Nakup jadrnice
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
nika1 napisal/-a:Pozdrav po krajšem premoru.
Nikola T. in Rok 11 , obračam se na vaju , ker sta mi podala nekaj več informacij o stabilnosti in mejah prevračanja jadrnice. Predno se dokončno odločim za nakup nebi rad pustil odprta vprašanja , na katera nimam sam odgovora.
Razumnljivo mi je , da je stabilnost ( prevračanje jadrnice pogojena z razmerjem teže nad in pod vodo. Rok 11 praviš , da mora biti jambor v void , da se jadrnica lahko prevrne. ( 100 stopinj nagiba ? ) Lastnik jadrnice s katerim se dogovarjava o kupoprodaji pa mi zatrjuje , da njegova jadrnica prenese nagib 45 stopinj in ne več in je mnenja , da jadrnice povečini ne prenesejo večjega nagiba. Ali ni to meja , ki jo zlahka mimogrede presežeš , sploh če nisi najbolj vešč kljubovat vremenu na void , če te že doleti ?
Lp Marjan
Oprosti, sem spregledal vprašanje. Sicer se pa glede odgovora strinjam z Edom.
Glede nagiba - standarden je celo več kot 100 stopinj - okrog 120. In vsaka barka, ki je grajena kot se spodobi (sploh pod nadzorom Lloyda), sem vsaj 90% prepričan v to, bi morala biti glede prevračanja v teh okvirih.
Če te res tako muči - se da zadevo z nekaj pomoči tudi preveriti v marini. Dvižnico (npr glavnega jadra) odneseš na en drug pomol vzporedno, dobro privežeš barko, pociljaš kam v vodo mora približno priti jambor in tja podstaviš en večji zavarovan gumenjak s posadko - in začneš vleči na vinč. Načeloma bi moral priti do vsaj 60 stopinjskega nagiba, mogoče celo več.
Katastrofa...oprostite...vemo ,da je najlepš jadrat 20 podrt,takrat barka največ da,ker teče gladko,snast se ne preobremenjuje, ker bok ne rije po vodi...vse ostalo je lepo,adrenalinsko in za pogledat.Če pa sam kupiš jadra pa delaš tko da po tam rednih 25 plus stopinjah nagiba zviješ par kolačev genove.
Kje pa je ta barka,bi jo šel kr zapelat me zanima kok rab do 50 stopinj nagiba in kake frise bo lastnik delal ko bi z njegovimi jadri in zajlami to počel.
Pa mojo nebi nikol tko v marin vlekl za dvižnice še prvi mesec pol ne ko bi jo že plačal...iz spoštovanja do barke,ker me že 3 leta varuje in bi sedaj jaz varoval njo.
Kje pa je ta barka,bi jo šel kr zapelat me zanima kok rab do 50 stopinj nagiba in kake frise bo lastnik delal ko bi z njegovimi jadri in zajlami to počel.
Pa mojo nebi nikol tko v marin vlekl za dvižnice še prvi mesec pol ne ko bi jo že plačal...iz spoštovanja do barke,ker me že 3 leta varuje in bi sedaj jaz varoval njo.
Ja točn tko Rok moji paše okol do 20 stopinj naklona pol znori sicer kr neki mečka in se ne požene v pravi dir.
Pol pa vse zavetrne zajle mahajo in ni niti pol vozla hitrejša barka pa 3 krat tok obremenjena snast...sam take stvari žal pišejo v jadralnih priročnikih in ne tam ko gledamo destinacije kam bi na urlaup šli.
Pol pa vse zavetrne zajle mahajo in ni niti pol vozla hitrejša barka pa 3 krat tok obremenjena snast...sam take stvari žal pišejo v jadralnih priročnikih in ne tam ko gledamo destinacije kam bi na urlaup šli.
Hvala vsem za odgovore. Zelo sem vesel. Spričo obilice dela nisem bil na forumu in nisem zasledil vaših prispevkov.
Polanc , barka se nahaja na Lošinju in v četrtek grem dol , da jo dvignem ven iz morja in jo pregledam spod. Pregledal bom še enkrat tudi notranjost glede rje. Mi je pa malo žal , da ne bom imel kaj početi na njej razen če si bom kaj umislil. Barka je namreč , ne vem kako naj se izrazim...nič ji ne manjka. Vsaj na prvi uč ne. Jaz pa brez dela ne morem bit in sem velikokrat šel na našo jadrnico samo da sem lahko kaj počel dol in da sem se umaknil iz vsakdanjega okolja. Bega me pa zelo , ker je jeklena in ne plastična. Kaj če se zgodi da je iz kakršnegakoli razloga ne bom mogel dat iz vode in je vzdrževat... Pri PVC to ni problem.
Če se mi kdaj uresniči želja , da bom imel svojo jadrnico , bom nanjo vsekakor pazil in jo čuval , kot si dejal , Polanc. Imam 13 let starega dkw-ja ( audija) s 430K m, pa je tak kot dve leti star. Ga sam vzdržujem vse od a do ž , ker se s tem profesionalno ukvarjam.
Žal pa o jadrnicah oziroma o plovilih zelo malo vem in sem do sedaj ob vzdrževanju naše jadrnice napravil kdaj tudi napako , ker nisem poznal pogojev , ki botrujejo popolnoma drugačnim pristopom k delu zaradi okolja. Poleg tega si upam trditi , da sem zaradi neiskušenosti tudi neroden in sem raje bolj previden, zato raje vprašam. Tam zunaj pač ni popravnih ispitov
Zaradi tega si tudi nebi privoščil podvigov ob plovbi , ker bi bili zame morda hitro na meji extrema. Se pa vsekakor strinjam in podpiram da se iskušnje in uspeh obvladovanja jadrnice nabirajo prav s tem. A bom raje previden in se tega lotil po pameti. Plavati sicer znam , a bom potem brez barke , ha ha
Vsekakor bom jadrnico predstavil po dolgem in počez in iskal podporo pri vas , kateri mi boste vedeli svetovati , kadar bom naletel na težave.
Tehniko obvladam , saj se z njo ukvarjam že prek 40 let a kot sem spoznal , se na morju stvari vrtijo mal drugače.
Bom tokom dneva prilepil kakšno fotko , samo da ugotovim , kako se tukaj to naredi.
Lp. Marjan
Polanc , barka se nahaja na Lošinju in v četrtek grem dol , da jo dvignem ven iz morja in jo pregledam spod. Pregledal bom še enkrat tudi notranjost glede rje. Mi je pa malo žal , da ne bom imel kaj početi na njej razen če si bom kaj umislil. Barka je namreč , ne vem kako naj se izrazim...nič ji ne manjka. Vsaj na prvi uč ne. Jaz pa brez dela ne morem bit in sem velikokrat šel na našo jadrnico samo da sem lahko kaj počel dol in da sem se umaknil iz vsakdanjega okolja. Bega me pa zelo , ker je jeklena in ne plastična. Kaj če se zgodi da je iz kakršnegakoli razloga ne bom mogel dat iz vode in je vzdrževat... Pri PVC to ni problem.
Če se mi kdaj uresniči želja , da bom imel svojo jadrnico , bom nanjo vsekakor pazil in jo čuval , kot si dejal , Polanc. Imam 13 let starega dkw-ja ( audija) s 430K m, pa je tak kot dve leti star. Ga sam vzdržujem vse od a do ž , ker se s tem profesionalno ukvarjam.
Žal pa o jadrnicah oziroma o plovilih zelo malo vem in sem do sedaj ob vzdrževanju naše jadrnice napravil kdaj tudi napako , ker nisem poznal pogojev , ki botrujejo popolnoma drugačnim pristopom k delu zaradi okolja. Poleg tega si upam trditi , da sem zaradi neiskušenosti tudi neroden in sem raje bolj previden, zato raje vprašam. Tam zunaj pač ni popravnih ispitov
Zaradi tega si tudi nebi privoščil podvigov ob plovbi , ker bi bili zame morda hitro na meji extrema. Se pa vsekakor strinjam in podpiram da se iskušnje in uspeh obvladovanja jadrnice nabirajo prav s tem. A bom raje previden in se tega lotil po pameti. Plavati sicer znam , a bom potem brez barke , ha ha
Vsekakor bom jadrnico predstavil po dolgem in počez in iskal podporo pri vas , kateri mi boste vedeli svetovati , kadar bom naletel na težave.
Tehniko obvladam , saj se z njo ukvarjam že prek 40 let a kot sem spoznal , se na morju stvari vrtijo mal drugače.
Bom tokom dneva prilepil kakšno fotko , samo da ugotovim , kako se tukaj to naredi.
Lp. Marjan
Ali morda poznate jadrnice SHOW 29 ? Ta je plastična. Našel sem eno. Sicer se ne more primerjati z ono "jeklenko" , a je....plastična.
Gre se za to jadrnico
http://www.njuskalo.hr/jedrilice/jedril ... s-18668254
Gre se za to jadrnico
Ker ti očitno mehanika bolj leži, kot delo s poliestrom oz. kompoziti bo v tvojem primeru jeklo boljša izbira. Švasat in brusit je vsekakor lažje kot zadet pravo razmerje trdilcev in bogisigavedi česa še.
Pa še nekaj. Marsikateri resen jadralec je rekel, da je najpomembnejši kos opreme na jadrnici motor. Pri tem pa pri tebi očitno ni problem. Kar pogumno naprej
Pa še nekaj. Marsikateri resen jadralec je rekel, da je najpomembnejši kos opreme na jadrnici motor. Pri tem pa pri tebi očitno ni problem. Kar pogumno naprej
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
nika1 napisal/-a:Ali morda poznate jadrnice SHOW 29 ? Ta je plastična. Našel sem eno. Sicer se ne more primerjati z ono "jeklenko" , a je....plastična.
Gre se za to jadrnico
Poglej morda bi ti bila tudi tale všeč , če ni prevelika
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=19245
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Show 29 je dobra barka, sicer je notranji razpored še po "starem", vendar je dovolj velika in komot za križarjenje manjše družine. Sem kar velikokrat bil na prijateljevi, lepo jadra, le nagne se zelo hitro tudi v ne preveč "močnem" vetru, potem pa stabilno jadra, brez bojazni, da bi se "prevrnila". Dehler 31 je modernejša in boljša barka, zato je tudi cena tiste na linku bistveno večja. Sicer pa nisem nikjer zasledil, koliko si pripravljen dati za barko? Raje kot železno, bi sam vzel plastično (katero, je odvisno od budžeta), saj bi mi zagotovo bilo lepše spati na dolgi rok, če nisem non stop na njej in jo vestno periodično pregledujem. Vsaka napaka na trupu, ki ni takoj kvalitetno sanirana se lahko hitro maščuje. Problem so tudi nekatera pristanišča/marine, ki niso najbolj prijazne do železnih bark - beri galvanski tok!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta