Pogon pri polizpodrivni barki
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Pogon pri polizpodrivni barki
Gledam barko, ki je bila deležna konkretne predelave. Gre za 8m čoln Chris Craft, ki je v originalu imel dva motorja. Čoln je po predelavi podoben večji pasari. Dodan mu je gredellj in je predelan na en motor. Težek je okoli pet ton. Pogon je Z noga od Volvo pente. Podaljšan je za pol metra s stranskimi boksi in platformo nad peto. Motor je diesel 120 KM z porabo 7l/h pri 7 vozlih. Stabilnost je odlična.
Če odmislim, da je čoln kot nov in, da res lepo zgleda na kaj moram bit pozoren. In ali je ta kombinacija diesla z Z nogo sprejemljiva ali ne?
Slike žal nobene nimam.
Hvala za mnenja.
Če odmislim, da je čoln kot nov in, da res lepo zgleda na kaj moram bit pozoren. In ali je ta kombinacija diesla z Z nogo sprejemljiva ali ne?
Slike žal nobene nimam.
Hvala za mnenja.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Re: Pogon pri polizpodrivni barki
Zakaj pa ne?Očitno je barka urejena in, če praviš, da je lepo stabilna in urejena, kaj češ lepšega.Kombinacija dizla in Z pogona, ne vidim kakega problema, ali je na z pogonu dizel ali bencinar, pogon je pogon in je vseeno kdo ga poganja.Po vsej verjetnosti je tudi razmerje moči in pogona s propelerjem prilagojeno, da tudi motor pri polnem plinu(cca 3000-3400) dobi ustrezne obrate.Zavedati pa se tudi moraš, da je to barka pri kateri si pač vzameš čas v zakup.Sam imam barko podobnega kalibra, kjer mi je potovalka 7 knot(vozlov)z osovinskim pogonom.Barka ima dobre in tudi slabše strani.Dobre so, vsaj vse vidiš, ko se lahko voziš ob obali(50-100m),vedno lahko zaviješ kamor ti je ljubo.Nikoli(skoraj) nisi v prekršku in tudi nihče te ne bo ustavljal(policija).Med vožnjo lahko počneš marsikaj ali skoraj vse(ješ,piješ,enga pržgeš, se sprehodiš po barki, piješ kavico ali ......).
Je pa tudi res, da tisto kar eni prevozijo v eni uri, boš ti v treh urah.Če prihaja nevihta, ji teško pobegneš, ko drugi ji drugi pobegnejo.Če pa imač trdo ali vsaj kvalitetno streho, se zapreš in jo mahneš do prvega zaliva, itak se vsi vozimo uglavnem ob obali, tako, da tu ne vidim problema.
To je moje mišlenje, ker sem pač sam na tem že kar nekaj let in mi odgovarja.Imel sem tudi hitre čolne pa mi je žena enostavno rekla, da ima tega nabijanja dovolj, saj ni mogla niti v miru enga prižgat, je pač kadilka, jest pa niti svoje fajfe nisem mogel prkurit.No zdej so duhovi pomirjeni in oba uživava,saj star pegovor pravi, vsak po svoje boga moli in naj vsak po svoje uživa, saj dopust je temu namenjen.
Je pa tudi res, da tisto kar eni prevozijo v eni uri, boš ti v treh urah.Če prihaja nevihta, ji teško pobegneš, ko drugi ji drugi pobegnejo.Če pa imač trdo ali vsaj kvalitetno streho, se zapreš in jo mahneš do prvega zaliva, itak se vsi vozimo uglavnem ob obali, tako, da tu ne vidim problema.
To je moje mišlenje, ker sem pač sam na tem že kar nekaj let in mi odgovarja.Imel sem tudi hitre čolne pa mi je žena enostavno rekla, da ima tega nabijanja dovolj, saj ni mogla niti v miru enga prižgat, je pač kadilka, jest pa niti svoje fajfe nisem mogel prkurit.No zdej so duhovi pomirjeni in oba uživava,saj star pegovor pravi, vsak po svoje boga moli in naj vsak po svoje uživa, saj dopust je temu namenjen.
mašinfirer
Habibi hvala za odgovor. Begalo me je predvsem prepričanje, da morajo polizpodrivne in izpodrivne barke imeti izključno osovinski pogon. Motor v njem je Lehman. 120KM.
pixl napisal/-a:Habibi hvala za odgovor. Begalo me je predvsem prepričanje, da morajo polizpodrivne in izpodrivne barke imeti izključno osovinski pogon. Motor v njem je Lehman. 120KM.
Mah ne, to nikakor ne! Je pa res, da je pogon preko toge gredi bolj prijazen kar se tiče vzdrževanja v primerjavi z Z nogo... In ker pri manjših hitrostih Z-noga nima nekih prednosti pred gredjo, je potem na takih barkah običajno vedno pogon preko gredi.
Ni pa nič narobe, če imaš tukaj Z nogo. Le servis bo malo dražji in pa malo več boš čistil školjke vsako leto...
Daj kakšno sliko tega čuda pripopi prosim?
Dimen napisal/-a:Daj kakšno sliko tega čuda pripopi prosim?
Najbolj so mi všeč komentatorji, ki preberejo le zadnji post. Dimen si sploh prebral moje vprašanje oz. celoten zapis?
Drugače pa hvala še enkrat Habibi in Admin. Z dvema odgovoroma sem izvedel vse kar me je zanimalo.
Za barko se sicer nisem odločil, ker je na suhem čeprav je lepo narejena predvsem pa ugodna cenovno. Vsaj mislim. Čisti Damor 800 oz. Adria. Zmoti me tudi, da jo prodajalec prodaja takoj po nakupu in po le 14 dnevni uporabi. Za 5000 EUR ceneje kot je dal zanjo kar je zame super in že išče drugo barko. Tukaj mi nekaj smrdi. Za barko tisti, ki jo poznajo trdijo, da je močna in stabilna a ker ni v vodi je ni bilo moč testirati, preizkusiti .... Potekla je tudi reg. a to ni problem, nekaj sto kun saj je papirologija OK. A na koncu je le predelan gliser letnik 1996 v polizpodrivno z ceno 20000 EUR.
pixl napisal/-a:Gledam barko, ki je bila deležna konkretne predelave. ....
No, me veseli, da tebe veseli. Če si jo podrobno ogledoval potem imaš tudi kakšno fotko predpostavljam. Mislim pa, da še koga zanima kako postane gliser polizpodrivna barka! In ja, to je čudo, ker veliko na tak način predelanih bark ne videvam na Jadranu. Zato tudi moja vedoželjnost.
V bistvu se mi ne da ampak moram!
Pogledal sem nisem si je pa podrobno ogledal, ker je ne kupujem ...
Barko sem slučajno videl v eni suhi marini v katero sem dostavil solarni kolektor prijatelju. Še tega sem predal lastniku marine. V oko mi je slučajno padla ta barka zato sem vprašal kateri model je. Samo sprehodil sem se okoli nje. Vse kar sem izvedel o njej sem napisal. Izvedel pa sem od lastnika marine in tam zaposlenih. Takrat sem dobil tudi podatek, da se prodaja takoj po nakupu in za koliko. Sam sem opazil le, da ima Z pogon. Ker Z pogona na izpodrivnih barkah ne pričakujem zato tudi zgornje vprašanje. Pogledal sem jo le zato, ker iščem nekaj podobnega zase. Slikal je nisem, ker sem jo slučajno opazil, tja pa nisem prišel zaradi nje kot potencialni kupec. Če bi jo gledal kot kupec bi jo tudi poslikal z vseh zornih kotov. Se bom pa potrudil, da dobim slike in jih objavim, da se vidi to čudo, ki ni.
Pogledal sem nisem si je pa podrobno ogledal, ker je ne kupujem ...
Barko sem slučajno videl v eni suhi marini v katero sem dostavil solarni kolektor prijatelju. Še tega sem predal lastniku marine. V oko mi je slučajno padla ta barka zato sem vprašal kateri model je. Samo sprehodil sem se okoli nje. Vse kar sem izvedel o njej sem napisal. Izvedel pa sem od lastnika marine in tam zaposlenih. Takrat sem dobil tudi podatek, da se prodaja takoj po nakupu in za koliko. Sam sem opazil le, da ima Z pogon. Ker Z pogona na izpodrivnih barkah ne pričakujem zato tudi zgornje vprašanje. Pogledal sem jo le zato, ker iščem nekaj podobnega zase. Slikal je nisem, ker sem jo slučajno opazil, tja pa nisem prišel zaradi nje kot potencialni kupec. Če bi jo gledal kot kupec bi jo tudi poslikal z vseh zornih kotov. Se bom pa potrudil, da dobim slike in jih objavim, da se vidi to čudo, ki ni.
Ko preberem kaj takega, kot je avtor napisal, bi rekel samo, bejži stran kar te nesejo noge. Se mi zdi odlučna zadeva za nasedlo investicijo.
Sem se ekstra potrudil in prosil, da mi pošljejo nekaj slik. Za vse, ki bi radi občudovali to "čudo".
Takole, cirkus je tukaj ... Dimen bo takole OK?
Zgleda lepo narejeno, kar se plovnosti tiče pa ne vem.
Kako izgleda notri ne vem. Slik tudi ni.
Stranski boksi z platformo in podaljšek za cca. 50 - 60 cm

Tukaj se delno vidi kako je dodatno zlaminiran gredelj

Tukaj se tudi delno vidi dodan gredelj.

Opomba: nisem avtor fotografij zato na slikah ni detajlov, ki bi morda koga zanimali.
Takole, cirkus je tukaj ... Dimen bo takole OK?
Zgleda lepo narejeno, kar se plovnosti tiče pa ne vem.
Kako izgleda notri ne vem. Slik tudi ni.
Stranski boksi z platformo in podaljšek za cca. 50 - 60 cm

Tukaj se delno vidi kako je dodatno zlaminiran gredelj

Tukaj se tudi delno vidi dodan gredelj.

Opomba: nisem avtor fotografij zato na slikah ni detajlov, ki bi morda koga zanimali.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Čeprav sem samograditelj po duši menim, da je bolj pametno kupiti slabo uničeno barko in jo obnoviti v ORIGINAL, kot pa graditi neko čudo, ki ni ne tič ne miš. Vložen trud in denar se nikoli ne povrne kajti tako zadevo je nemogoče prodat saj na trgu nima vrednosti pa naj si bo še tako lepo narejena.
V praksi so se na pol zgrajena plovila recimo temu eksperimenti iz betona, plastike in tudi alumunija na koncu podarjala samo, da je interesent plačal odvoz. Tako je moj prijatelj prišel do dveh trupov in v samogradnji za zares majhen denar izdelal dve plovili. Sedaj končuje drugo jadrnico. Tokrat iz aluminija. Več plovil pred tem pa čeprav brezplačno je zavrnil.
V praksi so se na pol zgrajena plovila recimo temu eksperimenti iz betona, plastike in tudi alumunija na koncu podarjala samo, da je interesent plačal odvoz. Tako je moj prijatelj prišel do dveh trupov in v samogradnji za zares majhen denar izdelal dve plovili. Sedaj končuje drugo jadrnico. Tokrat iz aluminija. Več plovil pred tem pa čeprav brezplačno je zavrnil.
Nikoli mi ni bilo jasno, zakaj na barki, ki je na suhem, imeti navezane bokobrane 
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
Kaj ni tukaj jasno
Da kdo ne bi z glavo butal ob bok
Ampak na uni sliki od zadaj, je kot kak splav na ljubljanici.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
pixl napisal/-a:Gledam barko...
Hvala za mnenja.
Upam da je ne gledaš z namenom nakupa?
V kolikor ti jo podarijo OK. Vredna pa ni popolnoma nič, kajti gre za popolnoma zgrešen projekt v katerega boš moral vložiti še precej dela in denarja. Prodati je kasneje itak ne bo možno.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost