evovii napisal/-a:Preden se na glavo vržeš v skiperažo še malo v razmislek....Imaš kaj izkušenj tudi na barkah z dolžinami od 43-45 feet (tukaj se največ dogaja)? Predvsem marine? Manevriranje po marinah? Samostojno pristajanje itd. Imaš kaj izkušenj kako prevzeti plovilo v čarterju? Si že kdaj vzel plovilo v čarter?
Ni druge, kot da polno podprem tole evoviijevo tezo.
Če samo na kratko mojo izkušnjo:
Sem lastnik 42ft jadrnice že nekaj let, prej redno cca 10 let charter bark 40-45 ft.
Lansko leto sem zaradi specifičnih potreb (DESUS bataljon v posadki) najel 57ft barko v Biogradu za nekajdnevno križarjenje po Kornatih. Marina Kornati (Biograd) je udobna in široka, pa vendar smo že pri izplovu skoraj razbili barko, ki se je odločila istočasno štartati kot mi. Sploh je nisem videl izza ostalih bark in če ne bi imel ročne VHF pri človeku na premcu (čista sreča, da sem se tako odločil, priznam!), bi se na polno zagnali v njen bok. Cele 3 dni sem rabil, da sem prišel k sebi.
Potem je tu še krmarjenje take krave v tesnih prelivih in nabitih sidriščih, kjer ni veliko prostora za napake, sploh pa ne v kakšni bolj tesni marini.
Kljub temu, da se smatram kot "kao" izkušenega za plovbo po Jadranu, me še vedno za*ebe od časa do časa, še na moji barki, kaj šele na čem mnogo večjem.
Just my 2 cent!