Število oseb na krovu

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Število oseb na krovu

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Maj 27, 2016 07:45

Tole kopiram iz ene druge teme.
Kako pa je na HR v kolikor imaš eno osebo vec na krovu? Npr. Moja barka je registrirana za 6 oseb. Mi smo trije 2 odrasla in 3 letni otrok. Pridejo kolegi (2 odrasla +2 otroka do 3 leta). Kaksne so kaj sankcije? Jopicev imam dovolj tudi otroške. Kakšna je kaj praksa?
Tole me predvsem zanima, ker je nekdo omenil, da se baje otroci do 3 leta ne štejejo v kvoto????

Da se razumemo to ni večdnevno bivanje na barki ampak samo dnevni obisk in morda se gremo malo zapeljat, da dobijo mal filinga kako to zgleda. Mi je pa zoprno, da bi mogel nekdo ostati na obali zaradi predpisov. Sicer smo se že večkrat takole švercali me pa vseeno zanima kako je s tem...

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Maj 27, 2016 13:39

www.zakon.hr/z/310/Pomorski-zakonik

41) putnik jest svaka osoba na pomorskom objektu, osim djece ispod jedne godine života, ..
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Pe Maj 27, 2016 15:43

kocka napisal/-a:www.zakon.hr/z/310/Pomorski-zakonik

41) putnik jest svaka osoba na pomorskom objektu, osim djece ispod jedne godine života, ..

Potniki so (tudi v našem PZ) osebe, ki so plačale prevoznino. Drugače se vodijo kot posadka.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Maj 27, 2016 17:52

V max število oseb je všteta posadka in potniki.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Maj 27, 2016 20:27

Ja, tole je kar zanimivo...
Kot sem že tukaj zapisal, nastane problem, če registriraš barko za širše območje plovbe.
Vsaj meni se dovoljeno št. ljudi na krovu (da ne diskutiramo sedaj o potnikih in posadki) pošteno zmanjša. Mislim, da A območja še dolgo ne bom registriral, čeprav me že izjemno mikajo Kanarski otoki... :P
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » So Maj 28, 2016 10:29

kocka napisal/-a:V max število oseb je všteta posadka in potniki.

Še enkrat!

Potniki so osebe, ki so plačale prevoznino = kupile vozovnico.

Pri evovi -ju gre za prijatelje! Evovi ni Jadrolinija (razen, če se hudo motim)!

Morda ima Andrej tudi izpit za mornarja motorista in njegova barka zadovoljene vse zahteve za komercialni prevoz oseb vendar ljudje, ki jih prevaža še vedno niso potniki.

Če bo treba, razložim še bolj podrobno :)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » So Maj 28, 2016 16:47

Kako pol? A jih lahko peljem? Če je odgovor ne potem kok me lahko upalijo če me dobijo?
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » So Maj 28, 2016 20:38

A ne velja, da se otroci ne štejejo? Nekako tako kot pri nekdanjem popisu posadke?
Sicer pa malce v šali, mulcem daš enake majice, pa da malce izbegavajo po barki, pa jih ne bodo znai prešteti.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » So Maj 28, 2016 21:11

Okž vem kaj želiš povedat ampak CRO zakon ne omenja prijateljev in sosedov, samo posadko ki je potrebna za upravljanje plovila in potnike, pa če plačajo al pa ne.

Evovil evo dobra komercialna poteza za goste: " Veste kaj, morate plačat drugače sem v prekršku. :wink:
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Ne Maj 29, 2016 11:23

kocka napisal/-a:Okž vem kaj želiš povedat ampak CRO zakon ne omenja prijateljev in sosedov, samo posadko ki je potrebna za upravljanje plovila in potnike, pa če plačajo al pa ne.

Evovil evo dobra komercialna poteza za goste: " Veste kaj, morate plačat drugače sem v prekršku. :wink:

Malo morgen.
Če plačajo potem si šele v prekršku. V enem celem kupu prekrškov.
- nimaš koncesije za prevoz potnikov
- nimaš ustrezne registracije in zavarovanja
- nimaš ustrezne kvalifikacije
- nimaš delovnega dovoljenja
- . . . raje ne naštevam naprej
Skratka: na privatnih barkah ni potnikov. Je samo posadka.
Posadka je lahko tudi trimesečni dojenček.
Načeloma imaš na barki lahko toliko oseb, kot piše v vpisnem listu.
Mislim, da omejitev ne velja ko ne pluješ (če si na primer privezan v marini ali ko si na sidru).
Kako je v praksi pa žal ne vem,
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » Ne Maj 29, 2016 14:11

Zakaj imam občutek, da se spet nekateri člani med seboj kregajo in dokazujejo, kdo je bolj pameten in pravno podkovan... :roll:

Sem prepričan, da ste vsi razumeli, kaj je vprašal @evovii. Čoln ima registriran za 6 oseb, tako mu verjetno piše v vpisnem listu in sedaj sprašuje, kaj ga čaka, če bo na izlet peljal še sosede in jih bo skupaj 7 ali 8 na čolnu, potem pa ga bo ustavila HR policija.

Pričakovali bi lahko odgovore:
- na čolnu ne smeš peljat več oseb kot piše v vpisnem listu...
- jaz sem jih peljal več in so me ustavili, policaj je rekel...
- morda kakšen citat iz zakona, kjer je razvidno, ali se dojenčki štejejo kot "osebe" ali ne...

Nekateri pa hitro svoje veleume na plan in razglabljati kako je s plačilom prevoza, kako je z dovoljenji za komercialne prevoze, kdo je potnik in kdo posadka, kakšna je povprečna teža EU potnika, kako visok mora biti kapitan čolna, koliko kg ima lahko njegova žena... :lol:

Dajte no malo manj zakomplicirat vsako vprašanje in dajte konkretne odgovore, ki bodo našemu članu v pomoč!

To bi bil moj predlog za dvig kvalitete foruma... :D

Da pa še mimogrede odgovorim @evovii-ju, jaz do sedaj še nisem vozil na svojem čolnu več oseb, kot je dovoljeno, zato ti ne morem dati koristnega nasveta.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Maj 29, 2016 14:13

Heron, to je bilo misljeno v hecu. Drugace sem pa presnofal precej zadev in se hrvati sami ( morjeplovci) se sprasujejo , ker ne vejo. Po neki kmecki logiki, toliko kolikor imas napisano v vpisnem listu.
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Ne Maj 29, 2016 20:06

Hoj!

Logično je, da je na krovu toliko oseb, kolikor jih je vpisanih v vpisnem listu. Pri čolnu je smiselna tudi največja dovoljena nosilnost (33. člen Pravilnika o čolnih in plavajočih napravah). Npr. 6 oseb ali pa največja nosilnost, npr 500 kg z opremo vred. Torej sta lahko na čolnu tudi samo dve osebi, ljubitelja mastnih hamburgerjev in Coca Cole. :D

Lep pozdrav.
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Po Maj 30, 2016 12:10

Jaz pa imam na plovilu tovarniško nalepko, ki dovoljuje 8 oseb, v vpisnem listu pa so mi dali za 6 oseb. Ali lahko napravim kompromis in se nas pelje 7. :D
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Maj 30, 2016 12:54

Odvisno je od plovila in certifikata, ki je bil zanj izdan :!:
Če so v vpisni list prepisali iz certifikata 6 oseb, velja 6 oseb :roll:
Če pa je prišlo do pomote in je tudi v certifikatu pisalo 8 oseb, je potrebno zahtevati popravek :idea:
S temi kompromisi se ni preveč za hecat :!:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta