, potem pa mičkeno pihne ali pa si malo hitrejši/počasnejši in nič več ne funkcionira.

Nac, hvala, bom preveril! :-)
Nazadnje spremenil nr7120, dne Po Jul 18, 2016 10:30, skupaj popravljeno 1 krat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 10, 2016 18:56

Verjetno ti manjka koraka. Cup pomaga za vožnjo naprej, za vzvratno sploh ne.
Kakšne vrtljaje mora dosegat tvoj motor ob polnem plinu? Največje si že zapisal, kaj pa najnižji dovoljeni?
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » To Jun 14, 2016 21:57

zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Jun 16, 2016 10:33

Izgleda nas kar mučijo propelerji. Tudi jaz imam težave. Jadrnica Event 34, Yanmar 3Ym30. Kupil sem rabljeno, tako da nimam pravih podatkov, navodil ali drugih tehničnih dokumentov ni. Barka pri nekje 2500 obratih in mirnem morju doseže komaj malo čez 5 kn. Poraba med 1,5-1,8 l/h, kar se mi zdi za to barko in vgrajen motor vseeno malo premalo. Sumim, da je gor premajhen propeler in se motor vrti v "prazno", ni dovolj obremenjen. Tudi pri polvbi vzvratno je potrebno pecej zavrteti motor, da barka sploh krene in krmilo prime. Teh bark je malo, zato še tudi nisem uspel primerjat parametrov z kakšno enako barko.
Do sedaj se ugotovil, da so v vse te barke vgrajevali Volvo MD2030 in trokraki propeler 16X11. Malo sem brskal po netu in našel podatke, da ima MD 2030 menjalnik prenos 2,7:1 ali 2,4:1 Moj Yanmar ima prenos 2,62:1. Ta podatek mi je lahko samo orientacijski, saj ne vem, kakšni so bili menjalniki, vgrajeni z MD2030 v te barke.
Najlažje je seveda probat, ampak dobit kje propeler na preiskus "mission impossible", potem je tu še dvig barke, pa ponoven dvig, če preiskus ne uspe,......
Res pa je, da moram najprej sploh ugotovit, kakšen propeler imam sploh montiran na barki??????
Bo pa vsak nasvet ali izkušnja dobrodošla, sploh, če je še kak forumaš z tole barko. Sicer sem našel enga gospoda, ki je imel to barko in mi je posredoval precej podatkov in izkušenj, a je imel vgrajen motor MD 2040 in v tem delu nimam previh podatkov.
damys
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a damys » Po Jun 27, 2016 10:56

Pozdrav vsem, hkrati opravičilo, ker 'kradem' temo.

Na polizpodrivnem plovilu, karakteristik opisanih spodaj, imam nameščen 70hp Tohatsujev izvenkrmni motor. Pri polnem gasu (WOT) dosegam vrednosti 4400 RPM in 16,9 vozlov. Motor naj bi, po specifikacijah dosegal 5100-5800 RPM.

Plovilo:
- poldeplasmansko dno z manjšo kobilico in dokaj plitvim 'V' pod krmo
- dolžina vodne linije: 630 sm
- teža plovila z motorjem, polnimi tanki benzina in vode: cca 1100kg

Kateri propeler je sedaj nameščen, bom preveril tekom tedna.

Zanimal bi me nasvet, koliko stopenj zmanjšati korak propelerja, za dosego želenega območja RPM in udobnejšo plovbo.

Računam predvsem na pomoč @SR290 in podobnih strokovnjakov.

Hvala in lep pozdrav

Damir
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 27, 2016 15:20

En korak manj tako na oko zvisa za 500 vrt/min.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jun 27, 2016 16:05

Tohatsu rad natakne prevelik propeler. Napiši prestavno razmerje v nogi motorja in podatke propelerja. Verjetno bo treba iti dol tako po premeru kot po koraku. Po moje bi moralo biti 1,1 tone težko plovilo z 70 konji prej počasen gliser kot pa polizpodrivnež.

p.s.
Nisem strokovnjak, sem bolj hobi nakladač. :D
damys
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a damys » Po Jun 27, 2016 19:49

Hvala za odgovore.
V tem tednu grem dol pogledati propeler in prestavno razmerje.
Plovilo ima v originalni izvedbi predpisan maksimalno 78hp, dno pa ni klasično glisersko ampak iz globokega 'v' prehaja v plitvi s kobilico do nekje 3/4 vodne linije.
Tudi brzina narašča sorazmerno z dodajanjem gasa, tako da je bolj poldeplasmanec, ki zna tudi počasi glisirati. Stabilna zadeva.
Se javim s podatki, da skupaj omogočimo motorju, da 'zadiha'.
@sr290 z zmanjševanjem premera bom najbrz izgubil nekaj na držanju horizontalne pozicije, saj plovilo med prehodom v glisiranje oz v polizpodrivni fazi zelo rado dviga premec; rad bi ohranil premer, mogoče celo dodal plavut novemu propelerju, da bo bolj 'držal' morje.
Lep pozdrav vsem
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jun 27, 2016 20:00

"Bow lift" ali "stern lift" propelerja se dosega z obliko in ne z premerom. Mislim tudi, da morajo polizpodrivni imet težišče bolj spredaj in propeler nižje, plavutke pa ne bi natikal gor. V tem primeru bi bili premični flapi učinkovitejši.
damys
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a damys » Po Jun 27, 2016 20:18

Pod 'plavut' sem imel v mislih četrti krak.
Glede pozicije same, je imel že prejšnji lastnik težave, saj je home -made bracket, na katerem je pritrjen motor skoraj 500mm oddaljen od krmne stene-ročica, ki ni zanemarljiva ob 115 kg motorju.
Ves balast + 100l vodni tank so šli v premec in še smo cca 50 kg prelahki v premcu.
Počasi, ob pomoči soforumašev seveda, jo bom spravil na optimum.

Lep večer vsem

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov