Rol sprednje jadro ima - kot vse - nekaj prednosti in pomankljivosti. Rol glavno jadro podobno.
Pomankljivosti
Pri krajšanju (rolanju), zlasti če je bilo med rolanjem zelo napeto, ima odprti preostanek jadra (pre)izrazit trebuh, podobno - oziroma še bolj izraženo, če je jadro pretegnjeno ali slabo krojeno ali pred zvijanjem niso bile popuščene vrvice v robovih jadra
Zaradi nerodnosti, okvare mehanizma, vrvi itn., jadra včasih ni mogoče zrolati ali se razvije, ko v premočnem vetru tega niti slučajno ne želiš
Tkanina rol jadra (zlasti 150% genove) je bodisi prelahka za zalo močan veter, bodisi pretežka za zelo lahen veter. Kompromisi so bolj ali manj posrečeni.
Tudi zvito jadro ima razmeroma veliko površino, ki je izpostavljena vetru (10 cm preseka pri zvitem jadru je pri desetih m dolžine en m2), kar se zelo pozna pri zelo močnih vetrovih (zlasti kar zadeva stabilnost in lego na sidru ali plovnem sidru ter pri plovbi na gole jambore)
PrednostiZvezno nastavljiva sila pogona ne da bi moral kdo na premec, kar je zlasti ugodno za maloštevilno posadko
Kako z rol prvim jadrom tako, da se izognemo tem pomankljivostimOb zrolanju popustiti škotino, tako da se jadro ne navija pretesno; če je veter močan, za čas krajšanja po potrebi zaviti v veter, da razbremenimo jadro, zrolati hitro, da je čas, ko neobremenjeno jadro plahuta, čim krajši. Dovolj zgodaj krajšati jadro, tako so sile pri plahutanju manjše in se jadro ne poškoduje.
Trik, da se rol prvo jadro ne zvije pretesno:
marjan5 napisal/-a:No genovo umiriš tud če pomakneš drsnik škote naprej , edino če je že raztegnjena preveč al narobe skrojena,edino pr glavnem jadru če greš v močnem vetru fejst u orco se tega ne da popravit da nebi zategnu vrvice po zadnjem robu. Jz Genovo rolam z dost zategnjeno dvižnico, ter kr na čvrsto,
trebuhu se da delno izognit če je na genovi vertikalno všita spužva ki pri rolanju pobere trebuh
LP Marjan
Marjan5, obljubil si sliko - je že kje in je samo jaz ne najdem?
Dovolj dolga in močna vrv za zvijanje, uravnana tako, da v običajnih okoliščinah večkrat navije škotine okrog prvega jadra - tako da bo tudi pri prezategnjenem zvitem jadru to zvito do konca
(Skoraj paranoična) skrb za mehanizem (furlex) in redno menjanje vrvi na njem (tudi, če niso videti obrabljene - velja še posebej za (nas) Gorenjce). Nikakor ne želimo, da se nam navijalna vrv strga, ko se poskušamo izmazati izpred privetrne obale ob neveri ali viharnem maestralu, in da se prvo jadro razpre do konca podobno, kot bi se avtu zlomila vzmet gas zataknil v spodnjem položaju in motor zarjovel pri maksimalnem pospešku v preozkem ovinku...
Prepričan sem, da bi tudi jaz nekaj minut 'zamrznjen' zgroženo strmel v odtrgano vrvico furlexa, namesto da bi spustil dvižnico prvega jadra in ga šel snet in povezat...
Temeljito fiksiranje vrvi furlexa v kokpitu tako, da se ne sprosti tudi, če kdo pade na njegov vzvod; pred viharjem ali podobnim mogoče še dodatno povezati zrolano prvo jadro (velja tudi za barko na sidru - videl sem nekaj takih, kjer so do naslednjega obiska lastnikov od prvih jader ostali samo trakci...).
Viharno jadro, kot ga je na slikah pokazal EDO, je videti posebej dober trik zato, ker hkrati preprečuje, da bi se razvilo zrolano prvo jadro. Tudi način razvijanja čez rol jadro (kjer se sicer često kaj zatakne) je videti dobro stestiran. Mislim, da je tkanina dvojna (levi in desni 'list' okrog prve pripone) in zato prenese tudi večje sile, kot bi jih sicer.
Rolanje glavnega jadra v jambor ima nekaj podobnih težav kot rolanje prvega (nepravilno zvijanje, če ni dovolj popuščeno po bumu, težave z zvijanjem pretegnjenega jadra, nevarnost poškodbe jadra zaradi močnega plahutanja, pozabljene napete vrvice v spodnjem in zadnjem robu jadra, prelahna tkanina za močne ali pretežka tkanina za lahne vetrove)
Prednost je podobno kot pri navijalnem prvem jadru zvezno uravnavanje pogonske sile, pri primerni ureditvi ne da bi moral k jamboru.
Navijanje na (ali v?) bum odpravi težave s plahutanjem zadnjega roba glavnega jadra ob krajšanju ter omogoča večjo površino (preves? roach) jadra, ker je mogoče uporabljati letvice, kar je pri navijalnem jadru za v jambor težje (mislim, da je nekaj jader z navpičnimi letvicami, večina je pa brez); ne odpravi pa težav zaradi različne potrebe po debelini/teži... (gramaturi) tkanine.
Pomankljivost (?) klasičnih jader (menjava prvih, krajšanje in/ali menjava glavnih) je, da pogonske sile ni mogoče uravnavati zvezno, da praviloma rabimo večjo in bolje izurjeno posadko, da je večkrat treba na premec ali k jamboru, ter več prostora v shrambi za jadra. Prednosti so pravilnejša debelina (gramatura) tkanine, boljši kroji, manjša površina izpostavljena vetru pri 'golih jamborih' in še kaj.
Verjetno bom tole dopolnil z nekaj slikami (ali pa pride še en zapis).
Zdajle pa ne utegnem več.
Nameravam tudi narisati, kakšne so razporeditve sil na jambor in pripone, če so skrajšana običajna jadra in kakšne pri razporeditvi viharnih jader na na baby leto - pri močnih vetrovih to zna kar precej zvijati jambor, kar utegne povzročiti svoj konec težav.
(Sicer po mojem to - vključno s statiko - gotovo ve tudi Edo, ki zna nedvomno bolje risati od mene, tako z računalnikom kot na roko

).
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...