Mariniziranje motorja in vpis v dokumente

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Okt 12, 2016 22:27

xsashox napisal/-a:
Razmerja vidim da so precej različna, za dizla verjetno bi bilo primerno 1.6 ali 1.8 ?

Gledat moraš vrtljaje propelerja. Za kaj hitrega mora biti vsaj 3.300 rpm, za trafo postaje pa okrog 2.700 rpm. Morebiti 1,6, prestava 1,8 bo prepočasna in prehuda za zobniško dvojico v torpedu.

Če boš kolektor hladil z vodo naj bo čim krajši, drugače se bodo do turbine plini krepko sesedli. V kolikor tudi turbine ne boš vodno hladil zna pokat material v spoju kolektor-turbina.

Za kolektor vzemi AISI 316 in pazi pri varilnih palicah. V materialu ne sme biti niti zametka titana, ne jemlji AISI 31600Ti in na koncu pasiviraj cel izpuh.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Okt 12, 2016 22:35

ALSI316 je lahko tudi s titanom! odvisno iz kere jeklarne pri nas uvozijo pofl.

materijal mora imet oznako 1.4404, s titanom je 1.4571! (ALSI oznake so lih toliko uporabne kot JUS cifre)

Pa polulaj ga, tako kot je rekel SR290. Najbolša pasivacija je še vedno, da leži za gnojam na vrtu en mesec na dežju. potem vidiš kje si kiksnil.

Varilne palice morajo imeti isto klaso! pa pravilno konstruirano, drugače po trgalo in pokalo, ne glede kako dober je varilec. RF je qrba, kar se tiče termične obremenitve. počasneje prevaja toploto kot navadno železo, zato ga bolj "meče", pri tem da 304ka ima manjše raztezke, 316ka pa večje kot železo. Pri tem da boš kombiniral gus/RF, priporočam stezne prirobnice z zarezami in V-Band spoje, kjer je le mogoče.
xsashox
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a xsashox » Sr Okt 12, 2016 23:03

Kaj pa če kolektorja ne hladim in hladim izpuh za turbino? To me sicer malo skrbi saj bi pri čipani zadevi izpuh bil konkretno vroč. Bom malce pomeril na moji cestni varianti z 270hp in laserskim termometrom...

Ja, najti moram prenos ki bo motor držal na 2500rpm in propeler na takih obratih da bo to tudi potovalna hitrost v sprejemljivem rangu. Namreč pri teh obratih ima motor največ navora in ugodno porabo. Ja, prenos moram izbrati tako da bo dosti močan saj motor stisne tudi do 600nM, pri meni osebno na avtomobilu zadeva laufa že pri 1900rpm s 500nM recimo...

Potem pa seveda še propeler in izbira le tega...

Izmenjevalce in hladilnike mi bodo delali pri eni firmi katera jih dela kolegu za stacionarne mašine ki naredijo po 5000-6000 ur letno in skrbijo za proizvajanje štroma in toplote, laufajo na nafto ali plin tako da mislim da mi bodo uspeli rešiti tudi to za normalen denar...
xsashox
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a xsashox » Sr Okt 12, 2016 23:10

No, tako nekako zgleda Yanmarjev karter na istem motorju...

Slika
Slika
Slika

Dejstvo je da gre za skoraj identičen motor katerega bom jaz uporabljal... Na srečo sem staknil tudi njihov service manual za 6YB in part listo :)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 13, 2016 07:09

Ne grele na kak način boš prišel do papirjev za motor najprej razmisli okrog varnosti, da zaradi nehlajenega izpuha ne boš raztresel družine po okolici čolna!

@kr3mn1,

Zaradi morske vode žal skoraj mora biti 316. Če je brez oznake Ti je vredu. Pa pri varjenju moraš imet plin tudi v izpušni cevi ne le v pištoli, da je zvar brez razpok. Argona gre za nekaj sto ojrotov preden končaš.
Po naših izkušnjah moraš vse zavariti tako, da v neko smer lahko diha, drugače ti poči kar tako na nekem "nerazumljivem" delu. Nam sta ravno hlajenje izpuha in karterja delala največje težave. Prvi zaradi pokanja, drugi zaradi presenetljivo velikega izmenjevalca, ki je potreben za olje.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Okt 13, 2016 09:10

halo SR,

se enkrat preberi kaj Sem napisal. ALSI316 je 5 vrst, med njimi tudi Titan. Ti si mislil 1.4404, s titanom je 1.4571

Pa kot Sem napisal - pravilno je treba skonstruirat, drugace je zanimivo. Sam delam veliko s tem, pri tem da Imam se kak veljaven certifikat za nerjavne tlacne posode, pomoje vem kako zavarit :)

Samo da avtorju teme ne poberem veselja, na napacnem koncu si se lotil - tam, kjer te nic ne kosta.

Prenos pa naredi s homokineticnimi zglobi, teli hardi pa krizni prenosi so smrt za motorje in menjalnike
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Okt 13, 2016 10:12

spet bo akcija...
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Okt 13, 2016 10:16

a mislis?

pa poglejmo.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Okt 13, 2016 10:20

xsashox napisal/-a:Izmenjevalce in hladilnike mi bodo delali pri eni firmi katera jih dela kolegu za stacionarne mašine ki naredijo po 5000-6000 ur letno in skrbijo za proizvajanje štroma in toplote, laufajo na nafto ali plin tako da mislim da mi bodo uspeli rešiti tudi to za normalen denar...

Staticni motorji so veliko lazji za hlajenje, kot dinamicno obremenjeni v colnu. Ni pa hudic, dovolj velik izmenjevalec voda/olje in termostat vmes, pa mora da dela
xsashox
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a xsashox » Če Okt 13, 2016 11:13

Najverjetneje nebom tvegal, glede na to da je Yanmar že odkril rešitve jih bom jaz samo uporabil... Seveda malce bolj po svoje ampak vem kaj te motorji zdržijo že v samem cestnem programu in vem da je to kramp od motorja...

Sej bi verjetno zadeva laufala že s hladilnikom in dvemi ventilatorji, vsi ti izmenjevalci so bolj namenjeni čolnu kot čemu drugemu oz. da nebi v nobenem primeru prišlo do opcije požara... Saj če smo realni motor nebo skoraj nikoli laufal na 100% potovalna hitrost bo dosegljiva že pri veliko manj moči...

No glede izmenjevalca ravno zastonj nebo ne, sigurno bo koštalo, sigurno pa to nebo 8k€ kot želi Yanmar za svojega ;)

Včeraj sem še malce podebatiral z Arčonom glede Boschevih komponent ki so na motorju, pravi da ni nobene panike, da pa je nujno da pred naftnim filtrom vtaknem še separator vode, vse ostalo je ok.

Namignil mi je da naj bi imel ZF že menjalnike za marine program katerih zvon naj bi odgovarjal temu motorju...
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Okt 13, 2016 11:58

ZF je imel vse. Od cepelinov dalje...
xsashox
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a xsashox » Če Okt 13, 2016 12:40

Good news i guess :) Moram malce poiskati po eBayu za čem primernim... Samo še razmerje pogruntam... Sej najlepše bi bilo imeti variomat :D
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 13, 2016 12:46

Variomata ne rabiš, propeler je dovolj dobra hidravlična sklopka. V izpodrivni plovbi ima slipa nad 45%, takoj ko izglisira nekje med 25 in 30%, med plovbo pa 15% +-5% in to dovolj kompenzira.
Pri ZFu moraš izbrat:
- pravo velikost
- namembnost za Z pogon ali direktni pogon
- prestavno razmerje
- pravi kot krme, drugače bo motor visel naprej ali nazaj

Ampak ne razumem zakaj bi ga dajal not, saj je B1 noga že sama po sebi menjalnik naprej-nazaj in reduktor. Z ZFom boš le podaljšal in zakompliciral zadevo, zvon si pa sam prilagodi B1 dimenzijam, če te je kaj strojnika.

@kr3mn1,

Saj te nisem negiral. Imaš prav, le malo sem popopral, ker zadeva ni tako enostavna kot je videt ko vgrajena deluje.

Sicer pa dobro pasivirajo v Prekmurju in oni temu rečejo Bajcanje.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Okt 13, 2016 12:52

halo,

odvisno kako bi rad imel pasivirano. Kemicno (za to dobis tudi antox v merkurju) v banjah (okoli 60 centov na kg) ali naravno. Za Doma (notri) - neoblank. Ni prstnih odtisov, ne pozna se vse
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 13, 2016 12:55

xsashox napisal/-a:Sej bi verjetno zadeva laufala že s hladilnikom in dvemi ventilatorji, vsi ti izmenjevalci so bolj namenjeni čolnu kot čemu drugemu oz. da nebi v nobenem primeru prišlo do opcije požara..

1.) Nimaš šans! Motor bo zakuhal preden prideš iz zaliva. In motorni prostor bi se ti skuhal.
2.) Požarna nevarnost obdtaja pri vročih izpušnih ceveh. Pri dizlu malo manj, ampak na žareči kovini se še olje vžge, kaj šele nafta. Izpuhi naj bi bili od bloka do konca kolektorja z dvojno steno, da so obliti z vodo, potem pa ta voda špricne v pline in zapusti izpuh. Tudi turbine so originalno tako hlajene. Vsaj tiste, ki sem jih videl so take.
Nekateri so včasih pri dizlih povijali cevi z ognjevarno tkanino, verjetno azbestom. To verjretno deluje in morda bi ti kateri od teh znal več povedat okrog tega.
Jaz ne bi šel v čoln, ki nima z vodo hlajenih izpuhov in senzorja hlapov.
Vsaj dva morjeplovca vem, da sta imela neljubo izkušnjo. Enega je dobro ožgalo, drugega pa vrglo v morje, ko je počilo okrog motorja.

Morda preveč kompliciram, ampak ob vsaki tovrstni temi vse bolj razumem zakaj je zakonodajalec postavil take stroge omejitve pri samogradnjah v marinizaciji.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 18 gostov