Pronicanje vode čez cerado ali kondenziranje?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Izolan1971
Višji štabni vodnik
Kraj: Izola

Pronicanje vode čez cerado ali kondenziranje?

OdgovorNapisal/-a Izolan1971 » To Sep 25, 2018 07:38

Pozdravljeni;

ima morebiti kdo kakšno izkušnjo. Predlani sem kupil čoln v Italiji (6 m gliser s kabino). Letna cerada (naredi se kot baldahin- zapre z vseh strani) je verjetno stara že preko 10 let, vendar je zelo fanj, cela, z vsemi zadrgami....
Težava je, da sem opazil, ko so jutranje rose, da voda pronica čez njo (z notranje strani so kapljice ki padajo v kokpit). Menil sem, da je pač cerada stara in da zato voda pronica čez njo. Zadnjič pa sta mi dva znanca rekla, da to cerada kondenzira in je zato tako. Saj me to kaj dosti ne moti, razen, če pridejo na obisk otroci, ko sva z ženo na morju kje južneje je težava, ker potem dva spiva- spita v kokpitu in je seveda zjutraj vlažno.

Glede na to, da ste na forumu tudi zelo izkušeni mački, ki ste pripravljeni svoje izkušnje in znanje tudi deliti me zanima ali ima kdo s tem kaj izkušenj- ali gre za star, porozen material cerade ali kondenziranje ??

In najpomembneje ali imate kakšen nasvet kako rešiti? Namen sem imel dati cerado enemu mojstru, da bi mi po vrhu (strehi) dal dodaten sloj kakšnega materiala- cerade. Sedaj sem seveda malo v dvomih, ker če je to kondenziranje potem ne bom verjetno nič rešil.

V naprej hvala za kakšen nasvet - odgovor.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: Pronicanje vode čez cerado ali kondenziranje?

OdgovorNapisal/-a motorni » To Sep 25, 2018 10:26

Na prvem fishermanu smo imeli doma narejeno spalno cerado iz povsem impregnirane tkanine, pod njo je bilo zjutraj vse mokro. Na drugem sem jo naredil iz tyvek folije, pa je bilo suho, čeprav ne izgleda ravno profi.
Slika
Slika
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Izolan1971 » To Sep 25, 2018 12:17

Motorni hvala za hiter odziv in trud (fotografije...). Torej bom moral paziti na pravi material (Tyvek folija...). Počakam še kakšen nasvet, izkušnjo.
Hvala.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Sep 25, 2018 14:35

Zdej če ti pušča pol pač ne bo pomagalo nič drugega kot da zamenjaš.

V nasprotnem primeru pa moraš zračit. Amerika to rešuje takole:

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » To Sep 25, 2018 14:48

Tyvek folija folija se uporablja v gradbeništvu da ne boš šel k kakemu tepicerju in mu dejal da iščeč to ker te bo poslal v Merkur.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Sep 25, 2018 15:15

Mene to spominja na kak malo starejši šotor - če je platno nategnjeno slabo, da lahko nastane lužica, potem pronica skozi, če je pa lepo z naklonom napeto, da voda odteka, pa ne pronica. Vem, da je na kakem biminiju, če ni bil dobro našponan, ob dežju pronicalo skozi.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Sep 25, 2018 21:36

Morda bi tudi kakšna dobra impregnacija, vsaj delno, odpravila problem :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Izolan1971
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Izolan1971 » To Sep 25, 2018 22:36

Spremljam,hvala.Ne, ne gre da ne bi bilo zračno, ker pronica (kapljice na notranji strani) tudi če so stranice odprte.
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Sr Sep 26, 2018 15:26

Če je zračno se en dan preprosto naredi test in se zgoraj čez tendo testno položi navadna folija. Če bo še mokro je kondenz, če bo pa suho pa material spušča.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Če Sep 27, 2018 12:54

Če so stranice odprte in se nabirajo kapljice na notranji strani, je to 90% od rose ki pade na vrh tende, kar je za tako staro tendo samo umevno da pušča skozi.

V merkurju lahko kupite najlon na tekoči meter, dajte najlon čez tendo in boste videli če se še pojavljajo kapljice na spodnji strani.

V merkurju sem videl da imajo spraj za impregnacijo, stane 20eur. Ne vem pa če je kakovosten. Okoli teh pršil je cela znanost.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost