izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Sep 15, 2018 18:25

A ve kdo kako se kliče tole sidro z zarezami ?

Čoln Frauscher 858 Fantom.

Moram priznat da so razvili dober sistem za sidrni valjček. Video začne se na 5:00min
https://www.youtube.com/watch?v=BQhLYQee-ZQ

Slika
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Sep 15, 2018 21:41

Lepa bana! To sidro je bilo razvito sigurno po meri čolna. Sistem za sidro pa je res dovršen. Če pa bi bil prednji del čolna klasično pod kotom pa niti nebi rabil tistega “podajalnika”. Sem že razmišljal o luknji tam spredaj in kakem malem stormu al neki podobnega...
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Sr Sep 19, 2018 11:27

Še eno zanimivo sidro :

Slika

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Sep 22, 2018 11:10

Včeraj sem testiral oprijem sidra glede na dolžino verige.
Na 9m čolnu sem spustil sidro v morje na 10m globine.
Spustil sem sidro STORM1.1

Pognal sem motor in prestavil v vzvratni pogon.

Moč motorja sem dal na 1.200 obratov to je približno 25% od turbozizelskega 130hp motorja. Barka je vozila vzvratno s hitrostjo 4km/h.

Dno je bilo ugodno za sidranje, . Čisti mehak mulj, brez trave.

Pri spuščenih 10m verige je barka vozila vzvratno brez da bi čutila sidro.

Pri 15m verige je barka rahlo čutila sidro. Hitrost se je zmanjsala za 10%.

Pri spuščenih 20m verige je barka še zmeraj vozila vzvratno z isto hitrostjo kakor z 15m verige. Veriga je bila preveč navpično zategnjena, da bi se sidro lahko globoko zakopalo. Sidro je neprestano skakalo ven iz mulja vsakic ko se je veriga napela diagonalno proti gladini.

Pri spuščenih 25m verige je prišlo do točke preobrata. Sidro se je zarinilo globoko v mulj. Dodal sem še več gasa in sidro se je še globlje zakopalo.

Sklepna ugotovitev
Če je dolžina veriga spuščena manj kakor 2,5x globina morja niti odlično sidro ne bo prijelo.

Stari morjeplovci ki so ugotovili da je potrebno imeti minimalno 3 kratno dolžino verige in to zapisali v knjige so ugotovili pravilno. Niti z novimi sidri se to pravilo ni spremenilo.

Američani učijo da je priporočljivo imeti 5x dolžino.

Iz testov ki sem jih opravljal lani lahko povem da pri 5x dolzini sidro zdrži dva krat večjo moč preden zaorje kakor pri 3x dolžini.
.

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Sep 22, 2018 11:23

To pa ni nič novega, to smo vsi, ki redno sidramo ugotovili že davno, davno nazaj.
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » So Sep 22, 2018 11:55

alesjo napisal/-a:To pa ni nič novega, to smo vsi, ki redno sidramo ugotovili že davno, davno nazaj.

:idea: :lol: :lol: :lol:
matoz
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a matoz » So Sep 22, 2018 19:41

@Bonaparte super in hvala za ta test.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » So Sep 22, 2018 20:52

matoz napisal/-a:@Bonaparte super in hvala za ta test.

Ker brez tega, bi še vedno bili privezani po marinah in ne bi upali izpluti na sidro.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Sep 22, 2018 22:51

Kolk ketne morš spustit pa tam kjer je plima/oseka 15m razlike?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Ne Sep 23, 2018 08:53

Zalivov ali rek s takšnim plimovanjem ni veliko na svetu. Pri dolžini verige se orientiraš glede na globino ob plimi in paziš na tokove in na to, da je ob oseki še vedno dovolj vode pod kobilico :)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Sep 23, 2018 09:35

Bonaparte odlično zapisano ! Zaradi deljenja izkušenj in preverjenih nasvetov sem član morjeplovca. Hvala

Zelo zanimivo, da pri dolžini verige 5x globina drži 2x bolj kot pri 3x globina. Predstavljamo si, da bolj prime nikakor pa ne, da je razlika celo dvojna. Te primerjave dejansko še nisem zasledil. Ker vem, da se vsega lotiš natančno bo to sigurno držalo vsaj s tvojim in podobnimi sidri.

Kren; V praksi jih zelo malo zna pravilno sidrat. Tudi članov morjeplovca. Verjemi. :wink:
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Sep 24, 2018 08:36

AEgir napisal/-a:Kolk ketne morš spustit pa tam kjer je plima/oseka 15m razlike?

Največje plimovanje je v zalivu Fundy v Kanadi 20m.

Tam zasidrajo barko ko je plima na globini en meter, počakajo da pride oseka in naredijo antifouling ;)))

To deansko izgleda takole:

https://youtu.be/OP0cpXpw8yk

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Sep 24, 2018 09:01

Vsako sidro nekako drži barko ko pade na dno, nekatera le zaradi svoje teže.

Ko se veriga napne diagonalno od dna proti površini pa je ogromna razlika med sidri.

Bolj navpično kot se veriga vzpenja proti goadini več dviiga sidro ven iz tal.

Bolj položno ko se veriga vzpenja proti gladini manj puli sidro ven iz tal in večjo silo lahko sidro zdrži.

S tem da je razlika v moči ki jo sidro zdrži brez da zaorje ogromna ogromna ko veriga drsa po tleh ali ko je veriga dvignjena od tal poševno proti gladini že za blagi kot 15 stopinj.
S pol manjšo silo sidro zaorje ko se kot poveča že za 15 stopinj.
Zato je treba imet toliko dolgo verigo, da je kot čim manjši in tako težko verigo da se veriga le s težavo dvigne od tal.

entrenous71
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a entrenous71 » Po Sep 24, 2018 11:47

Bonaparte napisal/-a:Včeraj sem testiral oprijem sidra glede na dolžino verige.
Na 9m čolnu sem spustil sidro v morje na 10m globine.
Spustil sem sidro STORM1.1

Pognal sem motor in prestavil v vzvratni pogon.

Moč motorja sem dal na 1.200 obratov to je približno 25% od turbozizelskega 130hp motorja. Barka je vozila vzvratno s hitrostjo 4km/h.

Dno je bilo ugodno za sidranje, . Čisti mehak mulj, brez trave.

Pri spuščenih 10m verige je barka vozila vzvratno brez da bi čutila sidro.

Pri 15m verige je barka rahlo čutila sidro. Hitrost se je zmanjsala za 10%.

Pri spuščenih 20m verige je barka še zmeraj vozila vzvratno z isto hitrostjo kakor z 15m verige. Veriga je bila preveč navpično zategnjena, da bi se sidro lahko globoko zakopalo. Sidro je neprestano skakalo ven iz mulja vsakic ko se je veriga napela diagonalno proti gladini.

Pri spuščenih 25m verige je prišlo do točke preobrata. Sidro se je zarinilo globoko v mulj. Dodal sem še več gasa in sidro se je še globlje zakopalo.

Sklepna ugotovitev
Če je dolžina veriga spuščena manj kakor 2,5x globina morja niti odlično sidro ne bo prijelo.

Stari morjeplovci ki so ugotovili da je potrebno imeti minimalno 3 kratno dolžino verige in to zapisali v knjige so ugotovili pravilno. Niti z novimi sidri se to pravilo ni spremenilo.

Američani učijo da je priporočljivo imeti 5x dolžino.

Iz testov ki sem jih opravljal lani lahko povem da pri 5x dolzini sidro zdrži dva krat večjo moč preden zaorje kakor pri 3x dolžini.
.

je bilo pri testiranju poleg verige kaj vrvi?
JulesVerne
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a JulesVerne » Po Sep 24, 2018 12:26

V praksi je težav s sidranjem vse več, tudi zaradi gužve po zalivih.

Ker enostavno ni dovolj prostora se marsikdo odloči, da spusti manj verige, saj ga sicer lahko zasuka v sosednjo jadrnico. Da je to napačen pristop seveda ne gre izgubljati besed, sidro brez dvokratnika globine verige ne drži niti v bonaci, brez trikratnika globine pa bo v vsakih resnejših razmerah popustilo. Potrebno je imeti v mislih seštevek sil vetra in vala na plovilo ob močnejšem vetru, taka sila povsem napne verigo do sidra (tudi pri trikratniku globine!!!), zato je pomemben KOT, POD KATERIM PADE NAPETA VERIGA NA SIDRO. Kdor tega ne ve naj si to zapomni.

Sam vedno spustim vsaj 3x globine, tudi čez dan, saj sem po več ur v vodi in ne upam pustiti jadrnice nekako na pol zasidrane. Že 18 vozlov maestrala bo napelo verigo vse do sidra, tudi pri trikratniku globine.

Gužva v zalivih narekuje prej skrbnejše sidranje, kot pa obratno, saj v kolikor začne sidro drseti ni veliko časa, v katerem lahko presidramo plovilo. Odsidrano plovilo bo drselo s hitrostjo 2 vozlov v sosednje plovilo, ali pa bo sidro spotoma zapelo za verigo/sidro tujega plovila in ga odsiralo. Posledice so lahko katastrofalne za obe plovili, zlasti če na enem izmed ni posadke.

Skratka kultura sidranja je zelo nizka, zato večkratno ponavljanje zakonitosti pravilnega sidranja in opozarjanje na posledice ni odveč.

Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta