Prijava tujih državljanov na lastniški barki

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

Prijava tujih državljanov na lastniški barki

OdgovorNapisal/-a donato » Sr Jun 10, 2020 00:33

Na spletnem portalu NIS / nautical info servis / ministrstva za morje republike Hrvaške /uprava za pomorsko varnost/

pod pravila plovbe in informacije - za tuje plovne objekte
med drugim piše naslednje:

Zapovednik plovila, ki je v Republiko Hrvaško pripeljano po kopenski poti ali pa se čuva v pristanišču ali na drugem odobrenem mestu v Republiki Hrvaški, mora pred začetkom plovbe

- plačati predpisana nadomestila za varnost plovbe
- plačati bivalno pristojbino,
- prijaviti bivanje tujih državljanov na plovilu

......in naprej.....še mnogo tega

Ne razumem te tretje točke /prijaviti bivanje tujih državljanov na plovilu/
To prvič vidim in slišim. Lahko kdo pove, kaj ej tukaj točno mišljeno. V kakšnem primeru, kdaj, koga in komu prijaviti ?

Razumem, da nekdo rabi overjeno pooblastilo, če želi pluti brez mene, to je drugo in tudi piše posebej.

Ta tretja točka /prijaviti bivanje tujih državljanov na plovilu/ mi pa ni jesna.

Barka je v Istri v marini, vse potrebno je plačano za celo leto. Koga in komu naj bi sedaj prijavljal ?

Hvaležen za kakšno natančnejše pojasnilo.
kalužni mali
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

Re: Prijava tujih državljanov na lastniški barki

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Jun 10, 2020 04:44

Ne bom prav pameten, ampak pomoje je tkole:

Če ti vpluješv RH iz SLO, te v Umagu mejni policist vpiše v računalnik in dobiš nekakšen kartonček. Enako naredi receptor v kampu ali hotelu. Če pa prideš z avtom v marino in kar izpluješ, pa nisi nikjer vpisan, da bivaš v RH.
Zato sem jaz včasih šel na recepcijo marine in to zahteval. Sicer se našemu Sergiotu to ni dalo, a je vseeno napravil. :P Sedaj pa tega ne prakticiram več. A je napak.
Je neka logika. Tako vidijo, da ne prekoračiš roka bivanja v tuji državi, ki je, mislim, šest mesecev.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Jun 10, 2020 10:16

Ko greš čez mejo moraš izpolnit prej obrazec na katerem definiraš kje boste spali. V tem primeru je to plovilo. Če tega ne izpolniš te itak na meji (npr kopenski) vnesejo v sistem. To je pomoje to..

Mi smo se s kolegi prejšnji teden potepali po istri pa nisem imel s seboj nobenega popisa. Saj imajo vse v računalniku zabeleženo ko smo prečkali mejo na Dragonji (barka je v Istri).
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 10, 2020 10:45

Pred korono so posadke po kopnem prišle k meni nekam na jug. Na meji pač osebni dokument in nikome ništa. Plačan sem imel letni pavšal za turistično takso, prijaviti kot turista jih noče noben (ne policija, ne kapetanija, ne tur.agencija).

Po koroni pa tako kot pravi evovii, podatke vneseš v aplikacijo za prehod meje in to je to. To sicer nima veze z navtiko ampak drugega dokumenta ni.

Ob prehodu meje po morju ne dobiš nobenega kartončka. Poštempljat moraš crew listo in to je to.

Mogoče je edina varianta, ki bi bila še smiselna, da za vsako menjavo posadke na HR, greš v kapetanijo poštempljat novo crew listo. Ampak nobene druge prijave bivanja ne moreš opravit, ker te povsod čudno gledajo, kaj bi rad in pogost odgovor je "mi to ne radimo idite u kapetaniju". U kapetaniji pa je crew lista edini dokument, ki ga na to temo poznajo.

Povzetek:
Ob prehodu meje po morju, prijava s crew listo in plačilo tur. takse ter pristojbin za plovbo (če jih še nisi)

Ob prehodu meje po kopnem, vneseš podatke v app, pri naslovu bivanja napišeš naslov marine, kjer se boste vkrcali in to je to. Če še nisi plačal pristojbine za plovbo in tur.takse, to urediš v lokalni kapetaniji. Če si pa že tam pa še poštempljaš crew listo.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Jun 10, 2020 11:44

A vi za vsako menjavo crew-liste hodite na kapetanijo? Jaz sem načelno crew-listo potrdil pri prihodu in izhodu iz Hrvaške, vmes pa sem par članov zamenjal... Na izhodu niso nikoli komplicirali, za dnevne kontrole pa še nisem slišal, da bi preverjali kdo je dejansko gor.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 10, 2020 11:55

Lure napisal/-a:A vi za vsako menjavo crew-liste hodite na kapetanijo? Jaz sem načelno crew-listo potrdil pri prihodu in izhodu iz Hrvaške, vmes pa sem par članov zamenjal... Na izhodu niso nikoli komplicirali, za dnevne kontrole pa še nisem slišal, da bi preverjali kdo je dejansko gor.

Tudi jaz imam samo vstopno crew listo. Res nima smisla komplicirat. Važno da je plačan pavšal tur. takse., ki velja za vse člane posadke.
Zgoraj sem pisal variante, če bi kdo hotel komplicirat in imet vse paprije pošlihtane, pa očitno to ni možno.
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Sr Jun 10, 2020 15:45

Hm, ni v kontekstu, vendar smo šli enkrat na dvodnevni izlet v BIH, 16 ljudi z avtobusom, jaz se pa nisem vrnil z njimi, prevoznik pa me je imel na spisku.... bil je cel halo, kje sem in kazen prevozniku ...
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Jun 10, 2020 17:30

Jaz imam Crew listo od takrat ko sem pripeljal barko na HR. Sedaj se že nekaj let potikam okoli brez crew liste. Da bi pa vsak vikend ko grem ven z barko hodil crew listo potrjevat mi pa tud na misel ne pride. Pa še takrat ko sem barko pripeljal sem bil z kolegepom sredi zime, poleti smo pa gor itak samo z familijo in jih ni na spisku...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jun 10, 2020 19:40

Prijavo tujih državljanov obravnava njihov "zakon o strancima" z vsemi svojimi dopolnitvami. Za EU državljane velja, da za bivanje do 3 mesece prijava ni potrebna.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti