Rabim nasvet
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Rabim nasvet
Pozdravljeni sem nov na tem forumu,ki ga rad prebiram ker je poln koristnih napotkov. Z jadranjem imam kar nekaj izkušenj ampak vsako leto ko gremo jadrati se zgodi kakšna nova,tako da imajo prav tisti,ki pravijo,da morje nonstop uči.Do zdaj smo vedno jadrali v spomladanskih ali jesenskih terminih pa sem si rekel zakaj ne poiskusit enkrat pozimi.Tako da se obračam na vas,da delite vaše izkušnje glede tega in kako je z najemi pozimi[/b]
Hej, do zime je še daleč. A jesen boš pa kar preskočil? Morje ima še 20C.
Jeseni in pozimi je zelo lepo, če je zmerno vreme. V slabem in mokrem vremenu, pa kar preizkušnja vzdržljivosti in takrat prav pride gredje in posadka za menjave ob krmilu.
Kar se najemov tiče, ti bo vsal čarterist rad oddal barko, samo malo prej povej, da jo pripravijo, ker so na "zimskem spanju".
Jeseni in pozimi je zelo lepo, če je zmerno vreme. V slabem in mokrem vremenu, pa kar preizkušnja vzdržljivosti in takrat prav pride gredje in posadka za menjave ob krmilu.
Kar se najemov tiče, ti bo vsal čarterist rad oddal barko, samo malo prej povej, da jo pripravijo, ker so na "zimskem spanju".
Zame je jesen najlepša za jadrat ampak to jesen pač ne gre, tako zdaj malo tipam kako bi bilo pozimi ker do pomladi nevem če bom preživel brez jadernice
. Zanima me glede marin in komunalcev kako obratujejo pozimi ker jaz mislim da je pozimi vse mrtvo. Aja pa še vetrovne razmere pozmi upam da niso samo tri jugo burja in bonaca. Lp in hvala
kar se komunalnih vezov tiče, načeloma vse obratuje, v standardnih bazah. Mogoče na kakšnem otoku ni elektrike, sicer pa. ACI Marine obratujejo vse.
kar se vetrov tiče, sem pa enkrat za Miklavža bil na Sušcu pri 24 stopinj. pa tudi v jugo z refuli do 45 in v podobno burjo. Hudiča, še snežilo je enkrat okoli Murterja.
važno je;
- da je barka dovolj velika (se bolje obnaša v slabem vremenu),
- da je posadka izkušena
- predvsem pa da poznaš svoje omejitve, omejitve posadke in barke in ne rineš tja, kamor ni za it.
sicer pa je fino imet gretje, čeprav, Mirante, on se greje kar s štedilnikom. Ampak , on je poseben
kar se vetrov tiče, sem pa enkrat za Miklavža bil na Sušcu pri 24 stopinj. pa tudi v jugo z refuli do 45 in v podobno burjo. Hudiča, še snežilo je enkrat okoli Murterja.
važno je;
- da je barka dovolj velika (se bolje obnaša v slabem vremenu),
- da je posadka izkušena
- predvsem pa da poznaš svoje omejitve, omejitve posadke in barke in ne rineš tja, kamor ni za it.
sicer pa je fino imet gretje, čeprav, Mirante, on se greje kar s štedilnikom. Ampak , on je poseben
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Hja... glede vetrovnih razmer kar drži; ali res rahli lokalni vetrički - ali pa jugo ali burja.
Gretje... mi smo pred leti ven vrgli klasično peč na petrolej - pa mi je zdaj žal. Zdaj se grejem kot Mirante - na štedilnik - a je treba bolj pazit in ne dosega kvalitete življenja s pečjo.
Po drugi strani pa je vse malo bolj na grobo... in včasih se še spi v jadralski obleki in debelem flisu... pa se vseeno preživi.
Ne strinjam se, da bi bila nujna večja barka zaradi vremena. Če se lahko pluje čez oceane s 6 metrskimi jadrnicami ... je ta problem bolj stvar udobja. Večje je res bolj udobno - a se tudi bistveno manj ogreje oz. rabi dlje časa in več energije. Je za razmislit, kaj res rabiš.
V javnih pristaniščih imaš ponavadi bolj mir in dostikrat ni pobiralcev denarja, marine pa obratujejo načeloma na minimalni posadki in moraš dostikrat urediti sam, preden se prikaže mornar. So pa večinoma čez zimo nekaj cenejše.
Gretje... mi smo pred leti ven vrgli klasično peč na petrolej - pa mi je zdaj žal. Zdaj se grejem kot Mirante - na štedilnik - a je treba bolj pazit in ne dosega kvalitete življenja s pečjo.
Po drugi strani pa je vse malo bolj na grobo... in včasih se še spi v jadralski obleki in debelem flisu... pa se vseeno preživi.
Ne strinjam se, da bi bila nujna večja barka zaradi vremena. Če se lahko pluje čez oceane s 6 metrskimi jadrnicami ... je ta problem bolj stvar udobja. Večje je res bolj udobno - a se tudi bistveno manj ogreje oz. rabi dlje časa in več energije. Je za razmislit, kaj res rabiš.
V javnih pristaniščih imaš ponavadi bolj mir in dostikrat ni pobiralcev denarja, marine pa obratujejo načeloma na minimalni posadki in moraš dostikrat urediti sam, preden se prikaže mornar. So pa večinoma čez zimo nekaj cenejše.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
bojo napisal/-a:Zame je jesen najlepša za jadrat ampak to jesen pač ne gre, tako zdaj malo tipam kako bi bilo pozimi ker do pomladi nevem če bom preživel brez jadernice. Zanima me glede marin in komunalcev kako obratujejo pozimi ker jaz mislim da je pozimi vse mrtvo. Aja pa še vetrovne razmere pozmi upam da niso samo tri jugo burja in bonaca. Lp in hvala
Če si že jadral jeseni in pomladi, potem je pozimi precej podobno.
Nekaj razlik, ki sem jih opazil, za katere morda že veš, lahko pa tudi še ne:
- pozimi je morda še več mest po otokih, kjer v lučici sicer nihče nič ne zaračunava, ampak pristajaš sam; če so električne omarice na priključkih v njih (lahko) ni elektrike in/ali vode
- v trgovinah v manjših krajih tudi lahko ni česa, kar bi potreboval in kar v sezoni imajo (recimo kruh).
- na morju zna ležati megla, lahko ne le zjutraj ampak vse dopoldne, pri kakšnem vremenu pa lahko tudi ves dan ali tudi več dni. In v megli pluti brez GPS zna biti sitno - in je hudo zaželjeno, da ima vsaj kdo na krovu še kako reč z GPS in jo zna uporabljati (poleg ploterja na najeti jadrnici, ki je meni nekoč že odpovedal). In najdite trobento za meglo že, ko prevzemate barko.
- temperature morja in zraka znajo biti znatno nižje (marca smo imeli v marini v Puli na pomolu zutraj krepko poledico). Imejte v mislih primerno obleko (tudi nekaj rezerve, če kake rokavice ali kape odnese veter...)
- tudi gretje na barki lahko neha biti le stvar udobja (luksuz), če vas dobi vreme, ki vam (zaradi dežja ali pršca) zmoči obleko. Spanje v prostorih, zasičenih z vlago, kjer se bolj odtekajo kot suše premočena oblačila, neha biti le neudobno in jutranje oblačenje še vedno mokrih oblačil, ki ne obdržijo več dobro toplote, zna biti korak od le neudobja k nevarnosti (premraženi in slabo prespani ljudje se poškodujejo, delajo napake...)
V takem letnem času imam s seboj za na najeto jadrnico majhen kalorifer (tako za prezračevanje kot za gretje pri sušenju obleke). Pride prav tudi, če ima barka gretje (webasto ali kaj podobnega); če ga nima, pa je po krepko mokrem dnevu skoraj nujno prenočevanje (in vsaj približno sušenje oblačil) v luki ali marini, ki ima priklop na 220V.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Bravo Marjan!
Zimsko jadranje je potrebno vzeti zelo zares, ker se hitro spremeni v kalvarijo. In jadrnica ni avto, da si v dveh urah na toplem ampak se mrzla in mokra kalvarija lahko vleče dolge ure, vmes pa pride še noč in bognedaj megla.
Pri zimskem jadranju še posebej pride do izraza pravilo, "na napakah se učimo".
In če se učimo na napakah in izkušnjah drugih, toliko bolje.
james bo naslednjič za Barkolano ustrezneje oblekel posadko, da ne bodo od jutra do večera premraženi in mokri vandrali po tržaškem zalivu,
Zimsko jadranje je potrebno vzeti zelo zares, ker se hitro spremeni v kalvarijo. In jadrnica ni avto, da si v dveh urah na toplem ampak se mrzla in mokra kalvarija lahko vleče dolge ure, vmes pa pride še noč in bognedaj megla.
Pri zimskem jadranju še posebej pride do izraza pravilo, "na napakah se učimo".
In če se učimo na napakah in izkušnjah drugih, toliko bolje.
james bo naslednjič za Barkolano ustrezneje oblekel posadko, da ne bodo od jutra do večera premraženi in mokri vandrali po tržaškem zalivu,
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost