Yamaha ne deluje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Yamaha ne deluje

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Jun 24, 2018 11:19

Na pokrovčku rezervarja je ponavadi kak oddušni ventil, ki regulira. Drugače pa ga malo odvij, da ni čisto pritegnjen do konca. Lahko bi bilo tudi to.
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » Ne Jun 24, 2018 13:05

No, ko bo prilika, bom se to sprobal sicer pa je zelo tesko testirati in priti do napake, ce coln ni v vodi. Na slusalkah ni upora vode na propelerju ...
Ne obstajajo neumna vprašanja, obstajajo le neumni odgovori!
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » Ne Jun 24, 2018 17:57

Aja pa se eno hitro razmisljanje! Ali je mozno, da motor vrze v nek rezervni program in potem, ko vozi na teh zelo nizkih obratih zaradi tega prizge lucko za olje. Ker dokler se motor normalno obnasa in vozi lucke ni. Lucka se prizge sele potem, ko ga ponovno prizgem ze zagretega takrat tudi bolj tesko dela, kot bi delal na enem cilindru..
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Jun 24, 2018 19:25

Pri nizkih obratih lučke zelo rade gorijo ali utripajo, če vrti na vsaj 1000vrt/min pa ugasne. Mogoče je tudi slab senzor za pritisk. Važno je, da olje v motorju. Motorji ob pregrevanju vržejo v rezervni program in motor takrat dela po enem cilindru, vendar bi moral prej opozorit in zapiskat.
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » Ne Jun 24, 2018 19:38

Moj nic ne piska in ne vrze alarma samo ugasne, mogoce ker gre za starejsi letnik 2002. Sem ravno govoril s serviserjem, kjer sem coln odlozil pravi, da je kriv karburator in mi ne verjame, da sploh lani nisem imel tega vijaka za reguliranje.
Sam pravi, da zadevo lahko uredi in, da naj pustim coln pri njemu. Ko sem omenil , da se nov karburator caka 3 tedne , pravi da pasejo tudi drugi od 15 do 40 konj ceprav to mi je cudno, da bi bilo res. Naj raje odpeljem motor v Ljubljano in tam resujem zadevo??
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jun 24, 2018 19:59

Res dobronameren nasvet: pelji v LJ

Lp
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Jun 24, 2018 20:43

Jaz sem mnenja, da kdor je delal do sedaj, naj še to pogleda. Mi je pa čudno, da nima opozorila za pregrevanje, moji 1997 dvokaktni so že imeli piskače za 2T olje, pregrevanje, prestavo. (Suzuki, Tohatsu)
Te čisto razumem, tole je za znoret, ampak ko bo zrihtano se boś vsaj peljal brez skrbi.
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » Ne Jun 24, 2018 20:56

Ne vem kdo je gledal do sedaj letos je le serviser, zamenjal jermen in opravil hiter pregled takrat je tudi ugotovil, da tega vijaka ni. Se mi zdi, da serviser tu v Rovinju ni slab(ima ogromno colnov in vsi k njemu vozijo), pa tudi ne da se mi spet demontirat vse skupaj in vlect v Lj spet pa zopet nazaj. Je pa tudi Daki komentiral, da bi znal biti problem na karburatorju, ceprav sam sumim na temperaturni senzor, ker sicer coln ne bi spet delal normalno 5 min. (Ko se ohladi). Nevem vec nisem pameten...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Jun 24, 2018 22:14

No saj lahko da naletiš na koga ki ti bo zadevo uredil in bo špilal, le za ceno raje prej vprašaj. Oziroma dogovori se na lep načon, da plačaš, ko bo zadeva delovala.
jure1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a jure1 » Po Jun 25, 2018 12:39

Meni se je lansko leto pokvarila pumpica za črpanje goriva v motor.
Imel sem enak problem, ker je deloval motor pet minut pol pa ugasnil, ko si ponovno napumpal je prec vžgal. Po menjavi membranske pumpe je delal ok. V bistvu sem kupil komplet cev, ker je bila stara malo napokana.
Preglej še bencin pumpo na motorju, lahko je počena membrana.
lp
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 25, 2018 13:41

To lahko preizkusiš tako, da ko hoče crknit mu pomagaj z ročno pumpico na cevi iz rezervarja, če bo delal je dovod goriva.
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » Po Jun 25, 2018 15:19

To sigurno ni, ker sem probal stiskati pumpico pa ni nic pomagalo. Stvar je tudi taka, da vcasih se ni hotel niti prizgati, dokler se motor ni fajn ohladil.
Danes preden sem sel nazaj sem opozoril serviserja, da pred vecjimi stroski,ki bi lahko nastali me prej opozori.
Se vedno mi ne verjame, da je motor delal tudi brez tega vijaka za mesanico zraka . Kasneje je dodal, da je vse skupaj morda oksidiralo in sedaj povzroca probleme.
jure1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a jure1 » To Jun 26, 2018 18:37

Aja ,ti vijaka sploh nimaš, sem zastopil, da je samo odlomljen tisti del, z katerim se regulira mešanica. Ja potem pa najprej nov vijak dobit, lahko pa da je prej kdo kaj not zatlačil, al pa je bila not še iglica od vijaka in je držalo tolk da je laufalo.
Je pa čudn mehanik, da ni vedel, da če ni tega vijaka pol motor ne deluje ko se segreje.
Pri mrzlem motorju ti itak avtomatski zauh zrak zapre, ko se motor mal segreje, pa se zauh počasi odpre in potem če ni tega vijaka za regulacijo zraka za prosti tek imaš preveč zraka- fouš luft vleče pred laputo za bencin in potem ni dost podtlaka, da bi vleklo bencin skozi glavno dizo uplinjča v cilinder.

Uplinjač ima dve dizi, ena je za prosti tek, ena pa je glavna diza, pa vijak za nastavitev zraka prostega teka.
Ko ščistiš uplinjač, obe dizi in dotok bencina in tako naprej, vse sestaviš nazaj in ta vijak za zrak priviješ do konca not in potem odviješ dva obrata in pol ven. Če motor še ni obrabljen je to končna nastavitev.
Prižgeš motor počakaš da se malo segreje in nastaviš prosti tek z vijakom pri laputi za gas, da motor gladko teče v prostem teku.
V kolikor pa motor ne teče gladko in malo trokira( se zaganja) se pravi, da ga zaliva bencin, potem počasi odvijaš vijak za zrak in ko se obrati motorja dvignejo, prenehaš z odvijačenjam vijaka za zrak in odviješ vijak za prosti tek na laputi, toliko, da motor gladko teče v prostem teku. Postopek ponavljaš dokler motor ne teče gladko. Moj je idealen na dveh obratih in tričetrt.
Motor po petih minutah delovanja ugasneš in ga spet prižgaš nazaj po cca petih minutah. Mora vžgat po treh obratih zagnjača brez gasa in lepo delati v prostem teku.

Imam enak motor in To je vsa umetnost nastavitve uplinjača.
Če še po tem ne dela se raziskuje naprej.
lp
ernijev
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a ernijev » To Jun 26, 2018 23:18

Vsem skupaj hvala za pomoc in nasvete v moji tezavi. Jure1 morda si še najblizje zadel, sam priznam, da nisem mehanik in se na te zadeve spoznam zelo malo.
Sedaj, ko sem to prebral pocasi povezujem stvari in vidim, da je tu neka povezava, ker ne vem kako tocno kaburator dela sem vedno sumil povezavo s senzorji, nisem niti vedel, da ima dve dizni za hladen/ vroc motor sicer, spucam eno veliko in malo, ki se not nahajata.
Ocitno, bo res problem na karburatorju in lahko, da sem lani imel sreco, da je zlomljena konica posreceno obticala v taki poziciji, da je vse skupaj delovalo. No, ce ze imas isti motor ali ti se sanja kje bi najhitreje prisel, do takega karburatorja, ker mislim da bom svojega unicil, ce dam probat ven zvrtat konico.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jun 27, 2018 07:48

kaj je sedaj s tem vijakom za reguliranje, ga ni, je odlomljen, ga ni nikoli bilo, ga je notri samo pol? Če je odlomljen vrtaj, s pravim kvalitetnim svedrom bo šlo(obstajajo posebni svedri s kontra kanali, ki ko vrtaš odvijejo vijak), pa prej vplinjač dol z motorja, saj nimaš kaj izgubit, namreč nov vplinjač ni poceni.

Pozanimaj se do katerega fi-ja obstajajo.
http://www.foerch.si/ro%C4%8Dno-orodje/ ... ih-vijakov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti