kraja

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Dec 13, 2016 17:25

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 15:09, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Dec 13, 2016 17:27

A ni nastala prav zanimiva debata. Vsak pove kaj svojega, nihče se ne krega, nihče nikogar ne žali. Jaz poskušam biti celo duhovit(a mi ne rata)...

Izplen bo na koncu tak, da bodo vsi iz JU hoteli iti za podjetnike, Podjetniki pa v JU.
Resnici na ljubo pa verjetno vsakemu paše najbolje točno tam kjer je.

Bom pa nekaj rekel nekaj glede podjetnikov in ne podjetnikov.
Za primer bom dal sebe in mojega namisljenega prijatelja.

Leta 2010 ali 11 sem se jaz malo zapletel s svojim podjetjem, niti ne popolnoma po svoji krivdi, ampak sem se.
Moj prijatelj pa je izgubil službo v nekem drugem podjetju, ampak je bil v bistvi kriv sam, ampak je "zrihtu", da ni bil kriv.

Moj prijatelj je dobil denarno nadomestilo s strani ZZZS,
jaz pa sem dobil revizijo DDV za 18 mesecev.

Po 6 mesecih je prijatelj dobil izredno socialno pomoč,
jaz pa sem dobil odločbo za plačilo 10 in nekaj tisoč davka, kazni in stroškov.

Dva meseca kasneje je prijatelj dobil subvencijo za zaposlitev za nedoločen čas,
jaz pa sem dobil davčne izterjevalce.

Danes moj prijatelj plačuje kredit za nov avto,
jaz pa kredit za poplačilo DDVja od računov, ki niso meni bili nikoli plačani.

Evo ti podjetniško zgodbo!
Pi... vsi samo vidite lepše strani...

p.s. zgodba je srednje resnična :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » To Dec 13, 2016 17:40

H2= napisal/-a:Luksemburg je ena najbogatejših evropskih držav z najvišjim standardom svojih prebivalcev ravno zaradi nizkih davkov. Nizki davki privabljajo podjetja in poslovneže, ti pa zagotavljajo delovna mesta in plače. Švica in Singapur sta precej podobni zgodbi... Pametne države torej privabljajo poslovneže, neumne jih pa odganjajo.

Aha, torej je rešitev, da vse države naredijo tako kot Švica ali Luxemburg? Povsod brez davkov. Krasno, samo ne vem kako bodo plačani zdravniki, policaji, učitelji, gasilci ... Aha, že razumem, vse to bo privat in vse bo prepuščeno magični nevidni roki trga. Evo, pa smo zmagali. Zato pa je v Amerki tako malo kriminala, ker so še zapori privat, pa vsi Američani imajo zdravstveno zavarovanje, pa študenti niso nič zapufani, ko končajo šolanje, v prikolicah živijo, ker je tam lepše in bolj pustolovsko ...

Če je končni cilj tega kapitalizma to, da ima peščica bogatih vse, navadni delavci pa delajo do onemoglosti in imajo vedno manj (kar je dokazani trend zadnjih 25 let) potem lahko samo rečem, da je na koncu tega tunela vojna in to totalna.

Samo da dodam, sem podjetnik, 25 let sem sam svoj gospod, ampak to kar se dogaja danes pri nas (in povsod po svetu), to je pod vsako kritiko, to je sramota za našo družbo.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Dec 13, 2016 17:41

H2O napisal/-a:Kaj te pravzaprav zanima? Če poslujem z državo? Zanemarljivo malo.

Če ne štejem davkov, ki jih plačujem vsak mesec :wink:

Gostinci, tvoji poslovni partnerji, pa verjetno malo več poslujejo še z ostalim nepodjetniškim življem. Ampak to tebe zgleda ne zadeva, ali pač?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Dec 13, 2016 17:47

igor_k napisal/-a:Če je končni cilj tega kapitalizma to, da ima peščica bogatih vse, navadni delavci pa delajo do onemoglosti in imajo vedno manj (kar je dokazani trend zadnjih 25 let) potem lahko samo rečem, da je na koncu tega tunela vojna in to totalna.

Bomo pa orožje pa truge prodajal, bi rekel uspešni podjetnik. :roll:
Pa pocen zemljo na pogorišču vojne, ki jo bomo naprej drago prodajal. Jah znajdit se je treba, dandanes. Življenje je jeba. :shock: Otrokom pa pištole za božička, da se bojo utrdili, kaj bi v šolo hodili, saj jih nič ne nauči. Ko bo pa zob bolel, pa tri okol kepe, pa bo pozabu kaj boli. Dementnega fotra pa na en dolg sprehod s katerega se ne bo več vrnil. Narjen! :twisted:
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Dec 13, 2016 17:53

Gonilo potrošnje, s tem rasti in razvoja, je močan srednji razred. Ta naj bi bil najbolj številen v vsaki družbi. Ti ljudje bi morali zaslužiti dovolj, da bi hodili v gostilne, na počitnice, najemali storitve, investirali itd. Zal v slo ni srednjega razreda, so samo reveži, ki trošijo minimalno in vse naredijo sami. Privatniki se morajo zavedati, da če svojega delavca slabo plačajo, ne bo imel za trošenje, potem tudi privatnik ne bo zaslužil. In smo v krogu. Sedaj boste rekli, da ustvarimo premalo za večje plače, ampak tu je krivda na podjetniku, ki ne vlaga v razvoj, zato mujo pri njem dela z lopato, pri sosedu pa z bagerjem. Zsdeva je zelo karikirana. Mujo načeloma ni kriv, dela s tistim, kar mu delodajalec da.
erikv8
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a erikv8 » To Dec 13, 2016 17:57

igor_k napisal/-a:
H2= napisal/-a:Luksemburg je ena najbogatejših evropskih držav z najvišjim standardom svojih prebivalcev ravno zaradi nizkih davkov. Nizki davki privabljajo podjetja in poslovneže, ti pa zagotavljajo delovna mesta in plače. Švica in Singapur sta precej podobni zgodbi... Pametne države torej privabljajo poslovneže, neumne jih pa odganjajo.

Aha, torej je rešitev, da vse države naredijo tako kot Švica ali Luxemburg? Povsod brez davkov. Krasno, samo ne vem kako bodo plačani zdravniki, policaji, učitelji, gasilci ... Aha, že razumem, vse to bo privat in vse bo prepuščeno magični nevidni roki trga. Evo, pa smo zmagali. Zato pa je v Amerki tako malo kriminala, ker so še zapori privat, pa vsi Američani imajo zdravstveno zavarovanje, pa študenti niso nič zapufani, ko končajo šolanje, v prikolicah živijo, ker je tam lepše in bolj pustolovsko ...

Če je končni cilj tega kapitalizma to, da ima peščica bogatih vse, navadni delavci pa delajo do onemoglosti in imajo vedno manj (kar je dokazani trend zadnjih 25 let) potem lahko samo rečem, da je na koncu tega tunela vojna in to totalna.

Samo da dodam, sem podjetnik, 25 let sem sam svoj gospod, ampak to kar se dogaja danes pri nas (in povsod po svetu), to je pod vsako kritiko, to je sramota za našo družbo.

kaj ste že kdaj bil v ameriki?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Dec 13, 2016 18:01

igor_k napisal/-a:

1000 x 12

JE VEČ KOT

300 x 20

Prva številka je število podjetij in Ronaldov, druga številka pa je davek na dobiček v procentih.
Predpostavka, da gre za podjetja z enakim obsegom poslovanja.

Naprej...

1000 x 30 x 500

JE VEČ KOT

300 x 30 x 500

Prva številka je število podjetij, druga je število zaposlenih v teh podjetij, tretja pa je znesek prispevkov od delavca v evrih.

Mislim, da je to H2O mislil poudariti in ima prav. Gre se za ustvarjanje ugodnih okolij za podjetja.

Zakaj sta Logina odnesla v Anglijo miljardo tezko podjetje? Najbrz ne zato, ker sta rada na dežju. Do zdaj sta plačala Angliji že toliko davka, kot ga marsikatera velika firma v Slo ne.
Kako se Angliji splača manj obdavčevati pa je veliko bogatejsa od Slovenije...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » To Dec 13, 2016 18:38

Zakaj sta Logina odnesla v Anglijo miljardo tezko podjetje? Najbrz ne zato, ker sta rada na dežju. Do zdaj sta plačala Angliji že toliko davka, kot ga marsikatera velika firma v Slo ne.
Kako se Angliji splača manj obdavčevati pa je veliko bogatejsa od Slovenije...

Prenesla sta ga zato, da nista rabila plačat davka od dobička. In prenesla sta ga v Londonski City, ki je ena največjih davčnih oaz na svetu in ne v Anglijo. Seveda se jima je splačalo (samo naivneži verjamejo, da sta v Angliji plačala več davka kot bi ga pri nas - zakaj bi potem prenašala firmo?), samo če bi vse države imele takšno davčno politiko, kot jo imajo davčne oaze, davčnih oaz ne bi bilo več, samo držav tudi ne.
Te tvoje enačbe so ireleventne, davčne oaze služijo na račun drugih držav. V Švicarskih bankah je toliko denarja od mafijskih poslov, da ga verjetno še preštet ne morejo. Krasno za Švico, seveda, pa krasno za lopove tudi, zdaj se pa vprašaj, če je to koristno za družbo kot celoto.
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » To Dec 13, 2016 18:39

Že samo banalen primer;
Če bi bil recimo pri nas liter goriva 0.8 €, bi v roku par mesecev tankirali vsi naši sosedje pri nas (sploh tisti ob meji), pa še kaj zraven bi potrošili. Tudi za nas bi bilo boljše - beri cenejše. Ampak smo očitno toliko v pizdi, da ne zdržimo tudi par mesecev brez tega (zapoznelega) davka. Da bi pa kdo od pristojnih kaj uredil v tej smeri, pa ne. Zakaj bi se pa jebal, saj bo plačo itak dobil, pa če kaj naredi ali pa ne.

Podobno je z DDV. Če bi bil recimo 10%, nebi nihče pomislil, da bi se jebal in skrival pa tresel... Plačaš teh 10% in mirno spiš. Tak davek bi privabil tujce, da odprejo tukaj podjetje... Odpre se nek čisto novi svet za Slovenijo...

In takih možnosti je ogromno. Katere, pa naj študirajo tisti, ki so za to plačani.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Dec 13, 2016 18:40

Mogoče še malo razglabljanja v vrstah gospodarsta in podpore državljanom
Sam bi to razdelil najprej na tri dele:
- gospodarstvo
- javne službe
- javni sektor

Nato bi razdelil globje tako.
Gospodarstvo:
- realni sektor (to pomeni izdelava proizvoda)
- servisni sektor (obrtniki, ..ala vodovodar, mizar, zidar, električar, avtomehanik,...)
- trgovski sektor (male trgovine, trgovine, grosiste, uvoznike,...)

Javne službe
- gasilci
- komunala

Javni sektor
- javna uprava (na nivoju države in občin)
- šolstvo
- zdravstvo
- policija
- vojska
- sociala

Ko pregledaš ta nabor, vem razen za gasilce in realni sektor, za preveč svinjarij za eno življenje. Pa še tam lahko za realni sektor povem, da se prevečkrat svinjsko dela z delavci.

Ko razmišljam zakaj zadeve ne špilajo, lahko zaključim da ni napak v sistemu, katerim bi se lahko naprtilo trenutno stanje. Največja težava je zaradi ljudi, ki so v sistemu in bi si radi zagotovili več, kot zaslužijo in bi jim pripadalo.

Tako si drznem zaključiti, da dokler bodo vsi svoje pravice izkoriščali v 120% in svoje dolžnosti izpolnjevali v 80% in bo to pomenilo velik deficit na vseh nivojih.

Kaj lahko spremeni način razmišljanja na sončni strani Alp? Kot se je večkrat pokazalo, so to:
- katastrofa
- vojna
- zunanji sovrag

Da bi zopet obudili moralo? Da! Kdo je bil vedno poklican za to? Rkc? Na te ni za računat, ker imajo preveč za opraviti z gmajnami, otoki, gradovi,.... revanšizmom nad vsem, kar le diši po prejšnjem sistemu...

Kdo ostane? Fotr v inštituciji, ki se ji reče družina!? Nč nau. Precej te sorte je padlo v pehanje za več, ne glede na posledice. Klen, mal trd desc... no te so sterlizirali z omejitvami (mulcu lahko vročiš protestno pismo!, babje klevete ne more ustaviti s klasičnimi metodami!, .....)

Skratka, kdo bo splajbal čredo? Demokracija? .....

Kako reagirati? Iti ven? Od države prejel kvalitetno izobrazbo, da bi soustvarjal doma, pa je najbrž lažje popokat in via ven iz kure. Ali se vdati, pustiti, da zlomijo duh človeka? No to je najbrž naslabše.
Sam zelo spoštujem tiste, ki se ne dajo in s pozitivnim zgledom poizkušajo obrniti trend. Da to je to!
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Dec 13, 2016 19:01

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 15:08, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Dec 13, 2016 19:21

H2O napisal/-a:
Marchi napisal/-a:
H2O napisal/-a:Kaj te pravzaprav zanima? Če poslujem z državo? Zanemarljivo malo.

Če ne štejem davkov, ki jih plačujem vsak mesec :wink:

Gostinci, tvoji poslovni partnerji, pa verjetno malo več poslujejo še z ostalim nepodjetniškim življem. Ampak to tebe zgleda ne zadeva, ali pač?

Ja Marchi, verjetno kdo od mojih poslovnih partnerjev posluje tudi z državo. Ampak kaj bi rad pravzaprav s tem povedal? In kdo zdaj komu vsiljuje svoje mnenje? Na vsak način bi me rad prepričal, da sem v bistvu prisesan na državne jasli... če ne zaradi drugega pa zato, ker moji kupci poslujejo tudi z državo :roll:

Oba sva morjeplovca, ampak očitno imava povsem različna mnenja... s čimer ni nič narobe, dokler ga ne vsiljujeva drug drugemu. Zato predlagam, da zaključiva to debato, preden se skregava :wink:

Rad bi ti dopovedal, da je tvoj uspeh posredno odvisen od vseh s katerimi posluješ, kot praviš gostinci. Nisem imel v misilih tvojega neposrednega poslovanja z državo ampak o ljudeh, ki hodijo v gostilne in tam pustijo denar. To pa so podjetnik France, medicinska sestra Joži (če najde čas), učitelj Lojze, politik Janez, prezi Borut, turist Chan Chao Ping ... Od vseh teh si odvisen. Nisi sam v svojem poslu, to pa verjetno dobro veš. Tudi če je posel kupiš, prodaš, si na koncu odvisen od povpraševanja, kupca, ta pa naprej od povrpaševanja itd. itd.
Kljub temu da vse to veš imaš ekstremna stališča do javnega sektorja.
Se strinjam, končava.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Dec 13, 2016 19:32

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 15:08, skupaj popravljeno 1 krat.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » To Dec 13, 2016 19:35

Že samo banalen primer;
Če bi bil recimo pri nas liter goriva 0.8 €, bi v roku par mesecev tankirali vsi naši sosedje pri nas (sploh tisti ob meji), pa še kaj zraven bi potrošili. Tudi za nas bi bilo boljše - beri cenejše. Ampak smo očitno toliko v pizdi, da ne zdržimo tudi par mesecev brez tega (zapoznelega) davka. Da bi pa kdo od pristojnih kaj uredil v tej smeri, pa ne. Zakaj bi se pa jebal, saj bo plačo itak dobil, pa če kaj naredi ali pa ne.

Seveda in potem bi se avstrijski črpalkarji zbunli in bi Avstrija znižala cene ob mejah ... Vse to smo že imeli pa nismo obogateli, ni tako preprosto.

Podobno je z DDV. Če bi bil recimo 10%, nebi nihče pomislil, da bi se jebal in skrival pa tresel... Plačaš teh 10% in mirno spiš. Tak davek bi privabil tujce, da odprejo tukaj podjetje... Odpre se nek čisto novi svet za Slovenijo...

Nizek DDV ne bo privabil tujih podjetnikov, lahko dobimo samo en kup kupcev iz sosednjih držav, ki bojo pri nas kupovali cenejšo blago. Močno dvomim, da bi se promet v naših trgovinah dvignil za 120%, da bi država enako zaslužila, pa tudi sosednje države ne bodo križem rok in samo opazovale, kako njihov denar odteka.
Tuje podjetnike privablja ugoden davek na dobiček (po možnosti 0%), kar delajo davčne oaze. Če smo pa na koncu vsi davčne oaze pa še najbolj profitirajo najbogatejši, ker za reveža davek na dobiček ni pomemben, ker dobička itak nima.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost