Sidranje pri večji hitrosti?

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Re: Sidranje pri večji hitrosti?

OdgovorNapisal/-a evovii » So Sep 15, 2018 16:56

kr en napisal/-a:Ajga !

Probajte se kakšnih 10 let normalno sidrat, pa zategnt sidro, da vidte, če drži. In potem uživati na barki. V tem času bo kdaj tudi mal pihnilo, pa boste videli, kako je treba odreagirat.

Pol spijte kak dober whiskey.

Po 10-ih letih, če boste še vedno imeli takšne ideje, probajte s tabletami. Če pa še to ne pomaga, pa opustite navtiko in predvsem socialna omrežja, da ne bi nabijali s takšnimi idejami še naprej normalnim morjeplovcem.

Podpis! Zdej bos pa sigurno zs dobu :roll: :twisted:
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » So Sep 15, 2018 18:57

evovii napisal/-a:
kr en napisal/-a:Ajga !

Probajte se kakšnih 10 let normalno sidrat, pa zategnt sidro, da vidte, če drži. In potem uživati na barki. V tem času bo kdaj tudi mal pihnilo, pa boste videli, kako je treba odreagirat.

Pol spijte kak dober whiskey.

Po 10-ih letih, če boste še vedno imeli takšne ideje, probajte s tabletami. Če pa še to ne pomaga, pa opustite navtiko in predvsem socialna omrežja, da ne bi nabijali s takšnimi idejami še naprej normalnim morjeplovcem.

Podpis! Zdej bos pa sigurno zs dobu :roll: :twisted:

ne bo dobu ZS ampak se bo pojavil "med manj dobrimi" prispevki na forumu :twisted: :twisted:
pa obtožen bo, da predpisuje drugim tablete, čeprav ni zdravnik :| :roll:
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » So Sep 15, 2018 19:17

Morda je primeren trenutek da modereator zaklene temo.
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Sep 15, 2018 20:44

Paco napisal/-a:Morda je primeren trenutek da modereator zaklene temo.

Zakaj pa? Naj se še kaj pove o sidranju pri večji hitrosti, vsaka novost je dobrodošla :)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 16, 2018 21:07

Se mi je na barki nocoj ponoč sanjal,da so sedaj naredil nove ketne iz super truper elastike, ki se pri velikih oz prevelikih silah razteguje ko štrumfpantl in s tem preprečuje, da bi se poškodoval siderni sistem tudi če sidraš z do 7 vozlov hitrosti in tud dovoljuje, da se celo slabše sidro ugnezdi med skale.Sem se tko zadru, da takoj kupim 70 m osmice kalibrirane ,de je ženo skor do stropa butnal u kabini.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Sep 17, 2018 09:22

Pa saj je zanimiva tema!
No... jaz sem prišel na misel, da bo treba menjati sidro; zgleda da tale nova sidra res krepko bolje držijo oz. zagrabijo... in potem bo tudi sidranje večinoma drugačno.

Je pa še vseeno za razmislit kako sidrati pri (večji) hitrosti, vsaj kot urgentno ustavljanje. Kot kaže nikakor z verigo in hudim sidrom...
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Stopi » Po Sep 17, 2018 10:01

polanc napisal/-a:Se mi je na barki nocoj ponoč sanjal,da so sedaj naredil nove ketne iz super truper elastike, ki se pri velikih oz prevelikih silah razteguje ko štrumfpantl in s tem preprečuje, da bi se poškodoval siderni sistem tudi če sidraš z do 7 vozlov hitrosti in tud dovoljuje, da se celo slabše sidro ugnezdi med skale.Sem se tko zadru, da takoj kupim 70 m osmice kalibrirane ,de je ženo skor do stropa butnal u kabini.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Po Sep 17, 2018 10:48

Stopi napisal/-a:
polanc napisal/-a:Se mi je na barki nocoj ponoč sanjal,da so sedaj naredil nove ketne iz super truper elastike, ki se pri velikih oz prevelikih silah razteguje ko štrumfpantl in s tem preprečuje, da bi se poškodoval siderni sistem tudi če sidraš z do 7 vozlov hitrosti in tud dovoljuje, da se celo slabše sidro ugnezdi med skale.Sem se tko zadru, da takoj kupim 70 m osmice kalibrirane ,de je ženo skor do stropa butnal u kabini.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A je bila tista za bungee jumping??? Je pa mal debela...bi jo moral Japonci stanjšat za na barko... :lol:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 17, 2018 11:00

Rok-11 napisal/-a:Je pa še vseeno za razmislit kako sidrati pri (večji) hitrosti, vsaj kot urgentno ustavljanje. Kot kaže nikakor z verigo in hudim sidrom...

Če je urgentno in te nosi na skale, pač vržeš v vodo sidro z vso ketno, ki jo premoreš. Če imaš na razpolago motor vsaj za bremzanje, ga uporabiš, tako da ni prevelikih obremenitev na ketno v dazi sidranja. Potem pa obvezno "anchor snubber" oz. sidrni amortizer.

Včasih frajarim in sidram pod jadri, pri hitrosti manjši od 3 vozle.
"Šibaš", malo odviješ v veter, vržeš sidro (ročno na vinču s popuščanjem sklopke!), pospraviš jadra...

Drugače pa kot je bilo napisano, če bo obremenitev direktna, bo nekaj utrgalo. Preizkušeno iz druge roke, ko je jadrnici v neurju popustilo sidro in je barka pridobivala na hitrosti (valovi, veter), je bližje obali sidro spet zagrabilo in jim je utrgalo vinč iz palube z vijaki vred. Niso pa imeli amortizerja.
šari
Kapitan

OdgovorNapisal/-a šari » Po Sep 17, 2018 19:26

Ne vem no....uglašajo se morjeplovci ,ki so že kdaj sidrali....ne razumem v čem filozofirate :?: :roll: :twisted: :twisted:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 17, 2018 20:51

Ja pametujemo ne in delimo nasvete unim k niso še sidral
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Sep 17, 2018 21:34

jaz sidram zmeraj sam barko obrnem v veter,grem počasi naprej peš po palubi,ker sem bos in nočem po pomoti brcnit z mezinčkom v kakšno bitvo,boli kot prasica,spustim sidro tako,da odpustim vinč,ene cca 3 oznake verige po 5 metrov ponavadi sidram do cca 5m globine, zategnem vinč z ročico ne na mrtvo,grem počasi nazaj ,spet problem z mezinčkom,dam gas cca 15 sec. vzvratno nazaj v Fole ali Ler,vidim če je sidro prijelo to tako da grem naprej spet ne prehitro,dam nogo na verigo in čutim vibracije če sidro ni prijelo,če ni prijelo ponovi vajo,seveda prej pogledam kje sidram kakšno je dno,trava ,mulj,pesek,obliko obale hitro pade ali počasi pade v morje,od kod piha veter nima smisla sidrat tam kjer sidro ne prime,vinč nikoli ne zategnem na mrtvo ker če popusti slišim verigo in vem da je nekaj narobe,sidro je bruce original in nimam problemov, ponavadi grem pogledat sidro z masko,odsidram se tako da dam barko počasi naprej blokiram krmilo in dvignem sidro z vinčem.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Sep 18, 2018 22:34

Ne vem kaj komplicirate !?
Paziti je treba le da gre barka malenkost v rikverc, ko se sidro dotakne dna, da ne spustiš ketne direkt na sidro in da je spuščene dovolj verige za varno sidranje. Jaz NIKOLI ne zategujem z motorjem in te monade. Če moraš sidro preverjat kako je prijelo potem nekaj ne štima, če mu ne moreš zaupat.

Res pa je, da mi niti na misel ne pride, da bi sidral razen v skrajni nuji pri hitrosti večji od pol vozla. Meni namreč sidro in veriga tako prime, da je rezultat skoraj isti kot, da bi se zaletel in sem prepričan, da bi mi odtrgalo nosilec in verjetno izpulilo vinč.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » To Sep 18, 2018 22:44

dragi moj Tesla tudi pravi Tesla je preveril Žice z faznbriferjem oz preizkuševalcem napetosti ni da bi zaupal sam od sebe ali kot je rekel carinik v starih časih od kada sam samog sebe uhvatio kako lažem ne vjerujem nikome.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Sep 19, 2018 07:30

igorb napisal/-a:dragi moj Tesla tudi pravi Tesla je preveril Žice z faznbriferjem oz preizkuševalcem napetosti ni da bi zaupal sam od sebe ali kot je rekel carinik v starih časih od kada sam samog sebe uhvatio kako lažem ne vjerujem nikome.

Moj nick name je Nikola T.
Ne rabiš biti žaljiv !!! :evil:

Sicer pa kot sem rekel ob izbiri vseh modernih in zares kvalitetnih sider uporabljaš še vedno eno najslabših sider. Ni čudno, da se boš še 1000x ruknil v tisti mezinec.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti