Spanje na čolnu/plažah

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

tris00
Praporščak
Kraj: Po svetu

OdgovorNapisal/-a tris00 » Če Feb 09, 2017 20:46

Ej sam teli zakoni okol morja pa to so pa tut sam eno govno no... Oberejo te na usakmu koraku, za povrh pa niti sami ne znajo odgovarjat na vprašanja k jim postavš (sm gledu neke stare objave).

Lansket sm gledu okol boj pa teh privezov, pa tut nč pamtnga ni pisal, govoril so pa usak drgač pa v usakmo kraju drgač.
Letos pa glede tega nč pamtnga... Jaooo bom mogu še dost presurfat tale net. hah :lol:
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Feb 09, 2017 20:59

Beri TU.
Za tebe enega jurja za eno leto.

Kazen je pa napisana TU. Od enega do petih jurjev.

Opis tega, kaj je plovilo za katerega se plača ta taksa, pa je TU

Če hočeš najti še kakšen predpis, greš na nn.hr in tam klikneš "pretraživanje" in nato vpišeš nekaj besed iz naslova, npr. "dolazak i boravak stranih jahti", pa boš dobil pravilnik o tem.
Velja seveda tisto, kar je napisano v uradnem listu (nn.hr) in ne razne rekla kazala strani.
Pa preberi še "zakon o strancima". Tam pa piše, da moraš svoje bivanje na barki vsakič prijaviti policiji, koliko pa to res kontrolirajo, pa ne vem, ampak nič te ne stane.
Praporščak

OdgovorNapisal/-a tris00 » Če Feb 09, 2017 21:00

motorni napisal/-a:Beri TU.
Za tebe enega jurja za eno leto.

Kazen je pa napisana TU. Od enega do petih jurjev.

Opis tega, kaj je plovilo za katerega se plača ta taksa, pa je TU

Če hočeš najti še kakšen predpis, greš na nn.hr in tam klikneš "pretraživanje" in nato vpišeš nekaj besed iz naslova, npr. "dolazak i boravak stranih jahti", pa boš dobil pravilnik o tem.
Velja seveda tisto, kar je napisano v uradnem listu (nn.hr) in ne razne rekla kazala strani.
Pa preberi še "zakon o strancima". Tam pa piše, da moraš svoje bivanje na barki vsakič prijaviti policiji, koliko pa to res kontrolirajo, pa ne vem, ampak nič te ne stane.

oo Hvala :lol:
Bulabacus
Višji vodnik
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Bulabacus » So Feb 11, 2017 21:22

Prebral tole o pravilih pod 3.točko,

3. Plovilom u smislu ovog Pravilnika smatra se svako plovilo duže od 5 metara s ugrađenim ležajevima, koje se koristi za odmor, rekreaciju ili krstarenje, a koje nije plovni objekt nautičkog turizma, odnosno plovni objekt za odmor i rekreaciju i plovni objekt za višednevna krstarenja na kojima se pružaju usluge u nautičkom turizmu: charter, crusing.

in zdaj res ne vem kam spada moj čoln, kako si razlagajo to policaji, ker v mojih papirjih piše, da je dolžina čolna 4,99m in ima kabino v kateri lahko prespiti dve osebi. Ali moram plačat, če bi hotel prespati na čolnu ali ne? Ali ve to kdo iz izkušenj?
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » So Feb 11, 2017 21:40

Po mojem ne, je 1cm prekratek. In je dovolj jasno napisano.

lp

motorni
tris00
Praporščak

OdgovorNapisal/-a tris00 » So Feb 11, 2017 21:51

Bulabacus napisal/-a:Prebral tole o pravilih pod 3.točko,

3. Plovilom u smislu ovog Pravilnika smatra se svako plovilo duže od 5 metara s ugrađenim ležajevima, koje se koristi za odmor, rekreaciju ili krstarenje, a koje nije plovni objekt nautičkog turizma, odnosno plovni objekt za odmor i rekreaciju i plovni objekt za višednevna krstarenja na kojima se pružaju usluge u nautičkom turizmu: charter, crusing.

in zdaj res ne vem kam spada moj čoln, kako si razlagajo to policaji, ker v mojih papirjih piše, da je dolžina čolna 4,99m in ima kabino v kateri lahko prespiti dve osebi. Ali moram plačat, če bi hotel prespati na čolnu ali ne? Ali ve to kdo iz izkušenj?

jst mam lih obratn problem... K bom spal pod milim nebom na gumici k bo dolžine 6m alpa več (ne vem še z katero bom šou).
PA pač sej piše da dolžine 5m Z KABINO, sam kaj pa veš ko naletiš na enga zateženga polcaja ti bo še zato k ugovarjaš celo barko okol obrnu pa ti nabiu kazn k nimaš dost douzga štrika al pa kako tako foro ahah.
Uporabniški avatar
theDamjan
Admiral
Kraj: Trebnje - Novi Vinodolski - Jadransko morje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a theDamjan » Ne Feb 12, 2017 07:00

Če že sedaj s takšnimi malenkostmi kompliciraš, je najbolje, da ostaneš na suhem.
-----------------
***Naj bo vsak dan najlepši!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Ignorantia iuris nocet?

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Feb 12, 2017 10:36

Imaš v mislih Bulabacusa ali trisa?
theDamjan napisal/-a:Če že sedaj s takšnimi malenkostmi kompliciraš, je najbolje, da ostaneš na suhem.

Po mojem nobena skrajnost ni dobra: niti poskušati vedeti za vsako vejico in piko v predpisih, preden karkoli storiš, niti hvaljenje popolnega nepoznavanja predpisov.

Pri izobraževanju iz zadnjih dveh let je eden od ostalih udeležencev - pravnik - pogosto (vsakič ko je kdo od ostalih v začetku za kup na novo slišanega rekel, da je brez veze, da nam s tem težijo) komentiral: "Ignorantia iuris nocet."
    Dober del pravnikov (in pravnih institucij - policije, inšpekcij, sodstva itn.) meni, da te nepoznavanje prava ne odvezuje tega, da bi ga ne spoštoval. Praktični problem je, da je pravo obsežna in često zapletena (in ne tako redko sama s sabo protislovna) reč, tako da utegne biti eno življenje prekratko, da bi ga tudi strokovnjak, se posveča samo temu, v celoti spoznal.

Idealno (in edino pravično) bi bilo, da so informacije o pravu jasne in nedvoumne, kratke in zlahka dosegljive. Ker niso (oziroma dokler niso, če skušamo biti optimistični, da kdaj bodo), je mnenje večine laikov (ne-pravnikov), da bo že kako (in se zanaša na angela varuha, božjo milost itn. - ali pa svoje pravne svetovalce), ampak tudi ta skrajnost ni dobra (nocet <=> škoduje).

Če bi tu pa tam kdo (kot tokrat morda Bulabacus) rad, da bi mu bila stvar, s katero se namerava ukvarjati jasna vsaj toliko, da bi se lahko branil, če bi kdo hotel nad njim zlorabljati pravo (e.g. lokalni šerifi si pa nekaj zmišljujejo in podobno), res ne vidim v tem nič napačnega.

Dečko, ki sem ga nekoč imel čast nositi štupo-ramo in ima zdaj magisterij in 'v paci' doktorat iz prava, mi je naredil kratek uvod, preden mi je posodil svoje staro (in skomentirano) gradivo za predmet 'rimsko pravo'. Če poskusim strniti, kar sem si zapomnil od tega uvoda (skripta nekaj nad 1000 strani berem, če imam kdaj kaj časa, ampak je še nekaj reči za postoriti prej in sem še na bolj začetku):

Rimsko pravo poskuša biti pragmatična reč, katere cilj je tedaj skušal biti predvsem hitro in učinkovito - ne nujno popolnoma pravično - razpletati spore. Zaradi te pragmatičnosti praviloma odloča samo o rečeh, ki so izrecno zapovedane ali izrecno prepovedane - in to praviloma točno tako, kot je reč zapisana.

To je v veliki meri podedovalo sodobno 'zahodno' pravo in če kje nekaj ni prepovedano in kaznivo, pa to počneš, te ne smejo kaznovati. In če nekje ni zapovedano, da moraš plačati, pa nisi plačal, te tudi za to ne smejo kaznovati.

Iz tega sklepam - pa naj to potrdi ali zavrne kdo od pravnikov na forumu - da če ni (kolikor vem doslej še ni - in bog ne daj, da bi se kdo zdaj spomnil to 'urejati') prepovedano prespati na zasidranem plovilu brez kabine in urejenih ležišč (itn.), te za to ne smejo kaznovati.

Za zavezanost plačila turistične takse pa je dal pojasnilo in predvsem pravi in cel vir že motorni.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Feb 12, 2017 12:33

Dobro napisano, bravo MT.
Še vedno imam v spominu (lokalno) razlago mojih dilem s takso od kapitana v Orebiču, ko sem hotel plačati takso.
"Ako nemaš ugrađenih ležajeva, ne plačaš taksu. Možeš ti spavati na daski"

Ampak takole nejasno imam občutek, da bi bila razlaga bolj na severu povsem nasprotna tej. :D

lp

motorni
tris00
Praporščak

OdgovorNapisal/-a tris00 » Ne Feb 12, 2017 15:26

motorni napisal/-a:"Ako nemaš ugrađenih ležajeva, ne plačaš taksu. Možeš ti spavati na daski"

hahahaha tale citat si bom pa zapomnu hahahah :D.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Mar 09, 2017 09:10

.

Eh jah, smo zašli v hipotetiko.

Iz kje boš pa krenil?

Po morju so obvezne formalnosti ob prehodu meje. Po kopnem pa obisk kapetanije, urediš papirje in začneš svoje potovanje po načrtu, ali za nosom, kakor hočeš.
Ko zapustiš Istro s kvarnerjem se odpre drug svet. Miljon in več je možnosti spat v samotnih zalivčkih, kjer je zvečer taka tišina in taka tema, če ni lune, da kar ne moreš verjet.
Ni ravno interes HR nadzornikov, ki so zopet samo ljudje, da bi "lovili" neke dopustnike po "jebinah".
Pojdi po notranjskih gozdovih, dolenjskih gričih, škofjeloškem hribovju, slovenskih goricah, ..., kdo te bo preganjal? Bo te pa v Portorožu, na Bledu, v razvitih regijah.
Sam tudi plujem in spim po osamljenih "kotih" v katerih je nemalokrat, ali skoraj obvezno še kakšen mali pomolčič, kjer je izstop na obalo še prijetnejši. Do takih lokacij ne pelje nobena cesta, naselja so daleč, tako da, samo uživaj v raju. Pomolčki so pa večinoma zato, da gredo domačini na parcele, ki so večinoma nasadi oljk, kakšne njive, ali pa celo držijo ovce, ampak tega je malo.
Poglej, dva trije so ti že napisali, ne kompliciraj.
Moja praksa je pa tudi taka.
Popoldan najdeš zaliv, kraj kjer ti je všeč. Če je kaj čolničev tam naj te ne moti. Skoraj po pravilu vsi do večera odpeketajo. Ostane morda kaka jadrnica, ampak so itak sidrane na varni globini daleč od tebe. Na taki lokaciji ostanem tudi dva tri dni. Intakodalje.

Zdaj pa najvažnejše, kar naj te skrbi.

Vsak dan preveriš vremensko napoved za najmanj tri dni vnaprej in se odločiš kje boš naslednja dva dneva.

Oskrbovanje s hrano, vodo, ... je v sezoni skoraj za vsakim vogalom. Povsod imajo kruh, zelenjavo, sadje, tudi sveže meso se že dobi, če ne pa zmrznjena perutnina, itd. Imej dovolj goriva, črpalke so bolj redke. Lošinj, Zaglav, Preko, pa na celini. Dovolj vode za pit, pa kakšen prepečenec, ki čaka, če bi moral bit kak dan, dva več na lokaciji, par konzerv, testenine, ....

Pa imej se, ker morje te čaka!

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jandrej » Če Mar 09, 2017 10:28

pajer1 odlično si napisal, 100% drži :wink:
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Mar 16, 2017 08:42

Veš kako je meni odgovoril kapitan v Novalji (izpostavi LK Senj)?
Lahko spiš, samo ne smrči preveč naglas.
(na moje vprašanje, če lahko prespim na svoji 4 metrski jadrnici, za katero se "boravišna pristojba" ne plačuje).
Odgovor si lahko razlagam na dva naćina:
1. spanje na manjših čolnih (do 5m brez kabine) v zakonu ni eksplicitno opredeljeno, zato si prekrškovni organi lahko to razlagajo različno
2. spanje na čolnu brez kabine lahko moti nočni počitek ostalih navtikov, ki so zasidrani v bližini, ker se smrčanje v okolico širi neovirano.
Mirno morje in široko obzorje.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Mar 16, 2017 10:00

Splav napisal/-a:Veš kako je meni odgovoril kapitan v Novalji (izpostavi LK Senj)?
Lahko spiš, samo ne smrči preveč naglas.
(na moje vprašanje, če lahko prespim na svoji 4 metrski jadrnici, za katero se "boravišna pristojba" ne plačuje).
Odgovor si lahko razlagam na dva naćina:
1. spanje na manjših čolnih (do 5m brez kabine) v zakonu ni eksplicitno opredeljeno, zato si prekrškovni organi lahko to razlagajo različno
2. spanje na čolnu brez kabine lahko moti nočni počitek ostalih navtikov, ki so zasidrani v bližini, ker se smrčanje v okolico širi neovirano.

Pomoje je hotel povedat, da lahko spiš sam najdit te ne smejo :lol:
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Mar 16, 2017 10:23

Nisem prepričan, da je tako mislil. To bi bilo tako, kot če bi ti policist rekel: lahko voziš vinjen, le srečo moraš imeti, da te ne ustavimo.
Mirno morje in široko obzorje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost