hitrost pri motoriranju? propeler?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
hitrost pri motoriranju? propeler?
comet 800, skoraj 8m dolga, 2 t težka jadrnica ob vrtljajih motorja 2900/min ne gre preko hitrosti 4,5 vozla. motor Volvo Penta MD2010 (10 konjev)
Čuti se da motor dela lahkotno in da bi ga lahko po mojem menju propeler z drugačnim hodom bolj obremenil in bi bilo ok.
Je to vredu al je preopeler napačen?
Čuti se da motor dela lahkotno in da bi ga lahko po mojem menju propeler z drugačnim hodom bolj obremenil in bi bilo ok.
Je to vredu al je preopeler napačen?
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
Re: hitrost pri motoriranju? propeler?
Za vsako eliso je potreben preracun in ne moreš menjati kar tako na pamet. Ko sem jaz menjal na jadrnici sem moral proizvajalcu Radice v Italiji poslati podatke motorj in jadrnice. Zeleli so imeti dolzino, tezino, ugrez, vodna linij....in mi na podlagi tega poslali novo eliso.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
-
tyson
kolikor je meni znano, je max hitrost jadrnice nekako dolžina vodne linije...torej na približek bo tole držalo: 8m=8nm, 9m=9nm, okoli 10m pa ta "račun" ne drži več...ravno smo imeli to debato v četrtek...seveda obstaja ekzatna formula za izračun, tole je prek palca rezultat.
in ja, najbrž imaš prešvoh propeler...nekaj k manjši brzini dodajo alge, pa je lahko še tak AF na barki...
in ja, najbrž imaš prešvoh propeler...nekaj k manjši brzini dodajo alge, pa je lahko še tak AF na barki...
- Morski Jelen
- Višji štabni praporščak
Formula za hitrost, ki se jo spomnim iz raznih revij je 1,34 krat kvadratni koren iz feetov. Na vodni liniji, seveda.
In se mi zdi, da za tako merjenje preko palca, kar je tam nekje.
In se mi zdi, da za tako merjenje preko palca, kar je tam nekje.
Kar sem tudi jaz gledal bi morala barka iti vsaj ene 7 vozljev. 10 konjev bi moralo biti dovolj za to doseči?
Je res da antifouling ni bil narejen 3 leta in da je rahlo obrascena spodaj.
Pet školjk na propelerju je en vozel manj hitrosti,pet školjk na propelerju motorja v gliserju pa pomeni da bo veliko teže izglisiral..
comet napisal/-a:Je res da antifouling ni bil narejen 3 leta in da je rahlo obrascena spodaj.
Precejšnja razlika je, če barka očiščena ali poraščena.
potem pa raje pred novimi izračuni za propeler je bolje, da ščistim barko in vidim potem kako gre. Ker tudi z jadri gre težko čez 5 vozljev.
Dvomim da bos na motor spravil vec kot 6 vozlov. Ze to boste mogli bit sklonjeni pa it po klancu navzdolcomet napisal/-a:potem pa raje pred novimi izračuni za propeler je bolje, da ščistim barko in vidim potem kako gre. Ker tudi z jadri gre težko čez 5 vozljev.
Veter v laseh, travarca v zobeh 
8 m dolžine je ene 6,7 vodne linije tko da je teoretična hitrost 6,7...pa mal zmanjšaš za razne blabla faktorčke in je to pol 6 knotlnov in to je to.Kolk se pa vsaka stvar pozna kot bremza v vodi pa recimo droben primer.Sin pluje zdej z dobro kvalitetno barko in na njej so recimo vsi vsisi za ventile poglobljeni v trup in pokitani,da je trup čim bolj hidrodinamičen.Pa ma jadrnica 160 kojnu not a vseen gledajo take drobne detalje...in so za mičkeno pol hitrejši..
mislim da bo dovolj visokotlačni čistilec,primer in antifauling,vse skupaj je cenejše kot propeler in razni poskusi verjetno bo potrebno tudi kitanje in brušenje pred primerjem.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
comet napisal/-a:Kar sem tudi jaz gledal bi morala barka iti vsaj ene 7 vozljev. 10 konjev bi moralo biti dovolj za to doseči?
OČIŠČENA barka bo imela na polnih obratih malo čez 6kn. Potovalna hitrost bo najverjetneje okoli 5kn morda celo manj.
Jaz imam na 12m barki najekonomičnejšo potovalno hitrost pri 6kn in cca 2100 obratih. Poraba 2,4 - 2,6 l/h odvisno od stanja morja. To je 0,4-0,43l na miljo. Motor je tik pred koncem in čaka generalko z svojimi 3300 delovnimi urami.
Nikola T. napisal/-a:comet napisal/-a:Kar sem tudi jaz gledal bi morala barka iti vsaj ene 7 vozljev. 10 konjev bi moralo biti dovolj za to doseči?
OČIŠČENA barka bo imela na polnih obratih malo čez 6kn. Potovalna hitrost bo najverjetneje okoli 5kn morda celo manj.
Jaz imam na 12m barki najekonomičnejšo potovalno hitrost pri 6kn in cca 2100 obratih. Poraba 2,4 - 2,6 l/h odvisno od stanja morja. To je 0,4-0,43l na miljo. Motor je tik pred koncem in čaka generalko z svojimi 3300 delovnimi urami.
Dvomim, da bo 8m barka šla 7kn. Kot je zapisal admin. Imam 10,5m barko, 29 KS, normalna potovalka okrog 6,5 kn pri 2400 obratih in mirnem morju, poraba 1,5 l/h. Nad 7 kn je že cela krmna ploščad pod vodo, matranje barke, motorja...
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Nikola T. napisal/-a:comet napisal/-a:Kar sem tudi jaz gledal bi morala barka iti vsaj ene 7 vozljev. 10 konjev bi moralo biti dovolj za to doseči?
Podobna barka kot avtorjeva - malenkost večja - cca 8.3 dolga, 4 tone, z motorjem samo 7 KS - gre - če je čista pod vodno linijo - cca 6kn. Maks obrati - cca 6,3 kn.
Potovalna hitrost z motorjem je cca 5 kn, lahko tudi malo več - in pri tem popije približno liter na uro.
To je vse s fiksnim dvokrakim propelerjem. Z zložljivim so bile hitrosti malo nižje (za cca 0,4 kn), veliko slabše pa je bilo pri vzvratni vožnji. S trokrakim pa je bilo za odtenek boljše - predvsem "prebojna moč" skozi valove - a je preveč zaviral med jadranjem.
Rok-11 napisal/-a:Nikola T. napisal/-a:comet napisal/-a:Kar sem tudi jaz gledal bi morala barka iti vsaj ene 7 vozljev. 10 konjev bi moralo biti dovolj za to doseči?
Podobna barka kot avtorjeva - malenkost večja - cca 8.3 dolga, 4 tone, z motorjem samo 7 KS - gre - če je čista pod vodno linijo - cca 6kn. Maks obrati - cca 6,3 kn.
Potovalna hitrost z motorjem je cca 5 kn, lahko tudi malo več - in pri tem popije približno liter na uro.
To je vse s fiksnim dvokrakim propelerjem. Z zložljivim so bile hitrosti malo nižje (za cca 0,4 kn), veliko slabše pa je bilo pri vzvratni vožnji. S trokrakim pa je bilo za odtenek boljše - predvsem "prebojna moč" skozi valove - a je preveč zaviral med jadranjem.
Za kaksno barko gre? Kater motor imas vgrajen?
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov