Kot številni drugi sem bolj ali manj "nedeljski" morjeplovec - parkrat na leto z družino / prijatelji najamem jadrnico, kakšna regatka in še tu in tam kakšen dan na morju. Imam že precej izkušenj in se imam za še kar spretnega, nisem pa noben poseben mojster
Skratka, za bolj izkušene morjeplovce imam naslednje vprašanje: kako pristajate na bojo, če ste na barki sami (oz. če ste na barki z nekom, ki vezanja na bojo ni vešč - kar je isto).
Do sedaj s tem nisem imel problemov, ker sem pač vedno imel na krovu vsaj enega, ki sem ga poslal na premec, ki je (bolj ali manj elegantno) pobral bojo. Še bolj enostavno je, če sta na premcu dva. Sedaj pa se odpravljam na morje brez ljudi, ki bi mi lahko pomagali (oz. nisem prepričan ali bodo to znali in bi bil rad pri zadevi tudi sam suveren). In zato me zanima, kako to naredite sami. Okvirno vem za dve varianti. Prva je, da se približaš boji s premcem kot sicer, sam tečeš na premec in na hitro pobereš bojo; zdi se mi, da zadeva zahteva resno obvladovanje barke, malo vetra / toka, veliko spretnosti na premcu pa še nekaj sreče
Na internetu je nekaj videov na to temo, vendar me noben ni posebej prepričal. Če se kakšen video komu zdi dober, ga naj prosim kar prilepi spodaj.
Hvala za nasvete in dober veter,
Smrekar