BLISS napisal/-a:NT, pišeš neumnosti na pamet in vidi se, da nisi v korak z časom, kar se tiče tehnologije vetrnih turbin. Meritve ob avtocestah ne povejo nič glede vetra, ki je primeren za vetrne elektrarne! Popolnoma nič! Vetrni potencial se mora meriti na lokaciji, kjer vetrnice stojijo in to na različnih višinah hkrati (20, 40, 60, 80,..metrov). Vetra v Sloveniji je dovolj, pri majhni pokritosti bi lahko bilo inštaliranih za cca 350 MW, pri veliki pa cca 470 MW, obratovanje 2050 ur letno na nazivni moči. Vetrnice so se zadnjih 10 letih močno posodobile in za solidno obratovanje je potrebna precej nižja hitrost vetra, koj je bila v času načrtovanja VE Volovja Reber ali pa takrat, ko je bila grajena VE na Pagu. Burja je odličen veter za obratovanje VE, ampak ne tista na Pagu, ki piha preveč sunkovito (tisto PVE ni preveč posrečeno)!
Ne pišem popolnoma ničesar na pamet, temveč na podlagi dolgoletnih meritev in še najmanj neumnosti. Morda zate, ker tako kot večina ne pozna dejanskih vetrovnih razmer v Sloveniji.
Ko je popolno brezvetrje ni vetra ne na 2m in prav tako ne na 10m, 20m, 50m... Verjemi da ob rezvetrju še tako moderna vetrna elektrarna ne proizvaja energije. Morda bo svetila kakšna žarnica ampak to je za moj pogled na Slovenijio kot deželo z velikim turističnim potencialom, kriminal v primerjavi s proizvedeno energijo. Za malo VE bi po tvojih podatkih naj bila moč najmanj 170kW in za veliko najmanj 230kW. Si ne predstavljam koliko bi taka VE lahko proizvedla v brezvetrju, ki je značilen za min50% časa.
Tudi moderne vetrne elektrarne NE MOREJO NITI NE SMEJO DELOVAT OB POGOJIH VISOKIH SUNKOV VETRA, ki pa so za naše področje in našo burjo še posebej značilni.
Lokacij meritev je veliko in niso na avtocestah temveč na državnih cestah in verjemi, da je vetrovna slika slovenije energetsko gledano porazna.
Glede na to, da sem skonstruiral in postavil ter vzdrževal merilnike vetra po Sloveniji za potrebe državnih cest, sem verjetno bolj kompetenten glede tega vprašanja kot si predstavljaš. Sodeloval sem skoraj pri vseh študijah v zvezi z vetrom vezane na promet, obenem pa imam pri sebi eno najdaljših zgodovin meritev še posebej s področja Vipavske doline.
Prosim opraviči se in popravi post, kajti nikjer ti nisem dal povoda za žaljenje.
LP Iztok