Notranji diesel motor jadrnice
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: Notranji diesel motor jadrnice
Kako je pa s tem oljem, če ga morš dolit pol litra na sezono?
Tako mi je lastnik rekel.
In kako je npr. z menjavo motorja a morajo številke štimat enako kot pri avtomobilih, da gre skozi registracijo..... ali ga lahko zamenjaš brez birokratizacije.
In kako je npr. z menjavo motorja a morajo številke štimat enako kot pri avtomobilih, da gre skozi registracijo..... ali ga lahko zamenjaš brez birokratizacije.
Kovač napisal/-a:Kako je pa s tem oljem, če ga morš dolit pol litra na sezono?
Prav je da veš na koliko ur poje tega pol litra, motor v moji barki na 100 ur ne porabi nič olja, bil je predlani generalno obnovljen, zato se mi zdi pol litra na sezono veliko. kar se številk tiče se morajo ujemat z napisanimi v vpisnem listu.
En zelo dober članek na to temo življenjske dobe dizel motorjev (upam, da znaš angleško):
https://www.passagemaker.com/technical/ ... ngine-last
Alovih pričakovanih 20.000 ur je čisto realno, vendar je na žalost zaradi malomarnega vzdrževanja in neposluha za mehaniko realno pričakovati bistveno manj. Vsaj tako je po mojih izkušnjah. Se pa na žalost menjajo tudi motorji pod 2.000 ur.
Alovih pričakovanih 20.000 ur je čisto realno, vendar je na žalost zaradi malomarnega vzdrževanja in neposluha za mehaniko realno pričakovati bistveno manj. Vsaj tako je po mojih izkušnjah. Se pa na žalost menjajo tudi motorji pod 2.000 ur.
-
al
glens napisal/-a:En zelo dober članek na to temo življenjske dobe dizel motorjev (upam, da znaš angleško):
No, jaz malo (kot ponavadi) pretiravam. Ima pa sosed eno Formoso in je pred leti po pomolu razstavil svoj, rdeče pobarvan diesel. Je rekel: 20.000 ur. Od tukaj imam to cifro.
Bi si pa želel več vedeti o motorjih, vzdrževanju. Čeprav naredim vse osnovne servise sam (olje, filtri, jermen, impeler, antifriz, olje menjalnik), sem še vedno "aberveznik".
Kakšno kdaj rečem z mehaniki v Punatu. In sem ga zadnjič spraševal: kaj naj naredimo še "preventivno" (kot echt Slovenc; bolje spriječiti, nego liječiti) in mi reče, da kad počnijemo kopati, onda ne prestanemo. Tko, da ne tikam, razen kar je normalen servis. Pa da vidimo.
Injektorje je fino kdaj očistit, pa izmenjevalce. Meni so injektorje očistili z Liqui Moly Diesel Purge (motorji so laufali več kot eno uro na dve 5 litrski kantici Diesel Purga) in izmenjevalce z Barnacle Buster.
-
al
Da. sem jih dal obnoviti. pa ventile tud dam nastavit.
izmenjevalc pa pravijo, da vežeš tableto calgona (za pomivalca) in se voziš ter potem menjaš.
amapk ja. se ga odštaufa, spuca...
no sej.. pač to je vse po knjigi.
izmenjevalc pa pravijo, da vežeš tableto calgona (za pomivalca) in se voziš ter potem menjaš.
amapk ja. se ga odštaufa, spuca...
no sej.. pač to je vse po knjigi.
al napisal/-a:amapk ja. se ga odštaufa, spuca...
Moje izmenjevalce se bolj težko odšraufa in spuca
Meni so jih spucali neodšraufane (s posebno črpalko in Barnacle Busterjem - v bistvu kislino).
Saj nimaš kaj delati. To je to, kar delaš. Večje stvari pa itak po spisku proizvajalca motorja. Naprimer jermeni, nastavitev ventilov, čišenje izmenjevalcev.... Mogoče edino aftercooler je dobro na kake 2.000 ne samo čistit s tekočino ampak vzet dol in fizično pregledat in sčistit satovje.
Mogoče en uporaben nasvet: predvsem je treba okrog motorja redno pogledat in pazit, da se področja s korozijo čim prej sanirajo. Predvsem cevi so šibka točka in, ko začne puščat to počasi kaplja po motorju in dela sranje. Začne se to tako, da pušča ponavadi samo takrat, ko je motor vroč in takrat pa nihče ne gleda strojnice. Ko je pa hladno je pa vse suho in samo kak volk/sol se najde okrog spojev cevi. To je pametno sproti sanirat in boš imel dolgo mir.
Mogoče en uporaben nasvet: predvsem je treba okrog motorja redno pogledat in pazit, da se področja s korozijo čim prej sanirajo. Predvsem cevi so šibka točka in, ko začne puščat to počasi kaplja po motorju in dela sranje. Začne se to tako, da pušča ponavadi samo takrat, ko je motor vroč in takrat pa nihče ne gleda strojnice. Ko je pa hladno je pa vse suho in samo kak volk/sol se najde okrog spojev cevi. To je pametno sproti sanirat in boš imel dolgo mir.
Uf sem tako dolgo pisal, da sta me prehitela 
-
al
@glens
ja, maš prav. jaz moram to zimo menjati koleno izpiha na motorju, ker mi mal kaplja dol pa na nosilec...
potem bom menjal pa še celotno izpušno cev...
ja, maš prav. jaz moram to zimo menjati koleno izpiha na motorju, ker mi mal kaplja dol pa na nosilec...
potem bom menjal pa še celotno izpušno cev...
Saj zato greš ta vikend dol, da boš to saniral. A ne!?
v barki imam staro kuboto oz beta marine ki sem ga popolnoma obnovil pred 8 leti,obnovil sem ga v bistvu zato ker mi je prisla voda v cilinder ker je bil nepravilno narejen auspuh in mi je zvilo ojnico,motor je bil vgrajen leta 94,in ni kazal nobenih znakov obrabe vse dele sem kupil za cca 500 evrov in vse zamenjal,sicer sem dele kupil v trgovini kot rez dele za mini bager v bistvu so ti motorji izpeljanke raznih delovnih strojev in so naknadno marinizirani tako da obnova motorja ni nek strosek
-
al
glens napisal/-a:Saj zato greš ta vikend dol, da boš to saniral. A ne!?
itak
Kovač napisal/-a:Kako je pa s tem oljem, če ga morš dolit pol litra na sezono?
če ti v tistih 30-50 urah popije pol litra olja, je nekaj narobe z motorjem. sli so tefloni hin, ali meša kje olje/voda (tesnilo glave), ali pa so batni obročki zanič (lahko kaže na vdor slane vode enkrat), slabo konzervacijo itd...
tudi ta motor ni močno obremenjen kar se tiče menjave obratov, ker večinoma konstantno klepa.
Ali obstaja kaj uporabne literature na temo vzdrževanja in rokovanja s temi motorji.
Npr. za Land Roverja (uno klasiko tastarga) se dobijo celo PDF-i s komplet kosovnico avtomobila, do zadnje dihtunge.
To se spomnim , sem enkrat videl pri sodelavcu k se je DIY lotil obnove.
Obstsaja mogoče kaj podobnega tudi za Volvo Penta motorje ipd..
Npr. za Land Roverja (uno klasiko tastarga) se dobijo celo PDF-i s komplet kosovnico avtomobila, do zadnje dihtunge.
To se spomnim , sem enkrat videl pri sodelavcu k se je DIY lotil obnove.
Obstsaja mogoče kaj podobnega tudi za Volvo Penta motorje ipd..
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta