vrtanje v krmno steno

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

ktjt
Kapitan

vrtanje v krmno steno

OdgovorNapisal/-a ktjt » Sr Maj 03, 2017 11:16

Torej eno hitro vprašanje. Sondo montiram na krmni steni, vijake ustrezno zadihtam s siko in vertikalno napeljem kabel nad vodno linijo proti luknji, ki prebije krmno steno v kalužo.
Kako najboljše zadihtati kabel, ki gre skozi luknjo v kalužo? Ne bi rad, da mi npr. ob glisiranju voda kakor koli caplja v kalužo. Možnost je sicer majhna, a je. Obstaja kakšen gumijasti vložek, ki dobro tesni za take stvari?

Hvala. Smile
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

Re: vrtanje v krmno steno

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Če Maj 04, 2017 13:37

ktjt napisal/-a:Torej eno hitro vprašanje. Sondo montiram na krmni steni, vijake ustrezno zadihtam s siko in vertikalno napeljem kabel nad vodno linijo proti luknji, ki prebije krmno steno v kalužo.
Kako najboljše zadihtati kabel, ki gre skozi luknjo v kalužo? Ne bi rad, da mi npr. ob glisiranju voda kakor koli caplja v kalužo. Možnost je sicer majhna, a je. Obstaja kakšen gumijasti vložek, ki dobro tesni za take stvari?

Hvala. Smile

jaz na tvojem mestu nebi vrtal krmno steno ker pol vse skupaj deluje res grdo za videt.
kupi si za 40 euro inox nosilec za sondo...dobis jih vse povsod. ko ti rabi sonda samo odvijes in spustis sondo v vodo. lahko sondo tudi prilagajas itd.

jaz imam sondo tako na nosilcu in je vedno na suhem. ko pa mi rabi je u vodi. nosilec pa je zafraufan z vijaki 0,5cm na krmi na suhem delu, in malo silikona (sika) in stvar rešena
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Maj 04, 2017 18:51

Morosito, lahko prilepiš kakšno sliko kako to izgleda.....sicer pa jaz sondo rabim vedno ko izplujem...
mirno morje
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Pe Maj 05, 2017 22:43

Slika

ko gres, odvijes rocico in sonda pade u vodo. ko prides nazaj na vez, odvijes, dvignes in zavijes nazaj krogec.

imas razlicne dimenzije...
od 250 do 370 mm
350 do 500 mm

itd.

res pametna zadeva...glej samo da je inox aisi 316l...ker obstajajo tudi cenejse varjante vroce cinkano da 9 euro.

drugi teden ko bom dvignil barko bom slikal ko bom se dodatnega montiral
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Maj 05, 2017 23:16

ktjt napisal/-a:Torej eno hitro vprašanje. Sondo montiram na krmni steni, vijake ustrezno zadihtam s siko in vertikalno napeljem kabel nad vodno linijo proti luknji, ki prebije krmno steno v kalužo.

Hvala. Smile

:D
Vse izvrtine dobro zatesni z MS polimernim tesnilom. Ker je ponavadi luknja v krmno steno velika, saj mora skozi njo konektor, čez tako izvrtino namestimo inox pokrov, katerega zapolnimo z tesnilno maso. Dobiš ga v Kamu.

Slika

Tako zaščitena izvrtina nikoli ne spusti vode.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » So Maj 06, 2017 07:58

Pri meni je kabel od sonde speljan v čoln skupaj z kabli od motorja.
mirno morje
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Maj 06, 2017 09:15

Roman 1 napisal/-a:Pri meni je kabel od sonde speljan v čoln skupaj z kabli od motorja.

Glede na to, da ima kabel od sonde zaščitni oplet ni priporočljivo da se pregiba.
ktjt
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ktjt » So Maj 06, 2017 15:26

NOVI FOSIL napisal/-a:

Hvala. Smile

Vse izvrtine dobro zatesni z MS polimernim tesnilom. Ker je ponavadi luknja v krmno steno velika, saj mora skozi njo konektor, čez tako izvrtino namestimo inox pokrov, katerega zapolnimo z tesnilno maso. Dobiš ga v Kamu.

Slika

Tako zaščitena izvrtina nikoli ne spusti vode.

Zdi se mi,da bo potem problem pri pregibanju kabla (naceloma je na mestu, a v kolikor se kaj pregiba), v kolikor bo tesnilna masa okrog kabla, se scasoma ne bo naredil luft in spuscal?
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Maj 06, 2017 16:37

Tako se edino in pravilno zatesni kabel. Če boš uporabil tesnilno maso Kent, ne bo nikdar spustil. Seveda pa kabel moraš pritrditi s sponkami po krmni steni in vijake prav tako zatesniti.
Uporabniški avatar
WSurfer
Kapitan
Kraj: Domžale - Novigrad

OdgovorNapisal/-a WSurfer » So Maj 06, 2017 18:28

Mislim, da ni potrebno toliko komplicirat. Če se gre za montažo na Stingraya, imaš itak platformo zadaj. Količina vode, ki bi morebitno lahko stekla skozi zatesnjeno odprtino, tudi v primeru če bi se v nadaljevanju kadarkoli kabel zrahljal je tako zanemarljiva, da se res ni potrebno v naprej sekirat. Uporabi pokrovček, ki ti ga je priporočal NF.

Se pa odprtina zatesni tudi z notranje strani in tesnilni kit še za dva oz. tri centimetre potegne po kablu. Tako da ni nobene skrbi za dolgo obdobje.

Pa tudi glede prepogibanja kabla ni potrebno skrbeti. Za zaščito v teh kablih praviloma skrbi sloj oz. dva alufolije (slednja ima verjetno primarno funkcionalnost zaščite pred morebitnimi motnjami) sicer pa tudi gumjast oklop ni tako ''švoh'' da bi se kar zdrgnil. Se mi zdi da je najbolj pomembno predvsem to, da je kabel primerno sproščen in ne na polno napet, da na njega ne deluje nepotreben stres.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov