OdgovorNapisal/-a heron » Pe Sep 08, 2017 21:38
Ko spremljam tole Irmo in sedaj še Jose-ja mi je res hudo, saj gledam razdejanja v krajih, kjer sem preživel dve leti.
Nekaj prijateljev je tam in zaenkrat še trepetam za njih.
Problem je tudi v tem, da varnih zalivov (hurricane-hole) ni zelo veliko.
So področja od koder se lahko umakneš - bolj južno kot si bolje zate, saj je pot hurikanov tam bolj predvidljiva - tipično iz vzhoda na zahod, če pa spremeni smer pa praviloma zavije malo bolj proti severu.
Torej, če si vsaj na Matriniku ali južjeje imaš zelo dobre možnosti, da v primeru hurikana zbežiš na jug in se mu izogneš.
Če pa si tako na severu, kot zdaj naši prijatelji, ki so na Bahamih, je pa zadeva precej težja.
Tam lahko hurikan zavije proti severu ali proti jugu, ali pa celo naredi celo zanko, ... Skratka: Lahko se mu izogibaš, a če imaš smolo te bo lahko ujel ne glede na to, kam greš. Še težje je, ker so ta trenutek tam kar trije hurikani in res ni jasno, kam bi se skril.
Ker se veter v hurikanu vrti (proti uri) te lahko zadene iz katerekoli strani. Tipično pred očesom piha v eno smer, potem se pa obrača in piha še iz drugih strani.
In z vetrom še val - gladina se lahko dvigne tudi 5 ali 6 metrov.
Tak val se razlije čez nizke predele obale in skozi vhod tvoje luknje in te dvigne. Vprašanje, ali si vezan tako, da brez težav preneseš dvig barke za 6 metrov.
Problem je tudi v tem, da se v vsak "varen" zaliv nagnete preveč bark in nekaj jih sigurno potrga in te potem pometajo po zalivu.
Če za nameček dobiš v barko še kakšno streho hiše ali kar celo hišo je pa itak štala zagotovljena. Predstavljajte si, kaj naredi špirovec, ki prileti v barko s 300 km/h.
Samo vesel sem, da zdaj nisem tam.
Tista slika z BVIja je iz zaliva, kamor moja barka itak ne more zaradi globine (vhod ima globino 1,5m), zato je tam toliko katameranov.
Čarterske firme imajo na BVI na stotine bark in jih seveda ne morejo v kratkem času odpeljat na varno 300 milj daleč.
Zato naredijo največ kar lahko in upajo, da jih najhujše ne zadane direktno.
Imam prijatelja, ki sta preživela en hurikan v marini na BVI. Pravita, da nikoli več. Hrup je bil tako strašen, da znortaj barke ne slišiš kaj ti nekdo kriči na uho. In to traja in traja. Iz ure v uro sta bila z živci bolj na koncu. Spati itak nista mogla, ker se je vse tako treslo.
Po koncu so se od zategovanja privezne vrvi delno stopile in tako zapekle na bitve, da so jih sekali stran s sekirami.
P.S.
Večina zavarovalnic ima hurikansko klavzulo, kjer so pogoji tako hudi, da verjetno ne boš bobil povrnjene škode, če te zadene hurikan.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/