Čiščenje hladilnega sistema

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Feb 16, 2017 15:29

Pri izvenkrmnem motorju snameš spodnji del motorja.. natakneš cev in potopno črpalko na 12V.. na zgornji strani snameš termostat in izpust vode spelješ nazaj v posodo.. Tako lahko teče čistilna tekočina tudi celo nekaj ur.. pa se vam en bo kadilo in segrevalo..
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Feb 16, 2017 19:13

Res je. Pa termostat je treba ven vzet zaradi kroženja vode. Jaz sem ga čistil 12 ur, pa so kanali kot novi 8)
omas
Admiral

Re: Čiščenje hladilnega sistema

OdgovorNapisal/-a omas » Pe Avg 15, 2025 10:40

Vsakih 14 dni se peljem z barko 2 - 3 ure po sladki vodi ( Neretva) in me zanima če moram kljub temu vsako leto očistit hladilni sistem? Motor je Yanmar 1GM10.
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » So Avg 16, 2025 11:06

Stara tema, vem. Daki je včasih kaj postoril po moji Yamahi 4 2t, zdaj pa njegov sin po (skoraj) novem malem Suzukiju 2,5.

Letos sem imel s tem Suzukijem zanimivo težavo, ki prav nalašč paše v to temo.
Kontrolni curek je postajal vse bolj vroč, dokler se na koncu ni kadila iz luknje samo še para. Tudi ko se je motor ohladil, ni nič teklo iz luknjice, vžgal pa je brez težav. Odvil sem plastično kapico, da je bila luknjica večja in ven zbezal en kup vodnega kamna. Kamen se je pospešeno izločal iz vode, prej ko je vrela, in zabasal drobne kanalčke. Vem, da bi bilo koristno odpreti prostor s termostatom, zamenjati termostat ali vsaj očistiti kamen, ampak je tam neko tesnilo, ki ga na morju nisem imel. Sem raje pustil zaprto in še malo bezal s platično palčko in poskušal prebrizgati s sladko vodo. Vsulo se je še nekaj peska, na koncu je motor delal, ni se grel in kontrolni curek je bil konkreten.

Vprašanje:
kako kritična so tesnila pri termostatu? Če bi uporabil staro, bi mogoče puščalo vodo po spodnjem delu pod plastičnim pokrovom motorja. Kje se ta tesnila dobi in kaj se splača imeti za rezervo na barki?
Kako pa je s tesnilom med zgornjim in spodnjim delom motorja? Vidim, da se tam lepo odprejo hladilni kanali za urgentno čiščenje.
Saj bom vprašal Rožeja, ampak do takrat...
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Avg 20, 2025 15:52

Jaz tesnila ne menjam na Yamahi 9.9, razen ko mi je nazadnje razpadel oz. se strgal. Nikoli ne pušča. Je pa fino imeti rezervo na barki ravno za tak primer.
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Avg 20, 2025 21:22

Sem pozabil napisat:
motor letnik 2018, uporabljan 3 tedne v sezoni, manj kot ena delovna ura na sezono,takoj nato opran in tekel vsaj pol ure v sodu s čisto vodo, ves čas redno servisiran pri pooblaščenem serviserju (predpisani servisi 1x letno, pred zimo) :P
Poleg uradnih servisov nisem delal ničesar. Zdaj pač bom, kdaj pa kdaj.

Tisto tesnilo pod pokrovom termostata štrli ob straneh ven in je nakako mehko, kot pena. Se mi zdi, da je to nekaj za zraven in je pravo tesnilo še znotraj. Pri Yamahi je bilo samo trdo tesnilo. Je to pri Suzukiju drugače ali je mgoče mehanik to dodal iz kakega razloga?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Avg 20, 2025 21:33

Nekak ni logično, da se za skoraj 0 delovanja toliko kamna nabere.
Xilinx Vivado HLx trainee
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Avg 20, 2025 22:28

Po moje se je kamen nabral, ko je voda v enem delu hladilnega sistema povrela zaradi neke druge napake. Relativno hitro. Kanalčki so ozki. Bezal sem z malo plastično vezico, 3mm. Ni bila ravno kila kamna, ampak toli že, da se je luknjica zamašila.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti