KRILCA za izvenkrmni motor
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Re: KRILCA za izvenkrmni motor
Tud men se dogaja da ce je poln tank ne sme clovek z vec kot 80 kg gor lezt zadi ce ni kdo na colnu. In tud na vezu coln stoji nazaj tolk da je 20cm gladina pod krmo. Dokler sem mel tezisce bolj naprej ni blo fajn. Zdaj plujem udobno kolker pac gre za 3,7m in hitrost je vecja. Tud ce je sopotnik zadaj je hitrost cca 2 vozla vecja kot ce je spredaj.
SR 290 napisal/-a:Če napraviš sledeče:
- snameš krilca
- dvigneš motor, da bo kavitscijska plošča v nevtralnerm trimu motorja 2-3 cm nad dnom krme. (Motor moraš dvignit, da zmanjšaš tlak na gornji polovici delovne ploskve propelerja in mu z tem omogočiš večji dvig krme. Glede na predlagan propeler bi verjetno šlo vsaj še 2 cm višje, a ne vem, bi bilo treba poizkusit.
- si isposodiš propeler High Five 12,75x20 recimo pri http://kirschbaum.at/ki_prop/Angebote/g ... ller.shtml
Sem globoko prepričan, da boš pozabil na krilca. Iz vode boš tako rekoč v trenutku, kasneje pa propeler peklensko drži, ker je izdelan namensko za vodne športe. Krme ne dviguje zelo močno, ampak stavim,da to ne bo več problem, ko ga raavno prav strimaš in minimalka bo počasi prešla v polizpodrivno vožnjo, če boš želel.
Vem, da je propeler dražji od krilc, ampak je pa edina stvar, ki odpravi vzrok. Končna hitrost je z tem propelerjem navadno kake 2 mph nižja od dosežene z najhitrejšimi propelerji, a še vedno višja od katerega koli alu propa, potovalka in držanje v zavoju, tubanju... je pa fantazija.
Poglej si kako na riti počivajo hitri offshore enotrupci, pa imajo med vožnjo večinoma težave z premalo bow lifta. Pri naši banji je teoretično optimalno težišče na 26% celotne dolžine gliserja in upam, da bomo čez zimo prišli do tja, porpoising se pa na papirju pri nas dogaja na manj od 24% celotne dolžine barke. Težišče je preveč nazaj šele, ko z trimom ne moreš več zagotovit vožnje brez porpoisinga in ne verjamem, da se ti to dogaja, le propeler je sfalen in te val useka po riti z 35 km/h, to je pa že potovalna hitrost marsikaterega nekaj ton težkega cruiserja z bistveno večjo ploščinsko obtežitvijo trupa.
To, ko gledaš kako ostale barke lepo ležijo na vodi je v resnici pri 90% težišče preveč naprej in vse je treba tudi že pri 25 mph precej izdatno trimat, kar pa ni ravno prav.
p.s.
Fotr je imel malega gliserčka, ki mu je z prešvercanimi papirji omogočil 40 konjev. Če je bil 20 l rezervoar poln nisi smel lest vanj pri krmi, ker bi zajel vodo, tako na riti je sedel, pa nas krmni val nikoli ni zalil.
Se strinjam glede, tega, da je bolje, če je težišče malenkost bolj nazaj, ko smo šli včeraj arbune lovit smo bili trije možakarji gor in poln tank v premcu. Dva spredaj v premcu in jaz za krmilom in se je zadeva peljala malenkost slabše.
Danes sem pogledal, če bi lahko motor dvignil za toliko kot si napisal, vendar to ne bo mogoče, ker so vijaki nosilni vijaki motorja tik pod vrhnjim robom krme, tako, da ta stvar brez predelave krme ne bo izvedljiva.
Verjetno bo že zamenjava propelerja dovolj. Predlagan je ekstrem in proti kavciji ga dobiš na test. Po moje sploh ni problem bow lift, temveč napačen propeler. Verjetno bi bil povsem dober še kak drug trokraki, ampak tale je rabljen in če ti bo odgovarjal se lahko lepo poštritaš za ceno.
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
Kakšna krilca in propelerji. Važna je samo dolžina in oblika podna
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
NOVI FOSIL napisal/-a::D
Kakšna krilca in propelerji. Važna je samo dolžina in oblika podna
Ne strinjam se, da je važna samo dolžina in oblika 'podna' (mišljeno resno, čeprav je zgornje mogoče mišljeno kot šaljiva provokacija).
Če bi bilo to (zgoraj podčrtal jaz) res, bi lahko tako krilca kot propelerje ukinili, pa bi reč še vedno glisirala (metoda: reductio ad absurdum), pa iz izkušnje vemo, da ne bo.
V resnici vpliva vse, ne pa samo ena (najsi bo katerakoli že - tudi masa in njena razporeditev, moč motorja, prenos moči na vodo itn. itn.) plat.
Včasih vplive katerega od dejavnikov lahko pri razmisleku ali računu zanemarimo, recimo ko je učinek zelo majhen v primerjavi z ostalimi, ali pa če se ta dejavnik med preskušanjem vpliva katerega od ostalih ne spreminja, ampak vplivajo vedno vsi, tudi tisti, ki smo jih pri tistem razmisleku zanemarili.
In često so napake - ali pa izgubljene priložnosti za izboljšave - skrite prav v tem, kar je bilo zanemarjeno, čeprav bi bilo bolje, da ne bi bilo.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
SR 290 napisal/-a:Verjetno bo že zamenjava propelerja dovolj. Predlagan je ekstrem in proti kavciji ga dobiš na test. Po moje sploh ni problem bow lift, temveč napačen propeler. Verjetno bi bil povsem dober še kak drug trokraki, ampak tale je rabljen in če ti bo odgovarjal se lahko lepo poštritaš za ceno.
Mal' je trajal... Zdaj sem doma, čoln pa na prikolici. Ko sem spravil čoln na prikolico, sem na nosilnem mehanizmu od motorja videl, da so v nosilcih luknje za pomikanje motorja gor in dol, tako da bi lahko motor dvignil še za 3 luknje, koliko je to v cm še nisem zmeril. Motor ima cca 170kg, kot sem "enkrat" prebral v navodilih za uporabo, kar je kar lepa teža. Imam sicer viseče dvigalo, ki ga namontiram na traverzo v garaži, vendar to je doma in ne na morju, tako, da če bi bilo ptrebno premikanje drugo leto na morju, bi to bil kar problem tega vraga prestavljat gor in dol. Za propeler bom pa poklical v teh dneh.
Če daš kavitacijsko v linijo z dnom, ali 1,5 cm višje, ne bo treba nič spuščat. Glede na zalogo moči ni treba pretiravat za par vozlov,ko itak že preveč leti. Glavno da deluje kot želiš. Kasaudio je precej poizkušal z tem in je nekje lepo opisal rezultate dvigov in spustov motorja.
Ampak, da se razumeva; če boš ob potovalki naenkrat odvzel plin, te bo seveda zalilo, ustavil se boš pa hitreje kot z krilci.
Ampak, da se razumeva; če boš ob potovalki naenkrat odvzel plin, te bo seveda zalilo, ustavil se boš pa hitreje kot z krilci.
SR 290 napisal/-a:Če daš kavitacijsko v linijo z dnom, ali 1,5 cm višje, ne bo treba nič spuščat. Glede na zalogo moči ni treba pretiravat za par vozlov,ko itak že preveč leti. Glavno da deluje kot želiš. Kasaudio je precej poizkušal z tem in je nekje lepo opisal rezultate dvigov in spustov motorja.
Kavitacijsko ploščo so že ob montaži motorja na čoln postavili v linijo z dnom tako, da ostane samo še propeler. A je treba za iskat ta propeler na Dunaj (link trgovine, ki si ga napisal) ali je moženo zadevo kako drugače dobaviti za test?
Potem pa pusti kot je, ali pa dvigni za 1,5 cm.
Kolikor vem propelerjev ne pošiljajo izven Avstrije, lahko pa ga dobiš na tebi najbližjo avstrijsko pošto. Kontaktiraj jih in vprašaj. Jaz nimam nič z njimi, predlagam jih le zato, ker ne vem za koga drugega v bližini, ki bi posojal propelerje na test. Eni so nekje blizu v Italiji, ampak Italija je meni daleč tako po mentaliteti kot po kilometrih in se jih izogibam.
Kolikor vem propelerjev ne pošiljajo izven Avstrije, lahko pa ga dobiš na tebi najbližjo avstrijsko pošto. Kontaktiraj jih in vprašaj. Jaz nimam nič z njimi, predlagam jih le zato, ker ne vem za koga drugega v bližini, ki bi posojal propelerje na test. Eni so nekje blizu v Italiji, ampak Italija je meni daleč tako po mentaliteti kot po kilometrih in se jih izogibam.
SR 290 napisal/-a:Potem pa pusti kot je, ali pa dvigni za 1,5 cm.
Glede Italije se pa popolnoma strinjam... Ampak ne zaradi kilometraže do tja...
Bom kontaktiral trgovino.
Hvala!
Malo sem bral vaše stara pisanja in tudi mene nekaj zanima, če mi kdo lahko kaj pove. Kupil sem čoln 6m z motorjem honda 150. Plopeler je alu 14,5x17. Ker o tem ne vem veliko, rad pa bi imel rezervnega s sabo, me zanima kaj kupiti.
Se oproščam za napako. Gre za propeler in ne za plopeler.
SR290 je pravi naslov....po mojem laičnem mnenju pa bi poizkusil z manjšim premerom in večjim korakom
mirno morje
Hrusti,
Koliko tehta tvoja žverca z vsem kar voziš po morju, plus živa masa?
Koliko tehta tvoja žverca z vsem kar voziš po morju, plus živa masa?
-
Daki
Hrusti, pa še povej koliko obratov dosežeš z obstoječo eliso?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost