rezervoar sladke vode

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

ktjt
Kapitan

rezervoar sladke vode

OdgovorNapisal/-a ktjt » To Okt 04, 2016 15:47

Pozdravljeni.
Torej, zanima me kako najbolj elegantno rešiti problem sladke vode na čolnu. Med poletnimi plovbami sem jo kar pogrešal, pa tudi sol je dobro splakniti vsakič ko greš iz čolna.

Torej, čoln je Stingray 195 in rad bi vgradil tank s sladko vodo in električno pumpo v blok motorja, tuš z nekajmetrsko cevjo pa speljal ven iz bloka, da se lahko normalno splakneš ko prideš iz vode. Kje bi bilo tudi najbolj elegantno speljati cev, da bloka ne bi bilo potrebno vsakič odpirati za cev? Kakšna je poraba baterije ene vodne pumpe, da ti je ravno ne sprazni v zalivu?

Gledal sem po internetu in obstajajo že paketi z vsem. Kaj priporočate?
Hvala :idea:
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

Re: rezervoar sladke vode

OdgovorNapisal/-a bladzo » To Okt 04, 2016 19:50

ktjt napisal/-a:Pozdravljeni.
Torej, zanima me kako najbolj elegantno rešiti problem sladke vode na čolnu. Med poletnimi plovbami sem jo kar pogrešal, pa tudi sol je dobro splakniti vsakič ko greš iz čolna.

Torej, čoln je Stingray 195 in rad bi vgradil tank s sladko vodo in električno pumpo v blok motorja, tuš z nekajmetrsko cevjo pa speljal ven iz bloka, da se lahko normalno splakneš ko prideš iz vode. Kje bi bilo tudi najbolj elegantno speljati cev, da bloka ne bi bilo potrebno vsakič odpirati za cev? Kakšna je poraba baterije ene vodne pumpe, da ti je ravno ne sprazni v zalivu?

Gledal sem po internetu in obstajajo že paketi z vsem. Kaj priporočate?
Hvala :idea:

Si malo nerodno vprašal s temle blokom motorja, verjetno misliš motorni prostor.
To ti lahko vgradi vsak navtični mojster, cev imej zadaj na kopalni ploščadi, oziroma verjetno imaš vsaj kakšno polico zadaj, kjer lahko stojiš.
Čolna s količino vode, ki jo boš imel, ravno ne boš pral, za tuširanje in pomivanje posode bo pa OK. Vgradi vsaj 80l posodo, če le imaš prostor. Dobijo se tudi vodni mehi, ki se lažje prilagodijo prostoru.
V malo bolje založeni trgovini dobiš vse kar rabiš. Poraba elektrike te naj ob vzdrževanem in zdravem akumulatorju ne skrbi.
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » To Okt 04, 2016 20:01

Pozdravljen.

Letos sem na barčici fishermanu Quicksilver 500 PH namontiral sladko vodo. Rezervoar 35l, več kot dovolj za dnevno tuširanje in večerno splakovanje čolna.

Pumpa Jabsco, 2.5m dolga cev in tuš z ročico. Zunanji naliv za vodo in oddušnik.

Rezervoar padel kot ulit v zadnji desni box, v katerem sta še dva akumulatorja in še prostor za plavutke . . . in kar se živali nalovi ;-) Seveda je razpoložljiv prostor na vsakem čolnu drugačen.

Ves material sem nabavil v Motomarine v Trstu, cca 200€ vse skupaj.

Na YouTube posnetku je videti kako zadeva izgleda v boksu.

https://youtu.be/Dif_rMpRdXU

LPZ
Doomeen
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Doomeen » To Okt 04, 2016 20:31

Dobis vse tudi na netu pumpico cev in več vrst rezervarjev to da ga zlozis kjer ti najbolj odgovarja ter lepo vgradne tuse za pokrit. Akomulator pa ni panike zdrži ziher. Kar na delo
ktjt
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ktjt » Sr Okt 05, 2016 07:11

zalesjak napisal/-a:Pozdravljen.

Letos sem na barčici fishermanu Quicksilver 500 PH namontiral sladko vodo. Rezervoar 35l, več kot dovolj za dnevno tuširanje in večerno splakovanje čolna.

Pumpa Jabsco, 2.5m dolga cev in tuš z ročico. Zunanji naliv za vodo in oddušnik.

Rezervoar padel kot ulit v zadnji desni box, v katerem sta še dva akumulatorja in še prostor za plavutke . . . in kar se živali nalovi ;-) Seveda je razpoložljiv prostor na vsakem čolnu drugačen.

Ves material sem nabavil v Motomarine v Trstu, cca 200€ vse skupaj.

Na YouTube posnetku je videti kako zadeva izgleda v boksu.

https://youtu.be/Dif_rMpRdXU

LPZ

zalesjak, to je ta bel reservoar na posnetku verjetno? Zakaj pa imaš 3 izhode iz njega? En je za tuš, ki je tudi na posnetku, ostala dva pa daljše cevi na premec? Lahko poveš znamko pumpe na posnetku? Hvala.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Sr Okt 05, 2016 17:53

zalesjak napisal/-a:Pozdravljen.

Rezervoar 35l, več kot dovolj za dnevno tuširanje in večerno splakovanje čolna.

LPZ

Huh, 35L več kot dovolj??

Jaz bi rekel raje, da je dovolj toliko, kot imaš prostora.
Sam si s 35l ravno ne predstavljam niti dnevnega tuširanja za celo familijo (4-je), da o pranju čolna ne izgubljam besed...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Okt 05, 2016 18:42

ja to niso navadni litri so oni taveliki :lol: 4je se splaknete z 30 litri sam za tuširanje je pa mal če si ge češ prvoščit kot doma.
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Sr Okt 05, 2016 19:43

Pozdravljeni,

Najprej odgovor ktjt: rezervoar (tista bela posoda) ima tri priključke in sicer debela cev, ki gre vertikalno je nalivna cev, ostali dve pri strani pa ena gre na pumpo, druga pa zunanji oddušnik. Pumpa je Jabsco s tlačnim stikalom.

Sedaj pa odgovor bladzotu: količina 35 litrov se je pokazala čisto dovolj za dva za dnevne izlete. Seveda si žena ne sme šamponirati las, prati posode, otroci pomenijo večjo porabo sladke vode (beri, dokler ne potegne zraka) . . . ;-) saj sicer vode ni nikoli dovolj.

Glede pranja čolna pa je mišljeno zgolj popoldanska razsolitev s pomočjo kotliča in vileda krpe, oziroma na hitro sprati s tušem.

Če banje nimaš na vezu v marini, moraš biti tudi pri vodi malo bolj gorenc . . . :-D
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Okt 05, 2016 19:55

Jaz ti meha nebi priporočil.Res, da je prilagodljiv,vendar v njem se počasi nabere sluz in voda prične smrdeti.Imel sem tri mehe,po nekaj letih jih nisem mogel nikakor sčistiti.Te mehe sem dobil že pri nakupu barke.Probal sem vse sorte sredstev, vendar brez uspeha, da bi se znebil vonja.Na koncu sem jih vzel ven,bili so 2x80L in 50L.Zrezal sem jih, da vidim kaj je notri.Mastna sluz in smrad.Vse vrgel v kanto in kupil plastične (zelene)2x57L, na vrhu imata velika pokrova, ki se odvijeta in vedno ga lahko ročno očistiš.
mašinfirer
alešž
Poročnik bojne ladje
Kraj: žiri

OdgovorNapisal/-a alešž » Sr Okt 05, 2016 21:27

Mene pa zanima kakšna je ta pumpa in koliko mora imeti pretoka za tuširanje in pa še za manjšo pipo.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Okt 05, 2016 22:30

Za tuširanje in za pipo pomivalnega korita.
http://www.gapex-marine.si/sanitarna_op ... lex_7.html
mašinfirer
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Če Okt 06, 2016 08:27

podobne pumpe imajo kitajci na ebayu za ceno od 10 do 50€, odvisno od trgovca.

jaz sem kupil podobno z 5 litrov pretoka, rabim jo pa na škropilnici...dela ko šus, ni pa neslišna. cena 14€

samo v razmislek, ni nujno, da so te cenejše pumpe primerne, amopak razlika v ceni je skoraj 10 kratnik. na videz pa so enake ali podobne.
ktjt
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ktjt » Če Dec 29, 2016 08:33

Že nekaj časa je minilo od začetka te teme, a čez zimo je vse malo bolj počasi.
Je kdo od vas že poskusil to zadevo?
http://www.navtikasport.com/index.php?productID=564
:?:

Izgleda mi tako plastično in ne z pretirano velikim pritiskom vode. A se mi splača kupiti kaj takega?
brane1
Kapitan korvete
Kraj: okolica Kopra

OdgovorNapisal/-a brane1 » Če Dec 29, 2016 09:58

kako pa te rezervoarje vzdržujete da voda ne zasmrdi? jaz imam ca 40 litrski rezervoar. za dnevna kopanja dam notri ca 20 litrov vode, pa poskrbim da vedno v enem dnevu vse porabim.
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Če Dec 29, 2016 10:01

ktjt napisal/-a:Že nekaj časa je minilo od začetka te teme, a čez zimo je vse malo bolj počasi.
Je kdo od vas že poskusil to zadevo?
http://www.navtikasport.com/index.php?productID=564
:?:

Izgleda mi tako plastično in ne z pretirano velikim pritiskom vode. A se mi splača kupiti kaj takega?

Takle tuš sem jaz uporabljal na prejšnjem čolnu, super zadevca za en dan tuširanja. Jo še imam in je ne uporabljam, če jo rabiš ti jo prodam zelo ugodno.

Kar se tiče porabe vode na mi prakticiramo naslednje: namilimo in našamponiramo se kar z uporabo morske vode. Splaknemo se z morsko vodo, nato pa še povrh s sladko. Čisto solidna rešitev, poraba pa je majhna.
BlueSky

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov