1. motor, 3 x problem
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
1. motor, 3 x problem
Najprej. En lep pozdrav vsem ljubiteljem morja.
Sem srečni lastnik novega Mercury 25 2T.
Težave:
1. Moč
2. Zajema zrak - kavitacija
3. Poraba goriva.
1. Moč
Pri vleki smučarja se do izglisiranja čolna obnaša enako kot Tomos 18. Potrebna je pomoč in znanje smučarja, da sploh izglisirava. Sicer so krilca pomagala, ampak ...... .
Pri polnem plinu in 2 osebah 5200 RPM (največja moč med 5000 in 6000 RPM) in 23 Kn. S štirimi pa ne "pride ven". A ja. Čoln je pa Kvarnerplastika Opatija. 3,7 m, 165 kg. + oprema.
2. Motor je bil kupljen nov. Propeler je pa po cca 10 - 15 h delovanja videti kar obrabljen. Nikoli udaril, navil vrv, ipd. Barva pa odpada. Ko močneje zavijem gre motor v visoke obrate. Dokler ne zmanjšam plina (takoj) se vrti ko nor, hitrost pa pada (Garmin). Zajema zrak? Antikavitacijsko rebro stoji 15mm pod dnom čolna.
3. Z uporabo Garmina na vseh "plovbah", čas, in natočenim gorivom je poraba cca 15l/h. Pa nisem vozil na polno. Okoli 18 - 20 Kn.
Po vsem tem sklepam, da je propeler "predolg" in da motor potrebuje nastavitev. Še to: prvi zagon je bil opravljen na uradnem servisu v LJ. Tako da.... . Servis pa sedaj. Emmm kaj bi pa vi radi od tolk švoh motorja? Pa poraba največ 7/l/h. Tako nekako.
Propeler naj bi bil standardi za ta motor. 180€. Ne bi rad poizkušal. Pač €.
Prosim za nasvete in mišljenja.
LP Vsem, in hvala za vaš trud. Bojan.
PS
Sem pa nov tukaj. Ne mi zamerit če sem kaj spregledal.
Sem srečni lastnik novega Mercury 25 2T.
Težave:
1. Moč
2. Zajema zrak - kavitacija
3. Poraba goriva.
1. Moč
Pri vleki smučarja se do izglisiranja čolna obnaša enako kot Tomos 18. Potrebna je pomoč in znanje smučarja, da sploh izglisirava. Sicer so krilca pomagala, ampak ...... .
Pri polnem plinu in 2 osebah 5200 RPM (največja moč med 5000 in 6000 RPM) in 23 Kn. S štirimi pa ne "pride ven". A ja. Čoln je pa Kvarnerplastika Opatija. 3,7 m, 165 kg. + oprema.
2. Motor je bil kupljen nov. Propeler je pa po cca 10 - 15 h delovanja videti kar obrabljen. Nikoli udaril, navil vrv, ipd. Barva pa odpada. Ko močneje zavijem gre motor v visoke obrate. Dokler ne zmanjšam plina (takoj) se vrti ko nor, hitrost pa pada (Garmin). Zajema zrak? Antikavitacijsko rebro stoji 15mm pod dnom čolna.
3. Z uporabo Garmina na vseh "plovbah", čas, in natočenim gorivom je poraba cca 15l/h. Pa nisem vozil na polno. Okoli 18 - 20 Kn.
Po vsem tem sklepam, da je propeler "predolg" in da motor potrebuje nastavitev. Še to: prvi zagon je bil opravljen na uradnem servisu v LJ. Tako da.... . Servis pa sedaj. Emmm kaj bi pa vi radi od tolk švoh motorja? Pa poraba največ 7/l/h. Tako nekako.
Propeler naj bi bil standardi za ta motor. 180€. Ne bi rad poizkušal. Pač €.
Prosim za nasvete in mišljenja.
LP Vsem, in hvala za vaš trud. Bojan.
PS
Sem pa nov tukaj. Ne mi zamerit če sem kaj spregledal.
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
Naj ti nekdo slika, kaj se dogaja za krmno steno med glisiranjem, če boš to slikal sam, lahko še padeš v vodo. Antikavitacijska plošča naj bi bila v ravnini gladine vode, ki med glisiranjem izhaja izpod dna.
Potem pa poskusi spreminjati višino motorja, za kar potrebuješ nekaj takega:
http://www.iboats.com/T_H_Marine_Hi_Jac ... w_id.40130
Samo za test bodo verjetno dobri tudi doma narejeni iz navadnega železa
Potem pa poskusi spreminjati višino motorja, za kar potrebuješ nekaj takega:
http://www.iboats.com/T_H_Marine_Hi_Jac ... w_id.40130
Samo za test bodo verjetno dobri tudi doma narejeni iz navadnega železa
motorni
1.
Motor ima žal samo 25 konjev in od tega res ne smeš pričakovati preveč. Plovba s štirimi ne bo nikoli normalna, to je enostavno preveč za skromnih 25 KM. Še enkrat, motor je preslaboten in pričakuješ preveč. Nekaj pa je tudi v drugi točki.
2.
Motor je očitno montiran prenizko, kot je rekel ža motorni, mora biti kavitacijska plošča nekako poravnana z dnom čolna. Tudi propeler ima prevelik korak, če misliš smučati in pluti s 4 osebami. Moraš razumeti, da je masa čolna 200 kg, ti pa ga potem obremeniš s 4 osebami, ki skupaj "navagajo" blizu 300 kg. To je nekaj takega, kot če za tvoj avto, ki ima recimo da 1.500 kg zapneš še prikolico z maso 2.250 kg. Upam, da ti je jasno, da 6. prestava ne bo vlekla ravno povsod... Enako je pri čolnu, pač s 4 osebami ne bo skočil iz vode in pika. Če boš dal manjši propeler, ti to mogoče uspe, bo pa nevarno, da se ti motor prevrti, ko boš na čolnu sam!!!
3.
Poraba 15 l/h pa je res malce prehuda za tak motor. Če je res toliko, potem je bil non stop na skoraj polnem plinu. Še en dokaz, da je moči premalo! Potreboval bi 40 KM, da bi nekako zadostil svojim potrebam.
Motor ima žal samo 25 konjev in od tega res ne smeš pričakovati preveč. Plovba s štirimi ne bo nikoli normalna, to je enostavno preveč za skromnih 25 KM. Še enkrat, motor je preslaboten in pričakuješ preveč. Nekaj pa je tudi v drugi točki.
2.
Motor je očitno montiran prenizko, kot je rekel ža motorni, mora biti kavitacijska plošča nekako poravnana z dnom čolna. Tudi propeler ima prevelik korak, če misliš smučati in pluti s 4 osebami. Moraš razumeti, da je masa čolna 200 kg, ti pa ga potem obremeniš s 4 osebami, ki skupaj "navagajo" blizu 300 kg. To je nekaj takega, kot če za tvoj avto, ki ima recimo da 1.500 kg zapneš še prikolico z maso 2.250 kg. Upam, da ti je jasno, da 6. prestava ne bo vlekla ravno povsod... Enako je pri čolnu, pač s 4 osebami ne bo skočil iz vode in pika. Če boš dal manjši propeler, ti to mogoče uspe, bo pa nevarno, da se ti motor prevrti, ko boš na čolnu sam!!!
3.
Poraba 15 l/h pa je res malce prehuda za tak motor. Če je res toliko, potem je bil non stop na skoraj polnem plinu. Še en dokaz, da je moči premalo! Potreboval bi 40 KM, da bi nekako zadostil svojim potrebam.
Glede motorja, če prav berem se je verjetno zmotil al kaj, saj je napisal da je novi in da je bil prvi zagon narejen na servisu, kar spet potrjuje da se je verjetno zmotil pri pisanju. Glede porabe pa je tak, da smo že čisto vse napisali pa še več. Če ženeš motor bo ta bencin pokuril in je poraba glede na uro lahko zelo varljiva. Če se vsedejo v čoln štirje in potem eno uro riješ po morju bo vsekakor velika, če pa najprej počasi izpluješ iz marine pa potem še deset minut segrevaš motor na 1000 obratih in se potem sam malo pelješ pa je poraba lahko dvakrat manjša.
Da motor zajema zrak je verjetno preveč dvignjen, vsaj moja izkušnja je tak pokazala.
Da motor zajema zrak je verjetno preveč dvignjen, vsaj moja izkušnja je tak pokazala.
Guma je guma, zaenkrat.
- jutri pa res
- Viceadmiral
- Kraj: Maribor
Bojan5 poglej oznake propelerja, po njih boš vedel ali je prevelik , ali ima prevelik korak. Da vleče zrak je lahko tudi prevelik premer propelerja. Da se propeler nenormalno hitro lušči je lahko vzrok tudi to, da ga je nekdo ponovno pobarval, lahko pa se lušči zaradi kavitacije. Kavitacija je pojav pri katerem pride do hitrega padca tlaka na krakih elise in s tem do uparjanja vode, kar pa povzroča obrabo elise oz. luščenje barve. Opatija ima kar poudarjeno V dno tako, da bo glisiranje s 4 osebami s 25 KM kar umetnost. Nakup dodatne elise bo še najmanj! Kako pa si prišel do vrtljajev motorja ali imaš obratomer ali so to tovarniški podatki? Dejanski vrtljaji so namreč najboljši pokazatelj kaj storiti.
Najprej lep pozdrav in zahvala vsem, ki ste mi svetovali.
Še nekaj dodatkov.
Naj povem. Motor je letnik 2005. Prvi zagon 2008! To vem! Zaščitne nalepke tipa " NO OIL", "FIRST START SHOUD BE...". so bile bele, po prvem zagonu pa rjave, danes pa neraspoznavne. Prepričan sem, da ja ta motor kupljen tovarniško nov.
Podatki o propelerju: M D 10.38x13P J, in pa 19640A40P13 MERCURY.
Propeler je nov! Tovarniško nov, pa barva odstopa. Na vlečni strani. To me skrbi.
Muči me še primerjava s T18. ravno tako težko izglisiranje s smučarjem, čeprav ima T18 ene 13 km na propelerju, jaz pa naj bi imel 25 km. Pa enak čoln! (če bi jaz tako prej vedel sin ne bi tistega čolna vohal"! Gumica proti.... . Sem sam potem dobil Opatijo.
Da, prevelik trim je tukaj! Malo sem uporabil sive celice. Pa še nasvet nekoga. Bo treba probat.
Za merjenje obratov sem uporabil brezkontaktni merilnik. 5200 RPM pri 22 kn, 2 osebi. Ko sem sam 23 kn. Na motorju piše:" 25 km- 5000 - 6000 RPM. Sklepam, da je propeler "predolg" ali pa motor ni pravilno nastavljen -poraba-.
Sem sam "nekaj" nastavljal, pa ni bilo morja za preizkus. Občutek, kako je motor "prijel" na plin. Da mislit. Nastavitev pa mora bit prava!
Skratka. Rad bi mehan.. ne MEHANIKA, ki se spozna na to vrsto motorjev. O plačilu pozneje. Pripeljem tudi na dom
. Ne bi rad plaval
Vode pa mislim, da ne vozim s sabo, sem kar nekaj doz purpena spustil v dvojno dno.
Hvala v naprej vsem, ki boste tole premleli in še kaj pametnega predlagali.
Pomagam pri reševanju polnjenja akumulatorjev. Rad.
Še nekaj dodatkov.
Naj povem. Motor je letnik 2005. Prvi zagon 2008! To vem! Zaščitne nalepke tipa " NO OIL", "FIRST START SHOUD BE...". so bile bele, po prvem zagonu pa rjave, danes pa neraspoznavne. Prepričan sem, da ja ta motor kupljen tovarniško nov.
Podatki o propelerju: M D 10.38x13P J, in pa 19640A40P13 MERCURY.
Propeler je nov! Tovarniško nov, pa barva odstopa. Na vlečni strani. To me skrbi.
Muči me še primerjava s T18. ravno tako težko izglisiranje s smučarjem, čeprav ima T18 ene 13 km na propelerju, jaz pa naj bi imel 25 km. Pa enak čoln! (če bi jaz tako prej vedel sin ne bi tistega čolna vohal"! Gumica proti.... . Sem sam potem dobil Opatijo.
Da, prevelik trim je tukaj! Malo sem uporabil sive celice. Pa še nasvet nekoga. Bo treba probat.
Za merjenje obratov sem uporabil brezkontaktni merilnik. 5200 RPM pri 22 kn, 2 osebi. Ko sem sam 23 kn. Na motorju piše:" 25 km- 5000 - 6000 RPM. Sklepam, da je propeler "predolg" ali pa motor ni pravilno nastavljen -poraba-.
Sem sam "nekaj" nastavljal, pa ni bilo morja za preizkus. Občutek, kako je motor "prijel" na plin. Da mislit. Nastavitev pa mora bit prava!
Skratka. Rad bi mehan.. ne MEHANIKA, ki se spozna na to vrsto motorjev. O plačilu pozneje. Pripeljem tudi na dom
Vode pa mislim, da ne vozim s sabo, sem kar nekaj doz purpena spustil v dvojno dno.
Hvala v naprej vsem, ki boste tole premleli in še kaj pametnega predlagali.
Pomagam pri reševanju polnjenja akumulatorjev. Rad.
Nazadnje spremenil Bojan5, dne Pe Nov 11, 2011 16:58, skupaj popravljeno 1 krat.
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
Kot je rekel admin, preveč pričakuješ od 25 KM. Za suvereno vožnjo s tem čolnom potrebuješ 40 KM. Problem je tudi, ker verjameš, da je med tvojim Mercuryem in T 18 skoraj 100% razlika. Doma imam test T 18 s tem čolnom (revija SAM, 1980). Osemnajstica je s tem čolnom, štirimi osebami in propelerjem z najmanjšim vzponom (225) še vedno dosegla minimalno hitrost glisiranja. Ne verjemi preveč zgodbicam o 13 KM na propelerju, s to močjo ta čoln ne glisira niti z obremenitvijo dveh oseb.
Probaj z "eno številko" manjšim propelerjem, po moje bi pridobil kakšnih 400 obratov.
Probaj z "eno številko" manjšim propelerjem, po moje bi pridobil kakšnih 400 obratov.
Kot prvo bi se strinjal z plinkotom in na tvojem mestu preveril, če imaš slučajno vodo v čolnu oziroma napit purpen v čolnu.
Glede nastavitve motorja. Če ti v prostem teku deluje brez zaletavanja in tam okoli 800 obratov in če nimaš kakšnega oljnega madeža okoli motorja ko stoji bi po mojih izkušnjah deloval b.p.
Elisa je v tvojem primeru originalna, tako da bi to bil vzrok težko verjamem.
Drugače pa sem imel jaz T18 na elanu 401, ki je bil predelan v fishermana in težji cca 70kg, pa je zglisiral z tremi odraslimi. cca. 330kg.
Samo za primerjavo.
LP Klemen
Glede nastavitve motorja. Če ti v prostem teku deluje brez zaletavanja in tam okoli 800 obratov in če nimaš kakšnega oljnega madeža okoli motorja ko stoji bi po mojih izkušnjah deloval b.p.
Elisa je v tvojem primeru originalna, tako da bi to bil vzrok težko verjamem.
Drugače pa sem imel jaz T18 na elanu 401, ki je bil predelan v fishermana in težji cca 70kg, pa je zglisiral z tremi odraslimi. cca. 330kg.
Samo za primerjavo.
LP Klemen
Bom ša sam malo pameten (sem vozi opatijo 25 let)
Čoln je lahek (170 kg) izjemno bočno nestabilen (bok ne daj da dva dedca stopita na eno stran) saj ima le dobra 2,5 m naležne vodne dolžine ostalo je kljun zato izredno potone ob 4 odraslih in težko izglisira, ko pa težko izglisira je kar hiter (mala teža),stransko izredno nizek.
Čoln zelo dobro gre čez valove brez nabijanja (kot elan 402 in 435) za njih je mercedes.
Smo pa našega kar krepko spremenili, lastniki poglejte zadnji del čolna ni luknje. Z 40 Yamaha ko je bila nova skočil iz vode z 4 odraslimi, sedaj ko pa je že malo v letih in ji manjka kašen ihaha malo potraja, končna brzina cca 52 kmh, najlepša potovalna 30 kmh poraba cca 8-10 l/h
ja slike so tukaj
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=72423
Lp Rozy
Čoln je lahek (170 kg) izjemno bočno nestabilen (bok ne daj da dva dedca stopita na eno stran) saj ima le dobra 2,5 m naležne vodne dolžine ostalo je kljun zato izredno potone ob 4 odraslih in težko izglisira, ko pa težko izglisira je kar hiter (mala teža),stransko izredno nizek.
Čoln zelo dobro gre čez valove brez nabijanja (kot elan 402 in 435) za njih je mercedes.
Smo pa našega kar krepko spremenili, lastniki poglejte zadnji del čolna ni luknje. Z 40 Yamaha ko je bila nova skočil iz vode z 4 odraslimi, sedaj ko pa je že malo v letih in ji manjka kašen ihaha malo potraja, končna brzina cca 52 kmh, najlepša potovalna 30 kmh poraba cca 8-10 l/h
ja slike so tukaj
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=72423
Lp Rozy
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov