Poliranje čolna - V iskanju svetega grala

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Avg 11, 2016 23:49

:D
Naj te nič ne skrbi. Najboljša stran plastike je ta da se da kvalitetno popravljat.
Osmoza nastane na barkah ki imajo poškodbe pod gladino vode. Prav tako osmoza ne nastane če barko uporabljaš nekaj tednov na leto potem pa jo daš ven iz vode.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Avg 12, 2016 09:43

Pajo napisal/-a:Hvala Mamamicka za odgovor :) . Ja površina je lepo bela in sijoča, se nikjer ne vidi laminat in je tudi vidno iz globjih prask, ki so ostale, da je še vsaj pol milimetra v globino vse belo. Bolj me je skrbelo, če sem s stanjšanjem plasti poslabšal odbojnost UV svetlobe in nastanek osmose na poliestru, samo ker je del nad vodo to po mojem ni panike. Mogoče sem tudi rekel malo preveč 1mm, verjetno sem pobral manj.

NOVI FOSIL se strinjam, dobra varianta za globoke raze je apliciranje gelcoata (Filler) in potem brušenje. V bistvu je bil moj prvotni namen odstraniti samo površinske praske, globoke vem da ne morem/smem toliko brusiti, samo polomil sem ga med brušenjem ker sem sproti delal rajse in sem moral nato poravljat - zato sem odvzel več materiala kot sem hotel.

Bom še slikal jutri.

Kot je napisal NF osmoze sploh ne mores dobiti. Odboj svetlobe pa ni odvisen od debeline, ampak gladkosti povrsine. Bolj kot je gladka manj se svetloba lomi. Manj kot se lomi, manj se absorbira. Je pa tako, vedno se nekaj svetlobe absorbira in ta unicuje GC. Manj kot ga je prej ga zmanjka. So ba boki plovila najmanj obremenjeni z UV svetlobo tako da brez panike.
In med brusenjem zgleda kot bi pobral stran ogromno, na koncu pa vidis da ni nic...

@NF ne sodim te ampak sem rekel da ne verjamem. Ce ti je pa to uspelo pa super. Meni ni. Ce sem rezal je nastala hrapava povrsina... to bi moral dopisati ze vceraj. Malo grobo je izpadlo. Ni bilo misljeno kot napad.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Avg 12, 2016 09:51

MamaMicka: Glede na to, da po napisanem sodeč obvladaš zadevo, imam eno vprašanje zate..

Včeraj sem kupil en čoln, ki ni poliranja videl že ene 10 let in je kr konkretno zbledel gelcoat, katero pasto predlagaš za relativno grobo prvo poliranje, mislim da se temu reče cut compound?

Pa neke vrste pogoj bi bil, da jo danes popoldne dobim v ljubljani ali okolici..

Poliral bi pa z orbitalno brusilko s peno gor, bo to ok al rabim rotacijsko?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Avg 12, 2016 10:02

Z orbitalno se bojim da ne bo pravega efekta. Ce bi postavil vceraj vprasanje bi ti posodil roto.

Jaz osebno bi z orbitalno delal z restorerjem ki ima polno filerjev. Pac toliko da se malo zasveti in da imas dokaj lep coln za cez dopust. Po dopustu pa roto in compoundat :)
Enostavno orbitalna ne bo odbrusila dovolj, ker se roto vcasih ni dovolj.
Jaz sem imel orbitalno le za nanos zascite...

Ce bi pa vseeno rad cut pa v trzinu nabavi Menzerna FG400 zdaj ni prevroce bo delala zelo solidno.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Avg 12, 2016 10:09

Orbitalno mam, rotacijske pa ne, v tem je problem. :lol:

Čoln bom rihtal za naslednjo sezono, sam bi ga rad saj v neko osnovno lepše stanje spravil, ker trenutno zgleda res grdo.

Kje v trzinu pa imajo tole pasto?

Hvala.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Avg 12, 2016 11:10

AEgir napisal/-a:Orbitalno mam, rotacijske pa ne, v tem je problem. :lol:

Čoln bom rihtal za naslednjo sezono, sam bi ga rad saj v neko osnovno lepše stanje spravil, ker trenutno zgleda res grdo.

Kje v trzinu pa imajo tole pasto?

Hvala.

Operi avto.si

Sam se odloci. Cez kak teden se vrnem ti lahko posodim masino. Prej pa zal ne. Takrat ti lahko dam tudi pasto zmesano za ta namen.
Pajo
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Pajo » Pe Avg 12, 2016 12:32

O super, potem je v redu :wink:
Hvala obema za odgovore

Takole drugače izgleda, ni ravno perfektno ampak v primerjavi s prej je 50% boljše, barvati pa stranice zaradi tega ne bomo dali, saj na morju itak opazim samo jaz, ker vem za prasko in na celi stranici vidim samo to :lol:

Opazil sem edino majhno razpoko v GC pod tem območjem, ki sem ga brusil (takih razpokic je sicer na čolnu okoli npr. konzole polno), vendar je ta verjetno že bila oz. je skoraj gotovo nisem naredil zaradi brušenja, ker je pod praskami in tam skoraj nisem nič brusil.

Slika

Slika

Slika
Površinske praske na zadnji sliki bom še popravil, če se dobro pogleda se vidi sivo razpoka v GC
Pajo
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Pajo » Pe Avg 12, 2016 12:34

Na 2. sliki se vidi, da je tudi znotraj raze še vse belo - Gelcoat
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Avg 12, 2016 21:42

Oh. Tu nisi se nic prebrusil...

Ob priliki skitaj z GC filerjem. Prej razmasti....
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Po Avg 15, 2016 15:00

mama Micka nujno rabim tvoj nasvet.
Vnuk mi je z kulijem popisal sedež, beli skaj modri kuli. Zanima me če veš s čim ga varno odstraniti :?:
V naprej se ti zahvaljujem za odgovor :wink:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Avg 15, 2016 15:47

Cudezna gobica. Una bela. Dobis v mercatorju od ilexe. Ima thdi Muller cenejss.

Po nemsko je smutzradieren...

Brez vsake skode bo slo dol in tudi enostavno
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Po Avg 15, 2016 16:41

Super
Najlepša hvala :wink:

Pir imaš v dobrem :o
AS
Admiral

OdgovorNapisal/-a AS » Po Avg 15, 2016 22:22

Mama Micka

tebi bi se splačalo narediti hotline,saj veš , 090 pa nasveti :D :D :D
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Avg 15, 2016 22:53

AS napisal/-a:Mama Micka

tebi bi se splačalo narediti hotline,saj veš , 090 pa nasveti :D :D :D

Aaa... ni problema. Morda se cudno slisi, ampak dejansko rad pomagam takole z nasveti.

Jutri grem v vase konnce. Dalmatinske mislim. Je topleje kot v kvarnerju :)
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Avg 23, 2016 23:51

mamaMicka napisal/-a:Cudezna gobica. Una bela. Dobis v mercatorju od ilexe. Ima thdi Muller cenejss.

Po nemsko je smutzradieren...

Brez vsake skode bo slo dol in tudi enostavno

Nabavil v Mullerju Blink Schmutzradierer. Zadeva ne deluje. Bolj drgnem vse je isto. Kaj zdaj :?:
A je kaka finta. Sem navlažil in drgnem. Nič se ne zgodi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost