Kaj trenutno počnem

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Kaj trenutno počnem

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Jan 28, 2021 19:49

Paco napisal/-a:Lepo položeno ,bravo !

Hvala! Še dve sobi pa sem zmagal :)

Marcel_Mastnak napisal/-a:Tud jaz sem lani prvič polagal vinil(na parket lepljen in vmes neka specialna granulatna izravnava) druga v stanovanju razen keramike nočem. Tud kužek je hvaležen :wink:

Jaz sem bil zelo proti plastiki po tleh pa je moja v tem argumentu zmagala. Morm rečt da je mela prav. Velik bolš k da bi blo vse keramika. Tudi zelo hvaležna tla sploh če vsak dan letijo igrače po tleh in se drajsajo razni avtomobilčki z najbolj ostrimi deli sem in tja po cel dan. :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Jan 28, 2021 19:56

To je eno. Drugo je izgled in čiščenje, tretje pa to da je neprimerno bolj topla obloga od keramike. In za organizme ki bivajo na tleh to ogromno pomeni!
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jan 28, 2021 20:07

parket in pika.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Jan 28, 2021 20:25

Parket je lep ampak lvt ma kup prednosti.

Danes sem pa verjetno kršil zakone kakšne. Jebiga teba prpelat nimaš kej.

12x 160x5000 PVC UK SN4 za geotermalni izmenjevalnik toplote.

Slika

Slika
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jan 28, 2021 20:55

Ne lahk bi bil en kos ..alesio bi to scopral
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Jan 29, 2021 22:47

AEgir, povej kaj več o tem tvojem projektu geotermalnega izmenjevalnika pls...
Malo me profesionalno firbec matra...

Osebno menim, da je vinil OK, samo sem raje za keramika/parket, seveda v povezavi s talnim gretjem... Vinil je s stališča prestopa toplote in akumulacije najslabši od te trojice. Funkcionalno ga rešuje majhna potrebna debelina. Še slabša je guma. Je pa super za sanacije tal starejših stavb, ki so slabo izolirane proti terenu. V nove pa tega ne bi dajal, razen za kakšne šole, vrtce, športne dvorane, poslovne prostore... (seveda pa še zdaleč ne v vse prostore).
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Jan 30, 2021 01:35

Gre za ~60m cevi pod zemljo, skozi katere bo v rekuperator hiše prihajal svež zrak. Živim zraven hriba, ki je ena ogromna skala in škoda bi bilo ne uporabiti termične mase te skale. Sicer je mal prostorsko utesnjeno ampak nič hudega.

Teorija gre takole https://www.rehau.com/uk-en/ground-heat-exchanger

Slika

Slika

Zgodnji koncept z optimističnimi merami.
Slika

Praksa pa takole, jutri bo upam dokončano.

Slika

Kar se vinila tiče sem bil tudi jaz proti z vsemi štirimi ampak zdaj nisem več. Odličen za talno gretje (v mojem primeru 10cm podložne izolacije, spodaj ogrevan prostor, 11cm tlaka) in precej odporen na otroke, občutek hoje fenomenalen. Idealna družinska tla. Lesena so sicer lepa ampak tle se pa konča. Lakiran parket je meni grd, gol je super samo moraš pazit na vsako pikico, tle pa ni sile, mularija poliva, tolče, praska, meče vse živo vsak dan in ni za enkrat nobenih posledic.

Mimogrede, kdo ve mogoče iz kakšnega lesa so stopnice v stavbi GZS? Tist bi pa imel po tleh, sam verjetno je cena zanimiva.
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » So Jan 30, 2021 05:01

Tiste stopnice ce so se iste, so stare cca 20 let. Dalali smo jih iz v nekaj namocen teak, tko so mi rekli. Bile so tezke ko sviiiiiinja, po dva sva prestavljala stopnico.
Delali smo jih pa v Svei.
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » So Jan 30, 2021 07:58

O takalem projektu sem pa že jaz pred leti tudi sanjal, s tem da sem jaz mislil preko takih cevi naštimat dovod v zunanjo enoto TČ zrak-voda.
Boš povedal kako se obnese!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Jan 30, 2021 10:40

Darh napisal/-a:Tiste stopnice ce so se iste, so stare cca 20 let. Dalali smo jih iz v nekaj namocen teak, tko so mi rekli. Bile so tezke ko sviiiiiinja, po dva sva prestavljala stopnico.
Delali smo jih pa v Svei.

Hehe ne morem verjet kako hitro sem dobil odgovor. :) Hvala. Tist je še danes kot novo pa je šlo verjetno več mio nog obutih v vse vrste čevljev gor in dol. To mora bit drago ko prasica. Tak ploh iz teaka je verjetno parsto evrov kot keks.

SebastjanM napisal/-a:O takalem projektu sem pa že jaz pred leti tudi sanjal, s tem da sem jaz mislil preko takih cevi naštimat dovod v zunanjo enoto TČ zrak-voda.
Boš povedal kako se obnese!

Za TČ za ogrevanje bajte ti to nebi šlo skozi ker rabi ogromne količine zraka. Tč za sanitarno bi pa šlo sam tist se pa najverjetneje ne splača. Pri ventilaciji je pa pretok relativno majhen in ti ravno prinese not del tistega kar rekuperator izgubi. Je razlika če not dobiš +5 al pa -10. Izkoristek ima dekleriran 95%, me prav zanima kako bodo zgledale temperature ko poženem zadevo.

Tč zrak voda gre men mal na živce že tako da bom po moje šel eventuelno na voda-voda. Sam vrtine bodo mal spekle po denarnici. :)
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » So Jan 30, 2021 10:59

Vsekakor je vrtina ali pa spirala boljše kakor zrak, rabiš pa primerno površino oz. kot si rekel vrtino.
Jaz sem s Fujitsujem super zadovoljen, nas razvaja že 8 let. Zunanjo enoto imam pa itak očem skrito, na ravni strehi nad "kurilnico" ki je v ločenem objektu z garažo. Če bi še enkrat gradil, bi se definitivno odločil za enak sistem ogrevanja.. Imam pa vse talno gretje, tudi garažo, skupna ogrevana površina 280 m2, pumpa pa 14 kW.
Se mi zdi da bolj komfortn in trotelziher sistem že težk najdeš.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Jan 30, 2021 20:00

Toplotne so ok ja. Sam za takrat ko toplotna laufa grelne špirale imam jaz vplinjevalno peč na drva. :) Voda voda bi mogoče to spremenila, bomo vidl upam naslednjo zimo.

Smo zaključili in zasuli tale cevovod, zelo na knap je šlo vse skupaj, 20m3 rizla premetanega na roke in karjolo. :mrgreen:

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

OdgovorNapisal/-a widmann » Ne Jan 31, 2021 08:12

AEgir napisal/-a:Toplotne so ok ja. Sam za takrat ko toplotna laufa grelne špirale imam jaz vplinjevalno peč na drva. :) Voda voda bi mogoče to spremenila, bomo vidl upam naslednjo zimo.
Slika

Zanimivo, koliko te bo prišel tale projekt po predracunu?
Priden in iznajdliv si kapo dol. :D
Das Ist Valter
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jan 31, 2021 08:59

Tele cevi skupaj z materialom za zasip in še nekaj detajli 2k€. Toplotno bom pa sam predelal iz zrak voda na voda voda tako da to bo ene parsto ojrov, pa vrtine kolikor bodo. 50€/m je cca cena vrtin menda, se pravi okoli 2-4k me bodo vrtine koštale predvidevam.

Delam(o) vse sami razen takih stvari, k zahtevajo mehanizacijo. :)
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Ne Jan 31, 2021 10:13

Lepo!
Ti se drugač po profesiji s hajcungo baviš?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov