Notranji diesel motor jadrnice

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Notranji diesel motor jadrnice

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Nov 11, 2020 08:11

Prav iz razloga nerazumljivo visokih cen navadnih traktorskih "marine" motorjev (40-55 konjev), sem se pred leti začel spraševat, kaj pravzaprav želim. Najel sem različne barke in vsaka je imela drugačen motor. VSI PO VRSTI SO BILI GLASNI, nekateri celo zelo požrešni in daleč od kakšnega napredka. Zasnovani so večinoma v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Še danes so isti.
Razmišljal sem. Kupim nov avto, ven vzamem motor in avto porinem na odpad in s tem še prišparam. Takrat minimalno 30% tolikšna je bila namreč razlika med novim a zastarelim marine motorjem in novim avtom Golf 2 !?!? Če bi nato avto brez motorja prodal za NOVE DELE, pa bi glede na cene traktorskih "marine" motorjev prišparal celo do 80% !?!??

Seveda sem šel v lastno marinizacijo motorja Golf 1,6D, ki je po zasnovi sodobnejši od raznih Perkinsov, Volvo Pent... je tudi lažji, mirnejši, tišji, bolj ekološki... in predvsem VELIKO CENEJŠI za vzdrževanje. Po 4300 urah sem ga generalno obnovil za ceno malce večjega servisa na recimo VP podobne moči. Že zgolj cena materiala je smešna naprav Volvo Penta. Za primerjavo, za ceno enega samega samcatega bata od Volvo Pente podobne moči in dodatnih 120€, sem kupil kompletno novo glavo z ventili, nove cilindre, nove bate, komplet batnih obročkov in vsa tesnila. Na srečo imam vpisanega v papirje, kajti to sedaj ni več možno (ali pa?).

Prijatelj mi je pravil, da so mu v Pomerju poleti na Volvo Penti z sail drivom zamenjali ventilček za dovod vode za hlajenje, izmenjevalec ter cevi. Cevi so mu napeljali kar čez motor, kajti kdo se bo pa zajebaval cevi spraviti v pripravljene luknje kot je bilo to prej narejeno originalno.
In cena!?? Material 2.500€ in DELO 2.300 !!?!??#$%$#???
Za ta denar kupim in obnovim motor kakršnega imam na barki ter nabavim kompletno marinizacijo zvon, menjalnik in izmenjevalec.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Nov 11, 2020 08:34

@Al

Se strinjam z zapisanim in vsekakor pričakujem vse mogoče stroške. Zato tudi ne želim kupiti jadrnice, kjer bom nakraspal zadnje cente, pa še kredit ipd. potem pa samo upal , da se ja ne bi kaj zgodilo.

Po moji logiki morajo biti te zadeve v finančnih okvirih katere dokaj z lahkoto pokrivaš.

Že marsikaj sem "zmetal" za razne hobije, pa mi tudi centa ni žal, ker me te stvari polnijo z energijo.

Btw, sicer pa v tem "bolanem" času tudi če hočeš kaj kupit, se ne morš zment niti za ogled.

Verjetno pa bo ravno ta zima ugoden moment za nakup, ker se bo marsikaj prodajalo....
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Nov 11, 2020 09:02

al napisal/-a:z navtiko ne boš prišel poceni skozi

Tako je. Plačal jo boš z denarjem, ali pa s svojim časom, delom in živci... ali pa kar z vsem skupaj.

Na račun svojega dela, časa (z družino in prijatelji) in živcev lahko prišparaš denar... in obratno.

Nekdo (mislim da Velikimedo) je napisal: navtiko moraš imet rad 8)
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Nov 11, 2020 09:23

ne vem no....

v španovijo, stroške na pol, v bistvu z delom odplačevat stroške, zdej že DIY generalne...a ti nas zajebavaš, ali si sam malce zasanjan?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Nov 11, 2020 09:53

kr3mn1 napisal/-a:ne vem no....

v španovijo, stroške na pol, v bistvu z delom odplačevat stroške, zdej že DIY generalne...a ti nas zajebavaš, ali si sam malce zasanjan?

c'mon, a zdej lahko tule v debati sodelujejo sam tisti, ki pomislijo in pare na sunce

če prav berem, je Kovač naredil tečaj pri Marchiju, se navdušil in resno razmišlja o lastnem plovilu.

najbrž žepi niso najbolj polni in prav je da se mal razmišlja vnaprej in ne skače na glavo

realnost itak seka iz naših zapisov; navtika je draga ko pes, ne glede na številne prednosti, ni potrebe, da povzroča finančni stres, boljš ne it v to, če žepi ne dopuščajo.

podobno kot Kovač sem tudi jaz bral in bral; pač če nisi v enem področju doma in nimaš okoli sebe navtikov, ni druge ko brati in spraševat.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Nov 11, 2020 10:08

Grega295 napisal/-a:
realnost itak seka iz naših zapisov; navtika je draga ko pes, ne glede na številne prednosti, ni potrebe, da povzroča finančni stres, boljš ne it v to, če žepi ne dopuščajo.

no sej si isto napisal kot jaz.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Nov 11, 2020 13:46

Kovač napisal/-a:@Al

Se strinjam z zapisanim in vsekakor pričakujem vse mogoče stroške. Zato tudi ne želim kupiti jadrnice, kjer bom nakraspal zadnje cente, pa še kredit ipd. potem pa samo upal , da se ja ne bi kaj zgodilo.

Po moji logiki morajo biti te zadeve v finančnih okvirih katere dokaj z lahkoto pokrivaš.

Že marsikaj sem "zmetal" za razne hobije, pa mi tudi centa ni žal, ker me te stvari polnijo z energijo.

Btw, sicer pa v tem "bolanem" času tudi če hočeš kaj kupit, se ne morš zment niti za ogled.

Verjetno pa bo ravno ta zima ugoden moment za nakup, ker se bo marsikaj prodajalo....

ok.
želim ti le povedati, da ne moreš v naprej planirati vseh stroškov.
Meni se zdi, da je ocena 10% od vrednosti barke, fiksnih stroškov z njo na leto.
Izgube vrednosti nikoli ne računam...
Potem pa vzdrževanje, kakšen nov kos opreme.... Pa dodaj naslednjih cca 5%
Pa vikend vožnje in vikendi v marini, pa dopust... dodaj še.... (po želji)..

Pa saj to smo že vse pisali..

Voljo maš se mi zdi, samo preveč preračunavaš in delaš scenarije. Saj če si natočiš en peer in se pogovoriš sam s sabo, boš točno vedel, koliko lahko daš in kaj si lahko kupiš.
Potem pa si kupi.
Taktizirati, da bo sedaj super čas za nakup... Kaj pa vem... morda..

Enkrat živiš. Zapravi vse pa je! Kaj češ drugega...

na zdravje
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Nov 15, 2020 16:58

Tudi za marine motorje se da dobiti marsikak del ceneje, le da ne v navtičnih trgovinah, ampak v avtomobilskih aftermark. Le vedeti moraš, kaj kupuješ. Recimo za filtre Mahle plačam četrtino cene, kot Yanmar original.
Drugič, na motorju se naredi več škode čez zimo, ko stoji, kot če bi bil v obratovanju celo zimo.
Tretjič, splača se uporabljat najboljša olja (če tudi mineralna-te imajo ti motorji itak najraje). Slabo in poceni olje bo sicer imelo mazalno funkcijo, ampak v agresivnem okolju ne bo ščitilo notranjih delov pred korozijo.
Četrtič, korozija zunanjih delov je eden največjih sovražnikov motorja. Splača se ga, zlasti v zimskem času dobro pošpricat z WD40 ali podobnim sprejem, če bo motor masten, ga vlaga in korozija ne bosta načela.
Petič, večina marine motorjev ne crkne zaradi obrabe in števila delovnih ur, ampak zaradi drugih napak, največkrat zaradi napak na hladilnih sistemih in posledično vdora vode v motor.
Šestič, ali je že kdo videl crknjen motor na kakšnem starem traktorju? Vsi so mastni, puščajo olje, povsod nekaj curja,......takšni so tudi motorji v naših barkah :twisted:
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Ne Nov 15, 2020 17:08

zlatko83 napisal/-a:Tudi za marine motorje se da dobiti marsikak del ceneje, le da ne v navtičnih trgovinah, ampak v avtomobilskih aftermark. Le vedeti moraš, kaj kupuješ. Recimo za filtre Mahle plačam četrtino cene, kot Yanmar original.
Drugič, na motorju se naredi več škode čez zimo, ko stoji, kot če bi bil v obratovanju celo zimo.
Tretjič, splača se uporabljat najboljša olja (če tudi mineralna-te imajo ti motorji itak najraje). Slabo in poceni olje bo sicer imelo mazalno funkcijo, ampak v agresivnem okolju ne bo ščitilo notranjih delov pred korozijo.
Četrtič, korozija zunanjih delov je eden največjih sovražnikov motorja. Splača se ga, zlasti v zimskem času dobro pošpricat z WD40 ali podobnim sprejem, če bo motor masten, ga vlaga in korozija ne bosta načela.
Petič, večina marine motorjev ne crkne zaradi obrabe in števila delovnih ur, ampak zaradi drugih napak, največkrat zaradi napak na hladilnih sistemih in posledično vdora vode v motor.
Šestič, ali je že kdo videl crknjen motor na kakšnem starem traktorju? Vsi so mastni, puščajo olje, povsod nekaj curja,......takšni so tudi motorji v naših barkah :twisted:

Dobro napisano!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Nov 15, 2020 18:10

zlatko83 napisal/-a:Drugič, na motorju se naredi več škode čez zimo, ko stoji, kot če bi bil v obratovanju celo zimo.

Obratovanje motorjev na barkah, ki čez zimo stojijo na suhem ne pride v poštev. Razen s slušalkami...
Uporabniški avatar
Bo_4
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bo_4 » Sr Nov 25, 2020 15:14

H2O jaz sem pri zajemu vode za hlajenje motorja (vsis) zamenjal ventil za "tripotnega" (trije priključki), ki je nameščen tako, da lahko z ročico izbiram vstop vode iz morja (skozi trup) ali preko cevi, ki jo napeljem v vedro. S priključkom na vodovod in plastično cevjo pa vodo dolivam v vedro.
Tako jaz ogrevam motor (30-45min) ko je jadrnica na kopnem in sicer 1-2 x mesec pozimi. Vmes pa prezračim, pregledam omarice ... :idea:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov