Spust čolna- samo izkušnje
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Spust čolna- samo izkušnje
Letos sem videl, kar si noben kupec ne bi zelel. Pri nalaganju colna( plastike cca 5-5,5 m) na pomoje prikolico za skuterja, ker ko je bil coln na prikoli potegnjen cist do vitle, so ga morali zatedniti kljun na dol, ker se je nagibal nazaj!!!! Ja cisto prekratka prikola.
Bili so 3- je muloti (hrvati sa BMW-om)
To prekratko prikolo so zapeljali daaaaalec v vodo, da so bilo kolescki ( ja stranski!!!!) ki so vsaj 20 cm nad sredinskimi, vsaj 30 cm potopljeni v vodo. Coln so centrirali vec kot eno uro, no toliko sem jih jaz cakal,( k sreci je zraven bife) vsi smo jim govorili naj gre malo maprej, da ne bo coln skoz plaval levo-desno. smeha in pa obenem tudi resnosti od vseh nas gledalcev kar nekaj ker vemo kaj sledi v takem primeru, coln ko je speljal z avtomobilom, je komajda ostal na prikoli, pa sta ga dva drzala na L inD strani, bi kmalu padel na strani dol.
No to se ni vse, ker je zaprljal prikolo toliko v vodo, je bila seveda tudi zadnja prema avtomobila v vodi. Ja krepko cez lezaje je segala voda, pa nekaj mu jo je tudi prislo v avto, ker so bila tudi zadnja vrata potopljena.
Samo cakali smo, imel sem strik pripravljen, ce bi bilo treba, da ga hitro za svojega privezem, da nebi vse skupaj odplavalo.
K sreci je bil BMW z x-drive pogonom, da je zlezel ven in se ni nic zgodilo, no nevem pa kaj je bilo z plastiko, ker spodnji valkcek je bil na sredini plovila.
Pa se to, avto je bil skoz prizgan, ker ko je voznik spuscal avto po klancini, je en od teh majstorov videl, da je izpuh v vodi in mu rekel “”””eeeee ne gasi avta, natocit ces vodo u motor, pusti ga neka radi”.
Bog daj takim pamet, vsem drugim pa da tega avtomobila nihce ne kupi.
Lpd
Bili so 3- je muloti (hrvati sa BMW-om)
To prekratko prikolo so zapeljali daaaaalec v vodo, da so bilo kolescki ( ja stranski!!!!) ki so vsaj 20 cm nad sredinskimi, vsaj 30 cm potopljeni v vodo. Coln so centrirali vec kot eno uro, no toliko sem jih jaz cakal,( k sreci je zraven bife) vsi smo jim govorili naj gre malo maprej, da ne bo coln skoz plaval levo-desno. smeha in pa obenem tudi resnosti od vseh nas gledalcev kar nekaj ker vemo kaj sledi v takem primeru, coln ko je speljal z avtomobilom, je komajda ostal na prikoli, pa sta ga dva drzala na L inD strani, bi kmalu padel na strani dol.
No to se ni vse, ker je zaprljal prikolo toliko v vodo, je bila seveda tudi zadnja prema avtomobila v vodi. Ja krepko cez lezaje je segala voda, pa nekaj mu jo je tudi prislo v avto, ker so bila tudi zadnja vrata potopljena.
Samo cakali smo, imel sem strik pripravljen, ce bi bilo treba, da ga hitro za svojega privezem, da nebi vse skupaj odplavalo.
K sreci je bil BMW z x-drive pogonom, da je zlezel ven in se ni nic zgodilo, no nevem pa kaj je bilo z plastiko, ker spodnji valkcek je bil na sredini plovila.
Pa se to, avto je bil skoz prizgan, ker ko je voznik spuscal avto po klancini, je en od teh majstorov videl, da je izpuh v vodi in mu rekel “”””eeeee ne gasi avta, natocit ces vodo u motor, pusti ga neka radi”.
Bog daj takim pamet, vsem drugim pa da tega avtomobila nihce ne kupi.
Lpd
Dosedaj so vse drče, po katerih sem spuščal bile brez stopnice (za tiste, ki potapljajo prikolico). Ne glede na plimo je globina vode tam, kjer bo krma šla noter vedno enaka. Gre za dilemo, ali bo prej vzgon naredil svoje ali bo krma najdla dno? Govorimo o prvem spustu čolna s katerim nimamo izkušenj.
Vzameš s seboj 2 metrski ploh in ga po potrebi podložiš pod krmo, da se čoln ne poškoduje, ko ga vlečeš dol.
motorni
Ja, karkoli. Se je dobro zavarovat prej. Naslednjič pa že veš eno več...
To da kdo konkreten čoln naloži in sam profil gume omoči bi jaz rad enkrat v živo videl.
Prkolco js zapelem v vodo do konca in gre čoln lepo gor in dol, pač jo je treba pol sprat pa zajle je treba rosfraj met in to je to.
Prkolco js zapelem v vodo do konca in gre čoln lepo gor in dol, pač jo je treba pol sprat pa zajle je treba rosfraj met in to je to.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Tudi jaz ker po mojem mnenju mora krma "plavat na vodi" da gre gladko in ne lomiš čolna in prikolice to pa je skoraj nemogoče če je samo profil gume v vodi. Ne vem morda se motim ...
Jaz svojo 6m plastiko dajem na dvigalu tako ven kot noter. prejšnji čoln z dobrimi 4m sem spuščal in jemal iz vode sam. sej bi slo tudi tega samo kombinacija nerodnega dostopa, položne rampe pa konkretnega klanca vleč z družinskim avtom nekako prevesi da dam tistih 150 kun za dvigalo.
Sem pa letos sodeloval pri dvigu ko je vtrgalo pas pa je šel čoln spet nazaj v morje mojstra na vitli pa je usekalo po zobeh dokler se tako konca je še uredu
Jaz svojo 6m plastiko dajem na dvigalu tako ven kot noter. prejšnji čoln z dobrimi 4m sem spuščal in jemal iz vode sam. sej bi slo tudi tega samo kombinacija nerodnega dostopa, položne rampe pa konkretnega klanca vleč z družinskim avtom nekako prevesi da dam tistih 150 kun za dvigalo.
Sem pa letos sodeloval pri dvigu ko je vtrgalo pas pa je šel čoln spet nazaj v morje mojstra na vitli pa je usekalo po zobeh dokler se tako konca je še uredu
150 kun je najmanj pomembno. Je pa drča v vsaki vasi in večini kampov na hrvaškem, dvigalo pa ne...
Glede tega so najboljše prekucne prikolice. Zadnji del z valjčki pride v vodo, torej ni nobenega roba med prikolico in vodo. Potem pa vitel naredi svoje. Nobene jeze.
Ja "amerikanci" vsi prikolice potapljajo, večinoma v jezera in predvsem zaradi konstrukcij prikolic 
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Mhm na floridi je čez miljon čolnov. V kerem jezeru je to jožko? Da ni atlantski ocean slučajno?
Merikanci pogosto potapljajo poleg prikolice tudi poltovornjak. Če se m iskren, sem.videl več videov, ko se je potopil tudi poltovornjak, kot tistih, ko je šlo vse po planu.
Majo ameroti 15 miljonov čolnov. Verjami da mamo mi 100x več tega kot oni na število plovil.
Mi slovenci smo samo lani 2 al 3 potopl.
Mi slovenci smo samo lani 2 al 3 potopl.
Nazadnje spremenil AEgir, dne Če Avg 27, 2020 22:01, skupaj popravljeno 1 krat.
AEgir napisal/-a:To da kdo konkreten čoln naloži in sam profil gume omoči bi jaz rad enkrat v živo videl.
Pri meni dvoosna prikolica še nikoli ni čutila slane vode- samo profil zadnjih gum- plovilo 6.2 m , notranji motor, prib. 1.5 tone, prikolica brez kip sistema. Tudi vsa prejšnja plovila smo spuščali po istem principu. Pa obvezno zmeraj splakovanje,... prikolica je po desetletju in še malo čez kot nova. Za v živo videt pa ne vem kdaj bo mogoče,...
Torej kerakol rampa kjer se spusti lahko 6m čoln ti spustiš svojga tko da profil gum namočš? 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov