rja - elektro trim

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: rja - elektro trim

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Dec 28, 2017 10:45

Glede na ceno sklepam da so v tem pokrovčku nalepljeni trajni magneti in je to obenem tudi stator. Tega ne smeš greti niti preveč tolči po njem, ker ti bodo magneti oslabeli ali celo odpadli. Očisti s krtačo ali s peskanjem in nato dvakrat premaži z epolorjem HB ali podobno 2k epoksi osnovo, da dobiš dovolj debel sloj, če hočeš naslednjih 10 let mir. Nato pobarvaj zaradi lepšega, če hočeš.
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » Po Jan 08, 2018 16:59

Hvala za nasvete. Sem ščistil, pobarval je ličar in na koncu sem s sprejem pobarvah pokrov. Sedaj imam težavo ker mi noče pravilno "sest". Ostaja malo lufta. Verjetno so tamali magnetki in šuštice nekako narobe naštimani...kakšen nasvet kako namontirat pokrovček da se bo lepo nasadil

Slika

Slika
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Po Jan 08, 2018 17:35

:D
Slika

Pri sestavljanju moraš biti pazljiv na krtačke. Prav tako je na koncu osovine, ki poganja pumpo, plastična puša, katero moraš pravilno namestiti na osovino, da rotor pravilno sede in poganja črpalko.
Glej sliko
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Jan 08, 2018 17:39

Problem je v magnetkih, ker se ti ne "usedejo". Jaz sem to rešil s plastično ploščico, ki je bila na eni strani odrezana. Z njo sem pritisnil nastavljene magnetke dol, dal gor pokrovček in na koncu potegnil ploščico ven.
matjaz80
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » Po Jan 08, 2018 17:43

problem je ker se ne usedejo, tisti šuštici stalno tiste magnetke mečejo ven..nisem dobro razumel to s plastično ploščico
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Po Jan 08, 2018 20:16

Tudi pri Mercury pokrovi motorja elektrotrima serijsko veselo rjavijo. :D

Ker se rja pojavi izpod barve, sem jaz zadevo "rešil" tako, da sem rjavino na grobo odstranil, potem pa vse skupaj (cel pokrov elektromotorja) na dokaj debelo namazal z mastjo, s katero se mažejo mazalke na motorju.

Zaenkrat zadeva tri leta nekako deluje in rjavina se ne širi.

LPZ
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Jan 10, 2018 11:36

S tanko špagico zaveži oba grafita do konca v svoja ležišča, vstavi rotor in ga obrni, da se zaskoči v pumpo, pokrij in pri tem pazi, da ti rotorja magnet ne potegne spet ven. Komplicirano na prvi pogled ampak ko osvojiš je čist enostavno.

Jaz sem si pri svoji šalčki pustil malo umetniške svobode. :D

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Jan 10, 2018 12:00

Drugače pa kar se odstranjevanja rje tiče, po grobem z dratperšno odstraniš, pol pa vržeš šalčko za teden ali dva v alkoholni kis, umes kis zamenjaš enkrat ali dvakrat.

Vsi ferostani in sranje raznorazno se skrije.
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Sr Jan 10, 2018 14:01

AEgir napisal/-a:Drugače pa kar se odstranjevanja rje tiče, po grobem z dratperšno odstraniš, pol pa vržeš šalčko za teden ali dva v alkoholni kis, umes kis zamenjaš enkrat ali dvakrat.

Vsi ferostani in sranje raznorazno se skrije.

:shock:
Ferrosan, ki ima za osnovo fosforno kislino, iz rje naredi fosfatno prevleko, ki je obenem temelj za barvo.
Če se ga dobro posuši, si lahko miren par let pred rjo, seveda z ustreznim zaščitnim lakom.

Če pa kdo ve za kaj boljšega naj napiše.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Jan 10, 2018 14:27

Jaz sem izvajal marsikakšne doktorate za odstranjevanje rje, od elektroliz do Wurth-a do vseh božjih žavb komercialnih in ti povem da alkoholnem kisu ne seže do kolen nič. Edina slaba stran je, da moraš pustiti nekaj dni v kisu.
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Sr Jan 10, 2018 14:38

:roll:
Čisto se strinjam s tabo, da je ocetna kislina odstranjevalec rje, je pa vsekakor manj učinkovita kot fosforna kislina. Acetat po končanem postopku moraš obvezno dobro sprati, kar pa pri fosforni kislini ni potrebno.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Jan 10, 2018 19:36

Učinkovitost dobiš če dodaš več časa.

Še bistveno bolje kot fosforna kislina deluje ultrazvočna banjica in specifičen odstranjevalec rje za ultrazvok. Oboje imam in deluje super, sam so priprave, mešanje kemikalij z vodo, ultrazvočenje in pol shranjevanje raztopine, čiščenje banje in cela procedura, ki jo na začetku sicer z veseljem opravljaš pol se ti pa ne da več. Zdaj UZ pripravim samo za kakšne res kompleksne kose, na začetku sem not tlačil vse.

Tkole zgleda odstranjevanje rje z UZ:

https://youtu.be/e5Ec7dCZSto

Drgač pa men osebno ga kis zmaga, pocen je, v vsaki trgovini se ga dobi zastonj skor, lahko si ga v oči zliješ pa ti ne bo nič in deluje dobro. Jasno kos moraš pol sprat.
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Sr Jan 17, 2018 10:26

Da ne odpiram brezveze nove teme: kaksno olje se da v posodici za trim? Nekdo mi je odvil vijak in je vse olje steklo ven...
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Jan 17, 2018 11:15

Motor moraš dvigniti v najvišji položaj in do vrha natočiti (z oil kanglico) olje ATF (rdeče za hidravliko). Dobiš ga na bencinskih črpalkah in v trgovinah z avtodeli.
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Sr Jan 17, 2018 11:19

Hvala

Motor je zdaj na varnostno kljuko dvignjen, ga moram se dvignit?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 37 gostov