Nosilci

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Nosilci

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jul 19, 2020 20:05

Pozdravljeni
Menjali smo motor v sinovi barki in kupili tudi 4 nove nosilce in to original pri Expo za Lombardini .Vibrira cela barka.Vijaki, ki držijo nosilce pritrjene na barko so M12 in fiksni,vijaki ki pa držijo motor, so pa dosti ven,tako da sigurn ne tolčejo ob ohišje nosilcev.Kje je težava? So morda premočni nosilci? Motor z menjalnikom ima 120 kil cca.Morda kaka ideja?
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Re: Nosilci

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Jul 19, 2020 20:20

polanc napisal/-a:Pozdravljeni
Menjali smo motor v sinovi barki in kupili tudi 4 nove nosilce in to original pri Expo za Lombardini .Vibrira cela barka.Vijaki, ki držijo nosilce pritrjene na barko so M12 in fiksni,vijaki ki pa držijo motor, so pa dosti ven,tako da sigurn ne tolčejo ob ohišje nosilcev.Kje je težava? So morda premočni nosilci? Motor z menjalnikom ima 120 kil cca.Morda kaka ideja?

Poglej v navodilih kakšna trdota je predvidena za motor. Jaz sem imel na Yanmarju spredaj različno trdoto kot zadaj.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jul 19, 2020 20:27

Kje bi pa to najdu..neki so mu očitn pretrdga dal Lombardini 1204Pa spet barko ven in na nov centriranje šit..
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 20, 2020 06:40

Scentrirajte motor z gredjo.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 20, 2020 07:54

To smo se pa maksimalno potrudli.Plastična pušo smo vstavili na začetku in koncu gredinato smo motor z špijoni za ventile štelat postavili v pravi položaj in šele nato vstavili tisti bullfleks zglob.Trese pa barko tudi v leru,zato mislim da je neki okol trdote nosilcev.Vseeno pa hvala za namig,kaj bi lahko bilo.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Jul 20, 2020 08:39

Nosilci so različnih trdot. Če vibrira zato ker so pretrdi se to vidi oz. čuti, ko daš prst na spodnji in zgornji del nosilca, ko motor dela. Če ni neke velike razlike, potem so pretrdi. Sem imel podoben problem pri Yanmarju. Običajno je trdota natisnjena nekje na nosilcu. Na Yanmarju konkretno na gumi. Treba pogledat v tehnične specifikacije motorja kaj je zahtevano.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jul 20, 2020 09:19

Polanc opazil sem, da so originalni nosilci dostikrat pretrdi. Novi originalni so dragi ko pes. Dolgo sem iskal prave, na koncu sem kupil odlične in za normalno ceno glede na navtične trgovine pri Klander d.o.o... Takrat sem kupil take kot jih prodajajo tudi v motomarine, samo pri Klander jih dobijo direktno od proizvajalca in verjetno jih imajo še vedno.

Kompletna izbira nosilcev iz Motomarine...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Jul 20, 2020 09:33

Moja zgodba: menjati sem moral nosilce za Yanmar 2GM20. Grem v Motomarine, pogledamo v katalog, najdemo ustrezne, še 1x preverimo v tabelo, pa oznake na nosilcih in naj bi ustrezali. Bili so ne-orginalni.
Mehanik zmontira, vendar motor vibrira, kot bi bil na žolci - premehki.
Naročim original Yanmar, zmontiramo - vse kot mora biti.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 20, 2020 09:58

Ja novi originalni in dragi ko pes kupljeni na Expo..gotov so mu pa podturili pretrde in sedaj ne blažijo dost.Sranje je ker za menjavo je treba dat barko ven,kar je finančno spet ...Je lahko kaka nepredvidena težava če bi se to sezono vozil z temi nosilci,ali je samo neprijetnost zarad prenašanja vibracij.Barka je pa kovinska.Motor pr nas je drugač vizuelno čisto pri miru.Ko mu dodaš gas ornk ga prop potisne morda za milimeter naprej,tako so trdni nosilci.Probano ko je bila privezana v marini.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Jul 20, 2020 10:54

Preveri kako je s premontažo nosilcev. Jaz sem jih zamenjal (večkrat), ko je bila barka v morju. Tehnična izvedba na Yanmarju to omogoča samo moraš odmontirat vmesni del med motorjem in samimi nosilci - ene take masivne L konzole so privijačene v sam motor. Podložiš motor in ga dvigneš za nekaj mm na vzvod in dobiš nosilce skupaj z L konzolami ven. Potem na isti način nazaj montiraš. Jaz sicer imam saildrive pogon in je zadeva predvidevam malo lažje izvedljiva ampak za preveriti je vseeno. Morda tudi Lombardini ima kaj podobnega.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Jul 20, 2020 11:18

Sporoči kateri model motorja imaš pa bomo malo pobrskali po netu za navodili. Drugače pa ti lahko podatek glede trdote lahko dajo tudi na originalnem servisu. Kot primer ima Yanmar ima res doterana navodila. Npr pri meni je trdota nosilcev na strani 8 (glej spodnji link)
http://j30.us/files/yanmar-manual.pdf

Lahko pa preveriš kar v tabeli od Yanmara npr za 3 cilindre z Lombardinijem. Preveri težo in morda bi morali ustrezati. Kolikor sem gledal je za 3cil Yanmara spredaj trdota 100 zadaj pa 75. Druga verzija 3 cil pa je spredaj in zadaj 100.
V kolikor ste dali večjo trdoto od 100 potem pomoje ni ok.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 20, 2020 11:51

Žiga ma 4 cilindre, dali pa mislim, da so 120 ,je pa reku da pridejo vsi enaki.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Jul 20, 2020 12:27

polanc napisal/-a:Žiga ma 4 cilindre, dali pa mislim, da so 120 ,je pa reku da pridejo vsi enaki.

Poglej težo motorja. Primer Yanmar iz navodil.

Teža 3cil motorja 130kg, nosilci 75/100
Teža 3cil motorja 160kg, nosilci 100/100

Glede na to specifikacijo so pol nosilci trdote 120 za 200kg težak motor...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jul 20, 2020 13:52

Se prav, bo treba stopit na zalaufan motor in videt ,če se barka umiri..in če bo ok, bomo kr uno gospo ,ki je svetovala ,da so ti nosilci pravi, prlimali na motor..
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 20, 2020 14:36

Ne vem, morda bo pomagalo, če gor stopiš, ampak, ko so nam nekoč na 5,5 kw kompresorje namontirali gumi puferje od 4 kw kompresorjev je pajklalo, da so se celi stroji premikali po hribu. Tudi, če bi gor stopil bi še vedno pajklalo, ker so bile gibajoče mase prevelike. Mislim, da bo tudi tu nekaj na gibanju mas in težji motor ima večje bate...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov