Oceansko jadranje

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

Oceansko jadranje

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Jan 25, 2017 10:17

Verjetno res ni v redu, da čestitke Novincu mešamo z debato, kdo je s kom jadral po oceanih, zato predlagam, da to nadaljujemo tukaj.

Kar veliko Slovencev je že jadralo po oceanih, nekateri na svojih jadrnicah, drugi kot gostje na drugih barkah. Zadnjič sem brskal po dnevniku in sešteval. Samo na Skokici je oceanske valove okusilo blizu 100 Slovencev, med njimi vsaj 10 Morjeplovcev :) .

"SLAN", ali lahko prosim kaj napišeš o Radu Butji, za katerega si napisal, da je jadral čez Atlantik? Kdaj, kje, s kakšno barko, sam ali v družbi, ...?
Pred časom mi je znanec iz Zasavja rekel, da je nekdo iz njihovega konca pred leti jadral okoli sveta in se mi zdi, da je omenil prav to ime, a mi več o njegovem jadranju ni znal povedati.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Če Jan 26, 2017 14:01

Rado Butja iz Izlak je v Avstraliji sam naredil železno jadrnico, in z njo priplul v Slovenijo. In to 1967- 68. Trasa Durban Južna Afrika- Recif Brazilija in Recif- Azori - Siros Portugalska pomenijo dvakratno solo prečenje atlantika. Je prvi Slovenec in prvi Jugoslovan ki mu je to uspelo.
Več, ko mi bo čas dopuščal.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Če Jan 26, 2017 20:05

Hvala.
Saj ne mislim voditi evidence o slovenskih oceanskih jadralcih, le zanimal me je Rado Butja, ker sem že nekajkrat slišal o njem, a tokrat od tebe prvič malo bolj konkretno.

Nekateri raje jadrajo bolj po tiho, drugi malo bolj na glas. Sam menim, da je izkušnje dobro deliti z drugimi, saj je za hitrejši, varnejši, cenejši, ..., napredek pomembna dobra kombinacija lastnih in tujih izkušenj.

Joshue Slocuma nihče od nas ne more več prehiteti :), lahko pa iz njegove in drugih knjig dobimo navdih.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Če Jan 26, 2017 20:25

Ravno danes sem od znanca dobil fotokopije člankov o Radotovi poti, ki so izhajali v Dnevniku v 27. nadaljevanjih. Letnice objave ni mogoče najti, je pa verjetno 68. Žal so kopije slabe in kar težko berljive. Jih bom poskeniral, malo očistil in pripel na morjeplovca. Samo bo nekaj časa trajalo.
golman
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a golman » Pe Jan 27, 2017 09:05

Mogoče bi na Dnevniku dobili boljše kopije, zagotovo imajo izjemen arhiv. Zdi se, da bi bilo to branje fantastično...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jan 27, 2017 17:43

Ko sem pred kakim desetletjem za nekaj izrezanega (kar si je nekdo izposodil in ni vrnil) želel dobiti kopije iz arhiva Dela, so mi povedali, da arniv ni več javen, ampak le še interen (za njihove novinarje).

Jaz sem takrat poslal 'v boj' enega od novinarjev in dobil, kar sem iskal.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Jan 27, 2017 20:53

Nekje, pa ne vem več kje, sem prebral intervju z njim, ko je na stara leta živel v Portorožu. Bil je izučen varilec. V enem tednu je zaslužil za dve toni pločevine. In v sedmih tednih, če se prav spomnim, zvaril trup.
Ko je priplul domov, je šel delat izpit za barko in prvič cepnll.
Poskusil bom najti tisti članek.
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Pe Jan 27, 2017 21:14

Google vrže nekaj zanimivih zadetkov povezanih z njim, najprej ker je bil član volilnih komisij dobiš njegovo rojstno letnico in naslov:

RADO BUTJA, roj. 14.04.1934 ključavničar upokojenec Seča 124, SEČOVLJE

Potem pa tekstovni zapis iz Primorskega dnevnika:

TRST, ČETRTEK 30. OKTOBRA 1969, GORICA
LET. XVIII.

ZA TISTE, KI JIM JE VEDNO DOLGČAS
Vsi poznamo kakšnega človeka (na žalost tudi več), ki jim je vedno dolgčas, ki nimajo nikake fantazije in nobenega pravega interesa v življenju. Nič jih ne veseli, niti zabava, razen da še druge morijo s svojim dolgčasom in svojo puščobo.
Ravno obraten tip pa je delavec Rado Butja,
o katerem smo zadnjič poročali, da je s svojo jadrnico preplul Indijski ocean in dvakrat Atlantski ocean in da zdaj počiva v Piranu. Ko ga je dopisnik nekega nedeljskega tednika vprašal: »Ali vam ni bilo nikoli dolgčas, ko ste bili sami na oceanu in ko ste videli od obzorja do obzorja samo vodo in nebo nad seboj?«, je Butja odgovoril:
»Sam da sem bil? Nikoli nisem imel takega občutka! Okrog mene je bilo vendar vedno polno rib, polno življenja, ki se mi je zdelo vedno zanimivo. Mislim, da se nisem prav nikoli dolgočasil. Morda sem tak človek, da me ne moti, če sem sam. Bral sem že v knjigah, da so ljudje zaradi samote znoreli. Sam niti za trenutek nisem pomislil na osamljenost. Kadar nisem imel na ladji nobenega dela, sem opazoval življenje v morju. Sicer pa je na čolnu vedno dovolj dela. Kadar je bilo vreme zelo mirno in kadar se mi ni bilo treba bati presenečenj, sem spal. Če si sam na morju, ne moreš spati tedaj, kadar bi želel. Čas za spanje moraš izkoristiti tedaj, kadar ni drugega dela...«.

http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:do ... 058d4/TEXT
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Pe Jan 27, 2017 23:56

Sem našel še nekaj:

ŠT. 766
TRST, ČETRTEK 23. OKTOBRA 1969, GORICA

SLOVENSKI DELAVEC JE Z MAJHNO JADRNICO PREPLUL TRI OCEANE
Petintridesetletni slovenski delavec, kliučavničar Rado Butja iz Izlak pri Trojanah, ki je že deset let živel v Avstraliji v Melbournu,si je sam zgradil majhno, jadrnico ki ji ie ime »Kirru«, in se pred 20 meseci odpravil še z dvema tovarišema na plovbo okrog sveta.
Nedavno je srečno priplul v Piran, kjer si je privoščil počitek. Potem bo plovbo nadaljeval, da bo zaključil pot okrog sveta. Dozdaj je preplul Indijski ocean, nato pa dvakrat Atlantski ocean, od Rta dobre nade do Brazilile, nato nazaj proti Evropi. Tovariša sta gamed plovbo zapustila, tako da je večino poti preplul sam.
Rado Butja ie s tem svojim podvigom ponovno dokazal ljubezen Slovencev do morja in njihove prirojene morske sposobnosti, kiso se že večkrat pokazale, tudi pri izgradnji Koprskega pristana, kljub vsem težavam.

Tole sem sam nekoliko dopolnil, ker so očitno imeli težave pri OCRju in so nekatere besede mankajoče.

https://www.google.be/url?sa=t&source=w ... INvAVAOy6A
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » So Jan 28, 2017 00:09

andrejv napisal/-a:Sem našel še nekaj:

ŠT. 766
TRST, ČETRTEK 23. OKTOBRA 1969, GORICA

SLOVENSKI DELAVEC JE Z MAJHNO JADRNICO PREPLUL TRI OCEANE
Petintridesetletni slovenski delavec, kliučavničar Rado Butja iz Izlak pri Trojanah, ki je že deset let živel v Avstraliji v Melbournu,si je sam zgradil majhno, jadrnico ki ji ie ime »Kirru«, in se pred 20 meseci odpravil še z dvema tovarišema na plovbo okrog sveta.
Nedavno je srečno priplul v Piran, kjer si je privoščil počitek. Potem bo plovbo nadaljeval, da bo zaključil pot okrog sveta. Dozdaj je preplul Indijski ocean, nato pa dvakrat Atlantski ocean, od Rta dobre nade do Brazilile, nato nazaj proti Evropi. Tovariša sta gamed plovbo zapustila, tako da je večino poti preplul sam.
Rado Butja ie s tem svojim podvigom ponovno dokazal ljubezen Slovencev do morja in njihove prirojene morske sposobnosti, kiso se že večkrat pokazale, tudi pri izgradnji Koprskega pristana, kljub vsem težavam.

Tole sem sam nekoliko dopolnil, ker so očitno imeli težave pri OCRju in so nekatere besede mankajoče.

https://www.google.be/url?sa=t&source=w ... INvAVAOy6A

Kiru je imel okrog 17 metrov.
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » So Jan 28, 2017 00:12

motorni napisal/-a:Nekje, pa ne vem več kje, sem prebral intervju z njim, ko je na stara leta živel v Portorožu. Bil je izučen varilec. V enem tednu je zaslužil za dve toni pločevine. In v sedmih tednih, če se prav spomnim, zvaril trup.
Ko je priplul domov, je šel delat izpit za barko in prvič cepnll.
Poskusil bom najti tisti članek.

Mislim, da je o Jakatu še prekmalu govoriti v pretekliku.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Ne Jan 29, 2017 18:10

Rado je še zelo živ!
gornik
Kapitan fregate
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a gornik » Po Jan 30, 2017 18:21

Potem pa hitro organizirati kak intervju, pa snemanje, pa ... !
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Jan 30, 2017 20:41

:oops: Malo sem bil neroden. Članek je izpred vsaj 30 let, zato preteklik.

lp

motorni
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Po Jan 30, 2017 22:33

gornik napisal/-a:Potem pa hitro organizirati kak intervju, pa snemanje, pa ... !

Pri Jakatu ne gre tako.

In prav ima!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov