Barvanje in flikanje gliserja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

MihaC
Višji vodnik

Barvanje in flikanje gliserja

OdgovorNapisal/-a MihaC » Pe Feb 17, 2017 09:42

Pozdravljeni,

Prvo bi se rad opravičil ker načenjam novo temo, ker je bilo že veliko govora o tem, ampak vseeno bi se res rad prepričal da pravilno delam, saj sem čisti novinec.

Namreč želim popraviti razpoke in na novo prebarvati celotni čoln.
Vljudno vas prosim za vaš komentar.

Gre za 6 metrski čoln iz poliestra.

Najprej se bom lotil samega brušenja celotne površine. Nekateri so mi priporočili peskanje ampak na podlagi pridobljene ponudbe sem opazil da tovrstna storitev stane 1000€+
Delo bom ločil na dva dela:

Podvodni del:
1 nanos antiosmoze (6-12h sušenja)
Nanos EPOXY kita na delih z luknjicami/praskami (12-24 ur sušenja)
brušenje epoxy kita do željene oblike
3 nanose antiosmoze (interval 6-12 ur)
1 nanos primerja (12 h sušenja)
2 nanosa antifoulinga hard racing tecCel

Nadvodni del:
1 nanos epoxy kita na dobro spolirano površino
brušenje le tega do željene oblike
2 nanosa temelja za brušenje (sanding coat)
2 nanosa končnega poliuretanskega premaza

Malo me skrbi kar se tiče epoxy kita, kajti se mi niti ne sanja v kakšnih primerih uporabljati epoxy ali pa gelcoat/topcoat. Ne poznam razlik. Vem samo da z EPOXY kitom je treba delati v sendviču s premazi.
Skrbi me tudi to, ker smo v prejšnji sezoni na hitro pokitali razpoke s poliestrsko smolo+trdilcem ter nanesli primer. Ali to lahko kako vpliva na nadaljno delo z epoxy smolo?
Nekatere razpokice imam tudi do samih ''vlaken''. Lahko prilepim tudi slike.

Vse premaze razen epoxy kita sem pa nameraval nanašati s pištolo in kompresorjem. Opazil sem pa tudi da nekateri nanašajo epoxy kit kar po celotnih površinah s pištolo.

Vljudno vas prosim za malo razlage kar se tiče epoxyja in gelcoata, saj res ne poznam izrazov in bolj ko berem bolj me skrbi.

Hvala za vsak odgovor in vašo pomoč.

Lp
Nazadnje spremenil MihaC, dne So Feb 18, 2017 08:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Doomeen
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a Doomeen » Pe Feb 17, 2017 21:05

se mi zdi da ti ni treba prvo polirati celega plovila saj nima smisla če boš kital in brusil brez veze delo.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Feb 18, 2017 06:50

Pa še polir pasto boš natlaču v razpoke...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Barvanje in flikanje gliserja

OdgovorNapisal/-a H2O » So Feb 18, 2017 06:59

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 13:49, skupaj popravljeno 1 krat.
MihaC
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a MihaC » So Feb 18, 2017 08:04

H2O napisal/-a:
MihaC napisal/-a:Vljudno vas prosim za malo razlage kar se tiče epoxyja in gelcoata, saj res ne poznam izrazov in bolj ko berem bolj me skrbi.

Mene pa skrbi, ker se lotevaš nečesa o čemer očitno nimaš pojma. Kaj če bi raje delo prepustil nekomu, ki ga ima?

Se popolnoma strinjam zvami, ampak želja je da se sam naučim, ker če bo nekdo drug mi delal ne bom nikoli znal. Plus to da povsej verjetnosti bi me nekdo okoli prinesel saj sem čisti novinc in se mi ne sanja kje se cene gibljejo.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Feb 18, 2017 09:01

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 13:48, skupaj popravljeno 1 krat.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » So Feb 18, 2017 09:46

če bi bil jaz v tvojih čevljih, bi se zmenil z nekom, ki obvlada, mu pomagal in do nezavesti spraševal zakaj in kako, s čim...pa delal zraven, da bi se naučil, kaj pomeni obnova... znanje pa sčasoma nadgrajuješ na različne načine in nivoje...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Feb 18, 2017 09:52

tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » So Feb 18, 2017 10:05

hvala 8)
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » So Feb 18, 2017 10:47

Če imaš voljo si boš lahko sam dosti naredil.
Imaš na forumu ljudi ki ti bojo rade volje pomagali in jim ni težko deliti znanja z drugim. Maš pa tudi take ki te bojo odvračali od teg samo za te se ne zmeni.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Feb 18, 2017 11:24

MihaC napisal/-a:Pozdravljeni,

Prvo bi se rad opravičil ker načenjam novo temo, ker je bilo že veliko govora o tem, ampak vseeno bi se res rad prepričal da pravilno delam, saj sem čisti novinec.

Namreč želim popraviti razpoke in na novo prebarvati celotni čoln.
Vljudno vas prosim za vaš komentar.

Gre za 6 metrski čoln iz poliestra.

Najprej se bom lotil samega brušenja celotne površine. Nekateri so mi priporočili peskanje ampak na podlagi pridobljene ponudbe sem opazil da tovrstna storitev stane 1000€+
Delo bom ločil na dva dela:

Podvodni del:
1 nanos antiosmoze (6-12h sušenja)
Nanos EPOXY kita na delih z luknjicami/praskami (12-24 ur sušenja)
brušenje epoxy kita do željene oblike
3 nanose antiosmoze (interval 6-12 ur)
1 nanos primerja (12 h sušenja)
2 nanosa antifoulinga hard racing tecCel

Nadvodni del:
1 nanos epoxy kita na dobro spolirano površino
brušenje le tega do željene oblike
2 nanosa temelja za brušenje (sanding coat)
2 nanosa končnega poliuretanskega premaza

Malo me skrbi kar se tiče epoxy kita, kajti se mi niti ne sanja v kakšnih primerih uporabljati epoxy ali pa gelcoat/topcoat. Ne poznam razlik. Vem samo da z EPOXY kitom je treba delati v sendviču s premazi.
Skrbi me tudi to, ker smo v prejšnji sezoni na hitro pokitali razpoke s poliestrsko smolo+trdilcem ter nanesli primer. Ali to lahko kako vpliva na nadaljno delo z epoxy smolo?
Nekatere razpokice imam tudi do samih ''vlaken''. Lahko prilepim tudi slike.

Vse premaze razen epoxy kita sem pa nameraval nanašati s pištolo in kompresorjem. Opazil sem pa tudi da nekateri nanašajo epoxy kit kar po celotnih površinah s pištolo.

Vljudno vas prosim za malo razlage kar se tiče epoxyja in gelcoata, saj res ne poznam izrazov in bolj ko berem bolj me skrbi.

Hvala za vsak odgovor in vašo pomoč.

Lp

Ti bom jaz poskusil dati kak nasvet, predvsem nekaj stvari olajšati.
Res se vidi, da ne poznas izrazov in verjetno tudi ne materiala.

Najprej je treba definirati kaj je zate "antiosmoza". Verjetno ti je nekdo nekaj prodal... ANtiosmozni premaz je epoxy premaz in je to popolnoma isto, kot primer.
Spodnji del, če boš vse obnavljal obrusi, do zdrave osnove. Operi in razmasti.
Nato dele, katere boš kital premaži z epoxy primerjev, če imaš redčilo naredi redkejši primer. Luknje lahko premažeš kar z čopičem.
Ne barvaj celega trupa, ker boš moral brusiti pred nanosom primerja.

Počakaj toliko, da se posuši toliko, da lahko kitaš. Nekaj ur ponavadi.
Torej, če imaš možnost ne presuši popolnoma.

- kitanje - bolj, kot boš natančno skital, lažje ti bo naprej, ker epoksi kit je trd ko vrag in se težko obrusi. Če luknje nisi prevelike brušenje sploh ne bo potrebno. Uporabi inox ličarske lopatice namesto "špohtla".

Ko se kit posuši obrusi, če je potrebno.
Nato razpraši in razmasti cel trup.
Premaži z epoksi primerjem 2X. Drži se navodil proizvajalca, tudi kdaj začneš mazati AF.

To je to za spodaj.

Nad vodno linijo je postopek podoben.
Nikakor ne poliraj prej kitanjem, ampak obrusi, da matiraš :) Na gladko površine ne prime ne kit ne barva!!!!!!!!!!!!!!!!! Proizvajalci ponavadi predvidijo brušenje med P300 in P600.

Razpraši in razmasti.
Kitanje - dobro premisli o izbiri kita, ker epoksy je trd k svina za brusit!

Če res ni čoln ves spraskan in podobno ne vidim nobenega smisla za uporabo "špric kita"(temelj za brušenje).

Temelj uporabi tistega, ki je predviden za barvo in seveda površino, ne tistega, ki se dobro "bere".

Večina nauticnih barv imajo najraje kar epoksi primer.

Ne vem ali boš šprical ali "na roke". Če boš na roke uporabi tehniko "roll&tip". Rezultati so presenetljivo dobri.

Drži se intervalov, ki jih predvidi proizvajalev in ne poslušaj starih mojtrov, ki delajo tako že 30 let!!!
Ce je kaj bolj specificnega kar vprasaj
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » So Feb 18, 2017 14:05

"mama micka" je zakon za te stvari....ubogaj, upoštevaj, predvsem pa najprej preberi, kar ti je odgovoril... možakar ve, ker dela s tem! vse jasno?
če ni, ga vprašaj... na ta vprašanja je odziven, zato ne šparaj z vprašanji, ko je megla v glavi... vprašaj!!!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Feb 18, 2017 16:01

Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » So Feb 18, 2017 16:31

H2O napisal/-a:Jaz mislim, da bi ti Mamamicka to naredil za dober denar in te ne bi okoli prinesel. Pa še učil bi se lahko od njega :wink:

Meni je pomagal polirat, ni mi preveč računal, pa še učil je mene in moja dva sinova 8)

Se podpišem tudi jaz. Imam res odlično izkušnjo z @mamaMicka in zagotovo bo v naslednjih mesecih in letih prvi, ki ga bom znova prosil za pomoč. Predlagam ti, da se pogovorita v živo in verjemi mi, da boš od tukaj naprej dobil samo najboljša navodila in pomoč, v kolikor hočeš res sam vse narediti. Priporočam!
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » So Feb 18, 2017 16:55

Tudi jaz lahko potrdim dobre izkušnje z mamoMicko, dobro opravljeno, za primerno ceno :D
Je res strokovnjak na tem področju :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov