Prezračevanje s solarnim panelom

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

Prezračevanje s solarnim panelom

OdgovorNapisal/-a Kepca » Po Okt 17, 2016 13:19

Pozdrav,

čez zimo imam čoln na suhem a bi ga vseeno želel na vsake toliko časa malo prezračit oz. prepihat.

Od Kitajcev sem nabavil 10W PV panel na katerega bom vezal računalniški 12 V ventilator, ki bo vpihoval zrak v gavone oz dvojni pod, da se malo znebim vonjav in eventualnemu nabiranju vlage.

Kako sem mislil zadevo speljat?

Vent_1 je stalno priklopljen na PV panel in dela, ko je pač dovolj energije/sonca.
PV v idealnih pogojih da nekaj več od sebe, kot rabi Vent in napetost na Vent_1 začne naraščat preko 12V (do cca 17-18 V)

Izziv:
Ko napetost na Vent_1 preseže ~13 V se vzporedno vklopi še Vent_2.

Kako narediti najbolj enostavno možno napetostno odvisno stikalo
(Par uporov in Tranzistor?, Zener in ?FET?, …)

Slika

Slika

PV module:
Pmax: 10W
for Peak voltage: 17.5V
for Peak current: 0.57A

Vent:
12 V
0,30 A

Moje znanje elektrotehnike je srednješolsko, ki je v zadnjih treh desetletjih že zelo porozno in izpuhtelo, zato prosim za pomoč vse znalce iz tega področja, da mi predlagajo kakšno shemo in preračun ... nabavit in "zlotat" skupaj bom pa znal :)

Hvala in lp,
Bostjan
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Okt 17, 2016 13:26

Regulator (10€), ki ima izhod za accuje in posebej za porabnike.

http://www.ebay.co.uk/itm/10A-15A-20A-M ... gl-G11V_2g
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kepca » Po Okt 17, 2016 13:31

Marchi hvala za info.

vendar jaz bi zadevo speljal brez Akumulatorja ... mislim pa, da MPPT mora biti priklopljen na Accu.

Lp,B
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Okt 17, 2016 13:50

Si pomeril modul. Dvomim, da gre na 17V pri porabniku. Morda na odprtih sponkah.

Drugače pa daj dva venta zaporedno. 12V ventilator lepo laufa že na 5V, na 7V pa ima menda tudi najboljši izkoristek.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kepca » Po Okt 17, 2016 13:55

mamaMicka

sem v soboto, ko je bilo 5min jasno vreme obesil gor 5W/12V žarnico in je dobro zažarela - panel je ob polnem soncu in 5W žarnici za breme vzdrževal dobrih 17 V

Drugi Vent bi priklapljal/izklapljal zato, da ob mejnih pogojih vsaj prvi dela, ker čim je malo sivine v zraku začne izkoristek PVja zelooo slabet ...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Okt 17, 2016 14:14

Kepca napisal/-a:mamaMicka

sem v soboto, ko je bilo 5min jasno vreme obesil gor 5W/12V žarnico in je dobro zažarela - panel je ob polnem soncu in 5W žarnici za breme vzdrževal dobrih 17 V

Drugi Vent bi priklapljal/izklapljal zato, da ob mejnih pogojih vsaj prvi dela, ker čim je malo sivine v zraku začne izkoristek PVja zelooo slabet ...

V praksi ne bo nobene razlike, če boš vezal zaporedno dva ventilatorja.
Ko bo celica dosegla 10V bosta začela vrteti.
Če si pa kaj spremljal meritve pa celica bolj, kot ne dela ali pa ne dela. Torej ima 17V ali pa 0(mal plastično)

Najceneje in nimas se ene stvari, ki lahko crkne. Crkne pa rada pod pokrivalom kjer nonstop kondenzira
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kepca » Po Okt 17, 2016 19:13

Evo
So Kitajci dostavili se ventilatorje.

Bo verjetno res najbolje če bo KISS pristop (Keep It Simple and Stupid)

Zdaj pa počakamo na Sonce in testiram, kako bo več pihalo, ventilatorja vzporedno Al zaporedno?
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Po Okt 17, 2016 21:21

A ni kaj možnosti za požar zaradi teh sončnih panelov, pa nekih made in china ventilatorjev... Po moje je bolje, da v lijake na barki daš posodo s soljo, ki ti bo pobirala vlago. Jaz dam eno posodo tudi k motorju. Potem nekje obesiš vrečko z lavando, ki nevtralizira kakšne vonjave, pravzaprav v barki lepo diši. Itak privzdigneš blazine, jogije, odpreš predale in podobno, da se ne nabira vlaga in dela "mufa" oz. plesen. In nato se približno enkrat na mesec zapelješ do barke, jo prezračiš, izliješ nabrano vodo iz posod za vlago in po treh mesecih zamenjaš sol. Potem pa si nekje ob morju privoščiš zaslužen in fin obrok. In mirno spiš do naslednjega obiska. :)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Okt 17, 2016 21:23

Lepo se skor vsak vikend odpraviš do barke in jo koristiš...ona pa ti obiske vrača z uživanjem na njej in pol ni slabih vonjav :lol:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Okt 17, 2016 21:27

Zaporwdno. Ce bos dal vzporedno bo napetost previsoka. Tok pa premali. Vent ne bo zdrzal 17V

A znas zaporedno? Minus prvega ventilatorja na minus celice. Plus prvega ventilatorja na minus drugega. Plus drugega pa na plus celice.
Ze hoces dobro zracenje naj bo en vent sesalni drugi pa naj piha notri. Bolje kot dva sesalna, ker ti venti delajo slab nadtlak. Sesalni naj bo montiran cimvisje na ceradi. Ce bosta tako obrnjena naj bosta cimbolj narazen
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Okt 18, 2016 09:04

KISS je keep it simple, stupid. ne and stupid :wink:
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kepca » To Okt 18, 2016 13:55

AEgir,

res je ... v mojem slučaju pa bo veljalo oboje
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » To Okt 18, 2016 22:45

Na soncu se bo zunanji zrak segrel, z vpihavanjem v mrzlo barko, bo barka nastala kondenzacijska komora.
Ni sigurno, samo razmišljam na glas.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Okt 19, 2016 12:45

Tole zna tudi v tej temi priti prav. Med ostalim je beseda tudi o tem, pri kateri napetosti šele steče kak ventilator (zdi se mi, naj bi 12V pri 7 V), kar bi pomenilo, da dva zaporedno vezana stečeta pri 14 V, kar bi lahko pomenilo, da se je prva vlaga (Bavarko - in naslednji odstavek) že posušila.

Kar zadeva dovajanje toplega zraka v hladen prostor pa je po mojem takole:
  • kadar sončna celica ni obsijana, ni zračenja (ne zajemaš močno vlažnega zraka, med dežjem, ko ponoči pada rosa in ob meglednih jutrih...)
  • kadar sončna celica je obsijana, je v začetku, ko se zrak šele ogreje, njegova relativna vlažnost že nizka (sonce posuši meglo), absolutna pa lahko še velika; ko tak zrak pride v hladen prostor, relativna vlažnost naraste in se hladne površine v njej orosijo (tudi hladna notranjost blazin... natančno nasprotno od želenega sušenja prostora v barki)
  • če je sončna celica obsijana še dalje in se zračenje nadaljuje, se prostor v barki zrači s toplim zrakom z nizko relativno vlažnostjo in tudi nizko absolutno vlažnostjo (vlažen zrak se je že dvignil in ga ventilator ne zajema več); to zdaj ogreva in suši prostor v plovilu.

Če kdo že ima sončno celico (in MPPT kontroler), se sploh lahko poigra...

Recimo, na primerno mesto postavi stikalo - fotocelico - ki ob dovolj veliki osvetlitvi vklopi ventilator. Lahko doda zakasnitev (da ne zajemaš prve vlage zjutraj ali po dežju) in tako naprej. Tudi kontroler že lahko ima izhod ne le za akumulator, ampak za napajanje še česa le, ko je celica osvetljena ( to je verjetno imel v mislih Marchi) itn.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kepca » Ne Okt 30, 2016 16:40

Zaključno poročilo ... prezračevanje dela že dober teden ...
... kolikor je sonca toliko je ventiliranja :)

Pa tudi če samo vsak drugi dan po nekaj ur, mislim da več kot dovolj, da bi se nabirala kakšna vlaga ali hlapi.

Glede na vse dane predloge ...

Stestiral obnašanje PV panela in Ventilatorjev pri Zaporedni in Vzporedni vezavi ventilatorjev.

Odločil sem se za Zaporedno vezavo, saj 10W PV panel v primeru Vzporedne vezave ventilatorjev vseeno doseže in vzdržuje ~18V in ~0,40A, kar bi bilo lahko sčasoma preveč za ventilatorje.

V Zaporedni vezavi ventilatorjev pa PV panel doseže ~20V in ~0,25A.
Ventilatorja, kljub temu, da sta enaka startata različno - ob mejnih pogojih PV panela se najprej zbudi en ventilator in veselo piha, potem ko pa PV doseže nekaj več moči pa se začne vrtet še drugi.

Slika

Slika

Ker je čoln v zaprtem prostoru pod streho in pokrit z vrtno kopreno me klasičnega kondenza ni strah, niti s tem nisem imel problemov do sedaj.

Je pa zdaj z ventiliranjem tudi v Gavonih pod sedežno klopjo, okoli rezervoarja, pod konzolo, ... vedno "frischen alpen luft"

Vsa roba je od Kitajcev - strošek cca 20€ + 3m kabla in 1/2 čokoladne sponke :)

Lp,
B

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov