V Dalmacijo in nazaj 2016
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
francelj napisal/-a:Pajrer1, lepo gledat in se cedit sline...
Na nekaj slikah si privezan v precej plitvi vodi ob pomolčkih. Koliko pa imaš ugreza?
Ker je bistra voda izgleda plitveje kot je sicer.
Imam dvignjen motor in tako greza ni pol metra z rezervo.
Itak je spodaj pesek, na kamenju se ne bi upal. Pa tudi zmeraj preverim z masko ob oseki.
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
WSurfer napisal/-a:V določenih obdobjih je lahko višina vode +- 0.6m kar lahko znese razliko 1.2m
Ja, samo ne v Dalmaciji. Vsaj ob normalnem vremenu ne. To je tipično za sever.
Je pa enkrat na Ist-u v nekaj minutah voda narasla cca 2 metra. Še danes ne vem kakšen pojav je to bil.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
kr en napisal/-a:Ja, samo ne v Dalmaciji. Vsaj ob normalnem vremenu ne. To je tipično za sever.
Je pa enkrat na Ist-u v nekaj minutah voda narasla cca 2 metra. Še danes ne vem kakšen pojav je to bil.
Plima-oseka se veča od ekvatorja proti poloma. Se pravi da je na ekvatorju nič in na severu najvišja izmerjena oseka 16-18m. To je v Kanadi, pokrajina Nova Škotska.
Vrnimo se na Ist.
Fotke govorijo dovolj.
Tale bog morja, neptun=pozejdon, je bil do pasu v vodi.
Tole vogal na hiši pri lokalu Lako čemo. Tudi oba datuma sta dovolj zgovorna.
Še zakaj pride to tega pojava.
Citirano z neta, zato je neprevedeno.
Zbog čega se događaju ovakve pojave na našoj obali? -pitali smo prognostičara portala eZadar.hr Ivana Tomana.
- Ovako neobične pojave na morskoj površini javljaju se rijetko, i to isključivo u dubokim zaljevima. Riječ je o tzv. slobodnoj oscilaciji zaljeva, ili, u narodu poznatoj kao "seš". Takvu rezonanciju vode u "bazenu" zaljeva pobuđuju atmosferski težinski valovi - promjene zračnog tlaka na malom prostoru u kratkom vremenu.
Ukoliko nad zaljevom prođe težinski val čija se perioda podudara s periodom rezonancije zaljeva, doći će do prijenosa veće količine energije iz zraka na morsku površinu. Jedna strana vode u bazenu se pritom uzdiže, a druga spušta; nastaje tzv. stojni val, čija amplituda može biti i više metara!
Pojava je rijetka, a na Jadranu, po oscilaciji morske površine poznati su zaljevi Vele luke i Starogradski zaljev. Oscilaciju na Istu, naglom promjenom atmosferskog tlaka, najvjerojatnije je uzrokovao olujni oblak koji je to poslijepodne prošao preko tog područja, objasnio je Ivan Toman.
Išćanski "tsunami" dogodio se u uvali Široka. Plimni je val, prema gruboj procjeni mještana, bio visok oko dva metra, a povlačenje i dizanje razine mora ponovilo se dva-tri puta u pola sata.
Takole postavilo ribarico na pomol. Avtor fotk neznan.
Morje v hišah.
Za konec pa še filmček, ki pove kar fotke niso.
"TSUNAMI" na Istu
pajer 1
WSurfer napisal/-a:Čisto eno vprašanje izven konteksta primarne objave...
Ali "oblasti" v takšnih situacijah, ko se tako začne približevati voda izklopijo elektriko ali se enostavno čaka da ven pomeče varovalke?
Ta pojav je nenapovedan , tako da se ne da storiti kaj dosti.
Se spomnite vala na Lošinju, itd, itd, LOŠINJ POD VODO
pajer 1
pajer1 napisal/-a:kr en napisal/-a:
Plima-oseka se veča od ekvatorja proti poloma. Se pravi da je na ekvatorju nič in na severu najvišja izmerjena oseka 16-18m.
Res je, da je na ekvatorju bibavica najmanj izražena. To je zaradi nagiba lunine krožnice napram ekvatorjevi. Vsekakor pa ni nič. Ob obalah ekvatorijalne Afrike ali v Singapurju je še vedno večja, kot v najlepšem morju sveta - našem Jadranskem morju.
Pohvala reportaži tudi z moje strani. Me kar vest zapeče, ko vidim, kako se nekateri potrudite in razdajate za druge, ki hlastamo po takšnem branju.
Mirno morje in široko obzorje.
kr en napisal/-a:WSurfer napisal/-a:V določenih obdobjih je lahko višina vode +- 0.6m kar lahko znese razliko 1.2m
Ja, samo ne v Dalmaciji. Vsaj ob normalnem vremenu ne. To je tipično za sever.
Alkoholni pojaf.
Guma je guma, zaenkrat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta