Barvanje notranjosti - mahagonij vezana plošča

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
RobertB
Kontraadmiral
Kraj: Sežana - Sesljan

Barvanje notranjosti - mahagonij vezana plošča

OdgovorNapisal/-a RobertB » Po Apr 03, 2017 21:59

Novejši model Dehler 31, ima nekatere lesene dele notranjosti barvane v belo, kar mi je všeč. Rad bi podobno pobarval notranjost v svoji, ki je sedaj še original lakirana mahagonij vezana plošča in je lak ponekod zaradi sonca zbledel.
S kakšno (katero) barvo bi bilo najbolje pobarvat, s čopičem oz. valjčkom, da ne bi bilo potrebno brušenje do osnovnega lesa in bi zdržala več let?

Slika
Približno tako naj bi izgledala

Slika
Takšna je sedaj + 30 let :wink:
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Apr 03, 2017 22:52

Tale možakar uporablja za takšen namen Hempel Multicoat.
https://www.youtube.com/watch?v=EjQWuX1xCVc
Od ca 8.00 min. naprej govori o barvanju.
Se splača pogledat tudi ostale videe. Cel kup nasvetov in podatkov. Jaz sem naročen na njegov kanal pa vsak teden kaj novega izvem :wink:
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
RobertB
Kontraadmiral
Kraj: Sežana - Sesljan

OdgovorNapisal/-a RobertB » To Apr 04, 2017 09:42

Edo, hvala.
Zelo zanimivo!

Hemepel Multicoat ni dobavljiv pri nas, mogoče v IT.
Kakšna alternativa?
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Re: Barvanje notranjosti - mahagonij vezana plošča

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Nov 15, 2017 14:44

Tudi meni je čez zimo malo dolgcajt in razmišljam o barvanju notranjosti barke. Predvsem me mika, da bi pobarval strop in še nekatere detajle. Z RobertB sem že bil na vezi in sva malo predebatirala zadeve vendar bi prosil še za kakšne ideje in nasvete glede tega. Robert je barval z enokomponentno barvo in pravi, da bi bilo morda bolje z dvokomponentno zaradi sušenja in kasnejšega vonja. Ima še kdo kakšne izkušnje z barvanjem notranjosti?
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Nov 15, 2017 15:15

Jaz sem prebrusil in prebarval eno notranjo steno, uporabil sem akrilno (enokomponentno) barvo, ki se je super obnesla - želel sem se izogniti vonju.

Je pa odvisno od materiala kaj barvaš (les, plastika) in kakšen končni videz želiš (visok sijaj, mat, nekaj vmes).
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Nov 15, 2017 15:36

Men je dejansko bolj všeč lesena :)

Jaz bi vse prebrusil in pobarval s prozornim sivim mat lakom.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Sr Nov 15, 2017 18:38

AEgir napisal/-a:Men je dejansko bolj všeč lesena :)

Jaz bi vse prebrusil in pobarval s prozornim sivim mat lakom.

....prozornim sivim...???
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Nov 15, 2017 20:50

Ja lesno barvo potegne na sivo in v mat varianti se ne blešči tolk.

Sicer pa katerkol mat lak bi super zgledal po moje.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Nov 16, 2017 00:46

:D
Glede na to da se danes v tišleriji čedalje več barva z dvokomponentnimi barvami, na osnovi sintetike ali polivretana, mi ni jasno zakaj vsi še vztrajate na akrilu.
Res pa je, da je treba poskrbeti za pravilno za podlago, saj te barve ne dopuščajo barvanje na že barvano površino, so pa zelo obstojne.
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Če Nov 16, 2017 15:52

Jaz sem vse v barki v notranjosti lakiral z Bondex lakom za stopnice, polmat,(1K poliuretan) dobiš v Bauhausu, nanašanje z valjčkom, sprva ko je moker je bel nato prozoren, ni vonja. Res pa je, da ne dobiš globinskega efekta kot pri 2K lakih. Sedaj že 7 let bp. Čeprav nekateri prisegajo na 2K, sem jaz čisto zadovoljen
lp
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Nov 16, 2017 21:34

robertob ne bomo mešali če smo pili belo bomo tudi črno sej je oboje od agrokoper,kar se tiče barve u Stari gorici je firma Iride
mešajo tudi za Veneziani poveš kaj rabiš in če nimajo ti naredijo,tudi pokažejo kako in s kom se nanaša ,tehnolog je iz kanala ne iz kanala,ampak iz Kanala ob Soči če prideš enkrat dopoldan k meni greva skupaj,cene so tovarniške.
Uporabniški avatar
borci
Poročnik korvete
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a borci » So Nov 18, 2017 17:17

Barvanje že barvane ali lakirane površine, je iz mojih dolgoletnih izkušenj, vedno problematično. Vprašanje je kakšne vrste laki so bili predhodno uporabljeni, in kakšna je oprijemljivost posameznih slojev predhodno nanešenih premazov. Vsak lak trenutno prime na skoraj vsako površino, po določenem času pa se začne luščiti in pokati če podlaga ni kompatibilna z novim premazom. Pogoj za uspešno obnovo je v prvi vrsti ugotoviti kakšen materijal je bil uporabljen za osnovo. Pri veliki večini lakov in barv za les v tehničnih navodilih piše, da mora biti podlaga suha in očiščena predhodnih premazov. Ravno to pa je težava, ker dobri laki predvsem pa temeljni in oljni zelo globoko penetrirajo v podlago (les ali furnir) in jih je praktično nemogoče v popolnosti odstraniti. V kolikor imamo "srečo" se potem novi in stari premaz ne ujemata in pride do topljenja spodnjega sloja ali pa luščenja ko nanesemo nov premaz. Neugodno je to da se napaka ne pojavi takoj ampak čez več časa lahko tudi pol leta ali več. Poliuretanski in stari kislinskotrdilni laki so za te napake še najmanj občutljivi. Zato je potrebno pred začetkom dela ugotoviti kakšen premaz je bil predhodno nanešen in šele po preiskusu na nekem skritem mestu nadaljevati z obnovo notranjosti. Danes pa na srečo obstajajo tudi izolacijski temeljni laki kateri pa so namenjeni ravno preprečevanju teh težav, vendar je še vedno potrebno ugotoviti vrsto predhodnih namazov in opraviti preiskusni premaz.
Kjer je volja tam je pot
akraka
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a akraka » So Nov 25, 2017 17:28

Tko kot je rekel borci ja. Po brusenju daj kakšen epoksi primer in kot pokrivni premaz tudi epoksi sploh ker je to okrog lijaka in je epoksi bolj odporen na čistila kot PU. LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov