Skipper - kdo, kaj, kako, kje, zakaj (ne/ja)

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Maj 09, 2017 11:29

evovii napisal/-a:Preden se na glavo vržeš v skiperažo še malo v razmislek....Imaš kaj izkušenj tudi na barkah z dolžinami od 43-45 feet (tukaj se največ dogaja)? Predvsem marine? Manevriranje po marinah? Samostojno pristajanje itd. Imaš kaj izkušenj kako prevzeti plovilo v čarterju? Si že kdaj vzel plovilo v čarter?

Ni druge, kot da polno podprem tole evoviijevo tezo.

Če samo na kratko mojo izkušnjo:
Sem lastnik 42ft jadrnice že nekaj let, prej redno cca 10 let charter bark 40-45 ft.
Lansko leto sem zaradi specifičnih potreb (DESUS bataljon v posadki) najel 57ft barko v Biogradu za nekajdnevno križarjenje po Kornatih. Marina Kornati (Biograd) je udobna in široka, pa vendar smo že pri izplovu skoraj razbili barko, ki se je odločila istočasno štartati kot mi. Sploh je nisem videl izza ostalih bark in če ne bi imel ročne VHF pri človeku na premcu (čista sreča, da sem se tako odločil, priznam!), bi se na polno zagnali v njen bok. Cele 3 dni sem rabil, da sem prišel k sebi.
Potem je tu še krmarjenje take krave v tesnih prelivih in nabitih sidriščih, kjer ni veliko prostora za napake, sploh pa ne v kakšni bolj tesni marini.
Kljub temu, da se smatram kot "kao" izkušenega za plovbo po Jadranu, me še vedno za*ebe od časa do časa, še na moji barki, kaj šele na čem mnogo večjem.
Just my 2 cent!
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » To Maj 09, 2017 12:26

Mene pa zanima ali se zgovarjate v bruto ali neto zneskih. Če boš od tega denarja na plači + stroški firme dobiš na koncu od bruto samo ca. 50%.
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Maj 09, 2017 12:52

kekeck napisal/-a:Mene pa zanima ali se zgovarjate v bruto ali neto zneskih. Če boš od tega denarja na plači + stroški firme dobiš na koncu od bruto samo ca. 50%.

Kar sem sam povedal so bruto zneski. Zagotovo. Priznam pa, da nimam pojma, kako je z davki, ker je storitev opravljena večinoma zunaj EU (plovilo pod zastavo Ruske federacije), čeprav se večkrat nahaja tudi v EU vodah.
Po moje si tile fantje preko svojih firm izplačujejo minmalca (kot velika večina malih podjetnikov v SLO) in preko stroškov in dnevnic razliko ter na koncu kapitalski dobiček, kar je ceneje od dohodnine (vsaj do nove zdravstvene reforme je še tako). Zagotovo pa ne vem, ker se sam ne ukvarjam s tem poslom.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Maj 09, 2017 13:49

kekeck napisal/-a:Mene pa zanima ali se zgovarjate v bruto ali neto zneskih. Če boš od tega denarja na plači + stroški firme dobiš na koncu od bruto samo ca. 50%.

Lahko si normiran s.p.; je pa dobro da je v pogodbi med teboj in naročnikom klavzulo o raznih izključitvah odgovornosti, da imaš tudi sam kako zavarovanje za profesionalni riziko in da pač delaš odgovorno (in trezen).
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Maj 09, 2017 13:56

Še mojih "rekla-kazala" 5 centov v tej temi: v zadnjih letih sem bil v stiku z dvema, ki imata profi skiperske izkušnje. Oba sta naredila RYA Yachtmaster Offshore izpit, morda tudi še kak dodaten RYA tečaj. Eden je zatem dobil prvi resen transfer v Les Sables FR, drugi pa na Kanarskih otokih. Skupno obema je, da sta se najprej napol volontirala, ponujala, se potikala po teh marinah in navezovala stike ... in v nekem trenutku pač dobiš priložnost, ki vodi do novih itd.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Maj 09, 2017 14:43

Jaz pa vseeno ne razumem mladih, ki bi želeli uspeti v "hi-end" poklicih.

Meni je normalno, da za potrebno znanje in reference celo plačaš. Tu pa berem, da je plača, kakršna že je "bolj mizerna".

Ko sem se jaz podal v "navtične vode" sem delal zastonj. Za svoj prvi čoln, ki sem ga spoliral sem dobil 50 ali 80€, ne spomnim se. In to na Hrvaškem!
Na pozitivno nulo sem prišel šele po 2,5 letih!

Enim so specifični poklici všeč, drugim ne. Dejstvo pa je, da niso povprečni. In svoj prostor za tak poklic si moraš ustvariti sam.
Več, kot porabiš za to volje, denarja in časa, boljši-večji prostor si boš ustvaril. Če se ti prostor ne odpira, pomeni, da to ni zate. PIKA!!!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Maj 09, 2017 15:31

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 12:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Maj 09, 2017 15:50

H2O napisal/-a:Poklici, ki jih obvlada skoraj vsak mulc (recimo izdelava internetnih strani ipd) so ponavadi slabše plačani, ker je konkurenca huda. (Dober) skipper pa ne more bit vsak.

Podobno je skoraj z vsakim poslom... kdor se rine tja, kjer je že itak prevelika konkurenca, bo težko dobro zaslužil. Dobri zaslužki so ponavadi tam, kjer ni preveč konkurence.

Mlekar21 bi rad pač iz svojega hobija, oziroma strasti naredil posel... s čimer ni nič narobe. Je pa vprašanje, če ga bo plovba še vedno tako veselila, ko ne bo več plul za zabavo, ampak za denar 8)

Hoh dobrih izdelovalcev in optimizerjev spletnih strani je zeloooo malo!
Dobra internetna stran stane 5x več, kot povprečna! Tako, da dober izdelovalec spletnih strani ne more biti vsak!

Pa tudi sicer se ne bom prevec strinjal s tabo. Tam kjer ni konkurence, skoraj praviloma tudi ni povpraševanja. Redko "ujameš" situacijo, da si na začetku.
Drugo je "oranje ledine", da dejansko izumiš potrebo, katero boš potem tudi zadovoljeval.
Če gremo na mikro raven, kjer je deficit poklicev pa je branža praviloma popolnoma razvrednotena in zje... Varilci, kuharji, natakarji, šlosarji in podobno...

Kjerkoli si, tudi nadpovprečno nadarjen, brez žrtvovanja ostajaš v POVPREČJU!
Za "biti" dober moraš žrtvovati marsikaj!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Maj 09, 2017 15:57

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 12:21, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Maj 09, 2017 16:00

Jaz, če bi bil mlekar bi se ponujal zastonj!
Če sem prav razbral mu je to zaenkrat hobi in potemtakem nima kaj izgubiti. Svoj hobi bo doživljal pač na eni drugi barki. Po letu ali dveh pa bo napisal na prošnjo izkušnje na Cleopatri, Memphis, Dorothy, Golden Dreams... Zdaj pa lahko napiše samo izkušnje na IZ-1234. Imena pač izmišljena...

Če pa pričakuje 5000 plače kar takoj, brez ničesar... In NIČ ima glede na "papirje" in izkušnje, ki jih nima! A lej, potem...

Pa nisem negativist. Samo na forumu imamo vsaj 200 članov, ki bi šli takoj za skiperja za 5000! Pa je lahko bruto! Še jaz se javim za en gliser 35ft
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Maj 09, 2017 16:03

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Maj 09, 2017 16:04

H2O napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:Pa tudi sicer se ne bom prevec strinjal s tabo.

Saj niti nisem pričakoval, da se boš 8)

Imava pač različno mnenje in s tem ni nič narobe :wink:

Saj v bistvu sem razumel tvojo poanto in če posplošim se strinjam.

Samo drži, da je vedno prostor še za nekoga. Po mojih izkušnjah za NAJCENEJŠEGA ali NAJBOLJŠEGA. Povprečje je pač povprečje. Če tavaš po povprečni cesti, žal ne moreš pričakovati da boš prispel v velemesto. Večkrat se celo zgodi, da povprečna cesta vodi v vas in sploh ne mesto, niti povprečno. Konkurenca je neizprosna na vseh področjih.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Maj 09, 2017 16:05

H2O napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:Še jaz se javim za en gliser 35ft

Težka bo, če ne znaš pristajat z dvemi motorji (brez uporabe volana) 8)

To nima veze. Pomembna je plača!! :)

Drugače pa znam, samo kilometrina manjka, da bi delal to brez razmisljanja.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Maj 09, 2017 17:35

mlekar21
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mlekar21 » To Maj 09, 2017 19:46

Javljam se tudi zastonj. Brez problema. Ko sem govoril o zastonj delu, sem imel v mislih na situacijo danes, v kateri smo mladi. Povsod je enako - hvaležni smo lahko za reference, razmišljati o normalnem plačilu je utopično. Tudi z magisterijem, doktoratom in tako naprej. Je pa res, da je skipper situacija specifična, ker zahteva veliko znanja in izkušenj, vendar če nimaš keša ali prijateljev s kešom, je zelo težko priti do izkušenj. Tudi zastonj.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta