Nasveti in pomoč pri nakupu

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Bench
Poročnik bojne ladje

Nasveti in pomoč pri nakupu

OdgovorNapisal/-a Bench » Ne Sep 03, 2017 09:58

Pozdravljeni!

Po dolgi odsotnosti s foruma sem nekako nazaj, in bi rabil nekaj pomoci in nasvetov. Kupil bi svoj prvi motorni coln. Do sedaj sem namrec vedno bil pri prijateljih ali sosedih na colnih in jadrnicah. Ker so se nekateri zakoni zadnjih nekaj let spremenili, bom imel tudi vprasanja v zvezi s tem.

Moj budget je cca 10.000 EUR, plus minus kakega jurja dva. Rad bi coln s trdim trupom, notranjim motorjem, ter zasilnim leziscem za dva, da se da kak vikend prespati na njem. Coln mora iti na prikolico do max 1800kg NDM, saj imam s tem omejeno homologacijo avta.

V trenutnem ozjem izboru gledam Bayliner-je, cink manjsega 602, nekaj srednjega 2052 ter za cink vecjega 212. Najbolj mi disi motor merc 4.3. Zanima me ali imajo nasteti modeli kake bistvene razlike, ker mi na oko izgledajo zelo podobni.

Lahko priporocate tudi ekvivalent v tem rangu kot Regal, Sea Ray, Crowline in podobne.

-Ali gre bay 602 in 2052 na prikolico do 1500kg NDM? Specifikacije teze imajo navedene na razlicnih straneh razlicno.
-Ker imam zadnji pogon na avtu, me zanima, ali se tak coln ranga 1000-1500kg da s prikolico lepo spustiti po drci ali bom obsojen na dvigala v marinah?
-V oglasih je veliko colnov pod hrvasko zastavo. ali je prepis na slovensko registracijo relativno enostavna stvar? Ter ali se sploh splaca?
-Vecina oglasevanih colnov je na enoosnih prikolicah z vprasljivimi papirji, kako je z registracijo, po moznosti prepisom na SLO registracijo?
-Na mercruiserjih, razen kolektorjev, riserjev, impelerja ter manset, na kateri "potrosni" material je treba biti se pozoren? -Sem tehnicno kar dobro podkovan, ali lahko tak motor servisiram vecinoma doma? Kot razumem, naj se ne bi bistveno razlikoval od avtomobilskega motorja?

Zaenkrat se lepo zahvaljujem za vse odgovore ter opravicujem, ce sprasujem kaj iz baze splosnega znanja, za ostala vprasanja pa bom nasel cas malce kasneje.
tyson

Re: Nasveti in pomoč pri nakupu

OdgovorNapisal/-a tyson » Ne Sep 03, 2017 12:48

moj prijatelj prodaja baylinerja... katera oznaka velikosti naj ti pove sam...če te zanima, me kontaktiraj na zasebno, da ti dam tel.št.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Ne Sep 03, 2017 13:34

:D
Moj prijateljski nasvet.
Roko stran od notranjega motorja. Išči plovila z kabino in izvenkrmnim motorjem.
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Ne Sep 03, 2017 15:13

NOVI FOSIL napisal/-a::D
Moj prijateljski nasvet.
Roko stran od notranjega motorja. Išči plovila z kabino in izvenkrmnim motorjem.

Tezko bos preprical tele novince da izvenkrvni motor je spica...mislijo da za 10k lahko kupijo jahto in so cari..haha

Morda si vidu regala letnik 1994 na mornarju...haha
Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

OdgovorNapisal/-a Jean » Ne Sep 03, 2017 21:52

Kabinski gliser , z vgradnim motorjem, z težo 1200kg in ga še lahko daš na prikolico ,ki jo lahko vlečeš z svojim avtom, je klavrna izbira, tja do 6m za 2 prespati mogoče,...
LP Dani
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Ne Sep 03, 2017 23:50

NOVI FOSIL napisal/-a::D
Moj prijateljski nasvet.

Tudi moj nasvet je enak.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Sep 04, 2017 10:00

Res je. Sigurno najmanj sitnosti in pa najceneje.
Uporabniški avatar
OGORAZD
Kapitan
Kraj: Brezovica pri LJ

OdgovorNapisal/-a OGORAZD » Po Sep 04, 2017 10:21

koliko pa je 4 taktnih izvenkrmnih 6 meterskih čolnov z kabino za 10.000 ?

pa lahko načnemo temo zakaj roke stran od notranjih motorjev :evil:
darkojakob
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkojakob » Po Sep 04, 2017 11:08

Moj nasvet je tudi enak...je dobro, da je dopust lep in brez stresov... :D
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Sep 04, 2017 11:33

Meni je tudi izvenkrmna kombinacija bolj pri srcu, je pa res, da so stari čolni z notranjim motorjem navadno pri nakupu cenejši. Ko všteješ stroške servisa motorja, pete in raznih manšet ipd pa to ni več nujno.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Sep 04, 2017 12:39

Član DTM219 ima za prodat kombinacijo, katero iščeš. Enako plovilo imava tudi mile in jaz.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?f=14&t=20671&p=300046&hilit=dtm219#p300046
Sonicus Ud Istre
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana / Novigrad

OdgovorNapisal/-a Sonicus Ud Istre » Po Sep 04, 2017 15:40

OGORAZD napisal/-a:pa lahko načnemo temo zakaj roke stran od notranjih motorjev :evil:

mene tudi zanima, zakaj naj bi bili notranji motorji taka katastrofa...?
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Sep 04, 2017 22:07

Verjetno nas je kar nekaj, ki plujemo z njimi :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Sep 04, 2017 22:40

Seveda. Je pa sigurno precej dražje vzdrževanje.
Teo77
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Teo77 » To Sep 05, 2017 06:54

Pozdravljen.
Jaz sem lastnik bay-a 212 in ti povem da je zakon od čolna.Ima notranji motor merc. 5.0. poraba okoli 20l /h pri normalni vožnji 20-22 mh.
Z motorjem nobenih problemov je pa res vse poštiman tako kot mora biti.
V kabini prostora za dva odrasla in enega otroka če je pa kriza lahko tudi 4 prespijo.
Men osebno mi je 602 premajhen in prenizek odvisno od potreb.
Mi gremo na potovanje za cel teden in smo brez težav na čolnu in tudi spimo na njem.
Seveda mora biti pa tudi kamper cerada da je vse ok.
Vozil sem veliko čolnov in jih tudi imel in ti povem da je po mojem bay glede na ceno najbolša barka.
Za sea rey-a ali kakšnega drugega boš odštel za isti letnik sigurno 3000K - 5000K več.
Razlike med vožnjo pa ni nobene razen šminke in dodelanosti znotraj čolna.
l.p.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov